Skip to main content

Vandring på Sicilien

En solig vandringsresa med bad, maffiabyar och Etna.

Östra Sicilien har det mesta som en vandrare kan önska: dramatisk natur, tidlösa små byar, ljumma bad och så förstås Etna, Europas högsta aktiva vulkan. Lägg till det siciliansk gästfrihet och god mat och gott vin och idealresmålet är nära. Med utgångspunkt från den gamla grekiska kolonin Giardini Naxos vandrar vi åt alla håll över berg med Messinasundet i blickfånget och gör två vandringar på Etna, en av dem i vinets tecken. På dagarna njuter vi av Syditaliens sol, citroner och blånande Medelhav, och på kvällarna av det spännande köket med dess afrikanska influenser. Efter vandringarna slappnar vi av på hotellet eller badar från den fina stranden nedanför.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Giardini Naxos

Vi flyger till Catania och åker transfer till Giardini Naxos. Denna gamla grekiska koloni, numera badort, ligger vackert belägen med Etna och Taormina i bakgrunden. Vi checkar in och bänkar oss för den första middagen.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Castelmola och Taormina

Första turen ger oss ett utmärkt tillfälle att utforska våra närmaste omgivningar. Efter en kort transfer går vi uppåt längs en stig som tar oss till lilla medeltidsbyn Castelmola, som tronar över stan. Här passar det med en läcker picknick under pinjeträden. Vi vandrar sedan ner till Taormina för att besöka denna bedårande lilla stad. Här har många storheter semestrat, såsom John Steinbeck, Truman Capote, Oscar Wilde och Robert Wagner. Den som verkligen vill känna historiens vingslag besöker den välbevarade grekiska teatern från antiken.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Etna nord

Idag får vi känna på Etnas storhet. Vi åker upp på bergets nordsida så långt vägen går och skidliftarna (!) tar vid. Vi går en fin rundtur över det utomjordiska landskapet på 2000 möh med Alcántara-dalen djupt nedanför oss. När vi når en refug i skyddande skog dukar vi upp en läcker picknick. Glöm inte att ta med varmare kläder om vädret skulle slå om på denna höjd.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Sávoca

En av veckans roligaste vandringar följer en välbyggd stig runt toppar och kammar från Forza d'Agró inåt landet. Efter vandringen åker vi buss upp till den fantasifullt byggda byn Sávoca, en av Italiens finaste. Här spelades scener ur Gudfadern in och många av de äldre byborna agerade statister i filmen. Här är känslan av att vara på Siclien total!

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

En dag att njuta av bad, lokala smakupplevelser och kanske ett besök i Taormina eller Catania.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Valle del Bove

Idag åker vi upp på sydsluttningen av Europas mest aktiva vulkan och stiger av vid bergets enda fjällstation på 1800 möh. Vandringen går lätt uppför över svart lavasand med märkliga växter innan vi når når storslagna Valle del Bove. I denna enorma förkastning har de huvudsakliga lavaflödena runnit. Vi återvänder sedan till den vänligare hemmiljön där det passar med ett bad.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring och vin i Alcantara-dalen

Sista dagen ägnar vi åt Siciliens mjukare sida. Djupt inne i Alcantara-dalen på Etnas nordsida växer några av öns mest intressanta viner direkt i den mineralrika vulkanjorden. Här görs också kryddig olivolja. Vi gör en kortare förmiddagsvandring med Etnas ofta snöklädda topp ovanför oss, innan lunchen på en vingård där vi förstås får smaka oss igenom utbudet. En härlig avslutning!

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Sicilien

Vi vinkar farväl till soliga Sicilien och återvänder hem igen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Sicilien

Sicilien är Medelhavets största ö och utgör en egen region i Italien. Ön har sett många folkslag passera genom historien, bland andra greker, romare, araber, och till och med vikingar. Kanske är det därför ön har skapat sig en alldeles egen, stolt, identitet. Ön är mycket geologiskt intressant och domineras av Europas största aktiva vulkan, Etna (3329 möh). Även ögruppen Eolerna (med Stromboli) utgörs av vulkaner som rest sig ur havet.

 • Klimat: Klimatet i april/maj och september/oktober är som en bra svensk sommar. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring på Sicilien

Vi går med svensk guide. Underlaget varierar med ömsom släta ömsom smalare och stenigare stigar. Östra Sicilien är inget etablerat vandringsområde; lederna håller inte samma skick som i exempelvis Alperna, men vi har valt ut de bästa i området och kan lova genuina natur- och kulturupplevelser. Vi lämnar hotellet runt kl 9 och kommer tillbaka sen eftermiddag.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår chaufför på flygplatsen i Catania. Transfern från Catania till Giardini Naxos tar knappt en timme. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Catania. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Palladio

Hotel Palladio

Detta lilla boutique-hotell ligger på stranden i Giardini Naxos, i centrum av byn. Man satsar på det familjära och ekologiska, bland annat genom att servera närodlade produkter från mark som konfisker...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-24Utan flyg/transferVandring på Sicilien, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-04-24ArlandaVandring på SicilienJa16 495:-BokaMer information
2021-10-02Utan flyg/transferVandring på Sicilien, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-10-02ArlandaVandring på SicilienJa16 495:-BokaMer information
2021-10-09Utan flyg/transferVandring på Sicilien, utan flyg/transferFullt12 995:-FulltMer information
2021-10-09ArlandaVandring på SicilienJa16 495:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg