Vinvandring i Piemonte med Barolo

Barolo i italienska Piemonte är både ett vin och en vacker by. Härifrån gör vi vandringar till utvalda vingårdar.

På vår vinvandring i Piemonte kombinerar vi Italiens fantastiska mat och goda viner med vandring i lugn takt mellan vingårdar. Allt smakar ännu bättre när man har fått anstränga sig lite. UNESCO har satt upp vindistriktet Langhe på listan över världsnaturarv, för dess enastående skönhet och antika vintradition. Här görs några av Italiens främsta viner som vi förstås avnjuter tillsammans med traktens mat. I Piemonte drar man sig inte för att experimentera i köket och det brukar bli himmelskt gott! Under våra dagsetapper går vi i ett underskönt landskap med böljande vinfält, slott och små byar. Vi får även lära oss mer om grappans hemligheter och smaka på traktens goda tryffel, choklad och hasselnötter. Vi bor bekvämt på Hotel Barolo i byn med samma namn. Hotellet är även en vingård, omgiven av vinrankorna. 

Liknande vandringsresor:

Vinvandring i Valpolicella med Amarone

Vinvandring i Toscana med Brunello

Vinvandring i Champagne

Aktivitet:Vinvandring
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:2Mer information
Dagar:4
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukostbuffé, tre luncher, två middagar, alla besök och provsmakningar enligt program samt guidens tjänster. Tillägg: Enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Barolo

Vår svenska guide möter upp på flygplatsen i Nice. Vi åker sedan den vackra motorvägen längs Rivieran och upp genom Apenninerna för att nå Barolo. Vårt hotell i Barolo har egen vinproduktion och efter incheckning får vi några glas gott vin och rundvandring i cantinan innan middagen.

Måltider: middag

Dag 2 Vinvandring och grappans hemligheter

Idag åker vi bussen upp till La Morra, områdets högst belägna by. Vinkullarna breder ut sig nedanför och Alperna skymtar vid horisonten. Vi besöker en liten familjeproducent av traktens andra specialitet: sötsaker av choklad och hasselnötter. Från byn går en panoramisk vandring bland de vinklädda kullarna. Vi stannar till i naturen och avnjuter vår medhavda picknick, bestående av lokala specialiteter och vin. Efter en espresso på det historiskt intressanta slottet Grinzane Cavour går vi en rundtur på det sevärda grappadestilleriet Montanaro, med fri provsmakning efteråt. På kvällen får vi stifta bekantskap med Piemontes raffinerade kök på vår utvalda restaurang i Barolo.

Ca 3,5 tim, 10 km, +165m, -400m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vinvandring och lunch på vingård

Efter frukost vandrar vi från Barolo till vingården Agricola Marrone. Här tar ägarfamiljen emot oss och visar stolt upp sin vintillverkning och bjuder på en härlig lunch mitt bland vinfaten. Varje rätt paras ihop med ett vin från gården. Vi snörar sedan åt skorna igen och vandrar genom det böjande landskapet tillbaka till Barolo. Eftermiddagen ger ett utmärkt tillfälle att besöka det trevliga vinmuséet och enoteket i byns eget slott. Middag på egen hand på någon av Barolos spännande restauranger.

Ca 3 tim, 10 km, +250m, -250m.

Måltider: frukost, lunch

Dag 4 Vinvandring Monforte och besök i Alba

På förmiddagen gör vi en sista vandring upp till den befästa byn Monforte. Varför inte unna sig en god italiensk glass på piazzan mitt i byn? Väl tillbaka i Barolo äter vi en god lunch innan vi åker ner till stiliga medeltidsstaden Alba. Här njuter vi av atmosfären i denna huvudort för Slow Food-kulturen

Ca 3 tim, 11 km, +340m, -340m.

Måltider: frukost, lunch

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Barolo, Langhe och Piemonte

Piemonte betyder ”vid foten av berget” och är en rikt varierad region som sträcker sig från Alperna till Po-slätten. Savojens gamla kungastad Turin är huvudstad. Hjärtat utgörs av de böljande kullarna Le Langhe, som smyckas av små byar och vinfält. Här har Slow Food-rörelsen sin vagga och på få andra stället behandlas mat och vin så kärleksfullt som här. Köket är generellt sett snäppet mer raffinerat än i övriga Italien. Staden Alba är känd för Italiens finaste vita tryffel och är också hem för Nutella-tillverkaren Ferrero. 

Sedan 2014 är detta distrikt uppsatt på UNESCO's världsarvslista för sin skönhet och långa vinhistoria. Här har man hittat vinpollen sedan 500 år f.kr, då regionen korsades av etrusker och kelter. Romaren Plinius den äldre omnämner området som ett av de bästa för vinodling, och det ryktet bär det med sig än idag. 

Barolo är en liten by omgiven av vinfält, vars kraftiga rödvin åtnjuter stor respekt världen över och anses vara ett av Italiens bästa. Byn har flera högklassiga restauranger, små affärer och enotek att upptäcka på egen hand.

 • Klimat: Temperaturerna under våra vandringshelger ligger normalt på 20-25°C.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort tas ej överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: krävs för våra jordade kontakter. De platta passar.

Vinvandring i Barolo

Vi går lättare vandringar med svensk guide på stigar, små grusvägar och kortare bitar asfalt. Terrängen är kuperad men stigningarna är inte så långa.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Därifrån har vi ca 3 timmars transfer till Barolo och vi stannar på vägen för bensträckare och fika (ingår ej). Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Turin eller Milano. Man kan sedan åka tåg till Alba och vidare till Barolo med taxi. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotel Barolo

Hotel Barolo

***
Hotel Barolo är inte bara ett trevligt hotell utan också en vingård med drömläge mellan vinodlingarna och vinbyn Barolo. Här bor vi familjärt och personligt hos fa...

Avgångar & priser

  För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  14/9Utan flyg/transferHotel Barolo28 995:-Boka
  14/9ArlandaHotel Barolo411 995:-Boka