Skip to main content

Vandring runt Åreskutan

Naturskön fjällvandring med topptur

Sveriges mesta vintersportort Åre är en pärla även på sommaren. Vidsträckta vidder, tysta skogar, blomsterängar, fågelliv och långa härliga leder utan trängsel - och riktigt hög klass på service och mat. Det borgar för en äkta Primaresa. Vi vandrar över svenska fjäll under ledning av vår omtyckta guide Alex som känner området som sin egen ficka. Vi startar i Åre och gör varvet runt hela Åreskutan. En natt bor vi på Buustamons fjällgård mitt i ingenstans. Att gå till ett nytt ställe, sova mitt i naturen och nästa dag sätta av igen är alltid en stor känsla. Lägg till det het, vedeldad badtunna i sval utomhusluft och god mat som avrundas gårdens egentillverkade snaps. Vi avslutar med Topptur Åreskutan och får en vy som smälter bort alla förutfattade meningar om mesiga svenska fjäll. Det här är mäktigt!

Orolig för coronaviruset?

Våra hotell har uppdaterade rutiner för att säkerställa avståndet mellan gäster och personal. Restaurangerna är anpassade efter högsta hygienkrav och borden är mer utspridda är normalt. Badtunnorna får användas men med maxantal badare som inte sitter för tätt.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
Del i dubbelrum med frukost och middag, fyra luncher/picknicks, fyra vandringar med guide och transporter. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Rundvandring i Åre

Individuell ankomst till Åre och samling på Hotell Fjällgården. Vår guide är på plats hela dagen så kommer ni tidigt bjuder vi på en rundvandring i Åre och på berget upp mot hotellet. Gemensam välkomstmiddag när alla är på plats.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Buustamon

Efter frukost går vi längs Solstigen som leder upp mot Totthummeln. Det är vacker vandring i skog längs en populär led tills vi kommer fram till vindskyddet i Sadeln. Härifrån är det en kort avstickare till toppen på Totthummeln där vi belönas med vidunderlig utsikt över Åredalen. Stigen går tillbaka ner runt berget genom frodig skog och passerar på vägen utsiktsplatsen Nalleklippan.

När vi kommer tillbaka till Fjällgården äter vi lunch. Vandringen fortsätter uppåt mot Mörvikshummeln och upp på kalfjället med utsikt över Åresjön. Vi lämnar Åre bakom oss innan vi viker ner till en av fjällens pärlor, Buustamons fjällgård. Här avnjuter vi en after walk och badar i vedeldad badtunna eller värmer oss i bastun innan middagen serveras.

Ca 5 timmar, 11 km, 650 m upp, 300 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring till Huså

Vi börjar vandringen i Ullådalens fjällbjörkskog och går i lagom takt upp på kalfjället. Till höger har vi Åreskutan där vi skymtar skidsystemet och toppen. På andra sidan ser vi Mullfjället som till skillnad från fjället vi går på är ungefär 2000 miljoner år gammalt. Vi vandrar längs Åreskutan över myrar och längs fjällbäckar och stannar och äter vår medhavda lunch på en fin plats längs leden. Framåt har vi utsikt mot Skäckerfjällen och när vi rundar fjället kommer vi till Bjelkes gruvor. Där bröts det kopparmalm på 1700- och 1800-talen. De sista kilometrarna av vandringen går ner i skogen till Huså by där vi blir upphämtade och körda tillbaka till Åre och Fjällgården. Där väntar ännu en god middag med det eviga nordiska sommarljuset och utsikt.

Ca 5 timmar, 13 km, 200 m upp, 550 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring runt Åreskutan

Idag fullföljer vi varvet runt Åreskutan. Vi blir skjutsade tillbaka till Huså och vandrar åter till Bjelkes gruvor. Därifrån fortsätter leden längs med Åreskutan. Vi går precis ovanför fjällbjörkskogen på gröna fjällhedar. Under vandringen passerar vi många fina och populära områden för offpiståkning på vintern. Nedanför oss ligger Fröå gruva som är ett fint utflyktsområde med restaurang och aktivt fjällbete. Efter en härlig dagsvandring transkar vi hela vägen fram till hotellet. Kanske passar det bra att avsluta dagen med ett varmt utomhusbad som uppladdning inför den kommande toppturen.

Ca 5 timmar, 12 km, 550 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Topptur Åreskutan

En vandring runt Åreskutan kröns på bästa sätt genom att gå upp till toppen på 1420 meter över havet. Denna dag är mer utmanande men vi belönas med fantastisk utsikt över Jämtlandsfjällen. Dagen avrundas med en lyxig avskedsmiddag i Åre by.

Ca 5 timmar, 11 km, 900 m upp, 900 m ner. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Farväl till vandringsresan i Åre

Efter frukost tar vi farväl till varandra och till Åre med dess smultronställen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Åreskutan

Jämtlands mest kända fjäll höjer sig 1420 möh och 1000 meter över Åre by. Namnet är på gammal dialekt och betyder helt enkelt Åretoppen. Den kalkrika bergarten är gynnsam för en speciellt artrik flora med bland annat flera orkidéer och ett gott fågelliv.

 • Klimat: Skandinaviskt fjällklimat
 • Land: Sverige
 • Tidsskillnad från Sverige: Nej
 • Språk: Svenska
 • Valuta: Svenska kronor
 • Prisläge och betalningssätt: Kort och kontanter tas överallt
 • Dricks: Valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: Ja
 • Visum för svenska medborgare: Nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: Nej
 • Eladapter: Svensk och norsk standard på eluttag

Vandring i Åre

Vi vandrar i en liten grupp med svensk guide som verkligen kan sina fjäll. Vandringen går på bra leder och kräver ingen specialutrustning utöver rejäla vandringskängor och vandringskläder. Tänk på att vädret kan slå om snabbt i fjällen. Det här är bekväm fjällvandring med bra boende och lätt dagspackning. Bara den dag vi vandrar till Buustamon behöver du ta med vad som behövs för en övernattning i ryggsäcken. Övrigt bagage deponeras på Hotell Fjällgården där vi bor övriga nätter.

Måltider

Lunchpaket ingår för alla vandringarna.

Att ta sig till Åre

Till Åre tar man sig med tåg, flyg eller bil.

Tåg från Stockholm tar ca 7 timmar, från Göteborg ca 10 timmar och från Malmö ca 11 timmar. Det finns även nattåg. Sök din avgång på www.sj.se

Flyg går direkt från Arlanda till Östersund, och med ett byte från Landvetter och Kastrup. Under sommaren åker man enklast taxi från flygplatsen till Åre. Man kan också flyga till Trondheim i Norge, två timmars bilväg från Åre. Läs mer om hur man tar sig till Åre här: https://aresweden.com/resa-till-are/

Vid ankomst går du 250 meter från Åre station till bergbanan, som du tar upp till Hotell Fjällgården för att lämna väskorna och checka in. Om du kommer under dagen erbjuder vår guide sedan en rundvandring i Åre och tillbaka upp till hotellet. Om du kommer på kvällen samlas vi kl 19 för middag. Ange i din bokning när du beräknar komma fram.

Karta

Hotell

Hotell runt Åreskutan

Hotell runt Åreskutan

Hotell Fjällgården - Alla nätter utom en bor vi på trivsamma Fjällgården, fridfullt belägen uppe på Åreskutan med härlig utsikt över dalen. Vandringslederna utgår direkt från hotellet i alla riktning...

Bilder

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg