Skip to main content

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro.

Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjön och Adriatiska havet. En av vandringarna går i Lovcen Nationalpark där vi också passar på att provsmaka den berömda lufttorkade skinkan från Njegusi. Vi besöker en vingård från det gamla Montenegro och provar sedan den lokala olivoljan. Vi äter Montenegriansk mat och dricker lokala viner. Bor gör vi bekvämt i det charmiga Petrovac med gångavstånd till stranden. En mat- och vinresa för dig som är sugen på något nytt!

Aktivitet:Vandringsresor, Mat och vin
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:4
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, två middagar, tre vandringsdagar med lunch, provsmakningar enligt program, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Ankomst Petrovac och introduktion till det Montenegriska köket

Vi flyger till Podgorica flygplats och har därifrån en dryg timmes transfer till vår bas för helgen, Petrovac. Vi checkar in på vårt hotell och hinner pusta ut lite innan vi möts upp för gemensam promenad till kvällens restaurang. Efter en dryg timmes promenad komer vi fram till vår restaurang och får en första introduktion till Montenegrisk mat och viner. Efter middagen kan vi välja mellan att gå eller åka buss tillbaka till hotellet.

1 tim vandring, 2-4 km, +100 höjdmeter.

Måltider: Middag med två glas vin

Dag 2 Vandring kring Skadarsjön och viner från det gamla Montenegro

Efter frukost åker vi buss cirka en timme till Skadarsjöns Nationalpark. Skadarsjön är Balkan’s största sjö och delas med Albanien och Montenegro. Området bjuder på fantastiska vyer av branta berg, små gröna öar och horder av flytande vattenliljor. Vattnet är klart och sjön är känd för sitt rika fågelliv. Från de små Crmnica-byarna vandrar vi genom Orhavista-dalen till vingårdarna från det gamla Montenegro. Här gör vi ett stopp för vinprovning och tilltugg innan det är dags för lunch med nyfångad fisk från Skadarsjön. Efter lunchen får vi tillfälle att vila mage och ben under en skön tvåtimmars båttur som vi startar från den romantiska lilla byn Rijeka Crnojevica. Vi avslutar dagen med ett besök på en genuin gård där vi serveras hemlagad middag och lokalt vin.

3 tim vandring, 9 km, +300 höjdmeter.

Måltider: Frukost, lunch, middag med lokalt vin

Dag 3 Vandring i Lovcen nationalpark med ost- och skinkprovning i Cetinje

Idag har vi ett par timmars transfer framför oss till Lovcen nationalpark. Mont Lovcen är ett mycket speciellt berg för Venetianerna och dom kallar det för det Svarta berget. Det är härifrån namnet Montenegro härstammar. Vi börjar vår vandring genom en vacker skog som tar oss fram till utsiktpunkten "Babina glava" - mormors huvud - 1474möh. Så småningom kommer vi fram till den lilla byn Njegusi, som är känd för sin ost- och skinktillverkning. Här stannar vi självklart till för en provsmakning! På eftermiddagen kan man välja mellan att gå den kända Kotorstegen ner till den uråldiga lilla staden Kotor. Den som föredrar åker istället ner med bussen. Oavsett vilket alternativ man väljer ner till Kotor så får man ett fantastiskt panorama över Kotorbukten och Adriatiska havet. Vi får lite egen tid till att strosa runt i den vackra stadsmiljön innan bussen tar oss tillbaka till vårt hotell igen. På kvällen är det middag på egen hand och man kan passa på att besöka någon av restaurangerna inne i Petrovac.

3,5 tim vandring, 10 km, +300 höjdmeter, -300 höjdmeter + ytterligare 7 km och -900 meter för den som väljer att gå Kotorleden.

Måltider: Frukost, lunch

Dag 4 Vandring vid Mont Rumija och olivoljeprovning

Efter frukost checker vi ut från hotellet och tar väskorna med oss i bussen. Efter en kort transfer kommer vi fram till Bar, som är känt för sin olivoljetillverkning. Här vandrar vi i Rumijabergets omgivning genom olivlundar och med havet nedanför oss. Efter vandringen tar vi oss tillbaka till Stari Bar där vi blir introducerade till den lokala olivoljetillverkningen och självklart får vi även smaka. Efter lunch finns tid till ett sista dopp i havet innan det är dags för transfer tillbaka till flygplatsen.  

3,5 tim vandring, 8 km, +400 höjdmeter

Måltider: Frukost, lunch

Resfakta

Montenegro

Montenegro blev det sista landet som lämnade Jugoslavien 2006, och är därmed en ung nation. Landet gränsar till Serbien, Kroatien, Bosnien och Albanien och har både höga berg och brant kust mot Adriatiska havet. Montenegro är sparsamt industrialiserat och anses vara ett av världens få ekologiska länder. Maten liknar vid kusten den dalmatiska och italienska, med fisk, skaldjur, vitlök och olivolja. I inlandet äter man mycket mer kött.

 • Klimat: medelhavsklimat vid kusten
 • Land: Montenegro
 • Språk: Montenegrinska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt:  billigare än i Sverige
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs ej

Vandring i Montenegro

Vi vandrar med svensk och lokal guide. Underlaget är bra och landskapet kuperat. Man bör ha vandrat i kuperad terräng förut. Vandringskängor rekommenderas och minst vandringsskor är ett krav.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Podgorica. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till hotellet. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Podgorica. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Riva Petrovac

Hotel Riva Petrovac

Vi bor lite lyxigt våra tre nätter i Montenegro på det elegant inredda hotell Riva. Hotellet är 4-stjärnigt och ligger direkt vid stranden i charmiga byn Petrovac.

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
16/5Utan flyg/transferVinvandring i Montenegro utan flyg/transfer48 495:-Boka
16/5Skavsta Vinvandring i MontenegroMer än 810 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
3/10Utan flyg/transferVinvandring i Montenegro utan flyg/transfer48 495:-Boka
3/10Skavsta Vinvandring i MontenegroMer än 810 995:-Boka

Liknande resor

Vandring och vin i Georgien

Vandring och vin i Georgien

En riktigt spännande nyhet där vi får vandra några av Kaukasus finaste leder. - Vi börjar vår vandringsvecka på de fina lederna vid Europas näst högsta berg Mount Kazbeg, 5041 meter högt. Sedan besö...
Vandring i Montenegro

Vandring i Montenegro

Följ med på vår fina vandringsresa i ett av Europas yngsta länder: Montenegro. - Vi börjar vandringarna vid staden Kotor, en välbevarad medeltidshamn vid Sydeuropas enda riktiga fjord. Vandringarna g...
Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandringsturer i Kroatien: Gå i ett av Europas vackraste länder - På denna fina vandringsresa vandrar vi i tre av Kroatiens nationalparker: Paklenica, Velebit och Plitvice. Det handlar om riktigt hög...
Vandring på Cypern

Vandring på Cypern

Härliga vandringar i Troodosbergen och vid kusten på halvön Akamas. - Premiär för vår nya vandringsresa på den grekiska, södra delen av Cypern! Här vandrar vi rakt in i den grekiska mytologin, så vi...
Kustvandring på Kreta

Kustvandring på Kreta

Till fots och med båt på Kretas vilda sida. - Kretas södra kust är som gjord för vandring. Här följer vi vandringsleden E4 längs fina stränder och branta bergssidor med stora vyer till några av Medel...
Vandring i Albanien

Vandring i Albanien

Vandringsturer i Albanien är verkligen ett spännande äventyr - Denna vandringsresa tar oss till Albaniens mytomspunna och fortfarande oupptäckta nationalparker Valbona och Theth i landets norra del...