Vandring på Kap Verde

Vandringarna på Kap Verde liknar ingenting annat.

Ögruppen, som ligger i Atlanten utanför Senegal, består av tio öar där ingen är den andra lik. Vi vandrar på Santo Antão som ligger längst västerut och som bjuder på en formidabel natur. Det som gör vandringen så speciell är dels den storslagna naturen och dels de fina vandringslederna. Att lederna är i så bra skick beror på att de har varit den naturliga förbindelsen mellan byarna i århundraden. Geografiskt ligger Kap Verde nära Afrika men mentalt är man nästan i Karibien. Här talar man Kreole och odlar bananer och sockerrör. Ett sant exotiskt resmål som vi kommer till utan jobbiga tidskillnader.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer och övernattningar i Lissabon med frukost och middag), del i dubbelrum med frukost och middag, vandringar enligt program med lunch och guide, transporter samt båtfärd. Ingår ej: visum, utflykter, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Lissabon

Vi flyger till Lissabon där vi övernattar innan morgonflyget nästa dag tar oss direkt till ön Sao Vicente på Kap Verde.

Måltider: middag

Dag 2 Mindelo                    

Väl framme väntar en eftermiddagsvandring genom Mindelo som är Kap Verdes kulturcentrum. Här besöker vi den livliga fiskmarknaden, den stora saluhallen och den afrikanska marknaden. Mycket intryck, dofter och färger.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring på Santo Antao

Efter frukost tar vi båten över till Porto Novo på Santo Antão. Därefter buss en timme till Paul-dalen och vårt hotell. På vägen gör vi en första vandring.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Vale de Paul

Vi går uppför i en dal som kantas av sockerrörsodlingar, papaya och banan. Vi passerar några mindre destillerier. Efter knappt två timmar kommer vi upp till en servering med egna grönsaker och rom eller groguesom det kallas här. Vi fortsätter sedan över floden för att komma över till själva dalen Pau. Vi går via Pico Antonio som bjuder på en storslagen vy. Sedan ner genom den grönskande dalen som trots många boenden inte har någon väg. Vi avslutar vandringen på hotellets altan.

10 km vandring, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Cha de Igreja

Efter frukost kort transfer till Boca de Ambas as Riebeiras. Här börjar vi vandringen på den mycket fina leden upp till passet mot Mocho-dalen. På slutet går vi i ganska branta slag innan vi är uppe. Här pausar vi och njuter av utsikten över dalen med havet i fonden. Sedan ner mot den lilla byn Selada de Mocho och vidare fram till den mäktiga ravinen vid Cha de Igreja. Väl framme i byn pustar vi ut vid den vackra kyrkan.

10 km vandring, 650 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Xoxo

I dag väntar en resa upp i bergen föbi byn Corda på tusen meters höjd. Här gör vi en vandring från Cha del Mate ner till byn med det märkliga nämnet Xoxo. Den fina leden slingrar sig genom det gröna landskapet. Är vi i Himalaya? Vi stannar med jämna mellanrum och drar efter andan inför de storslagna vyerna. Bussen möter upp vid vandringens slut och vi åker vidare till vårt hotell.

8 km vandring, 200 m upp, 1100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Ponta do Sol

I dag skall vi göra den kanske mäktigaste vandringen på Kap Verde. Kustvandringen från Cuzinha till Ponta do Sol. Trots sitt exponerade läge så vandrar vi en bred och välhållen stig som följer kusten. Vi gör ett stopp i en av byarna längs med vägen innan vi kommer fram till byn Fontainhas som har ett milt sagt spektakulärt läge på en klippa. Sedan har vi bara en kort bit kvar till Ponta do Sol.

15 km vandring, 650 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Vandring Cova da Paul

Vi lämnar vårt hotell på morgonen och kör upp i bergen mot den gamla vulkankratern Cova da Paul. Uppe på höjd växer pinjeträd och luften är frisk. Vi gör en kortare vandring vid kratern. Sedan fortsätter vi ner till Porta Nova för att åka båt till Mindelo på eftermiddagen, där vi övernattar.

6 km vandring, 250 m upp, 300 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 9 Farväl till vandringsresan på Kap Verde

Vi lämnar Kap Verde och flyger hem efter en spännande resa med mycket fin vandring. Övernattning i Lissabon liksom på utresan.

Måltider: frukost, middag

Dag 10 Hemkomst

Efter en god frukost flyger vi sista etappen hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kap Verde

När portugiserna upptäckte öarna 1456 var de obebodda. Ögruppen blev en koloni och sedan handelscentrum för bla afrikanska slavar. Landet blev självständigt 1975 men först 1991 demokratiskt. Sedan dess har man varit en av Afrikas mest stabila demokratier. Av de tio öarna är nio bebodda. De delas in i de norra Barlovento-öarna (lovart) och de sydliga Sotavento-öarna (lä). Sal, São Vicente och Santo Antão ligger alla i Barlovento-gruppen. Öarna är av vulkaniskt ursprung och de flesta är höga och bergiga (mest av alla Santo Antão) medan några är närmast platta (däribland Sal). Ekonomin är blygsam och beroende av de pengar som utvandrade kapverdianer sänder hem. Man sysslar med handel, transport och turism, medan 80% av maten måste importeras.

 • Klimat: tropiskt. Medeltemperaturen under vintermånaderna ligger på 20-25 grader, men det blåser också ofta en sval bris från havet. Torrperioden sträcker sig från november till juli och den fuktigaste och varmaste perioden från augusti till oktober. 
 • Land: Kap Verde (självständigt från Portugal 1975)
 • Språk: portugisiska och kreol (ett blandspråk mellan portugisiska och västafrikanska ord)
 • Tidsskillnad från Sverige: - 2 timmar
 • Valuta: kapverdisk Escudo (CVE)
 • Priser och betalningssätt: restaurangmiddag 150-200 kr, liten öl 15 kr, ett glas vin 30 kr, kaffe 6-7 kr.
 • Dricks: gärna
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: för inresa till Kap Verde krävs visum. Visumet ansöks på flygplatsen vid ankomst på Kap Verde. Visumet är giltigt i max fyra veckor. Kostnad ca 25 euro per person som betalas på plats.
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum.
 • Eladapter: behövs ej

Vandringen på Kap Verde

Vi går med svensk vandringsguide. Underlaget på lederna är överlag bra eftersom de fortfarande används av lokalbefolkningen som transportvägar. Riktiga vandringskängor är dock ett krav. Lunch äter vi i form av lunchpaket eller på serveringar, så picknickutrustning behöver ej tas med på denna resa.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Mindelo på ön Sao Vicente. Vi tar oss runt med mindre bussar och säkerhetsnivån håller inte svensk nivå: det saknas oftast säkerhetsbälten men samtidigt är trafiktempot lågt.

Karta

Hotell

Boende på Kap Verde

Boende på Kap Verde

För att minimera transporterna till vandringarna bor vi på tre olika hotell under vår vecka på Kap Verde: Första och sista natten bor vi på centrala Don Paco i Mindelo på ön Sao Vicente. Väl på Santo...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-12ArlandaVandring på Kap Verde218 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-13Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transfer212 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-19ArlandaVandring på Kap VerdeFullt18 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-20Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transferFullt12 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-26ArlandaVandring på Kap Verde518 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-27Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transfer412 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-12-03ArlandaVandring på Kap VerdeFullt18 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-12-04Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transferFullt12 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-01-21ArlandaVandring på Kap VerdeJa19 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-01-22Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transferFullt13 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-03-03ArlandaVandring på Kap VerdeJa19 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-03-04Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transfer213 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-10ArlandaVandring på Kap VerdeJa19 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-11Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transfer213 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-24ArlandaVandring på Kap VerdeJa19 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-25Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transfer213 495:-Boka

Liknande resor

Topptur Teneriffa

Topptur Teneriffa

En spännande vandringsresa med riktiga vandringar och bestigning av Teide! - Teneriffa är en paradisö som döljer sig bakom den massturism vi vanligtvis förknippar ön med.Här möter vi några av Europas...
Vandring leder i Gran Canaria på toppen av ön

Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön” - I gränslandet mellan Europa och Sydamerika sitter Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur...
Vandring på Madeira

Vandring på Madeira

Vandring på vandrarnas paradisö. - Madeira är ett klassiskt resmål för vandrare som uppskattar vacker natur. De dramatiska vulkanformationerna är klädda i subtropisk grönska och ön ståtar med något s...