Skip to main content

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro.

Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjön och Adriatiska havet. En av vandringarna går i Lovcen Nationalpark där vi också passar på att provsmaka den berömda lufttorkade skinkan från Njegusi. Vi besöker en vingård från det gamla Montenegro och provar sedan den lokala olivoljan. Vi äter Montenegriansk mat och dricker lokala viner. Bor gör vi bekvämt i det charmiga Petrovac med gångavstånd till stranden. En mat- och vinresa för dig som är sugen på något nytt!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:2, 3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, tre middagar, 3 lunch, fyra vandringsdagar, provsmakningar enligt program, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Ankomst Petrovac och introduktion till det Montenegriska köket

Vi flyger till Podgorica flygplats och har därifrån en dryg timmes transfer till vår bas för helgen, Petrovac. Vi checkar in på vårt hotell och hinner pusta ut lite innan vi möts upp för gemensam promenad till kvällens restaurang. Efter en dryg timmes promenad kommer vi fram till vår restaurang och får en första introduktion till Montenegrisk mat och viner. Efter middagen kan vi välja mellan att gå eller åka buss tillbaka till hotellet.

1 tim vandring, 2-4 km, +100 höjdmeter.

Måltider: Middag med två glas vin

Dag 2 Vandring kring Skadarsjön och viner från det gamla Montenegro

Efter frukost åker vi buss cirka en timme till Skadarsjöns Nationalpark. Skadarsjön är Balkan’s största sjö och delas med Albanien och Montenegro. Området bjuder på fantastiska vyer av branta berg, små gröna öar och horder av flytande vattenliljor. Vattnet är klart och sjön är känd för sitt rika fågelliv. Från de små Crmnica-byarna vandrar vi genom Orhavista-dalen till vingårdarna från det gamla Montenegro. Här gör vi ett stopp för vinprovning och tilltugg innan det är dags för lunch med nyfångad fisk från Skadarsjön. Efter lunchen får vi tillfälle att vila mage och ben under en skön tvåtimmars båttur som vi startar från den romantiska lilla byn Rijeka Crnojevica. Vi avslutar dagen med ett besök på en genuin gård där vi serveras hemlagad middag och lokalt vin.

3 tim vandring, 9 km, +300 höjdmeter.

Måltider: Frukost, lunch, middag med lokalt vin

Dag 3 Vandring vid Budva kloster och besök i Budvas gamla stad

Vi tar frukost i lugn och ro innan en kortare transfer till klostret Praskvica. Här följer vi trappan som byggdes av munkarna på 1800-talet och som leder till en fantastisk utsiktsplats mot den ikoniska halvön Sveti Stefan. Vi fortsätter genom små byar mot klostret Duljevo, ett kvinnokloster som är mycket kunniga i medicinska örter. Efter vår vandring tar vi oss vidare till Budva. Här får vi tid till att strosa i den gamla staden och äta lunch på valfri restaurang. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

2 tim vandring, 5 km, +400 höjdmeter.

Måltider: Frukost,  middag

 

Dag 4 Vandring i Lovcen nationalpark 

Idag har vi ett par timmars transfer framför oss till Lovcen nationalpark. Mont Lovcen är ett mycket speciellt berg för Venetianerna och dom kallar det för det Svarta berget. Det är härifrån namnet Montenegro härstammar. Vi börjar vår vandring genom en vacker skog som tar oss fram till utsiktpunkten "Babina glava" - mormors huvud - 1474möh. På eftermiddagen åker vi till Unesco staden Kotor och på vägen dit har vi fantastiskt panorama över Kotorbukten och Adriatiska havet. Vi får lite egen tid till att strosa runt i den vackra stadsmiljön innan bussen tar oss tillbaka till vårt hotell igen. På kvällen är det middag på egen hand och man kan passa på att besöka någon av restaurangerna inne i Petrovac.

3,5 tim vandring, 10 km, +300 höjdmeter, -300 höjdmeter 

Måltider: Frukost, lunch

Dag 5 Vandring vid Mont Rumija och olivoljeprovning

Efter frukost checker vi ut från hotellet och tar väskorna med oss i bussen. Efter en kort transfer kommer vi fram till Bar, som är känt för sin olivoljetillverkning. Här vandrar vi i Rumijabergets omgivning genom olivlundar och med havet nedanför oss. Efter vandringen tar vi oss tillbaka till Stari Bar där vi blir introducerade till den lokala olivoljetillverkningen och självklart får vi även smaka. På eftermiddagen hämtar bussen upp oss och vi beger oss tillbaka mot flygplatsen. På vägen dit passar vi på att besöka en av landets större vingårdar och hinner självklart med en sista vinprovning innan det är dags för hemresa. 

3,5 tim vandring, 8 km, +400 höjdmeter

Måltider: Frukost, lunch

Resfakta

Montenegro

Montenegro blev det sista landet som lämnade Jugoslavien 2006, och är därmed en ung nation. Landet gränsar till Serbien, Kroatien, Bosnien och Albanien och har både höga berg och brant kust mot Adriatiska havet. Montenegro är sparsamt industrialiserat och anses vara ett av världens få ekologiska länder. Maten liknar vid kusten den dalmatiska och italienska, med fisk, skaldjur, vitlök och olivolja. I inlandet äter man mycket mer kött.

  • Klimat: medelhavsklimat vid kusten
  • Land: Montenegro
  • Språk: Montenegrinska
  • Tidsskillnad från Sverige: nej
  • Valuta: Euro
  • Prisläge och betalningssätt:  billigare än i Sverige
  • Dricks: valfritt
  • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
  • Visum och pass för svenska medborgare: För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 3 månader efter att du lämnat landet.
  • Eladapter: behövs ej

Vandring i Montenegro

Vi vandrar med svensk och lokal guide. Underlaget är bra och landskapet kuperat. Man bör ha vandrat i kuperad terräng förut. Vandringskängor rekommenderas och minst vandringsskor är ett krav.

Måltider

Lunch äter vi på servering eller som medhavd lunchpack. 

Flyg och transfer

Vi flyger till/från Skavsta Flygplats. Hit tar du dig enkelt med Flygbuss från Stockholm City (eller Linköping eller Norrköping). Bussresan tar cirka 80 minuter och avgångarna är anpassade efter flygens avgångs- och ankomsttider. Se mer information på www.flygbussarna.se/skavsta

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Podgorica. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till hotellet. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Podgorica. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Harmony

Hotel Harmony

Vi bor lite lyxigt våra nätter i Montenegro på det elegant inredda Hotel Harmony i centrum av charmiga byn Petrovac. Hotellet byggdes 2018 och är 4-stjärnigt med pool. Rummen har balkong, luftkonditio...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-23Utan flyg/transferVandring och vin i Montenegro utan flyg/transferFullt9 495:-FulltMer information
2020-09-23ArlandaVandring och vin i MontenegroFullt11 495:-FulltMer information
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-30Utan flyg/transferVandring och vin i Montenegro utan flyg/transferFullt9 495:-FulltMer information
2020-09-30ArlandaVandring och vin i MontenegroFullt11 495:-FulltMer information

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg