Skip to main content

Vandring vid Monte Rosa på egen hand

Vackra vandringar i Alpernas mäktigaste bergsmassiv!

På den italienska sidan av alpernas näst högsta berg Monte Rosa ligger den lilla charmiga bergsbyn Alagna. Vi bor mitt i byn på anrika Hotel Monterosa och vandrar sedan i dalarna vid det mäktiga massivet. På den här varianten går du i full frihet på egen hand, utan guide eller grupp. Du får karta och vägbeskrivningar av oss och de transporter som behövs under veckan är ordnade. På kvällarna väntar goda middagar i den vackra matsalen byggd i mitten av 1800-talet. Det här är ett resmål för dig som vill uppleva ett av alpernas finaste områden på egen hand.

Tillval Glaciärvandring

Programmet erbjuder två olika alternativ. Man kan antingen stanna på Hotel Monterosa hela veckan och därifrån göra dagsturer på egen hand samtliga dagar. Alternativt kan man som tillval välja att göra en glaciärvandring de två sista dagarna. I det fallet sover man en natt på bergshytta och vandrar de två sista dagarna tillsammans med en auktoiserad bergsguide till Cabane Margherita, 4554 meter över havet. Glaciärvandringen kräver inga särskilda förkunskaper förutom god kondition och tidigare vandringsvana. Vi vandrar inknutna i rep och med stegjärn på kängorna.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukostbuffé, sex middagar, transporter till och från vandringarna samt karta och vägbeskrivningar. Ingår ej: middag på ankomstdagen, lunch, dryck, eventuella liftar, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Alagna

Flyg till Malpensa, transfer till Alagna och incheckning på hotell Monterosa.

Dag 2 Vandring i Otrodalen

Dagens vandring går i en av sidodalarna till Val Sesia. Vi vandrar direkt från hotellet upp till den gamla walserbyn Weng. Walserfolkets hus hade en speciell arkitektur och de byggde vackert timrade hus uppe på över 2000 meter. Under vandringen har vi fina vyer över Monte Rosa-massivet och de kringliggande 4000-meterstopparna. Middag på hotellet.

5 tim vandring, +600 m, -600 m. 

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring till Rifugio Barba Ferrero

Efter frukost en kortare transport in i dalen. Vi vandrar sedan längs med floden Sesia i ravinen till Rifugio Barba Ferrero.  Det är en riktig fjällstation med stilig utsikt. Här kan vi njuta av polenta eller pasta innan vi vandrar en annan väg tillbaka mot Alagna. Terrängen är högalpin och vi har Monte Rosas mäktiga södra glaciär bakom oss.  

6 tim vandring. + 700 m, - 700 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring i Valle Vogna

Först en kort transfer till grannbyn Riva Valdobbia där vi åker in i sidodalen Valle Vogna. Vi vandrar sedan Sentiero dell´Arte, konststigen, in i dalen.  Vi passerar flera äldre fäbodar under vandringen. På vägen tillbaka följer vi ån. Vi avslutar vandringen vid fjällstationen Rifugio San Antonio med en kall öl.

5 tim vandring + 500 m, -500 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Ledig dag 

Du har en ledig dag inplanerad i programmet. Den kan användas för att justera vandringarna efter väder, eller kanske för att göra en extra vandring om benen känns pigga. Det finns också möjlighet att besöka det lokala bryggeriet eller kanske bara sitta på hotellets terass och njuta av en god dryck.

Väljer man Glaciärvandring som tillval för de två sista dagarna så kan man idag göra vandringen till Alpe Sattal eller Forich Pass.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring till Alpe Sattal

Idag har vi en lite tuffare tur framför oss. Vi startar direkt från hotellet och vandrar upp mot byn Pedemonte. Därefter går stigen längs en liten bäck upp mot Alpe Campe Inferiore. Härifrån väljer vi en mindre stig och fortsätter upp mot Alpe Sattal. De sista hundra höjdmetrarna är rejält branta. Från Alpe Sattal har vi en hänförande utsikt upp mot hela Monte Rosa-massivet.

6 tim vandring, + 800 m, -800 m.

Tillval Glaciärvandring: Vi möter upp med guiden och får den utrustning vi behöver för att vandra på glaciär: stegjärn och sele. Vi tar sedan liftarna upp till Punta Indren på 3200 meters höjd. Härifrån har vi ett par timmars vandring till Rifugio Gnifetti (3647 möh) där vi äter middag och installerar oss. Vi går igenom utrustningen innan vi göra kväll.

2 tim vandring, + 450 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Forichpasset 2432mt och Olendalen  

Vi följer leden från Alagna till Otro och vidare upp till Forich passet 2432möh. Sedan ner till Olen dalen via Pianalunga och ner igen till Alagna.

+1200 m, -450 m alternativt -1200m. Lift möjligt från 2000, till Alagna

Tillval Glaciärvandring: Alpin start, det betyder mycket tidig frukost och avfärd. Vi vandrar först med pannlampa för att i gryningen få uppleva en fantastisk soluppgång. Vi vandrar inknutna i i rep och med stegjärn på kängorna. Det är en lång men inte särskilt brant uppgång och har vi tur ser vi Mont Blanc i det tidiga morgonljuset. Väl uppe vid den bemannade hyttan Cabane Margherita (Europas högst belägna byggnad) på toppen Punta Gnifetti 4554 möh har vi en otrolig utsikt över Matterhorn, Lyskamm och Punta Dufour, Monte Rosas högsta topp. Efter att ha sett oss mätta på utsikten och ätit god mat så börjar vi nedstigningen. Vi vandrar ner via Rifugio Gnifetti och Rifugio Cittá di Mantova till Punta Indren där vi tar liften ner till Alagna och Hotel Monterosa. Avskedsmiddag på kvällen där pastan smakar lite extra bra efter dagens bravader.

10-12 tim vandring, + 900 m, -1300 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till Alagna och Monte Rosa

Hemresa efter en vecka i Alpernas hjärta.

Måltider: frukost

Resfakta

Monte Rosa

Vyerna över Monte Rosa-massivet är storslagna och alpkänslan infinner sig snabbt! Monte Rosa är ett bergsmassiv på gränsen mellan Italien och Schweiz. Monte Rosas högsta punkt, tillika Schweiz högsta punkt, är Dufourspitze, 4 634 m.ö.h. Monte Rosa är det näst högsta massivet i Alperna efter Mont Blanc.

 • Klimat: alpint
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Många hyttor tar bara kontanter.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter.

Vandring vid Monte Rosa

Vandringen går på bra leder och kräver ingen specialutrustning. Du går på egen hand med hjälp av de kartor och vägbeskrivningar som du får av oss. Lunchen kan ibland intas på en fjällhytta och andra dagar bäras med i form av picknick.

Väljer du glaciärvandring som tillval för de två sista dagarna så krävs alpinutrustning för glaciär, stegjärn och sele, som tillhandahålls av guiden. Vi vandrar inknutna i rep max 4 personer/guide. Vandringen sker på över 4000 meters höjd så klimatet är alpint och kräver rejäla kläder, se vår utrustningslista för Alpina expeditioner. Vi sover en natt på bergshytta i sovsal och med delade badrum. Dusch med varmvatten finns och man köper poletter för 4 euro som räcker till cirka 3 minuter.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Milano Malpensa. Vi har sedan drygt 2 timmars transfer till Alagna Valsesia. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano Malpensa eller Milano Linate. Det går inga tåg till Alagna så vi rekommenderar hyrbil om du ordnar transfern själv.

Karta

Hotell

Hotel Monterosa Alagna

Hotel Monterosa Alagna

Mitt i den pittoreska alpbyn Alagna Valsesia ligger fräscha Hotel Monterosa Alagna, först öppnat 1865. Det är ett litet och personligt hotell med bekväma dubbelrum med eget bad/wc. Den egna restaurang...

Bilder

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg