Vandring vid Comosjön

Här har man semestrat sedan romartiden och det är inte svårt att förstå varför.

Denna sköna vandringsresa går till ett av Italiens vackraste områden. Comosjön är kanske mest känd för sina storslagna vyer och vackra villor med pruknande trädgårdar men dess bäst bevarade hemlighet är de omgivande bergen med dess rika nätverk av leder. Den mondäna atmosfären börjar och slutar vid vattenbrynet, ovanför ligger en tidlös värld av grönskande berg, sömniga byar och härlig vandring. Vi går de finaste kustlederna på båda sidorna av sjön och besöker kända orter som Bellagio och Varenna. Vi besöker också Villa Carlotta, där vi kan beundra både trädgårdarna och de maffiga interiörerna. Många filmer har spelats in här och sjöns mest aktuella kändis är George Clooney, som förälskat sig i miljön och köpt en villa i Laglio.

Läs Vagabonds inspirerande artikel från Comosjön här!

Liknande vandringsresor:

Vandring i Ligurien med Cinque Terre

Vandring på Amalfikusten

Vandring på Blomsterrivieran

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:2, 3Mer information
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter och inträden enligt program, guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 Menaggio

Flyg till Milano och transfer till Menaggio, mitt på Comosjöns västra strand och en utmärkt bas för sjöns finaste vandringsleder. Vårt hotell är en klassisk villa med strandläge, precis som sig bör!

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Greenway

Första dagens vandring är lätt och rik på Comosjöns speciella skönhet. Från Colonno till Griante följer vi fina leden Greenway mellan fashionabla orter, eleganta villor, strandpromenader och grönskande natur. Vandringen avslutas med ett besök på berömda Villa Carlotta. Här får vi chansen att njuta både av villans praktfulla interiör och den omgivande parken. Mätta på intryck återvänder vi till Menaggio.

4 tim, 13 km, 350 m upp, 350 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Val Sanagra

Tio minuters bussresa från Riviera-miljön vid sjön blir det tydligt hur nära Alperna vi befinner oss. Denna omväxlande vandring börjar genom trolsk skog längs forsen Sanagra. Vi fikar på en gammal kvarn och fortsätter upp till häftiga Sass Corbee. Stigen når sedan pittoreska bergsbyn Barna innan vi bänkar oss för god lunch på en agriturismo. Sista biten ner till Menaggio går lätt längs en gammal banvall. På kvällen middag på egen hand, ett utmärkt tillfälle att utforska Menaggios restaurangutbud.

5 tim, 12 km, 400 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, lunch

Dag 4 Vandring Antica Strada Regina

Norr om Menaggio följer den gamla romarvägen kusten, i form av välskötta stigar. Vi börjar norrifrån i orörda Rezzonico och går både genom ett vackert kulturlandskap och i en dramatisk natur. Sjön och de gröna bergen bjuder hela tiden på vyer vid vår sida.

4 tim, 12 km, 350 m upp, 350 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

En dag att njuta av Comosjöns härliga miljöer från strandkanten. Man kan också besöka stan Como eller någon av de många fina villorna och trädgårdarna i området.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Varenna till Dervio

Idag tar vi båten över till Comosjöns östra strand, som är lite mer orörd. Vi landstiger i förtjusande Varenna och sätter av norrut på en vacker kustled och besöker både Bellano och Dervio på vägen.

5 tim, 14 km, 500 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Bellagio

Kända Bellagio sparar vi till sist. Denna flotta ort ligger på halvön som delar sjön i två, och via fiskeläget Pescallo ger vi oss av upp mot en spektakulärt belägen agriturismo för en vällagad lunch. Med många utsikter återvänder vi sedan ner på andra sidan berget och tillbaka till Bellagio.

5 tim, 13 km, 600 m upp, 600 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan vid Comosjön

Efter en veckas härlig vandring i en av Italiens mest mytomspunna områden återvänder vi hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Comosjön

De norditalienska sjöarna är alla av glaciärt ursprung. I norr reser sig Alperna och i syd tar slätten vid. Sjöarna är djupa och svala men med bra badtemperatur under sommaren. Klimatet är mycket milt för att vara så nära bergen och här växer både oliv, citrus och vin. De vackra miljöerna har varit populära semestermål sedan antiken och lockar än idag till sig resenärer och italofiler från hela världen.

 • Klimat: Medelhavsklimat med alpina influenser.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Kort tas på de flesta ställen dock ej alla.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar; för de jordade krävs adapter.
 • Övrigt: Comosjön har badbart vatten från mitten (Menaggio) och uppåt.

Vandring vid Comosjön

Vi går med svensk guide på bra stigar och korta bitar asfalt. Vi åker buss eller båt till de olika vandringarna. Vi äter lunch i form av picknick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Milano. Därifrån har vi knappt 2 timmars transfer till Menaggio. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano Malpensa, Milano Linate eller Bergamo. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotel Bellavista

Hotel Bellavista

***
I Menaggio på Comosjöns västra strand bor vi med bästa utångspunkt för vandringarna. För att få den riktiga upplevelsen bor vi på Hotel Bellavista, inr...

Avgångar & priser

  För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  10/9Utan flyg/transferHotel BellavistaFullt11 995:-Fullt
  10/9ArlandaHotel BellavistaFullt15 995:-Fullt
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  17/9Utan flyg/transferHotel BellavistaFullt11 995:-Fullt
  17/9ArlandaHotel BellavistaFullt15 995:-Fullt