Skip to main content

Vandring vid Comosjön

Här har man semestrat sedan romartiden och det är inte svårt att förstå varför.

Denna sköna vandringsresa går till ett av Italiens vackraste områden. Comosjön är kanske mest känd för sina storslagna vyer och vackra villor med pruknande trädgårdar men dess bäst bevarade hemlighet är de omgivande bergen med dess rika nätverk av leder. Den mondäna atmosfären börjar och slutar vid vattenbrynet, ovanför ligger en tidlös värld av grönskande berg, sömniga byar och härlig vandring. Vi går de finaste kustlederna på båda sidorna av sjön och ser också Lugano-sjön i Schweiz. Vi besöker även Villa Carlotta, där vi kan beundra både trädgårdarna och de maffiga interiörerna. Många filmer har spelats in här och sjöns mest aktuella kändis är George Clooney, som förälskat sig i miljön och köpt en villa i Laglio.

Läs Vagabonds inspirerande artikel från Comosjön här!

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter och inträden enligt program, guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Comosjön

Flyg till Milano och transfer till vårt hotell, som ligger i en liten by strax ovanför Menaggio. Här på mitten av Comosjöns västra strand har vi det bästa utgångsläget för sjöns finaste vandringsleder. Vårt hotell har i tre generationer drivits av familjen Merloni och vi börjar vistelsen med en god middag.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Greenway

Första dagens vandring är lätt och rik på Comosjöns speciella skönhet. Från Colonno till Griante följer vi fina leden Greenway mellan fashionabla orter, eleganta villor, strandpromenader och grönskande natur. Vandringen avslutas med ett besök på berömda Villa Carlotta. Här får vi chansen att njuta både av villans praktfulla interiör och den omgivande parken. Mätta på intryck återvänder vi till hotellet.

4 tim, 13 km, 350 m upp, 350 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Val Sanagra

Denna omväxlande vandring utgår från hotellet i en miljö som svävar mellan sjö och berg. Vi vandrar upp mot pittoreska bergsbyn Barna och vidare in i Sanagra-dalen. Vi bänkar oss för en god lunch på en agriturismo inhyst i en gammal kvarn. Till sist följer vi forsen tillbaka till hotellet genom trolsk skog. På eftermiddagen finns tid att njuta av hotellets trädgård och pool med bergsutsikt.

5 tim, 12 km, 400 m upp, 400 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Antica Strada Regina

Norr om Menaggio följer den gamla romarvägen kusten, i form av välskötta stigar. Vi börjar norrifrån i orörda Rezzonico och går både genom ett vackert kulturlandskap och i en dramatisk natur. Sjön och de gröna bergen bjuder hela tiden på maffiga vyer vid vår sida. Vandringen avslutas i Menaggio och den som vill kan ta en tur i stan och ett dopp i sjön innan man går eller åker lokalbuss tillbaka till hotellet.

4 tim, 12 km, 350 m upp, 350 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

En dag att njuta av Comosjöns härliga miljöer från strandkanten. Man kan också besöka Bellagio, Como eller någon av de många fina villorna och trädgårdarna i området.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Bellana till Varenna

Idag tar vi båten över till Comosjöns östra strand, som är lite mer orörd. Vi landstiger i förtjusande Varenna och tar tåg en bit till Bellano. Därifrån sätter sätter vi av på en vacker kustled tillbaka mot Varenna.

5 tim, 14 km, 500 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Fäbodsvandring mellan sjöarna

Sista dagens vandring går upp från hotellet till ett föralpint området strött med flera "crotti", dvs små refuger eller fäbodar, där mat och fika serveras. Efter ett stycke skog som uppvärmning når vi de öppna ängarna och får en fin utsikt mot Lugano-sjön i Schweiz. Lunch med utsikt på en gästfri crotto och sedan vandring utför mot fina byn Naggio. Härifrån ser vi åter Comosjön nedanför oss. Via Velzo når vi åter hotellet för avkoppling och bad innan avskedsmiddagen på en trevlig agriturismo inte långt ifrån hotellet.

Svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan vid Comosjön

Efter en veckas härlig vandring i en av Italiens mest mytomspunna områden återvänder vi hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Comosjön

De norditalienska sjöarna är alla av glaciärt ursprung. I norr reser sig Alperna och i syd tar slätten vid. Sjöarna är djupa och svala men med bra badtemperatur under sommaren. Klimatet är mycket milt för att vara så nära bergen och här växer både oliv, citrus och vin. De vackra miljöerna har varit populära semestermål sedan antiken och lockar än idag till sig resenärer och italofiler från hela världen.

 • Klimat: Medelhavsklimat med alpina influenser.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Kort tas på de flesta ställen dock ej alla.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar; för de jordade krävs adapter.
 • Övrigt: Comosjön har badbart vatten från mitten (Menaggio) och uppåt.

Vandring vid Comosjön

Vi går med svensk guide på bra stigar och korta bitar asfalt. Vi åker omväxlande privat transferbuss, lokalbuss eller båt till de olika vandringarna. Vi äter lunch i form av picknick eller på serveringar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Milano. Därifrån har vi knappt 2 timmars transfer till Grandola ed Uniti. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano Malpensa, Milano Linate eller Bergamo. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Merloni

Hotel Merloni

Detta hotell har drivits av familjen Merloni i tre generationer, och ligger inbäddat i kullarna ovanför Menaggio på Comosjöns västra strand. Här finns en trivsam trädgård och en stor pool att njuta av...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
14/9Utan flyg/transferVandring vid Comosjön, utan flyg/transfer511 995:-Boka
14/9Arlanda Vandring vid ComosjönMer än 813 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
21/9Utan flyg/transferVandring vid Comosjön, utan flyg/transfer511 995:-Boka
21/9ArlandaVandring vid ComosjönMer än 813 995:-Boka

Liknande resor

Vandring på kustleder på Sardinien

Vandring på Sardinien

Riktiga vandringar i vild Medelhavsmiljö! - Vi älskar Medelhavet och jakten efter den perfekta vandringen i området har lett oss till Sardinien. Närmare bestämt till den bergiga och avlägsna östkuste...
Vandring vid Gardasjön

Vandring vid Gardasjön

Maffiga vandringar vid Alpernas Riviera. - Gardasjön är nog Italiens mest omtyckta sjö. Här samlas badare, surfare, kulturresenärer och gourmeter från båda sidorna Alperna. Och så vandrare förstås. R...
Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

En vild och vacker kuststräcka i norra Italien som lockar till sig vandrare och livsnjutare. - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välj...
Vandring på Amalfikusten

Vandring på Amalfikusten

"Den dag amalfiborna dör och kommer till himlen, blir en dag som alla andra". - Så står det på en plakett i Amalfi, och vi är böjda att hålla med. Amalfikusten anses av många vara den vackraste kustr...
Vandring på Blomsterrivieran med Sanremo

Vandring på Blomsterrivieran med Sanremo

Vandring i Evert Taubes Ligurien. - Denna fina kuststräcka måste vara en av Europas vackraste platser. Det speciella ljuset, vyerna och den doftande macchian med rosmarin och kaprifol har lockat poet...
Vandring i Apulien med Matera

Vandring i Apulien med Matera

I hjärtat av Syditaliens skönaste landskap. - På den italienska stövelns klack ligger Apulien, en avspänd del av Italien där både solen och gästfriheten värmer lite extra. Vi börjar resan i Apuliens...