Skip to main content

Vandring på Kap Verde

Vandringarna på Kap Verde liknar ingenting annat.

Ögruppen, som ligger i Atlanten utanför Senegal, består av tio öar där ingen är den andra lik. Vi vandrar på Santo Antão som ligger längst västerut och som bjuder på en formidabel natur. Det som gör vandringen så speciell är dels den storslagna naturen och dels de fina vandringslederna. Att lederna är i så bra skick beror på att de har varit den naturliga förbindelsen mellan byarna i århundraden. Geografiskt ligger Kap Verde nära Afrika men mentalt är man nästan i Karibien. Här talar man Kreole och odlar bananer och sockerrör. Ett sant exotiskt resmål som vi kommer till utan jobbiga tidskillnader.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer och övernattningar i Lissabon med frukost och middag), del i dubbelrum med frukost och middag, vandringar enligt program med lunch och guide, transporter samt båtfärd. Ingår ej: visum/flygsäkerhetsskatt, utflykter, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Lissabon

Vi flyger till Lissabon där vi övernattar innan morgonflyget nästa dag tar oss direkt till ön Sao Vicente på Kap Verde.

Måltider: middag

Dag 2 Santo Antão                

Vi landar på Sao Vicente och tar båten över till vandrarön Santo Antão. Vi installerar oss på vårt första hotell där den energiska ägaren tar emot.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring i Vale do Paul

På den första vandringen bekantar vi oss med Paul-dalen. Den kantas av sockerrörsodlingar, papaya och banan och vi passerar några mindre destillerier. Lunchen blir en autentisk upplevelse hemma hos en Kap Verde-familj.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring upp från Vale de Paul

Vi går upp genom dalen och kommer efter knappt två timmar till en servering med egna grönsaker och rom eller grogue som det kallas här. Vi fortsätter sedan över floden och går via Pico Antonio som bjuder på en storslagen vy. Sedan ner genom den grönskande dalen som trots många boenden inte har någon väg. Vi avslutar vandringen på hotellets altan.

10 km vandring, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Cha de Igreja

Efter frukost checkar vi ut och åker kort transfer till Boca de Ambas as Riebeiras. Här börjar vi vandringen på den mycket fina leden upp till passet mot Mocho-dalen. På slutet går vi i ganska branta slag innan vi är uppe. Här pausar vi och njuter av utsikten över dalen med havet i fonden. Sedan ner mot den lilla byn Selada de Mocho och vidare fram till den mäktiga ravinen vid Cha de Igreja. Väl framme i byn pustar vi ut vid den vackra kyrkan.

10 km vandring, 650 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Xoxo

I dag väntar en resa upp i bergen föbi byn Corda på tusen meters höjd. Här gör vi en vandring från Cha del Mate ner till byn med det märkliga nämnet Xoxo. Den fina leden slingrar sig genom det gröna landskapet. Är vi i Himalaya? Vi stannar med jämna mellanrum och drar efter andan inför de storslagna vyerna. Bussen möter upp vid vandringens slut och vi åker vidare till vårt hotell.

8 km vandring, 200 m upp, 1100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Ponta do Sol

I dag skall vi göra den kanske mäktigaste vandringen på Kap Verde. Kustvandringen från Cuzinha till Ponta do Sol. Trots sitt exponerade läge så vandrar vi en bred och välhållen stig som följer kusten. Vi gör ett stopp i en av byarna längs med vägen innan vi kommer fram till byn Fontainhas som har ett milt sagt spektakulärt läge på en klippa. Sedan har vi bara en kort bit kvar till Ponta do Sol där en skön dusch och en god middag väntar.

15 km vandring, 650 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Vandring Cova da Paul

Vi lämnar vårt hotell på morgonen och kör upp i bergen mot den gamla vulkankratern Cova da Paul. Uppe på höjd växer pinjeträd och luften är frisk. Vi gör en kortare vandring vid kratern. Sedan fortsätter vi ner till Porta Nova för att åka båt till Mindelo på eftermiddagen, där vi övernattar.

6 km vandring, 250 m upp, 300 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 9 Farväl till vandringsresan på Kap Verde

Vid tidigt flyg från Saõ Vicente får vi eftermiddagen och kvällen på oss att upptäcka Lissabon innan vi nästa dag flyger vidare till Sverige. Vid sent flyg spenderar vi istället förmiddagen i Mindelo, som är Kap Verdes kulturcentrum. Här kan man besöka den livliga fiskmarknaden, den stora saluhallen och den afrikanska marknaden. Mycket intryck, dofter och färger. Det finns också möjlighet till ett härligt bad i Atlanten.

Övernattning i Lissabon liksom på utresan.

Måltider: frukost, middag

Dag 10 Hemkomst

Efter en god frukost flyger vi sista etappen hem till Sverige efter en spännande resa med mycket fin vandring.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kap Verde

När portugiserna upptäckte öarna 1456 var de obebodda. Ögruppen blev en koloni och sedan handelscentrum för bla afrikanska slavar. Landet blev självständigt 1975 men först 1991 demokratiskt. Sedan dess har man varit en av Afrikas mest stabila demokratier. Av de tio öarna är nio bebodda. De delas in i de norra Barlovento-öarna (lovart) och de sydliga Sotavento-öarna (lä). Sal, São Vicente och Santo Antão ligger alla i Barlovento-gruppen. Öarna är av vulkaniskt ursprung och de flesta är höga och bergiga (mest av alla Santo Antão) medan några är närmast platta (däribland Sal). Ekonomin är blygsam och beroende av de pengar som utvandrade kapverdianer sänder hem. Man sysslar med handel, transport och turism, medan 80% av maten måste importeras.

 • Klimat: tropiskt. Medeltemperaturen under vintermånaderna ligger på 20-25 grader, men det blåser också ofta en sval bris från havet. Torrperioden sträcker sig från november till juli och den fuktigaste och varmaste perioden från augusti till oktober. 
 • Land: Kap Verde (självständigt från Portugal 1975)
 • Språk: portugisiska och kreol (ett blandspråk mellan portugisiska och västafrikanska ord)
 • Tidsskillnad från Sverige: - 2 timmar
 • Valuta: kapverdisk Escudo (CVE)
 • Priser och betalningssätt: restaurangmiddag 150-200 kr, liten öl 15 kr, ett glas vin 30 kr, kaffe 6-7 kr. Kontanter är bra att ha för småutgifter då kort sällan tas för små summor. Uttagsautomater finns på flygplatsen, i båtterminalerna och i Mindelo.
 • Dricks: gärna
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: Visum krävs inte längre för EU-medborgare samt flera länder som har visumbefrielseavtal med landet. Istället måste man minst fem dagar före inresa förregistrera sig på www.ease.gov.cv och betala 3400 kapverdiska escudos (circa 32 euro) i flygsäkerhetsskatt (TSA). Om man anländer till Kap Verde utan att ha förregistrerat sig uppgår kostnaden till det dubbla. Vid registering krävs förutom dina uppgifter hotellets namn. Ange Hotel Don Paco i Mindelo, telefon +238 231 93 81. Medborgare i länder som saknar visumbefrielseavtal med Kap Verde köper visum vid ankomst på flygplatsen. Mer information finns på  https://kapverdeskonsulatstockholm.webnode.se/
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum.
 • Eladapter: behövs ej
 • Övrigt: kontrollera eventuella vaccinationer på https://www.vaccinationsguiden.se eller med din vårdcentral.

Vandringen på Kap Verde

Vi går med svensk vandringsguide. Underlaget på lederna är överlag bra eftersom de fortfarande används av lokalbefolkningen som transportvägar. Riktiga vandringskängor är dock ett krav. Vi tar oss runt med mindre bussar och var beredd på att säkerhetsnivån inte håller svensk nivå: det saknas oftast säkerhetsbälten men samtidigt är trafiktempot lågt.

Måltider

Lunch äter vi i form av lunchpaket eller på serveringar, så picknickutrustning behöver ej tas med på denna resa.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Lissabon där vi övernattar inför flyget till Sao Vicente. OBS bagaget checkas in i Sverige och fås ut först på Kap Verde, så packa det du behöver för övernattningen i handbagaget. Samma sak gäller på hemresan. För dig som inte har flyg med oss börjar resan i Mindelo på Sao Vicente.

Karta

Hotell

Boende på Kap Verde

Boende på Kap Verde

För att minimera transporterna till vandringarna bor vi på fyra olika hotell under vår vecka på Kap Verde: På Santo Antao bor vi först tre nätter på trevliga lilla Chez Hujo i Vale do Paul och därefte...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-03-09ArlandaVandring på Kap VerdeJa21 995:-BokaMer information
2021-03-10Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transferJa13 495:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg