Skip to main content

Vandring vid Gardasjön

Maffiga vandringar vid Alpernas Riviera.

Gardasjön är nog Italiens mest omtyckta sjö. Här samlas badare, surfare, kulturresenärer och gourmeter från båda sidorna Alperna. Och så vandrare förstås. Runt hela sjön finns ett rikt nätverk av fina leder med två gemensamma nämnare: de sagolika utsikterna och den stora variationen. Var annars kan man kustvandra, alpvandra och vinvandra på samma resa? Vi bor i mysiga Riva del Garda i sjöns norra ände, nära till de maffigaste vandringsturerna. På vårt fräscha designhotell njuter vi av rika frukostbufféer, goda middagar, poolbad och trädgårdshäng. Dag för dag utforskar vi sjöns olika hörn från nord till syd och från väst till öst. Det är olika miljöer som möter oss: ibland pastellfärgade byar som är så där söta som de bara kan vara i Italien, en annan dag alpängar med betande kor och fäbodar, och ytterligare en annan dag vild kust med skog och, javisst, ännu mer utsikter.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Riva del Garda

Vi landar i Italien och åker transfer till Riva del Garda. Ta gärna den lokala aperetifen Spritz före middagen.

Måltider: middag

Dag 2 Kustvandring längs Sentiero del Ponale

Direkt från hotellet går vi längs strandpromenaden mot Rivas välbevarade centrum. Vi vandrar sedan en lätt och bred stig i jämnt motlut på sjöns västra sida. Ju högre vi kommer desto mer ser vi av de dramatiska klipporna runt sjöns norra ände. Väl uppe vid Ponalealto sätter vi oss till bords på en liten restaurang för lunch innan vi strosar ner igen.

Måltider: frukost, lunch, middag

10 km, 3,5 timmar, 200 m upp, 200 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 3 Kustvandring längs Sentiero delle Busatte

På sjöns nordöstra sida har man byggt en riktig panoramaled som bjuder både på finfint underlag och roliga trappor och gångbroar som tar oss över den vilda kusten. Det doftar medelhav från skogen och högst upp dukar vi upp en härlig picknick med vy över hela sjön från norr till söder. Via Torbole går vi sedan hem längs den långa strandpromenaden, där den som vill stannar för ett bad.

Måltider: frukost, lunch, middag

12,5 km, 4,5 timmar, 330 m upp, 330 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 4 Vinvandring i Bardolino

Idag åker vi buss till Gardasjöns sydöstra delar. Gardasjön var under istiden en glaciär och där den en gång tog slut finns idag ett vackert böljande landskap av moränkullar som klätts i stiliga cypresser, vinrankor och silverskimrande olivträd. Från byn Garda värmer vi upp längs vattnet ner till vinbyn Bardolino, där det passar med en glass eller fika. Vi går sedan upp till klippan La Roca för fina vyer över det poetiskt mjuka landskapet som omger sjöns södra delar, så annorlunda från det bergiga norr. Picknick med Bardolino-vin och sedan ner till Garda för en After Walk vid vattenbrynet.

Måltider: frukost, lunch, middag

9 km, 3,5 timmar, 250 m upp, 250 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 5 Vilodag

Både hotellet och Riva förtjänar lite tid, men det finns också ett stort utbud av aktiviteter och utflykter man kan göra på egen hand: cykling, surfing, bad, båttur till Limone sul Garda, shopping mm. Man kan också åka till Romeo och Julias stad Verona över dagen, eller till Valpolicella där favoritvinet Amarone görs.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring mellan höga kustbyar

Medan stränderna kantas av färgglada husfasader så är det stram sten som möter oss några hundra meter rakt upp. Här ligger en helt egen värld som trots närheten till sjön lever ett eget liv: man slår sitt gräs, tupparna gal och atmosfären är klart föralpin. Vi följer en del av långleden Bassa via del Garda mellan Muslone och Aer. Vi tar picknick (och varför inte bad?) vid ett vattenfall som verkar hämtat direkt från Karibien.

Måltider: frukost, lunch, middag

6 km, 3 timmar, 250 m upp, 150 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 7 Alpvandring på Monte Baldo

Jojomen, efter Riviera, vinlandskap och Karibien bjuder denna mångfacetterade sjö även på riktiga Alper. Vi åker linbanan upp till Monte Baldo som tronar över sjöns östra sida. Vi går sedan en riktigt maffig vandring där vi i samma blickfång ser sjö, by, fäbodar, badstränder och glaciär (Adamello-glaciären, Italiens största). Den som inte räds en lite mer utsatt stig går Sentiero del Ventrar, medan den som vill ta det lugnare håller sig längs kammen med 360-graders utsikter. Vilken sjö detta är!

Måltider: frukost, lunch, middag

8 km, 3,5 timmar, 290 m upp, 290 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 8 Farväl till vandringsresan vid Gardasjön

Upprymda av all skönhet avnjuter vi vår sista frukostbuffé innan vi färdas hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Gardasjön

Gardasjön kallas ibland fortfarande för sitt gamla romerska namn Benaco. Den är Italiens största insjö och ligger ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano vid foten av Alperna i norra Italien. Den norra delen är brant bergig medan den södra delen präglas av mjukt böljande moränkullar. Sjön åtnjter ett alldeles speciellt mikroklimat där medelhavsväxter som citron och oliv trivs. De regelbundna vindarna som varje dag byter riktning från och till bergen utnyttjas av vindsurfare och seglare, vars vita segel pryder vattenspegeln som konfetti varje dag. Sjön är upp till 346 meter djup vilket är under havsytan. Gardasjön bildades liksom de andra föralpina sjöarna under istiden av glaciärer. Det är fantasieggande att stå vid dess vatten omgiven av citronträd och pastellfärgade hus och tänka sig att här låg en mäktig glaciär under istiden. Sjön är också en intressant mötespunkt mellan nord- och sydeuropeisk kultur. Österrike sträckte sig länge ända ner till de norra delarna medan syd är mer italiensk.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Invånarna är vana vid besökare så engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Priser och betalningssätt: lite billigare än i Sverige.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: normalt sett nej
 • Övrigt: 

Vandringen vid Gardasön

Vi går i grupp med svensk guide. Underlaget är generellt sett mycket bra: släta stigar, grusvägar och kortare bitar asfalt eller kullersten. På några ställen är det stenigare eller smalare men vandringen kan inte alls betraktas som tekniskt svår. Vi äter våra luncher i form av medhavd picknick eller på serveringar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Milano. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Riva del Garda. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano, Verona eller Venedig. Det är sedan enklast att ta hyrbil till Riva del Garda eftersom tåget inte går dit (man kan åka tåg så långt som Verona eller Rovereto). Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotel Luise

Hotel Luise

Vi har valt ut ett trivsamt designhotell med bästa läge mellan Rivas stadskärna och de fina stränderna. Rummen är fräscha och välutrustade och hela hotellet fyllt av intressanta dekorationer med reset...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-09-14Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transferJa11 995:-Boka
2019-09-14Arlanda Vandring vid GardasjönEndast 513 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-09-21Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
2019-09-21ArlandaVandring vid GardasjönFullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-09-28Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
2019-09-28ArlandaVandring vid GardasjönFullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-09Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transferEndast 412 495:-Boka
2020-05-09ArlandaVandring vid GardasjönJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-16Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transfer
Vandra under Kristi himmelfärdsveckan!
Endast 412 995:-Boka
2020-05-16ArlandaVandring vid Gardasjön
Vandra under Kristi himmelfärdsveckan!
Ja15 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-12Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transferEndast 412 495:-Boka
2020-09-12ArlandaVandring vid GardasjönJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-19Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transferEndast 412 495:-Boka
2020-09-19ArlandaVandring vid GardasjönJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-26Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transferEndast 412 495:-Boka
2020-09-26ArlandaVandring vid GardasjönJa14 995:-Boka

Liknande resor

Vandring på kustleder på Sardinien

Vandring på Sardinien

Riktiga vandringar i vild Medelhavsmiljö! - Vi älskar Medelhavet och jakten efter den perfekta vandringen i området har lett oss till Sardinien. Närmare bestämt till den bergiga och avlägsna östkuste...
Vandring på Sicilien

Vandring på Sicilien

En solig vandringsresa med Taormina och Etna. - Östra Sicilien har det mesta som en vandrare kan önska: dramatisk natur, tidlösa små byar, ljumma bad och så förstås Etna, Europas högsta aktiva vulkan...
Vandring i Kalabrien

Vandring i Kalabrien

En unik vandringsresa i Syditalien. - Kalabrien är en av Italiens bäst bevarade hemligheter. Här står fortfarande ”solens mat” på menyn och om du redan har besökt norra delarna av Italien vågar vi lo...
Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

En vild och vacker kuststräcka i norra Italien som lockar till sig vandrare och livsnjutare. - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välj...
Vandring i Apulien med Matera

Vandring i Apulien med Matera

I hjärtat av Syditaliens skönaste landskap. - På den italienska stövelns klack ligger Apulien, en avspänd del av Italien där både solen och gästfriheten värmer lite extra. Vi börjar resan i Apuliens...
Vandring i Apulien med Salento

Vandring i Apulien med Salento

En härlig vandringsresa i hjärtat av Medelhavet. - Ett av våra mest älskade resmål är Apulien nere på den italienska stövelns klack. På den här vandringsresan beger vi oss till den sydligaste halvön...

Erbjudanden

29/6Vandring i Val di Fassafrån 13 995:-
29/6Vandring i Val di Fassafrån 13 995:-
1/7Vandring i Limone Piemontefrån 13 995:-
1/7Mountainbike Via del Salefrån 15 995:-
6/7Vandring i Cortinafrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg