Vintervandring i Valle Maira och Ligurien

Följ med på vintersafari i denna orörda alpdal, innan vi möter våren på italienska Blomsterrivieran.

Om magi vore en plats så skulle den vara Valle Maira. I hjärtat av de maritima Alperna, på gränsen mellan Italien och Frankrike, ligger denna avlägsna plats som lockar alpinister och naturälskare från hela alpkedjan. Det går bara en väg in i dalen och det finns inga skidliftar som stör intrycken. Dalen kallas ibland för ”Alpernas vilda västern”. Vi bor på ett ombonat albergo diffuso, ett hotell med rummen utspridda i en gammal stenby, och njuter av Piemontes rika kök på kvällarna. Med både svenska och lokala guider som kan sina berg går vi tre dagsturer med snöskor i de magnifika, vitklädda bergen. Veckan avslutas med att möta våren i trakten av Sanremo, där mimosan står i full blom och vi vandrar på barmark mellan medeltida byar i Evert Taubes Ligurien. Från havet fläktar det redan ljumt och vi återvänder hem fulla av vårkänslor!

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Vandringsresor, Snöskovandring
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost och middag, fem vandringar med transporter, guide och luncher, snöskohyra tre dagar. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 Valle Maira

Vi flyger till Nice och åker transfer upp genom bergen till Valle Maira och vårt karaktäristiska boende. Här har familjen Ceaglio byggt upp en härlig plats att bo på mitt i den vilda sidodalen Marmora. Vi bänkar oss för den första av många goda middagar.

Måltider: middag

Dag 2 Snöskovandring Costa Chiggia

På morgonen lär vi känna vår lokalguide och tar oss sedan upp till sockenskyrkan, där vi sätter på snöskorna och börjar vandra lätt uppför mot toppen Costa Chiggia (2156 möh). Vi går genom gles lärkträdsskog där de enda spåren i snön är från harar och hjortar. Vi går sedan längs en magnifik kam med utsikt åt alla håll. Monviso (Po-flodens källa) tornar upp sig från en horisont av snöklädda toppar. Vi går sedan en annan väg ned mot en välförtjänt after walk på vårt hotell.

Ca 4 tim, +550 m, -550 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Snöskovandring Soleglio Bue

På trubadurspråket occitanska, som härstammar från de här dalarna, betyder Solegio Bue ungefär ”solig plats”. Väderförhållandena är speciellt goda här och vi startar dagens snöskovandring i den lilla byn Preit, högt uppe i en sidodal med samma namn. Första biten går lätt längs vad som sommartid är en väg men som på vintern blir en utmärkt panoramastig med en mantel av snö. Vi får en fin vy över Monte Giobert innan vi når en baita, ett litet hus för sommarbete. Härifrån går det brantare upp över fria vidder mot Soleglio Bue på 2413 möh. Väl uppe ser vi in mot Valle Mairas högsta och vildaste berg. Vi avnjuter vår medhavda lunch på en solig stenmur på vägen ner.

Ca 4 tim, +850 m, -850 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Snöskovandring Altopiano della Gardetta

Högplatån Gardetta är en vidsträckt värld omgiven av dolomitliknande toppar och en riktig favorit för vandrare, skidturare och mountainbikers. Vi startar vandringen i pittoreska Chialvetta och går upp mot passet Gardetta. Om refugen är öppen njuter vi av lagad lunch innan vi korsar platån med mäktiga Rocca la Meja (2840 möh) i blickfånget. Efter en lättsam nedstigning mot Preit hämtar bussen upp oss och tar oss tillbaka till hotellet.

ca 4,5 tim, +950 m, -800 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Ligurien och Blomsterrivieran

Efter en god frukost åker vi ner mot havet och installerar oss nära strand och stad i Blomsterrivierans huvudort Sanremo. Här lär man ha Italiens bästa klimat och uppe i gamla stan vajar tvätten redan i vårvindarna. Passa på att ta ett salt dopp, en häftig kontrast mot den vita sagovärlden vi just lämnade!

Måltider: frukost, middag.

Dag 6 Vandring Colle Bella

Dagens vandring är lite kortare men mycket vacker. Vi börjar precis där Claude Monet ställde upp sitt stativ för att föreviga Dolceacquas eleganta medeltidsbro och går sedan uppför tills vi ser havet på ena sidan och inlandets höga, klippiga berg på den andra. Vi äter lunch på en trevlig agriturismo ett stenkast från Taubes omsjungna Colle Bella.

2,5 tim, 500 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring till Bordighera

Med start i Seborga vandrar vi över en grönskande bergssida med havet i blickfånget. Byn var en gång ett furstendöme precis som Monaco, och har behållit sina egna flaggor och en stark stolthet. Dofter och färger omger oss och vi vandrar gradvis utför hela vägen ner till flotta Bordighera vid vattnet. Här bodde bland andra adelsmannen och botanisten Clarence Bicknell, som ofta gick vår stig upp i kullarna och har gett sitt namn åt leden. Väl framme firar vi med en välförtjänt after walk och kanske ett dopp i havet.

4 tim, 150 m upp, 650 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vintervandringen

Nice ligger bara en kort bussresa bort och vi återvänder hem efter en härlig veckas vintervandring av båda slagen.

Måltider: frukost.

Snöförhållandena bestämmer vilka turer som lämpar sig dag för dag, och det finns många bra alternativ till de tre turer vi utgår från.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Valle Maira och Ligurien

Alpernas sydligaste utlöpare heter Maritima Alperna, och bjuder på toppar över 3000 möh och många oexploaterade områden. Valle Maira är en dold pärla som hålls så hemlig som möjligt av alpinister och naturälskare från hela Alpområdet. Här möter vi mäktiga berg, storslagna högplatåer, blänkande sjöar, stilla skogar och små stenbyar som står still i tiden. Inga större samhällen eller skidliftar förekommer.

Inte långt bort ligger en helt annan värld, med sin egen skönhet. Samtidigt som snön är fin i Valle Maira börjar blommorna titta fram i Ligurien. Denna kuststräcka omsjöngs av Evert Taube och vi tar plats i den glade bagarens Sanremo och går på jakt efter Collebella. Kusten är bebyggd men strax bakom ligger sköna dalar med pittoreska små byar och ganska höga berg.

 • Klimat: alpint i Valle Maira och medelhavsklimat i Ligurien.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige, kort tas ofta men inte överallt. Pensione Ceaglio tar både kort och kontant men någon bankomat finns inte i byn.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: de platta kontakterna passar, medan våra runda jordade kontakter kräver adapter.

Vintervandring i Valle Maira och Ligurien

Valle Maira är en djup och oförstörd dal helt utan skidsystem, som gjord för vandring sommar som vinter. Här finns inga preparerade spår för vintervandring eller längdskidåkning, så vi går i naturlig snö med snöskor och lavasond. Vi leds av en lokal bergsguide för bästa säkerhet. Denne talar engelska, men vår svenska guide finns också med hela tiden.

I Ligurien går vi med vår svenska guide på fina stigar i städsegrön miljö. Här åker shortsen fram och kängorna kan ersättas med låga vandringsskor för den som vill.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Nice. Vi har sedan cirka 4 timmars transfer till Valle Maira. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotell på vintervandringen i Valle Maira och Ligurien

Hotell på vintervandringen i Valle Maira och Ligurien

Pensione Ceaglio I Valle Maira välkomnar familjen Ceaglio oss till deras "albergo diffuso", som är ett hotell med rummen utspridda i flera byggnader i en pittoresk liten by. Milj&o...