Skip to main content

Vandring på Madeira

Vandring på vandrarnas paradisö.

Madeira är ett klassiskt resmål för vandrare som uppskattar vacker natur. De dramatiska vulkanformationerna är klädda i subtropisk grönska och ön ståtar med något som ingen annan plats har i sådan mängd: de genialiska levadorna. Många av de finaste vandringslederna går längs dessa finurliga bevattningskanaler, vars trevliga bisyssla är att gå på mycket vackra platser. De låter oss upptäcka de mest avlägsna hörnen av denna natursköna ö utan jobbiga stigningar. Mellan mäktiga berg och den azurblå oceanen möter vi flera olika subtropiska mikroklimat på vandringarna. Det blommar överallt och de lustiga halmtakshusen tittar fram här och där.

Men Madeira är inte bara levador. Här finns också de gamla förbindelsevägarna veredas och ett välskött nätverk av stigar och högalpina leder. De högsta topparna når nästan 1900 meter över havet och här råder en alpin miljö som vi också utforskar. Oavsett var vi går tar vi alltid tid för trevliga stopp för förfriskningar och en stunds vila. Kanske smakar det med ett glas madeiravin?

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Funchal

Vi landar på Madeira och åker transfer den korta biten till vårt hemtrevliga hotell. Här bor vi bekvämt på öns solsida med gångavstånd till Funchals vackra stadskärna och havet. Välkomstmiddag på hotellets restaurang.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Levada do Fudado

Levadan mellan Portela och Riberio Frio i bergen norr om Funchal är med rätta en av Madeiras mest älskade. Här finns allt som gör en bra levada-vandring: skön gång med gradvis stigningar, djungellik växtlighet som får till och med botaniker att förundras, spännande tunnlar och klippor, och en bra restaurang i slutet. Idag vankas det grillad forell till lunch.

Ca 4 tim, 11 km, 260 m upp, 0 m ner. Svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring längs Mimosa-levadan

Många levador går djupt inne i skogen, men dagens vandring är mer omväxlande. Med början i Maroços följer vi Levada do Caniçal österut genom Madeiras genuina landsbygd. Det finns mycket att titta på bland hus som klänger på kullarna, terrassodlingar och blommor. Då och då går levadan in i dalar där skog, svalka och frid råder. Levadan har fått sitt smeknamn av alla de mimosaträd som blommar i februari. Efter en välförtjänt After Walk med varmt kaffe eller kall öl återvänder vi till Funchal för lite avkoppling och ett dopp i poolen.

Ca 3,5 tim, 10 km, 0 m upp, 100 m ner. Svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring på Madeiras tak

Madeiras rykte som vandrarens paradisö kommer lika mycket från de mäktiga bergen i inlandet som från levadorna. Centralmassivet når snubblande nära 1900 möh och består av vulkaniska bergarter som av vind och vatten eroderats till bisarra former. Vi går idag öns absolut häftigaste led mellan de tre högsta topparna Pico Ruivo, Pico das Torres och Pico do Areeiro. Landskapet är alpint och bjuder på vilda vyer med havet runt omkring. Leden är fantasifullt byggd med tunnlar, trappor och kamvandringar. Idag blir det mer upp och ner men det är väl värt mödan.

Ca 4-5 tim, 9 km, 600 m upp, 700 m ner. Svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Efter många intryck och ännu fler steg är det skönt med en vilodag. Det finns mycket att göra i närheten av hotellet: den som inte redan gjort det går strandpromenaden in till Funchal och går på upptäcktsfärd i den vackra stadskärnan med sina fasader av vit kalk och svart lavasten. Missa inte heller art deco-saluhallen Mercado do Lavrador. Den fotbollsintresserade kan titta in på Cristiano Ronaldos museum, öns största son. Man kan också ta linbanan till Monte (och kanske göra en liten vandring därifrån) eller besöka den botaniska trädgården Jardim Palheiro. Många åker också på val- och delfinsafari. På kvällen hittar man med lite tur en bar där man spelar Fado, Portugals vemodiga folkmusik som passar så bra till en drink under stjärnorna.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Rabaçal

Ett av Madeiras mest kända vandringsområden heter Rabaçal och ligger mitt på öns västra sida, nedanför högplatån Paul da Serra. Ett system av levador byggda i tre nivåer och sammanbundna av skogsstigar tar oss genom en spännande miljö med flera vattenfall. Det högsta heter Risco och faller fritt i femtio meter - en av dagens höjdpunkter tillsammans med de 25 källornas dal. Efter att ha utforskat miljön med sin uråldriga lagerskog och fina utsikter äter vi lunch på en trevlig servering.

Ca 4 tim, 10 km, 320 m upp, 320 m ner. Svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Kustvandring till Porto da Cruz

Madeiras abrupta möte med havet gör att kustvandringar inte är så vanligt förekommande på ön. Det finns dock en som kan få vem som helst att tappa hakan. Från Machico går vi upp till det lilla passet Boca do Risco och över till nordkusten. Här fortsätter leden inhuggen i lodräta klippor mot Porto da Cruz. Stigen är jämn och fin men nog pirrar det lite i magen på sina ställen. Det är dock bra säkrat med vajerstaket på de mest utsatta ställena. Förr var detta närmaste vägen mellan de båda samhällena och borracheiros brukade gå här fullastade med vinränslar. I Porto da Cruz firar vi med en After Walk vid havet och kan även titta på Europas enda ångdrivna romdestilleri.

Ca 4 tim, 10 km, 180 m upp, 130 m ner. Svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Madeira

Vi återvänder hem efter en härlig vandringsresa på Madeira.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind. Madeira bjuder på fint vandringsklimat men vår guide anpassar programmet efter var de bästa förhållandena finns för dagen. Vi har många fina alternativ på lager!

Resfakta

Madeira

Madeira ligger i Atlanten söder om moderlandet Portugal, ungefär 40 mil norr om Kanarieöarna. Jämfört med dessa är klimatet fuktigare och miljön grönare. Jämfört med Azorerna är Madeira varmare. Liksom de övriga öarna är Madeiras geologiska ursprung vulkaniskt, vilket bidrar till den dramatiska framtoningen och den bördiga jorden. Den senaste aktiviteten skedde dock för 6000 år sedan. Högsta toppen är Pico Ruivo (1861 möh). Huvudstaden Funchal ligger på öns södra, soligaste sida. Madeira bildar en ögrupp tillsammans med lilla Porto Santo och de obebodda Ilhas Desertas.
Ön upptäcktes 1419 av portugisiska sjöfarare, även om mycket pekar på att ön var känd långt tidigare. Efter bosättningen började man odla sockerrör och senare vin. Nuförtiden är ön ett populärt resmål året runt, tack vare dess erkända skönhet och behagliga klimat.

 • Klimat: många mikroklimat, huvudsakligen subtropiskt och medelhavsklimat. Medeltemperaturen ligger på 19-23 grader över hela året, men vi undviker midvintern då det är svalare och regnigare.
 • Land: Portugal
 • Språk: portugisiska
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt (kort/kontant): Billigare än i Sverige. Kort tas inte överallt så ha alltid med lite kontanter.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs ej

Vandring på Madeira

Levadavandringarna har till sin natur små höjdskillnader och går ofta på spektakulära platser. De kan vara smala och ha branta sluttningar utmed sidorna. Utsatta ställen är ofta säkrade med vajerstaket eller liknande, men avsaknad av höjdrädsla hjälper. Övriga vandringar går på bra stigar och varierar mer i höjd. Vandringskängor eller vandringsskor med bra grepp är ett måste då underlaget kan vara fuktigt och halt. En stav är till god hjälp medan två inte får plats på de ofta smala lederna. Vädret kan vara omväxlande så bär alltid med både solskydd, regnjacka/poncho och en varm tröja i väskan. Även mössa och handskar ska ligga med i packningen de dagar vi går på höjd. Ibland går vi genom tunnlar och då är en pannlampa bra att ha. Man kan klara sig med ficklampan i telefonen. Vår guide försöker anpassa vandringarna efter var bästa vädret finns för dagen. 

Flyg och transfer till Madeira

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Funchal. Vi har sedan cirka en halvtimmes transfer till hotellet. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Funchal. Till hotellet kan man ta taxi. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotel Quinta da Penha de Franca

Hotel Quinta da Penha de Franca

Detta hemtrevliga och familjeägda hotell ligger nära havet bara tio minuters promenad från Funchals stadskärna. Hotellet utgör hjärtat av en gammal lantgård och även de nya byggnaderna går i historisk...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-10-29Utan flyg/transferVandring på Madeira, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
2019-10-29ArlandaVandring på MadeiraFullt15 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-02-22Utan flyg/transferVandring på Madeira412 995:-Boka
2020-02-22ArlandaVandring på MadeiraJa15 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-02-29Utan flyg/transferVandring på Madeira412 995:-Boka
2020-02-29ArlandaVandring på MadeiraJa15 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-24Utan flyg/transferVandring på Madeira412 995:-Boka
2020-10-24ArlandaVandring på MadeiraJa15 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-31Utan flyg/transferVandring på Madeira412 995:-Boka
2020-10-31ArlandaVandring på MadeiraJa15 995:-Boka

Liknande resor

Vandring leder i Gran Canaria på toppen av ön

Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön” - I gränslandet mellan Europa och Sydamerika sitter Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur...
Vandring på Kap Verde

Vandring på Kap Verde

Vandringarna på Kap Verde liknar ingenting annat. - Ögruppen, som ligger i Atlanten utanför Senegal, består av tio öar där ingen är den andra lik. Vi vandrar på Santo Antão som ligger längst v...
Topptur Teneriffa

Topptur Teneriffa

En spännande vandringsresa med riktiga vandringar och bestigning av Teide! - Teneriffa är en paradisö som döljer sig bakom den massturism vi vanligtvis förknippar ön med.Här möter vi några av Europas...

Erbjudanden

28/9Vandring på Blomsterrivieranfrån 10 995:-
28/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 11 995:-
28/9Lätt vandring i Greklandfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg