Skip to main content

Vandring vid Gardasjön

Maffiga vandringar vid Alpernas Riviera.

Gardasjön är nog Italiens mest omtyckta sjö. Här samlas badare, surfare, kulturresenärer och gourmeter från båda sidorna Alperna. Och så vandrare förstås. Runt hela sjön finns ett rikt nätverk av fina leder med två gemensamma nämnare: de sagolika utsikterna och den stora variationen. Var annars kan man kustvandra, alpvandra och vinvandra på samma resa? Vi bor i mysiga Riva del Garda i sjöns norra ände, nära till de maffigaste vandringsturerna. På vårt fräscha designhotell njuter vi av rika frukostbufféer, goda middagar, poolbad och trädgårdshäng. Dag för dag utforskar vi sjöns olika hörn från nord till syd och från väst till öst. Det är olika miljöer som möter oss: ibland pastellfärgade byar som är så där söta som de bara kan vara i Italien, en annan dag alpängar med betande kor och fäbodar, och ytterligare en annan dag vild kust med skog och, javisst, ännu mer utsikter.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Riva del Garda

Vi landar i Italien och åker transfer till Riva del Garda. Ta gärna den lokala aperetifen Spritz före middagen.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring mellan höga kustbyar

Vi börjar veckan med en lätt och skön tur längs långleden Bassa via del Garda mellan Muslone och Aer. Medan stränderna kantas av färgglada husfasader så är det stram sten som möter oss några hundra meter rakt upp. Här ligger en helt egen värld som trots närheten till sjön lever ett eget liv: man slår sitt gräs, tupparna gal och atmosfären är klart föralpin. Är det varmt tar vi ett bad i ett vattenfall som verkar hämtat direkt från Karibien.

Måltider: frukost, lunch, middag

6 km, 3 timmar, 250 m upp, 150 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 3 Kustvandring längs Sentiero delle Busatte

På sjöns nordöstra sida har man byggt en riktig panoramaled som bjuder både på finfint underlag och roliga trappor och gångbroar som tar oss över den vilda kusten. Det doftar medelhav från skogen och högst upp dukar vi upp en härlig picknick med vy över hela sjön från norr till söder. Via Torbole går vi sedan hem längs den långa strandpromenaden, där den som vill stannar för ett bad.

Måltider: frukost, lunch, middag

12,5 km, 4,5 timmar, 330 m upp, 330 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 4 Alpvandring på Monte Baldo

Jojomen, efter Riviera och Karibien bjuder denna mångfacetterade sjö även på riktiga Alper. Vi åker linbanan upp till Monte Baldo som tronar över sjöns östra sida. Vi går sedan en riktigt maffig vandring där vi i samma blickfång ser sjö, by, fäbodar, badstränder och glaciär (Adamello-glaciären, Italiens största). Vilken sjö detta är!

Måltider: frukost, lunch, middag

8 km, 3,5 timmar, 290 m upp, 290 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 5 Vilodag

Både hotellet och Riva förtjänar lite tid, men det finns också ett stort utbud av aktiviteter och utflykter man kan göra på egen hand: cykling, surfing, bad, båttur till Limone sul Garda, shopping mm. Man kan också åka till Romeo och Julias stad Verona över dagen, eller till Valpolicella där favoritvinet Amarone görs.

Måltider: frukost

Dag 6 Kustvandring längs Sentiero del Ponale

Direkt från hotellet går vi längs strandpromenaden mot Rivas välbevarade centrum. Vi vandrar sedan en lätt och bred stig i jämnt motlut på sjöns västra sida. Ju högre vi kommer desto mer ser vi av de dramatiska klipporna runt sjöns norra ände. Väl uppe vid Ponalealto fikar vi innan vi fortsätter till vårt mysiga lunchställe på en riktig osteria. Vi strosar sedan ner igen.

Måltider: frukost, lunch, middag

10 km, 3,5 timmar, 200 m upp, 200 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 7 Vandring Lago di Tenno

Den sista vandringen är enligt några gäster bland de vackraste de sett. En kort bussresa norr om Riva ligger den turkosta lilla sjön Lago di Tenno, där vandringen börjar. Vi går sedan genom den sagolika lilla medeltidsbyn Canale innan vi når lunchstället Rifugio San Pietro. Här njuter vi från en riktig balkong över Gardasjön!

Måltider: frukost, lunch, middag

9 km, 3,5 timmar, 250 m upp, 250 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Dag 8 Farväl till vandringsresan vid Gardasjön

Upprymda av all skönhet avnjuter vi vår sista frukostbuffé innan vi färdas hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Gardasjön

Gardasjön kallas ibland fortfarande för sitt gamla romerska namn Benaco. Den är Italiens största insjö och ligger ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano vid foten av Alperna i norra Italien. Den norra delen är brant bergig medan den södra delen präglas av mjukt böljande moränkullar. Sjön åtnjter ett alldeles speciellt mikroklimat där medelhavsväxter som citron och oliv trivs. De regelbundna vindarna som varje dag byter riktning från och till bergen utnyttjas av vindsurfare och seglare, vars vita segel pryder vattenspegeln som konfetti varje dag. Sjön är upp till 346 meter djup vilket är under havsytan. Gardasjön bildades liksom de andra föralpina sjöarna under istiden av glaciärer. Det är fantasieggande att stå vid dess vatten omgiven av citronträd och pastellfärgade hus och tänka sig att här låg en mäktig glaciär under istiden. Sjön är också en intressant mötespunkt mellan nord- och sydeuropeisk kultur. Österrike sträckte sig länge ända ner till de norra delarna medan syd är mer italiensk.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Invånarna är vana vid besökare så engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Priser och betalningssätt: lite billigare än i Sverige.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: normalt sett nej
 • Övrigt: 

Vandringen vid Gardasön

Vi går i grupp med svensk guide. Underlaget är generellt sett mycket bra: släta stigar, grusvägar och kortare bitar asfalt eller kullersten. På några ställen är det stenigare eller smalare men vandringen kan inte alls betraktas som tekniskt svår.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Milano. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Riva del Garda. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano, Verona eller Venedig. Det är sedan enklast att ta hyrbil till Riva del Garda eftersom tåget inte går dit (man kan åka tåg så långt som Verona eller Rovereto). Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Vanliga frågor

Varför ska du vandra vid Gardasjön?

Vid Gardasjön möts Sydeuropa och Mellaneuropa, Italien och det gamla Österrike. Här möts också Alper och slätt. Det betyder att vandringen vid Gardasjön bjuder på en varation som få andra resmål kan mäta sig med. Man kan alpvandra, kustvandra och vinvandra på en och samma resa. Klimatet är också speciellt behagligt.

Hur lång är en vandring runt Gardasjön?

Gardasjön har hela 158,4 km strandlinje. Detta på en längd av 51,9 km och en bredd på 16,7 km. Vattenytan ligger 65 meter över havet och medeldjupet är 136 meter. Maxdjupet är hela 346 meter.

Vad kostar en vandring vid Gardasjön?

En veckas guidad vandring vid Gardasjön med allt inkluderat och fint hotell kostar 13.000-16.000 kr beroende på om du bokar med eller utan flyg.

Karta

Hotell

Hotel Luise

Hotel Luise

Vi har valt ut ett trivsamt designhotell med bästa läge mellan Rivas stadskärna och de fina stränderna. Rummen är fräscha och välutrustade och hela hotellet fyllt av intressanta dekorationer med reset...

Bilder

Njut av vandring vid Gardasjön | Prima Travel

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-05-15Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-05-15ArlandaVandring vid Gardasjön415 995:-BokaMer information
2021-09-11Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-09-11ArlandaVandring vid GardasjönJa15 995:-BokaMer information
2021-09-18Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-09-18ArlandaVandring vid GardasjönJa15 995:-BokaMer information
2021-09-25Utan flyg/transferVandring vid Gardasjön, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-09-25ArlandaVandring vid GardasjönJa15 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg