Skip to main content

Vandring vid Monte Rosa

Vackra vandringar i Alpernas näst högsta bergsmassiv!

På den italienska sidan av alpernas näst högsta berg Monte Rosa ligger den lilla charmiga bergsbyn Alagna. Vi bor mitt i byn på anrika Hotel Monterosa och vandrar sedan i dalarna vid det mäktiga massivet. Veckan avslutas med en toppbestigning där vi först vandrar upp till fjällstationen Rifugio Gnifetti, där vi bor en natt, för att sedan tidigt på morgonen gå upp till Cabane Margerita på hela 4554 meters höjd. Det här är ett utmärkt tillfälle att få uppleva en riktig högalpin toppbestigning.

Liknande vandringsresor:

Tour du Mont Blanc

Vandring i Chamonix

Vandring vid Monte Rosa på egen hand

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum sex nätter med frukostbuffé och middag, del i flerbäddsrum en natt på fjällstation med frukost och middag, engelsktalande lokalguide och transporter under vandringarna. Ingår ej: lunch, dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Alagna

På flygplatsen i Milano möter vår representant som sedan kör upp genom Sesia-dalen till den genuina alpbyn Alagna. Transfern tar ca 2 timmar.  God middag på Hotel Monterosa.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring i Otrodalen

Dagens vandring går i en av sidodalarna till Val Sesia. Vi vandrar direkt från hotellet upp till den gamla walserbyn Weng. Walserfolkets hus hade en speciell arkitektur och de byggde vackert timrade hus uppe på över 2000 meter. Under vandringen har vi fina vyer över Monte Rosa-massivet och de kringliggande 4000-meterstopparna. Middag på hotellet.

5 tim vandring, +600 m, -600 m. 

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring till Rifugio Barba Ferrero

Efter frukost tar vi en kortare transport in i dalen. Vi vandrar sedan längs med floden Sesia i ravinen till Rifugio Barba Ferrero.  Det är en riktig fjällstation med stilig utsikt. Här kan vi njuta av polenta eller pasta innan vi vandrar en annan väg tillbaka mot Alagna. Terrängen är högalpin och vi har Monte Rosas mäktiga södra glaciär bakom oss.  

6 tim vandring. + 700 m, - 700 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring i Valle Vogna

Först en kort transfer till grannbyn Riva Valdobbia där vi åker in i sidodalen Valle Vogna. Vi vandrar sedan Sentiero dell´Arte, konststigen, in i dalen.  Vi passerar flera äldre fäbodar under vandringen. På vägen tillbaka följer vi ån. Vi avslutar vandringen vid fjällstationen Rifugio San Antonio med en kall öl.

5 tim vandring + 500 m, -500 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vandring till Alpe Sattal

Idag har vi en lite tuffare tur framför oss. Vi startar direkt från hotellet och vandrar upp mot byn Pedemonte. Därefter går stigen längs en liten bäck upp mot Alpe Campe Inferiore. Härifrån väljer vi en mindre stig och fortsätter upp mot Alpe Sattal. De sista hundra höjdmetrarna är rejält branta. Från Alpe Sattal har vi en hänförande utsikt upp mot hela Monte Rosa-massivet.

6 tim vandring, + 800 m, -800 m.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring till Rifugio Gnifetti

Vi får en halv vilodag idag inför morgondagens toppbestigning. Vi samlas efter lunch och får den utrustning vi behöver för att vandra på glaciär: stegjärn och sele. Vi tar sedan liftarna upp till Punta Indren på 3200 meters höjd. Vi har sedan ett par timmars vandring till Rifugio Gnifetti (3647 möh) där vi äter middag och installerar oss. Vi går igenom utrustningen innan vi gör kväll.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring Cabane Margherita 4554 möh

Alpin start, det betyder mycket tidig frukost och avfärd. Vi vandrar först med pannlampa för att i gryningen få uppleva en fantastisk soluppgång. Vi vandrar inknutna i rep och med stegjärn på kängorna. Det är en lång men inte särskilt brant uppgång och har vi tur ser vi Mont Blanc i det tidiga morgonljuset. Väl uppe vid den bemannade hyttan Cabane Margerita (Europas högst belägna byggnad) på toppen Punta Gnifetti 4554 meter över havet har vi en otrolig utsikt över Matterhorn, Lyskamm och Punta Dufour, Monte Rosas högsta topp. Efter att ha sett oss mätta på utsikten och ätit god mat så börjar vi nedstigningen. Vi vandrar ner via Rifugio Gnifetti och Rifugio Cittá di Mantova ner till Punta Indren där vi tar liften ner till Alagna. Avskedsmiddag på kvällen där pastan smakar lite extra bra efter dagens bravader.

10-12 tim vandring, + 900 meter, -1300 meter.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till Monte Rosa

Vi lämnar Alagna och Hotel Monterosa efter frukost för att åka buss till Milano där flyget hem väntar efter en vecka av fin vandring.

Måltider: frukost

Hur tuff är turen: 3-4 vandrare (4 avser den sista dagens toppbestigning, vid skada eller sjukdom kan man självklart bo kvar på hotellet).

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Monte Rosa

Vyerna över Monte Rosa-massivet är storslagna och alpkänslan infinner sig snabbt! Monte Rosa är ett bergsmassiv på gränsen mellan Italien och Schweiz. Monte Rosas högsta punkt, tillika Schweiz högsta punkt, är Dufourspitze, 4 634 m.ö.h. Monte Rosa är det näst högsta massivet i Alperna efter Mont Blanc.

 • Klimat: alpint
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Många hyttor tar bara kontanter.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter.

Vandring vid Monte Rosa

Vi går med engelsktalande guide. Vandringen går på bra leder och kräver de första dagarna ingen specialutrustning utöver rejäla vandringskängor och -kläder. På vandringen upp till Cabane Margherita tillhandahåller guiden rep, sele och stegjärn för säker vandring på snö och glaciär. Dagen innan toppbestigningen bor vi i flerbäddsrum på bergshytta och bär då med oss det vi behöver för natten. Svårighetsgraden är medel på alla vandringar utom den sista. Ju bättre tränad man är desto lättare blir vandringen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Milano Malpensa. Vi har sedan drygt 2 timmars transfer till Alagna Valsesia. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano Malpensa eller Milano Linate. Det går inga tåg till Alagna så vi rekommenderar hyrbil om du ordnar transfern själv. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Monterosa Alagna

Hotel Monterosa Alagna

Mitt i den pittoreska alpbyn Alagna Valsesia ligger fräscha Hotel Monterosa Alagna, först öppnat 1865. Det är ett litet och personligt hotell med bekväma dubbelrum med eget bad/wc. Den egna restaurang...

Erbjudanden

25/8Vandring i Andorrafrån 9 995:-
1/9Vandring i Bad Gasteinfrån 10 995:-
1/9Vandring i Madonna di Campigliofrån 11 995:-
1/9Vandring i Cortina d'Ampezzofrån 12 495:-
1/9Vandring i Val Gardenafrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg