Skip to main content

Lätt vandring på Menorca

Den oförstörda Medelhavspärlan med lite lättare vandringar.

Mallorcas lillasyster är en lugnare och mer oexploaterad upplevelse. Hit åker naturälskarna (och förr många hippies), vare sig de letar efter Medelhavets finaste badvikar, fin natur, god mat eller långsam rytm. Och finfin vandring så klart! På Menorca har man vägrat bygga vägar längs kusten och istället gjort iordning de gamla Cami de Cavalls, häststigarna, till ett 20 mil långt system av vandringsleder. Vi följer kusterna i skuggan av pinjelundarna som doftar av lavendel och kamomill, och badar i vattnet som verkligen är kristallklart. 120 stränder varav hälften är helt vilda är ett unikum i Medelhavet. Vi vandrar även i inlandet, bland svarta menorquin-hästar och miltals av blommande kalkstensmurar. Historien är rik, från mystiska neolitiska lämningar till araber, romare, katalaner och engelsmän. De senare har lämnat både arkitektur och en utmärkt gin efter sig. På menyn står specialiteten hummer och färsk fisk, liksom många fina ostar.

Vandringen på Menorca är lätt med mycket små höjdskillnader. Här finns oslagbara möjligheter både för nybörjare som vill gå kort och vandrare som vill gå långt men skönt. Vi erbjuder därför olika program på olika avgångar: De lätta avresorna har svårighetsgrad 1 av 5 och vi går 5-8 km per dag. Det förlängda programmet har grad 2 av 5 och vi går ca 10 km per dag. Hela gruppen går samma vandringar.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1, 2
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringsdagar med lunch/picknick och transporter, guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Vandringen på Menorca är lätt med mycket små höjdskillnader. Här finns oslagbara möjligheter både för nybörjare som vill gå kort och vandrare som vill gå långt men skönt. Vi erbjuder därför olika program på olika avgångar: De lätta avresorna har svårighetsgrad 1 av 5 och vi går 5-8 km per dag. Det förlängda programmet har grad 2 av 5 och vi går ca 10 km per dag. Hela gruppen går samma vandringar.

Dag 1 Cala Galdana

Vi flyger till huvudstaden Mahón och åker transfer till vårt fina hotell i pittoreska viken Cala Galdana på soliga sydkusten. Den gyllene strandbågen lockar till ett bad innan middagen. 

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Cala en Turqueta

Veckans första vandring bjuder på essensen av Menorcas välbevarade Medelhavsmiljö. Vi följer kusten västerut på fina och breda stigar. Den doftande pinjeskogen skuggar skönt och snart ser vi Cala Macarellas lysande turkosa vatten nedanför oss. Vi ger oss till tåls med bad innan vi når nästa vykortsvik, Cala en Turqueta. Här dukar vi upp en picknick i den vita stranden och hoppar i det kristallklara vattnet. Den förlängda varianten fortsätter med fina utsikter över sydkusten och Mallorca till stranden Son Saura, där bussen väntar.

Lätt alternativ: 6 km, 100 m upp, 100 m ner. 

Förlängt alternativ: 10 km, 200 m upp, 200 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Ost, vin och vandring

Menorcas inland är tidlöst och fridfullt. Här härskar de svarta menorquin-hästarna bland ett myller av urgamla stenmurar. Dagens vandring går längs den gamla kungliga vägen Camí Reial som förbinder Ciutadella med Ferreries. I Ferreries tar vi en fika på torget innan vi går till vår vingård där vi får smaka både traktens vin och den kända menorkinska osten. Den förlängda turen gör en avstickare till en liten topp ovanför byn varifrån vi till fullo kan uppskatta öns kulliga inland.

Lätt alternativ: 8 km, 150 m upp, 150 m ner. 

Förlängt alternativ: 10 km, 250 m upp, 250 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring i S’Albufera

Hälften av Menorca är naturskyddad och mest skyddat av alla områden är naturparken S’Albufera i nordöst. Den lätta turen börjar på höjd och går ner genom ett vackert jordbrukslandskap till en vild kust med öar och vikar som för tankarna till ett svenskt skärgårdslandskap. Den förlängda varianten börjar på ödsliga Cap de Faváritx med sin fyr, och går hela den omväxlande leden längs kusten. Även idag finns utmärkta möjligheter till vilda bad. Avslutningen går längs en insjö med rikt fågelliv. Vi tar sedan after walk i mysiga byn Es Grau innan vi besöker huvudstaden Mahón. Här ligger en av Medelhavets finaste naturhamnar och staden är mycket vacker med sina engelska influenser.

Lätt alternativ: 5 km, 50 m upp, 100 m ner. 

Förlängt alternativ: 9 km, 130 m upp, 130 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Idag kan vi rekommendera en promenad till närliggande badviken Cala Mitjana, en av Menorcas allra finaste. Den som vill fördjupa sig i det kulturella beger sig till Mahón eller Ciutadella. Man kan också pröva på ridning.

Måltider: frukost

 Dag 6 Vandring Cala Morell

Idag ska vi utforska Menorcas nordvästra hörn. Här är det åter en helt annorlunda miljö som möter oss: efter en kort bit genom pinjeskogen kommer vi ut på en dramatisk kust med klippor och röda och gula färger. Lunchen tar vi i snofsiga villaorten Cala Morell. Den förlängda varianten fortsätter längs kusten till Punta Nati. Här är landskapet storslaget flackt med stupbranta kustklippor i blickfånget. På vägen hem besöker vi Ciutadella, öns före detta huvudstad och gammalt biskopssäte. Den är minst lika behaglig som Mahón men helt annorlunda. Menorcas adel har alltid valt att bosätta sig i Ciutadella och de eklektiska palatsen är många.

Lätt alternativ: 5 km, 100 m upp, 120 m ner. 

Förlängt alternativ: 10 km, 200 m upp, 200 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Cales Coves

Den sista vandringen går på sydöstkusten med början i Es Canutells. Vi vandrar Camí de Cavalls västerut mot den spännande bukten Cales Coves. Här finns en mängd grottor i kustklipporna, som använts till allt från förhistorisk nekropolis till hippiesamhälle i vår tid. En god picknick med fötterna i vattnet och vandring sista biten till Cala en Porter, där vi avrundar veckan med var och ens favoritdrink vid havet. Den förlängda turen börjar i Cala de Benissafúller, där de små vitkalkade fiskehusen står direkt vid vattnet, och går sedan mot Es Canutells.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Menorca

Transfer till flygplatsen och hemresa till Sverige efter den härligaste av Medelhavsvandringar.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Menorca

Ön kallades av romarna för Minorca, den mindre i förhållande till Maiorca. Landskapet är flackare och fridfullare och badorterna små. UNESCO utnämnde 1993 ön till biosfärreservat vilket innebär att hälften av ön är skyddad mot vidare exploatering och invånarna tar naturskyddet på stort allvar. Ön har länge lockat både naturälskare och hippies, liksom de som söker en högkvalitativ badsemester. Som så många andra öar mitt i Medelhavet har Menorca en blandad historia med många folkslag. Araber, romare, morer och katalaner har alla kontrollerat ön, som skiftat mellan att vara kristen och islamsk. På 1300-talet var Menorca under mallorquinskt och därmed spanskt styre vilket ön fortfarande är idag. Under 1700-talet hölls dock Menorca under britterna men blev återställd under Spanien 1802. Idag präglas Menorca av spansk och katalansk kultur, med vissa lämningar av britternas ockupation på 1700-talet. En av dessa är gin. Typiska rätter är hummergryta och ugnsbakad fisk med potatis. Olika tapas och paella är också klassiker från Menorcas menyer. Typiskt för Menorca är även de lokala ostarna. En annan specialitet är majonäsen vars recept en gång i tiden uppfanns i Mahón.

 • Klimat: soligt medelhavsklimat med 315 soldagar om året. Korta regnskurar förekommer vår och höst.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska och menorquí, en dialekt av katalanska. Många vägskyltar är endast på menorquí. Engelska fungerar bra i turistorterna.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Mallorca och Sverige.
 • Dricks: valfritt.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Menorca

Vi går med svensk vandringsguide. Menorca är en flack ö vars högsta topp når endast 357 möh. Det gör den perfekt både för den som vill ha en riktigt lätt vandringsresa och den som vill gå lite längre men utan motiga backar. Lederna är breda och fina men räkna med bitivs stenig terräng, på typiskt Medelhavsvis. Lunchen äter vi antingen som fräsch picknick eller på lokala serveringar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Mahón. Därifrån har vi cirka 1 timmes transfer till Cala Galdana. Du som bokat resan utan flyg flyger till öns enda flygplats Mahón. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Intryck från Menorca

Något av det allra roligaste som researrangör är att återupptäcka gamla goda resmål i ny tappning. Menorca är den lilla flacka ön med de fina stränderna. Kanon för en sommarresa med bad och avkoppling. Inte så mycket händer utanför sommarmånaderna.

Men om man vore en vandrare? Vi beslutade oss för att åka dit och ta reda på det en vecka i december. Jag minns ännu min sommar som reseledare på Menorca, hur jag en kväll lämnade det luftkonditionerade kontoret och steg ut i trapphuset och var säker på att det hade brunnit. Hettan var intensiv fortfarande klockan sju på kvällen. Den risken löper inte våra vandringsresenärer. I maj, september och oktober är ön sublim och klimatet perfekt för vandring.

Men åter till den där decemberdagen. Vi landar sent och hittar efter många rundor längs Mahóns enkelriktade gränder vårt hotell. Ett varmt välkomnande, helt olikt det man lär möta i augusti. Nu finns det tid. Vi är oroliga över att inte hitta något att äta så här sent. Klockan är snart nio. Receptionisten tittar på klockan och ser bekymrad ut. Ni får vänta ett tag, säger han. Restaurangerna öppnar när som helst.

Så vi beger oss ut i stadens inte så vimlande folkliv och hittar snart en tapasbar. Vår knaggliga spanska blir rena inträdesbiljetten och innan glasen fyllts med första omgången sprudlande cava är vi djupt inne i konversation med två till åren komna men alerta damer vid bordet intill. Kvällen blir lång men mañanaär en annan dag.

Nästa dag skiner solen från en klarblå himmel och fleecen åker av så fort vi stiger ur bilen. Scenen är märklig: vädret är klart, vattnet likaså och pinjeträden lika gröna som någonsin. Men inga folkmassor belamrar strandbågen. Ingen alls faktiskt, förutom en lokalbo med en glad hund. Vi sätter av på stigen mot Cala en Turqueta och kommer nästan ingen vart. Kameran åker fram vid varje steg. Vilka färger, vilken orörd kust. Den som rört sig i Medelhavet är så van vid bebyggelse att en vild kustremsa nästan ser overklig ut.

Snart står vi över Cala Macarella och skådar ner. En ensam segelbåt ligger för ankare. Vattnet är så klart att djupet inte går att bedöma. Vi sätter upp tempot och kommer skönt svettiga fram till Cala en Turqueta, där kläderna åker av. Allihop. Det är ju ändå ingen här. Vattnet är kallt men hela scenen så bedårande att vi tar några extra simtag ändå.

Stigletandet fortsätter och snart förstår vi vad det är vi vill erbjuda med vandringsresan på Menorca: att gå in bakom skyltfönstret som skiljer turisten från det lokala livet på sommaren och uppleva ön som den i själva verket är. Vi frossar i sockerpudrade ensaimadastill frukost axel mot axel med invånarna, äter som enda utlänningarna en gudomlig hummergryta på en servering i Fornells och går bort oss i Ciutadellas magiska gränder tills solen sänker sig mot det blänkande och stilla Medelhavet.

Dahn Svensson

Karta

Hotell

Hotel Audax

Hotel Audax

Som utgångspunkt för våra vandringar har vi valt att bo i natursköna Cala Galdana på Menorcas sydkust. Härifrån går leder åt flera håll och transporterna till resten av ön är korta. Vi bor på ortens b...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
19/9Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transferEndast 213 495:-Boka
19/9ArlandaLätt vandring på MenorcaJa16 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
26/9Utan flyg/transferVandring på Menorca, förlängt program, utan flyg/transferEndast 213 495:-Boka
26/9ArlandaVandring på Menorca, förlängt programEndast 516 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
3/10Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
3/10ArlandaLätt vandring på MenorcaFullt15 495:-Fullt

Liknande resor

Kustvandring i Galicien

Kustvandring i Galicien

Längs fyrvaktarnas väg på Costa da Morte, i ett annat Spanien! - Galicien i nordvästra Spanien är en plats som doftar starkt och friskt av hav, där måsarna skriker och havet antar en mytisk ton. I de...
Vandring i Baskien

Vandring i Baskien

Gastronomisk vandring i spanska och franska Baskien. - Med utgångspunkt från den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska) går vi på upptäcktsfärd i detta mytomspunn...
Vandring på Costa Brava

Vandring på Costa Brava

En exklusiv resa till den vilda kusten. Uppdaterad med boende i Cadaques! - Costa Brava betyder "den vilda kusten" på katalanska. Här mellan Barcelona och franska gränsen vandrar vi längs en natursk...
Bästa vandringsturer på Mallorca

Vandring på Mallorca med Guldkant

Läcker vandring med kust, berg, bad och ett av våra bästa hotell. - Mallorca har Balearernas maffigaste natur. Vi har valt att bo på västkusten, mitt i Mallorcas bästa vandringsområde. Runt Port de S...
Lätt vandring i Apulien med Salento

Lätt vandring i Apulien med Salento

Vandring i hjärtat av Medelhavet. - Ett av våra mest älskade resmål är Apulien nere på den italienska stövelns klack. På den här vandringsresan beger vi oss till den sydligaste halvön Salento, där vi...
Lätt vandring i Provence

Lätt vandring i Provence

Lätt och lagom vandring på Provences kust. - Den provençalska medelhavskusten vid Hyeres är lite av en oupptäckt pärla oss skandinaver. När solbadarna trängs på Rivieran beger vi oss ut på str...

Erbjudanden

22/6Vandring i Val Gardena, medelfrån 13 995:-
29/6Vandring i Val di Fassafrån 13 995:-
29/6Vandring i Val di Fassafrån 13 995:-
1/7Vandring i Limone Piemontefrån 13 995:-
6/7Vandring i Cortinafrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg