Skip to main content

Vandring på Kuba

Vilken nyfiken resenär har inte lovat sig själv att någon gång besöka denna märkliga ö?

Flera av våra erfarna guider är flitiga Kubaresenärer och vi har med dem tagit fram ett vandringsprogram med öns finaste leder. Denna märkliga ö där revolutionsromantiken fortfarande lever på gott och ont. Kanske är det den lilla önationens envisa stolthet som skapat myten om Kuba. Eller är det kanske alla dess sevärdheter: tropiska skogar, idylliska jordbrukslandskap och färgstarka städer från kolonialtiden. Eller kanske de små byarna med doften av cigarrer och rom till ljudet av svängande salsarytmer. Och överallt den kubanska livsglädjen, obändlig trots tuffa odds. Kuba är unikt och det finns inget bättre sätt att upptäcka en ny plats än till fots. När vi vandrar genom Kuba kommer vi naturen, historien och folket närmare. Kuba är ett av de allt färre ställena på vår jord som förmår erbjuda en helt äkta och säregen upplevelse. Och det gäller att passa på: på de upptinande relationerna med omvärlden följer allt fler besökare.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:11
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem luncher. Vandringar, transporter samt inträden enligt program. Svensk och kubansk guide. Ingår ej: dryck, flygplatsskatt (ca 25 CUC), övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Kuba

Vi flyger från Sverige och landar i Havanna på eftermiddagen lokal tid. Transfer till vårt centralt belägna hotell och välkomstmiddag.

Måltider: middag samt mat på flyget.

Dag 2 Stadsvandring i Havanna

Efter frukost går vi en guidad tur i gamla stan. Här möter vi allt det speciella med Havanna: patinerade kolonialbyggnader, pastellfärgade 50-talsbilar, färg, rytm och folkliv. Lunch på restaurang vid tjusiga Plaza Vieja och på eftermiddagen guidad busstur i Havannas nyare delar. Dagen avrundas som sig bör med besök på en tobaksfabrik. Här får vi se och lukta när de aromatiska bladen rullas till perfekta cigarrer av läderartade händer. 

Ca 2 tim stadsvandring.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Viñales

Viñales är känt för sin jordbruksidyll och märkliga karstformationer. Vi vandrar i området kring byn och kommer bönderna nära och njuter av den speciella skönheten i landskapet. Grönskan är intensiv och gyllene i solen. De kommande två nätterna spenderar vi på de för Kuba så speciella boendena casas particulares i Viñales by. När vi bor på casas particulares äter vi middag på egen hand: ett utmärkt tillfälle att prova på de privata kubanska familjerestaurangerna paladares. I dessa hål i väggen får man ofta den bästa maten till humana priser och direktkontakt med kubanerna själva. Guiden står till förfogande även på frikvällarna.

Ca 3 tim vandring, 6 km, 60 m upp.

Måltider: frukost, lunch.

Dag 4 Vandring i Viñales

Efter frukost ägnar vi sedan ytterligare en dag åt detta sevärda område och med hela dagen på oss gör vi en längre vandring där vi kommer upp lite mer på höjderna och får härliga utsikter över det tropiska landskapet.

Ca 4,5 tim vandring, 8,5 km, 100 m upp.

Måltider: frukost, lunch.

Dag 5 Revolutionsstaden Santa Clara

Idag beger vi oss österut till revolutionsstaden Santa Clara. Det var när Che Guevara intog denna stad som revolutionen segrade. Resan tar cirka fem timmar och ger fin inblick i Kubas landsbygd. Vi stannar för lunch och bensträckare. Väl framme i Santa Clara gör vi en intressant stadsvandring och besöker Che Guevaras imponerande mausoleum. Övernattning i casas particulares och middag på stan.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring vid Hanabanilla-sjön

Efter tidig frukost åker vi en timme österut till Hanabanilla-sjön, som är en favorit bland många vandrare. Vi gör en vacker vandring längs vattnet innan vi checkar in på vårt bekväma hotell med sjöutsikt.

Ca 2,5 tim vandring, 3,5 km, 230 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring till vattenfallet El Nicho

Dagens vandringsupplevelse börjar med en båttur över sjön till startpunkten. Vi går sedan genom prunkande växtlighet till vattenfallet El Nicho, där det blir lunch och ett dopp i det friska vattnet. Sedan båt tillbaka till hotellet för lite avslappning.

Ca 5 tim vandring, 7-10 km, 500 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Vandring i tropiska Topes de Collantes

En rolig dag! I närheten av Hanabanilla ligger nationalparken Topes de Collantes, med många fina leder i den tropiska skogen. Vi går Guanayara-leden och tar ett uppfriskande bad i vattenfallen. Vi åker sedan till välbevarade kolonialstaden Trinidad, där vi åter bor på casas particulares i två nätter. Visst hittar vi en trevlig paladar att äta middag på även ikväll!

Ca 4 tim vandring, 6 km, 340 m upp.

Måltider: frukost, lunch.

Dag 9 Stadsvandring i Trinidad och bad i Karibiska havet

På förmiddagen går vi en guidad rundtur i vackra kolonialstaden Trinidad, ett av Kubas många måsten. På eftermiddagen kan vi ta oss ner till karibiendrömmen Playa Ancón och belöna oss med med några ljumma bad i Karibiska havet.

Ca 2 tim stadsvandring. 

Måltider: frukost.

Dag 10 Åter till Havanna

På väg tillbaka till Havanna besöker vi först muséet i Playa Girón, där vi får lära oss om kalla kriget-incidenten i Grisbukten. Därefter gör vi ett sista badstopp vid Cueva de los Peces, rikt på färglada, tropiska fiskar. Vi äter sedan lunch i Palpetes trädgårdar (håll utkik efter kolibrin som håller till här) innan vi rullar in i Havanna. På kvällen avskedsmiddag i stan.

Måltider: frukost, middag.

Dag 11 Farväl till vandringsresan på Kuba

Flyget går hem först på eftermiddagen och ger nästan en hel dag till i Havanna. Vår guide kan ge många förslag på aktiviteter och sevärdheter, och står till tjänst hela dagen.

Måltider: frukost samt mat på flyget.

Dag 12 Hemkomst

Vi landar i Sverige efter en upplevelserik vandringsresa på Kuba.

Hur tuff är turen? 2+ på en skala från 1 till 5. Värmen kan göra att det känns betydligt tuffare än siffrorna anger.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kuba

Kuba är de Stora Antillernas största ö, och har ett varierat landskap med mjuka kuperingar, berg på över 1900 möh, odlingar, skogar, klipp- och sandkust samt korallrev. Sockerrör, tobak och kaffe är de viktigaste grödorna, och fisket är betydande. 1511 byggde spanjorerna den första kolonialstaden på Kuba, och besegrade den indianska ursprungsbefolkningen på tre år. Ön blev en av imperiets viktigaste kolonier. Kuba blev självständigt 1902 med USA:s hjälp, som försäkrade sig om långtgående inflytande i landet. Batista valdes till president 1940, förlorade makten i ett val 1944 och återkom genom en militärkupp 1952. Landet blev en polisstat som störtades av Fidel Castro 1959. Sedan dess har kommunism och handelsembargon från USA präglat ekonomin och det politiska livet på ön. Med våra mått mätt är Kuba ett fattigt land, men anses mycket säkert att resa i.

 • Klimat: subtropiskt med varma och torra vintrar: 20-28 grader på dagtid och 26 grader i vattnet.
 • Land: Kuba
 • Språk: spanska. Engelska fungerar mest i turiststråken.
 • Tidsskillnad från Sverige: sex timmar
 • Valuta: Kuba har två valutor: CUC (Peso convertible) som är värd cirka en US-dollar, samt CUP (Peso cubano) som är värd cirka 1/24 CUC. CUC är den valuta turister mest kommer i kontakt med. Ju mer ”lokala” arrangemang man ska betala för, och ju längre bort från Havanna och turiststråken man kommer, desto viktigare blir CUP. Ta gärna med kontanter i Euro och växla till CUC på flygplatsen eller hotellet. Uttagsautomater finns i Havanna men banken brukar lägga på runt 5% på uttag.
 • Prisläge och betalningssätt: Det är billigt på Kuba jämfört med Sverige. En middag på en paladar kostar runt 10 CUC, en flottare middag på hotell upp til 20 CUC, en öl runt 1 CUC. Kontanter rekommenderas även om kort accepteras i viss utsträckning (VISA fungerar något oftare än MasterCard).
 • Dricks: dricks förväntas på all service. Vår guide berättar mer om beteende och lämpliga nivåer.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej. Enligt kubansk lag krävs det att resande till Kuba vid ankomst kan visa upp ett intyg på reseförsäkring/hemförsäkring som täcker de kostnader för medicin, läkarhjälp, sjukhustransport och sjukhusvistelse som kan komma att uppstå vid ett eventuellt insjuknande.
 • Visum för svenska medborgare: krävs. Ansök i god tid från Kubas ambassad i Stockholm. Visum gäller max en månad i taget men kan förlängas på plats. Vid ansökan behövs uppgifter om flygresan (står på vår bokningsbekräftelse) samt hotellnamn (preliminära namn står i hotellfaktan).
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum
 • Eladapter: ja, för amerikanska eluttag.
 • Övrigt: inga vaccinationer förutom grundskydd behövs. Ta dock med de mediciner du behöver under resan då utbudet är begränsat. Mer information om att resa på Kuba finns på www.svensk-kubanska.se

Vandring på Kuba

Vi går med både svensk vandringsguide och kubansk lokalguide. Underlaget varierar och det kan vara halt och lerigt på sina ställen. Klimatet på vintern, då vi vandrar på Kuba, är behagligt men kan bjuda både på varma dagar, svala kvällar och en och annan regnskur. Vi går i lugn takt och tar pauser när vi vill. Bagaget åker bil när vi byter hotell och vi bär bara med oss det vi behöver för dagen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Havanna. Vi har sedan en kort transfer till vårt centralt belägna hotell. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Havanna. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Vandring på Kuba

Hotell Vandring på Kuba

Vi bor på både hotell och casas particulares under vår upptäcktsfärd till fots över Kuba. Casas particulares är en egenhet för Kuba: privatägda boenden, med mer karaktär och gästfrihet än de flesta ho...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
13/11Utan flyg/transferVandring på Kuba, utan flyg/transfer622 995:-Boka
13/11ArlandaVandring på KubaMer än 832 995:-Boka
13/11KastrupVandring på KubaMer än 832 995:-Boka
13/11LandvetterVandring på KubaMer än 832 995:-Boka
13/11OsloVandring på KubaMer än 832 995:-Boka

Liknande resor

Äventyrens Vietnam

Äventyrens Vietnam

Finns det något roligare sätt att upptäcka Vietnam än genom att vandra och cykla? - Jo, kanske att paddla kajak i landets fantastiska skärgård. På denna händelserika resa får vi tillfälle att göra al...
Vandring i Sydafrika

Vandring i Sydafrika

Storslagna vandringar i ett av världens mest kontrastrika länder! - Att upptäcka spännande Sydafrika till fots är det bästa sättet att ta del av detta storslagna land. Vi vandrar den fina vandringsl...
Vandring i Sri Lanka - Eventyrlig rundtur i kultur och historia

Vandring på Sri Lanka

En resa för alla sinnen på färgstarka Sri Lanka. - Sri Lanka anses vara ett av de hetaste resmålen just nu. Här finns fina stränder, fantastisk natur med ett rikt djurliv, spännande vandringar och en...
Vandring i Karibien

Vandring i Karibien

De färgstarka paradisöarna bjuder på fantastisk vandring! - Västindien är känt för sina vita stränder, blomprakt, pastellfärgade hus och avspända öbor. Vad som är mindre känt är den häftiga vandringe...