Skidåkning och Vintervandring i Val Gardena

Paradisiska Val Gardena i vinterskrud.

I 20 år har vi vandrat med våra gäster i denna makalösa dal, med sin lyckliga kombination av tyrolergemyt och italiensk gästfrihet (och kokkonst). Allt inramat av de mest bedårande dolimitberg och blomsterängar man kan föreställa sig. När vi sedan satte foten i dalen på vintern för första gången blev vi andlösa. Det här måste upplevas! Visst finns här utförsåkning av världsklass, men lika mycket vacker natur som vi tar oss an för egen maskin.

På den här upplevelserika vinterresan väljer du själv om du vill åka utför på välpistade backar i världens största liftsystem Dolomiti Superski, åka längdskidor i några av Alpernas vackraste spårområden, eller haka på den mycket populära nyheten vintervandring. Höjdskillnaderna är återhållsamma tack vare det fina liftsystemet och vi kommer lätt upp där utsikterna finns. Ofta kan vi gå med bara kängorna på välpreparerade spår i snön. Andra dagar spänner vi på oss snöskorna och ger oss ut i nysnön. Du väljer själv från dag till dag vilken av aktiviteterna du vill följa med på. Vi rekommenderar varmt att pröva på båda!

Vi bor på vårt favorithotell Touring, där familjen dukar upp vad vi vågar kalla Alpernas bästa halvpension. Under dagarna är en ombonad hytta med varm mat och kall öl aldrig långt borta.

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Vandringsresor, Snöskovandring, Längdskidresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:2, 3Mer information
Allt det här ingår:
- flyg t/r om du valt det - transfer t/r om du bokat flyg - del i dubbelrum - 7 frukostbufféer - 7 trerättersmiddagar - busskort hela veckan - svensk reseledare. Ingår ej: - lunch - dryck - spåravgifter/liftkort - övrigt. Tillval vintervandring/längdskidåkning: - fem aktivitetsdagar (vintervandringen sker med guide) - snöskohyra - liftkort i tre dagar.

Program

Den som väljer att åka utför sätter sitt eget program under veckan. För den som väljer tillvalet Längdskidåkning eller Vintervandring gäller vårt guidade program nedan.

Dag 1 Val Gardena

Vi checkar in på Hotel Touring i den mellersta byn i dalen, Santa Cristina, och välkomnas av familjen Senoner. Vi bänkar oss för den första av sju delikata middagar. Pröva gärna ett vin från Sydtyrolen, eleganta vita och röda som passar fint till det tyrolsk-italienska blandköket.

Måltider: middag.

Dag 2 Vintervandring San Giacomo

Första dagen tar vi en rekognosceringstur tillsammans i dalen och här räcker det med vandringskängor. Vi traskar genom lärkskogen upp mot den lilla kyrkan San Giacomo. Vi skymtar Sasso Lungo och Sasso Piatto, dalens emblematiska berg. Vi fortsätter sedan vandringen till Ortisei, där vi tar after walk i den tyrolska bymiljön. Buss eller promenad hem.

Vandring: ca 3 tim, +200 m, -300 m, 2 vandrare.

Måltider: Frukost, middag.

Dag 3 Vintervandring eller Längdskidåkning Langental

Efter en god frukost åker vi buss den korta biten upp till byn Selva, och vandrar eller skidar sedan in i den mäktiga dalen Vallunga/Langental. Det är en perfekt u-formad glaciärdal med hundratals meter höga väggar på båda sidorna. Vandrarna går på preparade spår över den pastorala dalbotten ända upp till 1800 möh, och vänder sedan tillbaka för en helt ny vy. Skidåkarna väljer mellan olika slingor och komponerar sin egen tur efter lust och ork.

Vandring: ca 4 tim, +300 m, -300 m, 2 vandrare

Längdskidåkning: 1,5-10 km långa slingor, +20-210 m, -20-210 m.

Måltider: frukost, middag.

Dag 4 Vilodag

Idag har vi chansen att njuta av andra aktiviteter, såsom utförsåkning på italienskt välpistade backar, bymys i dalen eller kanske en utflykt till Bolzano, med sitt sevärda Ötzi-museum. Det finns också vandring och längdskidåkning att göra på egen hand.

Måltider: frukost, middag.

Dag 5 Vintervandring eller Längdskidåkning Seiser Alm

Vi tar liften upp från Ortisei och möts av en helt egen värld där uppe. Seiser Alm är Dolomiternas största högplatå och är ett böljande landskap av kullar, skogsdungar, ängar och små timmerhus. Vandrarna går på packad snö mot Saltria, där vi avnjuter lunch på en mysig hytta innan vi går vidare mot Monte Pana-liften i ett magnifikt område.

Skidåkarna befinner sig nu i längdåkningens Mecka, med 80 (!) km välpreparerade spår att välja bland, som slingrar sig över ett smäktande vackert och solkysst landskap, inringat av spetsiga dolomittoppar.

Vandring: ca 5 tim, +300 m, -300 m, 3 vandrare.

Längdskidåkning: 80 km spår av alla längder och grader.

Måltider: frukost, middag.

Dag 6 Vintervandring Rasciesa eller Längdskidåkning Monte Pana

Idag tar vandrarna bergbanan upp på dalens norra sida, till en obebodd högplatå med utsikter över hela Val Gardena. Vi ser Sasso Lungo, Sasso Piatto och det kända Sella-massivet. Vandringen går lätt på skrå över bergssidan innan vi viker av ner i dalen till Seceda-banans mellanstation. Skidåkarna tar liften från Santa Cristina till Monte Pana, som bjuder på ett mycket panoramiskt spårområde vid foten av Sasso Lungo och Sasso Piatto.

Vandring: ca 5 tim, +200 m, -500 m, 3 vandrare.

Längdskidåkning: 2,5-8 km långa slingor, +90-270 m. -90-270 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Snöskovandring Col Raiser eller Längskidåkning Seiser Alm

Sista vintervandringen går på snöskor, då vi från Col Raiser-liftens toppstation beger oss in i ett avlägset område där det till en början inte finns några preparerade spår. Vi går under de nålvassa Odle-bergen och avslutar på Seceda-toppen, där vi ser hela Val Gardena och in i Österrike i en 360-gradersvy. En espresso och afpelstrudel innan vi åker ner? Skidåkarna har förmodligen inte hunnit avverka alla 80 spårkilometrarna häromdagen och återvänder till Seiser Alm. Har man åkt österut en dag kan man åka västerut nästa dag. Området är enormt och mycket varierat.

Vandring: ca 5 tim, +450 m, -300 m, 3 vandrare.

Längdskidåkning: 80 km spår av alla längder och grader.

Måltider: frukost, middag.

Dag 8 Farväl till vintervandringen i Val Gardena

Vi åker hem efter en naturskön vecka i Dolomiterna.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind. 

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Val Gardena och Dolomiterna

Dalen Val Gardena kallas också Gröden och ligger i Italienska Sydtyrolen. Här ligger tre byar: Ortisei, Santa Cristina och Selva, alla i urtypisk tyrolerstil. Alla tre ligger på gångavstånd till varandra och har restauranger, affärer och andra faciliteter. Läget är magnifikt vid foten av Sellamassivet mitt i bergskedjan Dolomiterna, som är vida känd för sina vackra vandringsleder. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Här i Val Gardena talar folket tre språk: italienska, tyska och ladin, som är ett rätoromanskt språk. Ladin talas endast av befolkningen i fyra dalar i Dolomiterna.

 • Klimat: alpint med snörika och soliga vintrar.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige, kort tas ofta men inte överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: de platta kontakterna passar, medan våra runda jordade kontakter kräver adapter.

Vintervandring i Val Gardena

Val Gardena är både en naturskön och välutvecklad dal, och här går vi i stor utsträckning på preparerade spår. Ibland har man packat snön intill längdskidspåren, ibland är det unika leder eller översnöade småvägar vi går på. Ofta går det bra att gå med enbart kängor, men vi bär alltid med oss de lätta snöskorna för att vara redo när förhållandena kräver det. Vi går med svensk guide.

Längdskidåkning i Val Gardena

Val Gardena ståtar med Alpernas kanske allra vackraste längdskidområden. Fjädern i hatten heter Seiser Alm, med sina 80 spårkilometrar och makalösa utsikter. I närheten ligger Monte Pana-området, och längst upp i dalen finner vi Langental/Vallunga, med långa sköna spår omfamnade av ståtliga bergsväggar. På hotellet finns plats för förvaring och vallning av skidor, liksom torkrum för blöta kläder och pjäxor.

Guide, liftar och spåravgifter

Du kan fritt välja från dag till dag om du vill vandra eller åka längd. Vid mindre grupper följer vår guide med vandrarna för att visa vägen, medan skidåkarna själva väljer spår efter ork och lust. Vid större grupper kommer en särskild skidguide finnas med hela dagen. Liftkort ingår för alla de tre dagar vi tar oss upp på höjd, däremot betalar var och en spåravgifterna då man väljer att åka längd. Det kostar från ca 5 euro per dag till ca 30 euro per vecka.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Innsbruck. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Santa Cristina di Val Gardena. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Verona, Milano eller Bergamo. Man kan sedan ta tåg till Bolzano/Bozen eller Chiusa/Klausen och buss till Val Gardena. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotel Touring

Hotel Touring

***
Detta mycket trevliga hotell ligger centralt i Santa Cristina, den mellersta byn i Val Gardena. Familjen Senoner tar emot oss med äkta sydtyrolsk gästfrihet och dukar upp en härlig fruk...