Skip to main content

Cykel och vin i Alsace

Upplev vänliga Alsace med härlig cykling ibland vingårdarna!

Alsace i nordöstra Frankrike är drömresmålet för den aktive vinälskaren. Här cyklar vi lätt och lagom genom ett fröjdefullt landskap och läskar oss med några av världens bästa vita viner. Det vankas givetvis Riesling med sina toner av citrus, honung och petroleum (ja, det är gott!), men även kryddig Gewurstraminer och kanske ett och annat rödvin på Pinot Noir-druvan. Tänk sedan att det smakar ännu godare efter lite ansträngning och med traktens goda mat till! Vi bor mitt i ”Lilla Venedig” Colmar och cyklar genom korsvirkesidyller som Münster, Bennwihr, Riquewihr och Ribeauvillé. Vi gör även en tur över Rhen till tyska sidan. Genom historien har landskapet varit tidvis tyskt och tidvis franskt och oavsett vilken sida gränsen vi befinner oss på talar de flesta bägge språken. En cykelresa för alla sinnen!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Mat & vin, Cykelresor
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:2Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, två middagar, tre cykeldagar med lunch, cykelhyra och guide. Ingår ej: dryck, övriga måltider, övrigt. Tillval: enkelrum, elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Colmar och Lilla Venedig

Flyg till Zurich och buss vidare till Colmar. Vi kan börja resan med att strosa runt i Colmars centrum, som kärleksfullt kallas för Petite Venice, eller Lilla Venedig. Vi bekantar oss sedan med varandra på välkomstmiddagen på hotellet.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling från Münster till Colmar

Vi lämnar Colmar efter frukost och åker upp till Metzeral där cyklarna väntar på oss. Äntligen kommer vi på rull och cyklar iväg ner i dalen. I Münster möts vi av blommor och pittoreska korsvikreshus med storkbon på taket. Vi fortsätter vidare till charmiga vinbyn Türkheim där vi provar vin, återvänder sedan till Colmar på den fina cykelvägen.

 36 km

Måltider: frukost, lunch

Dag 3 Cykling över Rhen

Efter frukost äntrar vi cykeln för att bege oss österut mot floden Rhen. Vi cyklar till Neuf-Brisach och att den som känner sig pigg i benen har möjlighet att cykla en extratur över Rhen in i Tyskland.  Vi vandrar runt vid borgen och tar kanske en glass i den trrevliga staden. Sedan cyklar vi till genuina vinbyn Eguisheim som ligger strax söder om Colmar för provsmakning av några läckra Alsaceviner. Retur till Colmar efter en omväxlande dag.

 56 km

Måltider: frukost, lunch

Dag 4 Cykling mellan Alsaces vinbyar

Vi startar från hotellet och är snart ute bland prydliga vingårdar, svajande ängar och tysta skogsdungar. Dagens cykeltur går på småvägar och cykelvägar genom de mest kända och charmiga vinbyarna i Alsace: Hunawirh, Riquewihr och Ribeauvillé. I alla byarna finns det museer, vinstugor, små butiker och gamla kyrkor. Avskedsmiddag på hotellet på kvällen.

32 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Farväl till cykelresan i Alsace

Efter en god frukost har vi tid att besöka den trevliga marknaden i Colmar innan bussresan till Zürich för vidare hemresa.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Alsace

Alsace är en historisk provins i nordöstra frankrike som numera gränsar till Tyskland och Schweiz. Förutom franska talar man olika tyska dialekter och fortfarande kan man stöta på blandade namn som Pierre Hans. Även köket uppvisar en uppfriskande blandning mellan franskt och tyskt. Vinerna har haft gott rennomé sedan medeltiden. Vanliga druvor är Riesling, Gewurstraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat och Sylvaner. Många vinälskare anser att det bästa efter en vinprovning är en frisk öl, och då väljer man med fördel den lokala Kronenbourg. Den största staden heter Strasbourg, som är säte för Europaparlamentet som en symbolisk hänvisning till den omväxlande historien.

 • Klimat: Temperaturen under våra resor brukar ligga på 20-25 grader.
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska, tyska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant fungerar.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Cykla i Alsace

Vi cyklar med svensktalande guide och har följebil med reservdelar och vatten. Cykelturerna går på små lantliga vägar med sparsam trafik. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Etapperna är inte så långa och går i ett böljande landskap med mindre backar upp och ner. Pröva gärna att cykla en lite längre runda hemma i Sverige, som liknar någon av dagarna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Luncherna avnjuter vi i form av picknicks som dukas upp i naturen. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Zürich. Därifrån har vi ca 2,5 timmars transfer till Colmar. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Zürich. Från flygplatsen går det tåg till Colmar via Basel. Tågtider: www.sncf.fr. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: smal sportsadel. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga; SPD-pedaler finns på förfrågan. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan, måste förbokas
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotel le Rapp

Hotel le Rapp

Vi bor centralt i Colmar på familjedrivna Hotel le Rapp. Hotellet har 38 bekväma och trevligt inredda rum med fri Wi-FI. Det finns en relaxavdelning med inomhuspool, ångbad och bastu som vi kan nyttja...

Liknande resor

Cykla mellan italienska vingårdar

Cykla mellan italienska vingårdar

En cykelresa genom norra Italiens skönaste vindistrikt. - På den här smakliga resan trampar vi in i norra Italiens varierande landskap på jakt efter dess kulinariska och enologiska hemligheter. Från...
Vinvandring i Champagne

Vinvandring i Champagne

En sprudlande vandringshelg i vackra Champagne! - Med utgångspunkt från Reims gör vi vandringar i ett av världens mest kända vindistrikt: Champagne. Här möter vi både vackra lövskogar och branta ving...
Vinvandring vid Rhen

Vinvandring vid Rhen

Krispig Riesling och romantisk stämning vid sköna Rhen! - Följ med på en innehållsrik vandringsresa till Rieslingsdruvans hemort Rheingau! Här vandrar vi genom vinfälten med gamla riddarborgar och me...

Erbjudanden

28/9Vandring på Blomsterrivieranfrån 10 995:-
28/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 11 995:-
28/9Lätt vandring i Greklandfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg