Skip to main content

Vandring på Sardinien

Vandring på kustleder på Sardinien
Perfekt vandring på Sardin

Riktiga vandringar i vild Medelhavsmiljö!

Vi älskar Medelhavet och jakten efter den perfekta vandringen i området har lett oss till Sardinien. Närmare bestämt till den bergiga och avlägsna östkusten och massivet Supramonte. Här är naturen så otämjd så vi får åka fyrhjulsdrivna jeepar till vandringarna. Den doftande macchian sträcker sig obruten från de vita klipporna ner till det kristallklara vattnet och bara syrsorna hörs i eftermiddagsvärmen. När vi närmar oss en by hör vi klirrandet av kaffekoppar och lugna samtal. Det sardiska köket bjuder på nya spännande rätter som går väl tillsammans med viner av öns egen druva Cannonau. Vårt hotell har bara frukostpension så vi passar på att äta på olika lokala restauranger under veckan. Under veckan går vi spektakulära kustleder och letar oss ner till paradisvikar som bara kan nås till fots. Vi går ner i djupa raviner, upp till fina utsikter och förundras över fornlämningarna i Tiscali. Efter vandringen väntar vårt mysiga lilla hotell i badorten Santa Maria Navarrese, med sin fina sandstrand där vi sköljer av dammet i böljan den blå.

"En av dom bästa resor jag gjort. Mycket fina och ibland krävande vandringar i en dramatisk natur och med två suveräna guider Peter och Manuela. Santa Maria Navarrese var en härlig liten stad med många goda restauranger och nära till strand och bad. Ett perfekt väder och en mycket glad och tight grupp gjorde sitt till att det blev en minnesvärd resa." - Ulf, resenär 2017

Liknande vandringsresor:

Vandring i Kalabrien

Vandring på Mallorca

Vandring på Korsika

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter och guide. Ingår ej: dryck, lunch/middag på vilodagen. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Santa Maria Navarrese

Vi flyger till Olbia på Sardiniens nordvästkust och åker transfer ner till vårt trevliga lilla hotell i kustbyn Santa Maria Navarrese, vårt basläger för vandringarna. Lätt middag pga sen ankomst.

Måltider: Middag

Dag 2 Vandring Porto Quai

Efter en stärkande frukost hoppar vi upp i jeeparna och beger oss upp mot högplatån Golgo, där vår första vandring börjar. Vi går utför mot havet med maffiga utsikter åt alla håll. Till lunch dukar vi upp en picknick med traktens läckerheter i naturen. Vi når sedan Porto Quai, en riktig fjord, varifrån vi åker båt hem till Santa Maria Navarrese.

3,5 tim, 550 m ner. Svårighetsgrad 3 vandrare av 5. Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Pedra Longa

Dagens vandring börjar vid hotellet och vi värmer upp längs en bländande vacker och lätt kustled. Vid lodräta klippan Pedra Longa äter vi lunch, innan var och en väljer svårighetsgrad på eftermiddagen. Den som vill ha en tuff stigning med storartade utsikter som belöning fortsätter längs den vilda kusten. Här börjar en fem mil lång kuststräcka utan vägar och bebyggelse. Snart viker leden av uppåt och går längs kanten av Monte Giradili med allt större utsikter över de vita klipporna och det turkosa havet nedanför. Jeeptransfer tillbaka till hotellet. Den som vill ta det lite lugnare går tillbaka till hotellet längs den fina kustleden.

Kortare alternativet: 3,5 tim, 8 km, 300 m upp, 300 m ner, svårighetsgrad 2 vandrare av 5.

Längre alternativet: 4 tim, 10 km, 800 m upp, 250 m ner, svårighetsgrad 4 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring Tiscali

För flera tusen år sedan bodde på Sardinien ett mystiskt folk som lämnade flera förunderliga lämningar efter sig. Den mest spännande av dessa är grottbyn Tiscali. Vi börjar vandringen i Lanaiuttu-dalen och går en vacker och omväxlande vandring upp till utgrävningarna, som ligger i en grotta på bergets topp. Området är även fyllt av naturliga stenformationer i smått och stort och vi njuter av vyer både över Supramontes högsta toppar och de vilda dalarna som omger oss. På vägen tillbaka stannar vi till för att beundra Su Gorropu, en av Europas djupaste raviner. 

3 tim, 6 km, 310 m upp, 310 m ner, svårighetsgrad 3 vandrare av 5. Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Santa Maria Navarrese är en mysig lite badort att spendera dagen i, med flera serveringar och bra bad. Den som vill vara mer aktiv kan hyra en kajak, ett populärt sätt att se kusten på.
Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Cala Goloritzé

Idag ska vi gå den populära leden ner till paradisviken Cala Goloritzé, som bara kan nås till fots. Den som vill förlänga härligheten går först till Punta Salinas, varifrån vi får en panoramavy över Sardiniens vilda östkust. Nedanför oss ser vi Cala Goloritzé med sina nålformade klippspetsar (populära bland klättrare) och havets alla blåa och turkosa nyanser. Vi avnjuter en gemensam picknick med traktens specialiteter ovanför stranden och går sedan upp genom ravinen igen. Den som inte ätit sig mätt på trädsmultron längs vägen kan njuta av en välförtjänt after walk på baren här innan vi åker tillbaka till hotellet.

Kortare alternativet: 3 tim, 7 km, 500 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 vandrare av 5.

Längre alternativet: 5,5 tim, 12 km, 700 m upp, 700 m ner, svårighetsgrad 4 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring Golgo

Vi återvänder till Golgo-slätten, sedan urminnes tider hem för fåraherdar och fortfarande enda vägen in i Supramontes vildmark. Jeeparna tar oss ända upp till Ololbissi, varifrån vi vandrar längs en kam med storartade vyer över berg och havet nedanför. Efter några timmars vandring når vi Golgo igen, där traktens fåraherdar dukat upp lunch åt oss! Vi går sedan en rundtur förbi lilla herdekyrkan San Pietro. Avskedsmiddag på restaurang på kvällen.

Svårighetsgrad 3 vandrare av 5. Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Sardinien

Utcheckning och farväl till ett av Medelhavets mest välbevarade naturområden.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Sardinien och Supramonte

Sardinien är Medelhavets största ö. Den är inte fullt så bergig som grannön Korsika men mycket naturskön. Speciellt känd är den för sin glesbefolkade högplatåer där får strövar, och för att ha några av Medelhavets finaste sandstränder och kristallklart vatten. Den bästa vandringen hittar vi i Supramonte, som utgör en del av nationalparken Gennargentu (ett av Europas mest glesbefolkade områden). Detta 350 km2 stora bergsmassiv ligger på mitten av öns östra sida och består av kalksten. Det utgörs av bergiga högplatåer med en medelhöjd på 900 möh, djupa raviner, brant kust och till stora delar orörd natur. Kusten, den 50 km långa Orosei-bukten, saknar helt vägar och bebyggelse sånär som på lilla Cala Gonone i dess norra ände. 

 • Klimat: medelhavsklimat. Då vi vandrar brukar det vara torrt och med runt 25 grader. 
 • Land: Italien
 • Språk: Italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kontant eller kort (tas ej överallt men bankomater finns där vi bor)
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar medan våra runda, jordade kontakter kräver adapter

Vandring på Sardinien

Vi går med både svensktalande guide och lokalguide, för bästa service och inblick i det lokala. Vi lämnar hotellet runt kl 9 och är tillbaka sen eftermiddag. Det går inga asfaltsvägar till vandringarna så vi åker fyrhjulsdrivna jeepar till utgångspunkten. Naturen där vi vandrar är vild och inte så tillrättalagd. Skyltning saknas nästan helt. Stigarna är för det mesta i gott skick men är av naturen steniga och ojämna. Riktiga vandringskängor är ett krav och en stav kan vara till hjälp. Lunchen får vi antingen lagad längs vägen, eller i form av picknick som vi hjälps åt att bära med. Varje deltagare medtar sitt eget vatten.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Olbia. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Santa Maria Navarrese. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Olbia, Alghero eller Cagliari. Det är svårt att lösa egen transfer på Sardinien utan taxi eller hyrbil. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Nicoletta

Hotel Nicoletta

Hotel Nicoletta*** är ett familjärt och välskött hotell nära den fina sandstranden i Santa Maria Navarrese. Byns läge i södra änden av Supramonte utgör en utmärkt utgångspunkt för traktens finaste van...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
15/9Utan flyg/transferHotel Nicoletta211 995:-Boka
15/9ArlandaHotel Nicoletta414 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
22/9Utan flyg/transferHotel NicolettaFullt11 995:-Fullt
22/9ArlandaHotel NicolettaFullt15 995:-Fullt

Erbjudanden

25/8Vandring i Andorrafrån 9 995:-
1/9Vandring i Bad Gasteinfrån 10 995:-
1/9Vandring i Madonna di Campigliofrån 11 995:-
1/9Vandring i Cortina d'Ampezzofrån 12 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg