Skip to main content

Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön”

I gränslandet mellan Europa och Sydamerika sitter Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur och genuint byliv. Vi följer de kungliga lederna ”caminos reales”, gamla färdvägar som man har restaurerat och som är idealiska för vandring. Vi håller till i öns två bästa turområden: runt Cruz de Tejeda på öns topp och i den frodiga och dramatiska Agaete-dalen på nordvästkusten. Variationen är slående när vi vandrar i dramatiska bergslandskap, genom trolska skogspartier och ut över kusten. Gran Canaria lär ha världens bästa klimat och kallades förr ”las islas afortunadas”, eller de lyckosamma öarna. Vi kan bara hålla med!

Vi vill visa dig en genuin sida av Gran Canaria och bor fint långt från turistområdena på två fyrstjärniga hotell. Första delen av veckan utgår vi från bergsbyn San Bartolomé de Tirajana på solsidan av öns topp. Vi avslutar sedan på den vilda nordvästkusten strax utanför den vita byn Agaete och det levande fiskeläget Puerto de las Nieves.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch samt guide och transporter. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 San Bartolomé de Tirajana

Vi landar på Las Palmas flygplats och åker buss upp till öns inre och vårt fina vildmarkshotell utanför bergsbyn San Bartolomé de Tirajana.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Roque Nublo

På vår första vandring går vi upp till den mytomspunna klippan Roque Nublo, som ligger mitt på ön. När vi står intill den nästan 60 meter höga klippan, med fantastisk utsikt åt alla håll, är det lätt att förstå att detta var en helig plats för ursprungsbefolkningen guancherna. I klart väder ser vi till och med Spaniens högsta topp Teide på Teneriffa. Leden vi vandrar går genom varierad natur med många andra spännande bergsformationer. Vi vandrar ner till den lilla byn La Culata med terrassodlingar och gammaldags jordbruk. Här smakar det gott med lunch i solen innan vandringen fortsätter mot nya vyer.

5 timmar, 11 km, 550 m upp, 650 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring i Pilancones naturpark

Vi börjar vår vandring vid Presa de Chira, en av de största vattenreservoarerna på Gran Canaria. Leden går genom gles pinjeskog i vild och spännande natur med utsikt över den vidsträckta naturparken Pilancones. Området är så orört att här trivs till och med den sällsynta blåfinken, el pinzón azul, som endast finns på Gran Canaria. Vi äter vår lunch med utsikt över det mäktiga landskapet och drar oss sedan ner till vårt hotell i San Bartolomé på en vackert stenlagd stig.

5 timmar, 12 km, 550 m upp, 500 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Pico de las Nieves

Idag rör vi oss bland Gran Canarias högsta toppar och bestiger en av dem, med fantastiska vyer mot öst. Här äter vi vårt lunchpaket och njuter av utsikten mot den svårbestigna högsta toppen, Pico de la Nieves (1949 möh). Nieves betyder snö och här snöar det ibland, men förhoppningsvis inte idag! Leden vi vandrar för att nå topparna heter Silverleden och ingår i nätverket Caminos Reales (de kungliga lederna), vilka förr var viktiga transportleder. Just Silverleden är en av de vackraste stenlagda stigarna på Gran Canaria.

5,5 timmar, 11 km, 800 m upp, 500 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag med Las Palmas

Efter frukost checkar vi ut och beger oss mot Agaete-dalen på Gran Canarias vilda västkust. På vägen dit stannar vi till för några timmars besök i Las Palmas, Kanarieöarnas roligaste stad. Här går man på samma gator som Columbus en gång beträdde i det vackra historiska distriktet Vegueta. Man kan också välja bad och folkliv på den Copacabana-liknande stranden Las Canteras, mitt i stan. Här känns Sydamerika närmare än Europa. På eftermiddagen rullar vi in mot Agaete och vårt hotell för de sista tre nätterna. Den som vill kan åka direkt till Agaete utan att besöka Las Palmas.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring i Agaete-dalen

Detta är öns bästa turområde tillsammans med öns inre. Dalen har också ett synnerligen gynnsamt klimat. Så pass att man inte bara odlar papaya, mango, bananer och apelsiner, utan dessutom den tropiska växten kaffe. Detta lär vara världens nordligaste odlingar. Vi börjar vandringen i pyttebyn Coruna och vandrar utför mot grottbyn El Hornillo, som klänger sig fast på klipporna, El Sao och San Pedro. Utsikterna är verkligen häftiga! Ikväll middag på egen hand. Välj mellan läcker fisk nere i hamnen eller något rustikt uppe i Agaete.

5 timmar, 10 km, 250 m upp, 1000 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 7 Vandring med kust, vin och kaffe

Idag börjar vi vandringen direkt från dörren. Vi går uppför en kam med utsikter över Europas högsta kustklippor. Vid horisonten skymtar Teide, vars snöklädda topp gett namn åt Pueto de las Nieves. Så småningom når vi ett litet pass där den karga miljön med fikonkaktus och tabaiba-buskar övergår i Agaete-dalens frodiga jordbrukslandskap. Vi avrundar med en mysig bodega där vi provar gårdens eget vin och kaffe. På kvällen avskedsmiddag på en av fiskerestaurangerna nere i Puerto de las Nieves.

4 timmar, 10 km, 600 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Gran Canaria

Så bär det då av mot flygplatsen och tillbaka till verkligheten efter en veckas fina vandringar på denna mångsidiga ö.

Måltider: frukost

Hur tuff är turen? 3 vandrare på en skala av 5.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resefakta

Gran Canaria

Kanarieöarna genomgår just nu en andra turismrevolution, med högklassiga hotell och mer fokus på det relativt orörda inlandet. Här finns stilla dalar, gröna skogar, magnifika toppar och kammar att vandra längs, samt äkta kanariska byar där livet gått sin gilla gång sedan spanjorerna upptäckte ögruppen. Öarnas historia är spännande, med en mystisk urbefolkning och öarnas viktiga roll under koloniseringen av Amerika.

Gran Canaria är namnet till trots den tredje största Kanarieön, efter Teneriffa och Fuerteventura. Medan Teneriffa mer eller mindre är byggd som en kon är Gran Canaria helt annorlunda, med ett virrvarr av djupa dalar och branta berg. Det borgar för en annorlunda miljö och vi kan varmt rekommendera vandring på båda öarna. 

 • Klimat: Las Palmas har av klimatforskare utsetts till den stad i världen som har det mest behagliga klimatet. Klimatet på ön är jämnt året runt och varierar mellan vad vi nordbor skulle kalla vår och varm sommar. Det varierar dock en hel del över ön tack vare passadvindarna från norr. Nordkusten är fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusten är torr och solig nästan jämt. Som högst vandrar vi på över 1500 möh och där kan det bli kallt. Det är inte för inte som Gran Canaria ofta kallas för minikontinenten. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Gran Canaria

Vi går med svensk guide. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 17-tiden. Det är nära till allt på Gran Canaria och transporterna till vandringarna är korta de dagar vi inte utgår direkt från hotellet. Vandringarna är ganska kuperade och du behöver vara van att gå både uppåt och nedåt. Lederna är i gott skick och bara bitvis steniga. Stavar hjälper. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen på Gran Canaria. Vi har sedan en dryg timmes transfer till San Bartolomé de Tirajana. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Gran Canaria. Därifrån tar man enklast taxi till hotellet. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Transfern från Agaete till flygplatsen tar cirka en timme.

Karta

Hotell

Hotell Vandring på Gran Canaria

Hotell Vandring på Gran Canaria

Vi har valt ut två hotell med bästa utgångsläge för öns finaste vandringar: Hotel Las Tirajanas**** - Första delen av veckan bor vi på detta fina hotell som ligger i Gran Canarias inre. Närmare bestä...

Bilder

Vandring leder i Gran Canaria på toppen av ön
Berglandskap med trolska skogspartier - Vandring på Gran Canaria

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-21Utan flyg/transferVandring på Gran Canaria, utan flyg/transfer413 495:-BokaMer information
2020-11-21ArlandaVandring på Gran Canaria316 995:-BokaMer information
2020-11-21KastrupVandring på Gran Canaria216 995:-BokaMer information
2021-11-20Utan flyg/transferVandring på Gran CanariaFullt13 495:-FulltMer information
2021-11-20ArlandaVandring på Gran CanariaJa15 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg