Skip to main content

Vandring på Kap Verde

Vandringarna på Kap Verde liknar ingenting annat.

Ögruppen, som ligger i Atlanten utanför Senegal, består av tio öar där ingen är den andra lik. Vi vandrar på Santo Antão som ligger längst västerut och som bjuder på en formidabel natur. Det som gör vandringen så speciell är dels den storslagna naturen och dels de fina vandringslederna. Att lederna är i så bra skick beror på att de har varit den naturliga förbindelsen mellan byarna i århundraden. Geografiskt ligger Kap Verde nära Afrika men mentalt är man nästan i Karibien. Här talar man Kreole och odlar bananer och sockerrör. Ett sant exotiskt resmål som vi kommer till utan jobbiga tidskillnader.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), inrikesflyg till Sao Vincente t/r, del i dubbelrum med frukost och middag, vandringar enligt program med lunch och guide, transporter, båtfärd samt visum. Ingår ej: ev. utflykter, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Saõ Vicente

Direktflyg från Sverige till Sal. På eftermiddagen inrikesflyg till Saõ Vincente och övernattning i Mindelo.

Måltider: middag

Dag 2 Mindelo                    

Först landar vi lite lätt efter resan med en god frukost. Sedan väntar en vandring genom Mindelo som är Kap Verdes kulturcentrum. Här besöker vi den livliga fiskmarknaden, den stora saluhallen och den afrikanska marknaden. Mycket intryck, dofter och färger. Vi tar efter lunch båten över till Porto Novo på Santo Antão. Därefter buss en timme till Paul-dalen och vårt hotell.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Vale de Paul

Efter frukost börjar resans första vandring. Vi går uppför i en dal som kantas av sockerrörsodlingar, papaya och banan. Vi passerar några mindre destillerier. Efter knappt två timmar kommer vi upp till en servering med egna grönsaker och rom eller groguesom det kallas här. Vi fortsätter sedan över floden för att komma över till själva dalen Pau. Vi går via Pico Antonio som bjuder på en storslagen vy. Sedan ner genom den grönskande dalen som trots många boenden inte har någon väg. Vi avslutar vandringen på hotellets altan.

10 km vandring, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Xoxo

I dag väntar en resa upp i bergen till byn Corda på tusen meters höjd. Här gör vi en vandring från Cha del Mate ner till byn med det märkliga nämnet Xoxo. Den fina leden slingrar sig genom det gröna landskapet. Är vi i Himalaya? Vi stannar med jämna mellanrum och drar efter andan inför de storslagna vyerna. Bussen möter upp vid vandringens slut och vi åker vidare till vårt hotell.

11 km vandring, 100 m upp, 1000 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Cha de Igreja

Efter frukost kort transfer till Boca de Ambas as Riebeiras. Här börjar vi vandringen på den mycket fina leden upp till passet mot Mocho-dalen. På slutet går vi i ganska branta slag innan vi är uppe. Här pausar vi och njuter av utsikten över dalen med havet i fonden. Sedan ner mot den lilla byn Selada de Mocho och vidare fram till den mäktiga ravinen vid Cha de Igreja. Väl framme i byn pustar vi ut vid den vackra kyrkan.

10 km vandring, 700 m upp, 800 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Ponta do Sol

I dag skall vi göra den kanske mäktigaste vandringen på Kap Verde. Kustvandringen från Cha de Igreja till Ponta do Sol. Trots sitt exponerade läge så vandrar vi en bred och välhållen stig som följer kusten. Vi gör ett stopp i en av byarna längs med vägen innan vi kommer fram till byn Fontainhas som har ett milt sagt spektakulärt läge på en klippa. Sedan har vi bara en kort bit kvar till Ponta do Sol.

12 km vandring, 500 m upp, 500 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Cova da Paul

Vi lämnar vårt hotell på morgonen och kör upp i bergen mot den gamla vulkankratern Cova da Paul. Uppe på höjd växer pinjeträd och luften är frisk. Vi gör en kortare vandring vid kratern. Sedan fortsätter vi ner till Porta Nova för att åka båt till Mindelo på eftermiddagen. Inrikesflyg till Sal och övernattning där.

5 km vandring, 300 m upp, 200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Kap Verde

Vi lämnar Kap Verde och flyger hem efter en spännande resa med mycket fin vandring.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kap Verde

När portugiserna upptäckte öarna 1456 var de obebodda. Ögruppen blev en koloni och sedan handelscentrum för bla afrikanska slavar. Landet blev självständigt 1975 men först 1991 demokratiskt. Sedan dess har man varit en av Afrikas mest stabila demokratier. Av de tio öarna är nio bebodda. De delas in i de norra Barlovento-öarna (lovart) och de sydliga Sotavento-öarna (lä). Sal, São Vicente och Santo Antão ligger alla i Barlovento-gruppen. Öarna är av vulkaniskt ursprung och de flesta är höga och bergiga (mest av alla Santo Antão) medan några är närmast platta (däribland Sal). Ekonomin är blygsam och beroende av de pengar som utvandrade kapverdianer sänder hem. Man sysslar med handel, transport och turism, medan 80% av maten måste importeras.

 • Klimat: tropiskt. Medeltemperaturen under vintermånaderna ligger på 20-25 grader, men det blåser också ofta en sval bris från havet. Torrperioden sträcker sig från november till juli och den fuktigaste och varmaste perioden från augusti till oktober. 
 • Land: Kap Verde (självständigt från Portugal 1975)
 • Språk: portugisiska och kreol (ett blandspråk mellan portugisiska och västafrikanska ord)
 • Tidsskillnad från Sverige: - 2 timmar
 • Valuta: kapverdisk Escudo (CVE)
 • Priser och betalningssätt: restaurangmiddag 150-200 kr, liten öl 15 kr, ett glas vin 30 kr, kaffe 6-7 kr.
 • Dricks: gärna
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: För inresa till Kap Verde krävs visum. Detta ingår i resans pris. Visumet är giltigt i max fyra veckor och erhålls vid ankomst på Kap Verde. Passuppgifter för visumhantering måste vara Prima Travel tillhanda senast 30 dagar innan avresa. Har passuppgifter inte inkommit till Prima Travel senast 30 dagar innan avresa, måste visum sökas på flygplatsen vid ankomst. Detta kan innebära långa väntetider samt en extra avgift på 25 euro per person som betalas på plats.
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum.
 • Eladapter: 

Vandringen på Kap Verde

Vi går med svensk vandringsguide. Underlaget på lederna är bra eftersom de fortfarande används av lokalbefolkningen som transportvägar. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen på ön Sal. Vi tar sedan inrikesflyg den korta biten till ön Saõ Vicente. På hemresan blir det åter inrikesflyg till Sal och därifrån flyg till Sverige.

Vi tar oss runt med mindre bussar och säkerhetsnivån håller inte svensk nivå: det saknas oftast säkerhetsbälten men samtidigt är trafiktempot lågt.

Karta

Hotell

Boende på Kap Verde

För att minimera transporterna till vandringarna bor vi på fyra olika hotell under vår vecka på Kap Verde: en natt i Mindelo på Sao Vincente, två nätter i Vale do Paul, tre nätter i Pedracin och avslu...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
23/1Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
23/1ArlandaVandring på Kap VerdeFullt17 995:-Fullt
23/1LandvetterVandring på Kap VerdeFullt17 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
8/3Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transfer411 995:-Boka
8/3ArlandaVandring på Kap VerdeMer än 817 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
15/3Utan flyg/transferVandring på Kap Verde, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
15/3ArlandaVandring på Kap VerdeFullt17 995:-Fullt

Liknande resor

Vandring leder i Gran Canaria på toppen av ön

Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön” - I gränslandet mellan Europa och Sydamerika sitter Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur...
Topptur Teneriffa

Topptur Teneriffa

En spännande vandringsresa med riktiga vandringar och bestigning av Teide! - Teneriffa är en paradisö som döljer sig bakom den massturism vi vanligtvis förknippar ön med.Här möter vi några av Europas...
Destination för vandring på Teneriffa

Vandring på Teneriffa

Vandring i teneriffa är ett idealiskt vandringsmål - Det är ingen överdrift att kalla Teneriffa för en egen liten kontinent. Det gör även ön till ett idealiskt vandringsresmål. På en vecka vandrar vi...
Vandring på Madeira

Vandring på Madeira

Vandring på Madeira i ödemarks paradisön - Madeira är ett klassiskt resmål för vandrare som uppskattar vacker natur. De dramatiska vulkanformationerna är klädda i subtropisk grönska och ön ståtar med...
Vandra på la palma

Vandra på la palma

Vandra på la palma i orörd natur vintertid - Den bästa vandringsön av alla kanarieöarna måste gröna La Palma vara! Den nordvästligaste av öarna är känd för sin omväxlande och dramatiska natur och sit...
Vandring på Island

Vandring på Island

Sommarvandring genom Islands magiska landskap. - Vi vandrar genom ett av Europas mest fascinerande landskap från Landmannalaugar till Thorsmörk. Här i det inre av Island går en av landets mest kända...