Skip to main content

Vandring på Teneriffa

Destination för vandring på Teneriffa
Vandring på Teneriffa på Spaniens högsta berg

Upptäckarvandring i de mest skiftande miljöer.

Det är ingen överdrift att kalla Teneriffa för en egen liten kontinent. Det gör även ön till ett idealiskt vandringsresmål. På en vecka vandrar vi längs klippig kust med Atlanten i blickfånget, korsar öknar som hämtade ur en westernfilm, hukar oss genom djungellik lagerskog, hisnar över bråddjupa dalar fyllda av terrassodlingar och små byar med omöjliga lägen. Till det kanske vi till och med sätter fötterna i snö högst upp på Teide, Spaniens högsta berg! Vi får dessutom uppleva den största kanarieöns rika kulturarv: vi bor nära Puerto de la Cruz gamla stadskärna och besöker UNESCO-staden La Laguna med sin vackra kolonialbebyggelse och rika folkliv. Det här är en av vinterns mest upplevelserika resor, med lagom ansträngande vandring som passar de flesta.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, fem vandringar med lunch, guide och transporter. Ingår ej: övrigt. Tillägg: enkelrum, dubbelrum med havsutsikt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Puerto de la Cruz

Vi flyger direkt från Sverige till Teneriffa. Vi åker sedan runt till öns norra, gröna sida och Puerto de la Cruz. Här möts turism och tradition i en färgstark mix. I gamla stan hänger de snidade träbalkongerna från fasader i spansk kolonialstil och på strandpromenaden radar caféerna upp sig. Badmöjligheterna är oslagbara och det är bara att välja mellan sandstrand, klippbad, hotellets takpool eller de magnifika bassängerna Lago Martianez. Vi bor mitt i alltsammans på ett bekvämt hotell.

Måltider: middag (lättare kallskuret vid ev. sen ankomst).

Dag 2 Vulkanvandring

Teneriffas nordsida är ett grönskande landskap som sluttar jämnt från Teides snöklädda topp ner till Atlantens blåa böljor. Dagens vandring börjar i corona forestal, den ring av ståtlig tallskog som omger ön på en viss höjd. Vi går uppåt mot öns geologiskt yngsta område där vi möts av en skarp palett av svarta och gula vulkankoner, knaggliga lavaflöden, lysande gröna tallar och Atlantens blå runtomkring. Vi avslutar med en skön fika i byn San José.

10 km, 4 tim, +300 m, -300 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Masca

På många vykort från Teneriffa finner man en märklig liten by som heter Masca. På denna mycket avlägsna plats har människa och natur samarbetat särskilt väl för att skapa något vackert och speciellt. Vi börjar vår vandring i Santiago del Teide, som på något sätt minner om en westernstad med sin enda gata och karga omgivningar (såvida mandelträden inte blommar, vilket de gör i februari). Efter en lite tuff stigning rullar det på skönt utmed bergskammen som delar det fuktiga nord från det torra syd. Utsikterna är stora och snart viker vi ner i den djupa dalen där Masca ligger, omgiven av små jordbruk. Vi avrundar med en kaffe eller en öl innan vi åker hem igen.

9 km, 4 tim, +350 m, -700 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring Anaga och La Laguna

Längs upp i nordöst ligger halvön Anaga, som är ett vandrarparadis. Här finner vi de urgamla lagerskogarna som bara finns kvar på några av de västligaste Kanarieöarna. Dagens vandring är hisnande vacker med bråddjupa dalar täckta av terrassodlingar, byar med dramatiska lägen och vattenfall. Vi äter lunch i grottbyn Chinamada. På vägen ner besöker vi Kanarieöarnas vackraste stad La Laguna (UNESCO-listad som världsarv), fylld av kanarisk kolonialarkitektur och livlig av universitetsstudenter.

7 km, 3 tim, +200 m, -600 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Idag kan man ägna sig åt att upptäcka Puerto de la Cruz och ta några sköna bad.

Måltider: frukost, middag.

Dag 6 Vandring Teide

På toppen av Teneriffa ligger en märklig öken: jättekratern Cañadas. Det är ingen överdrift att jämföra den med Utah eller med Mars, och ändå är den något helt eget. Bussresan upp tar oss genom Teneriffas samtliga växtzoner: från subtropisk grönska via det ståtliga tallskogsbältet till öken av vulkaniskt ursprung. Vi vandrar runt de röda, gula och svarta stenformationerna Roques de García och förundras över naturens formglädje. Sedan blir det linbana upp på Teide, hela Spaniens högsta berg (3718 möh). Har vi tur med vädret ser vi alla de övriga öarna från toppstationen. Vilken final!

Ca 8 km, 3 tim, +300 m, -300 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Kustvandring

Den sista vandringen börjar utanför dörren. Vi går österut genom stan, förbi havsbassängerna Lago Martianez som ritats av Lanzarote-konstnären Manrique, och ut längs kusten. Leden går lätt ovanför de branta klipporna, genom bananodlingar och förbi haciendas.

Ca 12 km, 4 tim, +350 m, -350 m.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Teneriffa

Efter en vecka på Teneriffa känns det verkligen som om man besökt en hel kontinent. Vi återvänder hem med många sinnesintryck i bagaget.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Teneriffa

Teneriffa är den största av de sju Kanarieöarna och den mest varierade. I syd är det torrt och soligt och där trängs massturismen på en ganska begränsad yta. Den norra kusten är grön och bördig och har ett behagligt klimat. Vin odlas på båda sidorna och kännetecknas av en solmogen, fyllig smak och starka mineraltoner från den vulkaniska jorden. I väst och öst ligger massiven Teno och Anaga med bråddjupa, gröna dalar med fantastiskt fin vandring. I nordöst lever de gamla lagerskogarna kvar. Mitt på ön tronar inte bara öns utan hela Spaniens högsta berg, Teide. Toppen omges av en röd krateröken, Cañadas del Teide. Det finns många vackra småstäder med koloniala byggnader, som Puerto de la Cruz, La Laguna och Orotava, liksom många byar där vardagslivet går sin gilla gång. Här eggar öarnas spännande historia med de mystiska urinvånarna, spanjorernas upptäckt och farvägarna till Nya världen.

 • Klimat: Klimatet är jämnt och somrigt året runt, men varierar en hel del tack vare passadvindarna från norr. Generellt sett är nordkusterna fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusterna är torra och soliga nästan jämt. Det är inte för inte som Teneriffa kallas för minikontinenten. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Teneriffa

Vi går med svensk guide. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 15-17-tiden. Vi åker egen buss till vandringarna. Landskapet är kuperat men på denna resa har vi valt de lite lättare varianterna. Underlaget är oftast bra och lite steniga stigar. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Komplettera utrustningen med mössa, varm tröja, vindjacka och eventuellt tunna handskar den dag vi åker upp på Teide. Observera att vi på denna resa inte når toppen av Teide, utan ett stycke längre ner (dit linbanan går). Toppen ligger i nationalparken och kräver tillstånd. Luncherna äter vi vissa dagar på restaurang och andra i form av picknick som vi hjälps åt att bära med oss. Hjälp oss gärna undvika engångsartiklar genom att ta med egen tallrik och bestick!

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Teneriffa Syd. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Puerto de la Cruz. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Teneriffa Syd eller Teneriffa Nord (flygplatsen för inrikesflyg). Därifrån kan man ta buss eller taxi till Puerto de la Cruz. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

H10 Tenerife Playa

H10 Tenerife Playa

Detta välutrustade hotell ligger med bästa läge på strandpromenaden, nära Puerto de la Cruz vackra stadskärna, stränderna och det konstnärliga poolomårdet Lago Martianez. I den lummiga trädgården finn...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
3/3Utan flyg/transferVandring på Teneriffa, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
3/3ArlandaVandring på TeneriffaFullt14 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
10/3ArlandaVandring på Teneriffa
Vi bjuder på flyget! (värde ca 3000 kr)
Fullt11 995:-Fullt
10/3LandvetterVandring på Teneriffa
Vi bjuder på flyget! (värde ca 3000 kr)
111 995:-Boka
10/3Utan flyg/transferVandring på Teneriffa, utan flyg/transfer111 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
17/3Utan flyg/transferVandring på Teneriffa, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
17/3ArlandaVandring på TeneriffaFullt14 995:-Fullt

Liknande resor

Vandring leder i Gran Canaria på toppen av ön

Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön” - I gränslandet mellan Europa och Sydamerika sitter Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur...
Lätt vandring på Teneriffa

Lätt vandring på Teneriffa

Upptäckarvandring i de mest skiftande miljöer. - Det är ingen överdrift att kalla Teneriffa för en egen liten kontinent. Det gör även ön till ett idealiskt vandringsresmål. På en vecka vandrar vi län...
Topptur Teneriffa

Topptur Teneriffa

En spännande vandringsresa med riktiga vandringar och bestigning av Teide! - Teneriffa är en paradisö som döljer sig bakom den massturism vi vanligtvis förknippar ön med.Här möter vi några av Europas...
Vandring på La Palma

Vandring på La Palma

Häftig vandring i orörd natur mitt i vintern, det hittar vi bara på La Palma. - Den bästa vandringsön av alla kanarieöarna måste gröna La Palma vara! Den nordvästligaste av öarna är känd för sin omvä...
Vandring på Kap Verde

Vandring på Kap Verde

Vandringarna på Kap Verde liknar ingenting annat. - Ögruppen, som ligger i Atlanten utanför Senegal, består av tio öar där ingen är den andra lik. Vi vandrar på Santo Antão som ligger längst v...
Vandring på Madeira

Vandring på Madeira

Vandring på vandrarnas paradisö. - Madeira är ett klassiskt resmål för vandrare som uppskattar vacker natur. De dramatiska vulkanformationerna är klädda i subtropisk grönska och ön ståtar med något s...