Lätt vandring på Menorca

Den oförstörda Medelhavspärlan med lite lättare vandringar.

Mallorcas lillasyster är en lugnare och mer oexploaterad upplevelse. Hit åker naturälskarna (och förr många hippies), vare sig de letar efter Medelhavets finaste badvikar, fin natur, god mat eller långsam rytm. Och finfin vandring så klart! På Menorca har man vägrat bygga vägar längs kusten och istället gjort iordning de gamla Cami de Cavalls, häststigarna, till ett 20 mil långt system av vandringsleder. Vi följer kusterna i skuggan av pinjelundarna som doftar av lavendel och kamomill, och badar i vattnet som verkligen är kristallklart. 120 stränder varav hälften är helt vilda är ett unikum i Medelhavet. Vi vandrar även i inlandet, bland svarta menorquin-hästar och miltals av blommande kalkstensmurar. Historien är rik, från mystiska neolitiska lämningar till araber, romare, katalaner och engelsmän. De senare har lämnat både arkitektur och en utmärkt gin efter sig. På menyn står specialiteten hummer och färsk fisk, liksom många fina ostar.

Vandringen på Menorca är lätt med mycket små höjdskillnader. Här finns oslagbara möjligheter både för nybörjare som vill gå kort och vandrare som vill gå långt men skönt. Vi erbjuder därför olika program på olika avgångar: De lätta avresorna har svårighetsgrad 1 av 5 och vi går 5-8 km per dag. Det förlängda programmet har grad 2 av 5 och vi går ca 10 km per dag. Hela gruppen går samma vandringar.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1, 2
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringsdagar med lunch/picknick och transporter, guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Vandringen på Menorca är lätt med mycket små höjdskillnader. Här finns oslagbara möjligheter både för nybörjare som vill gå kort och vandrare som vill gå långt men skönt. Vi erbjuder därför olika program på olika avgångar: De lätta avresorna har svårighetsgrad 1 av 5 och vi går 5-8 km per dag. Det förlängda programmet har grad 2 av 5 och vi går ca 10 km per dag. Hela gruppen går samma vandringar.

Dag 1 Cala Galdana

Vi flyger till huvudstaden Mahón och åker transfer till vårt fina hotell i pittoreska viken Cala Galdana på soliga sydkusten. Den gyllene strandbågen lockar till ett bad innan middagen. 

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Cala en Turqueta

Veckans första vandring bjuder på essensen av Menorcas välbevarade Medelhavsmiljö. Vi följer kusten västerut på fina och breda stigar. Den doftande pinjeskogen skuggar skönt och snart ser vi Cala Macarellas lysande turkosa vatten nedanför oss. Vi ger oss till tåls med bad innan vi når nästa vykortsvik, Cala en Turqueta. Här dukar vi upp en picknick i den vita stranden och hoppar i det kristallklara vattnet. Den förlängda varianten fortsätter med fina utsikter över sydkusten och Mallorca till stranden Son Saura, där bussen väntar.

Lätt alternativ: 6 km, 100 m upp, 100 m ner. 

Förlängt alternativ: 10 km, 200 m upp, 200 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Ost, vin och vandring

Menorcas inland är tidlöst och fridfullt. Här härskar de svarta menorquin-hästarna bland ett myller av urgamla stenmurar. Dagens vandring går längs den gamla kungliga vägen Camí Reial som förbinder Ciutadella med Ferreries. I Ferreries tar vi en fika på torget innan vi går till vår vingård där vi får smaka både traktens vin och den kända menorkinska osten. Den förlängda turen gör en avstickare till en liten topp ovanför byn varifrån vi till fullo kan uppskatta öns kulliga inland.

Lätt alternativ: 8 km, 150 m upp, 150 m ner. 

Förlängt alternativ: 10 km, 250 m upp, 250 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring i S’Albufera

Hälften av Menorca är naturskyddad och mest skyddat av alla områden är naturparken S’Albufera i nordöst. Den lätta turen börjar på höjd och går ner genom ett vackert jordbrukslandskap till en vild kust med öar och vikar som för tankarna till ett svenskt skärgårdslandskap. Den förlängda varianten börjar på ödsliga Cap de Faváritx med sin fyr, och går hela den omväxlande leden längs kusten. Även idag finns utmärkta möjligheter till vilda bad. Avslutningen går längs en insjö med rikt fågelliv. Vi tar sedan after walk i mysiga byn Es Grau innan vi besöker huvudstaden Mahón. Här ligger en av Medelhavets finaste naturhamnar och staden är mycket vacker med sina engelska influenser.

Lätt alternativ: 5 km, 50 m upp, 100 m ner. 

Förlängt alternativ: 9 km, 130 m upp, 130 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Idag kan vi rekommendera en promenad till närliggande badviken Cala Mitjana, en av Menorcas allra finaste. Den som vill fördjupa sig i det kulturella beger sig till Mahón eller Ciutadella. Man kan också pröva på ridning.

Måltider: frukost

 Dag 6 Vandring Cala Morell

Idag ska vi utforska Menorcas nordvästra hörn. Här är det åter en helt annorlunda miljö som möter oss: efter en kort bit genom pinjeskogen kommer vi ut på en dramatisk kust med klippor och röda och gula färger. Lunchen tar vi i snofsiga villaorten Cala Morell. Den förlängda varianten fortsätter längs kusten till Punta Nati. Här är landskapet storslaget flackt med stupbranta kustklippor i blickfånget. På vägen hem besöker vi Ciutadella, öns före detta huvudstad och gammalt biskopssäte. Den är minst lika behaglig som Mahón men helt annorlunda. Menorcas adel har alltid valt att bosätta sig i Ciutadella och de eklektiska palatsen är många.

Lätt alternativ: 5 km, 100 m upp, 120 m ner. 

Förlängt alternativ: 10 km, 200 m upp, 200 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Cales Coves

Den sista vandringen går på sydöstkusten med början i Es Canutells. Vi vandrar Camí de Cavalls västerut mot den spännande bukten Cales Coves. Här finns en mängd grottor i kustklipporna, som använts till allt från förhistorisk nekropolis till hippiesamhälle i vår tid. En god picknick med fötterna i vattnet och vandring sista biten till Cala en Porter, där vi avrundar veckan med var och ens favoritdrink vid havet. Den förlängda turen börjar i Cala de Benissafúller, där de små vitkalkade fiskehusen står direkt vid vattnet, och går sedan mot Es Canutells.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Menorca

Transfer till flygplatsen och hemresa till Sverige efter den härligaste av Medelhavsvandringar.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Menorca

Ön kallades av romarna för Minorca, den mindre i förhållande till Maiorca. Landskapet är flackare och fridfullare och badorterna små. UNESCO utnämnde 1993 ön till biosfärreservat vilket innebär att hälften av ön är skyddad mot vidare exploatering och invånarna tar naturskyddet på stort allvar. Ön har länge lockat både naturälskare och hippies, liksom de som söker en högkvalitativ badsemester. Som så många andra öar mitt i Medelhavet har Menorca en blandad historia med många folkslag. Araber, romare, morer och katalaner har alla kontrollerat ön, som skiftat mellan att vara kristen och islamsk. På 1300-talet var Menorca under mallorquinskt och därmed spanskt styre vilket ön fortfarande är idag. Under 1700-talet hölls dock Menorca under britterna men blev återställd under Spanien 1802. Idag präglas Menorca av spansk och katalansk kultur, med vissa lämningar av britternas ockupation på 1700-talet. En av dessa är gin. Typiska rätter är hummergryta och ugnsbakad fisk med potatis. Olika tapas och paella är också klassiker från Menorcas menyer. Typiskt för Menorca är även de lokala ostarna. En annan specialitet är majonäsen vars recept en gång i tiden uppfanns i Mahón.

 • Klimat: soligt medelhavsklimat med 315 soldagar om året. Korta regnskurar förekommer vår och höst.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska och menorquí, en dialekt av katalanska. Många vägskyltar är endast på menorquí. Engelska fungerar bra i turistorterna.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Mallorca och Sverige.
 • Dricks: valfritt.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Menorca

Vi går med svensk vandringsguide. Menorca är en flack ö vars högsta topp når endast 357 möh. Det gör den perfekt både för den som vill ha en riktigt lätt vandringsresa och den som vill gå lite längre men utan motiga backar. Lederna är breda och fina men räkna med bitivs stenig terräng, på typiskt Medelhavsvis. Lunchen äter vi antingen som fräsch picknick eller på lokala serveringar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Mahón. Därifrån har vi cirka 1 timmes transfer till Cala Galdana. Du som bokat resan utan flyg flyger till öns enda flygplats Mahón. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Audax

Hotel Audax

Som utgångspunkt för våra vandringar har vi valt att bo i natursköna Cala Galdana på Menorcas sydkust. Härifrån går leder åt flera håll och transporterna till resten av ön är korta. Vi bor på ortens b...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
16/5Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transfer311 995:-Boka
16/5ArlandaLätt vandring på Menorca
1500 kr rabatt avdragen på denna avgång!
413 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
23/5Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
23/5ArlandaLätt vandring på MenorcaFullt15 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
19/9Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transfer213 495:-Boka
19/9ArlandaLätt vandring på Menorca816 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
26/9Utan flyg/transferVandring på Menorca, förlängt program, utan flyg/transfer213 495:-Boka
26/9ArlandaVandring på Menorca, förlängt program616 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
3/10Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
3/10ArlandaLätt vandring på MenorcaFullt15 495:-Fullt

Liknande resor

Kustvandring i Galicien

Kustvandring i Galicien

Längs fyrvaktarnas väg på Costa da Morte, i ett annat Spanien! - Galicien i nordvästra Spanien är en plats som doftar starkt och friskt av hav, där måsarna skriker och havet antar en mytisk ton. I de...
Vandring i Baskien

Vandring i Baskien

Gastronomisk vandring i spanska och franska Baskien. - Med utgångspunkt från den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska) går vi på upptäcktsfärd i detta mytomspunn...
Kustvandring på Costa Brava

Kustvandring på Costa Brava

En exklusiv resa till den vilda kusten. Uppdaterad med boende i Cadaques! - Costa Brava betyder "den vilda kusten" på katalanska. Här mellan Barcelona och franska gränsen vandrar vi längs en natursk...
Bästa vandringsturer på Mallorca

Vandring på Mallorca med Guldkant

Läcker vandring med kust, berg, bad och ett av våra bästa hotell. - Mallorca har Balearernas maffigaste natur. Vi har valt att bo på västkusten, mitt i Mallorcas bästa vandringsområde. Runt Port de S...
Lätt vandring i Apulien med Salento

Lätt vandring i Apulien med Salento

Vandring i hjärtat av Medelhavet. - Ett av våra mest älskade resmål är Apulien nere på den italienska stövelns klack. På den här vandringsresan beger vi oss till den sydligaste halvön Salento, där vi...
Lätt vandring i Provence

Lätt vandring i Provence

Lätt och lagom vandring på Provences kust. - Den provençalska medelhavskusten vid Hyeres är lite av en oupptäckt pärla oss skandinaver. När solbadarna trängs på Rivieran beger vi oss ut på str...