Skip to main content

Vandring på Svalbard

Upplev ett arktiskt äventyr med midnattssol, vidsträckta glaciärer och isbjörnar.

Svalbard bjuder inte bara på storslagen och unik natur. Här finns mycket historia med övergivna gruvstäder och forskningsstationer som vår egen Adolf Erik Nordenskiöld grundade. Vi bor på unika Coal Miners’ Cabin där en gång gruvarbetarna bodde och som nu är nyrenoverat. Longyearbyn är känt för sina restauranger och vi äter på nya ställen varje kväll. 

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:6
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med helpension, vandringar och utflykter enligt program med transporter och lokalguide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Svalbard

Vi flyger till Longyearbyen och åker transfer till vårt historiska gruvhotell Coal Miners’ Cabin. På kvällen äter vi på hotellets grillrestaurang.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring från fjord till fjäll

På denne vackra vandring får du uppleva helt andra vyer än Longyearbyn och dess omgivningar. Vi åker båt över Adventfjorden till Revneset. Turen tar cirka 10 minuter. Området vi skall vandra genom bjuder på mycket av Svalbard: frodig vegetation och fint bete för svalbardsrenen och historiska lämningar från den första gruvdriften i Advent City. Turen går genom Louisdalen mot Carolinedalen. Längst in i dalen går vi upp till toppen av fjället och får en fantastisk utsikt över Isfjorden. Här njuter vi en lätt lunch med varm dryck. Vi vandrar sedan längs bergsryggen ner mot båten.

I dag äter vi middag på Restaurant Kroa, Svalbards mest avslappnade och historiska restaurant.

Ca 10 km, 5 timmar, 400 m upp, 400 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunchpaket, middag

Dag 3 Vandring Nordenskiöldstoppen

Följ med oss upp på den högsta fjälltoppen vid Longyearbyn, njut arktisk frisk luft och en strålande utsikt över hela Longyearbyen! Fjället var från 1837 och framöver ett centrum för vetenskapliga undersökningar och uppkallat efter vår svenske forskare Adolf Erik Nordenskiöld. På toppen, 1050 möh, njuter vi vår medhavda expeditionslunch och av utsikten.

Vi äter middagen på den nyöppnade restauranten Stationen.

Ca 12 km, 6-7 timmar, 1050 m upp, 1050 m ner. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunchpaket, middag

Dag 4 Båttur till Nordenskiöldsglaciären och Pyramiden

Att långsamt segla nordost mot Nordenskjöldsglaciärern är en fantastisk upplevelse. Vårt mål för dagen är Pyramiden, det ryska gruvsamhälle som övergavs 1998. Allt är intakt även om gatorna är tomma. Vi får en visning av staden innan färden går vidare. Under båtresan får vi även se Brucebyen, Skansebukten och Svenskhuset på Kap Thordsen som är ögruppens äldsta större byggnad.

På kvällen äter vi middag på Funktionærmessen, en av Svalbards bästa restauranger.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring över Larsglaciären till Trollstenen

I dag skall vi göra en vandring över Larsglaciären som ligger inne i Longyeardalen. Det är en ”snäll” glaciärtur där man inte går i replag. Vårt mål är Trollstenen på 849 meters höjd och som bjuder på en grandios panoramautsikt.

På kvällen blir det arktisk avskedsmiddag där vi åker ut en mil till Camp Barentz. Där väntar gryta på renkött, bålkaffe och dessert och vi får höra mer om isbjörnar och Svalbards historia. En stämningsfull avslutning på resan. 

Ca 14 km, 6 timmar, 880 m upp, 880 m ner. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunchpaket, middag

Dag 6 Farväl till vandringsresan på Svalbard

Vi har lite egen tid innan vi åker ut till flygplatsen för hemresa via Oslo. 

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Svalbard

Denna norska ögrupp är en av Europas allra ytterligaste utposter. Alla de 2600 invånarna bor på den största ön Spetsbergen. Människan delar territoriet med ett tusental isbjörnar som främst håller till i norr och öst samt polarräv och den endemiska svalbardsrenen. I havet finns trots jakt genom historien val, säl och valross. Fågellivet är utomordentligt rikt. Den största staden är Longyearbyen och näst störst är det ryskägda gruvsamhället Barentsburg. Hösta toppen heter Newtontoppen och når 1713 möh. Namnet Svalbard kommer från fornnordiskan med betydelsen "kall kant". Öarna omnämndes redan på 1190-talet men den dokumenterade upptäckten skedde 1596 av holländaren Willem Barents. Flera europeiska nationer bedrev sedan jakt och gruvdrift på öarna. Öarna var ingenmansland fram till 1920 då de tilldelades Norge för att någon skulle ta ansvar för lag och ordning. Man lever idag främst på forskning, turism och kolbrytning.

 • Klimat: arktiskt med sommartemperaturer på 6-7 grader. Det råder midnattssol från mitten av april till slutet av augusti. Golfströmmen medger ett något mildare klimat i sydväst. 
 • Land: Norge
 • Språk: norska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: norsk krona
 • Priser och betalningssätt: kort eller kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandringen på Svalbard

Du behöver vara i god form och ha bra knän. Terrängen är ofta brant och oländlig och varje dag bjuder på långa stigningar. Längd, tid och höjdmeter anges i programmet. Vandringskängor är ett krav och damasker bör ligga i packningen då det ofta förekommer snö på glaciären och på höjd. Ta också med varma kläder för alla väder. Vi går med duktig lokalguide.

Måltider

Luncherna äts som lunchpaket och du behöver inte ta med egen picknickutrustning. En termos kan vara ett gott tillskott.

Flyg och transfer till Svalbard

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Longyearbyen. Om du bokar eget flyg kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Coal Miners Cabins

Coal Miners Cabins

Coal Miners’ Cabins ligger i Nybyen med gångavstånd till centrum. Här bodde tidigare gruvarbetarna och i Stormässen, som nu är reception och restaurang, åt arbetarna och skötte sin hygien. 2015 genomg...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-07-19Utan flyg/transferVandring på Svalbard417 495:-BokaMer information
2021-07-19ArlandaVandring på Svalbard421 995:-BokaMer information
2021-07-19LandvetterVandring på Svalbard423 495:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg