Vandring på Gran Canaria

Vandring leder i Gran Canaria på toppen av ön
Berglandskap med trolska skogspartier - Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön”

I gränslandet mellan Europa och Sydamerika sitter Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur och genuint byliv. Vi följer de kungliga lederna ”caminos reales”, gamla färdvägar som man har restaurerat och som är idealiska för vandring. Vi håller till i öns två bästa turområden: runt Cruz de Tejeda på öns topp och i den frodiga och dramatiska Agaete-dalen på nordvästkusten. Variationen är slående när vi vandrar i dramatiska bergslandskap, genom trolska skogspartier och ut över kusten.

Vi bor lite extra bra på denna vandringsresa. Fyrstjärniga vildmarkshotellet Parador Cruz de Tejeda ligger mitt bland vandringslederna högst upp på ön. Sista delen av veckan bor vi på lika fyrstjärniga seaside-hotellet Roca Negra Hotel & Spa, där vi kan bada i de speciella havsbassängerna och besöka Agaete, en äkta ”pueblo blanco” och relativt orörd av turismen.

Gran Canaria lär ha världens bästa klimat och kallades förr ”las islas afortunadas”, eller de lyckosamma öarna. Vi kan bara hålla med!

Liknande vandringsresor:

Vandring på Teneriffa

Topptur Teneriffa

Vandring på La Palma

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch samt guide och transporter. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Cruz de Tejeda

Vi landar på Las Palmas flygplats och åker buss upp till öns inre, där vårt fina vildmarkshotell Parador Cruz de Tejeda ligger inbäddat i naturen direkt vid vandringslederna. Den första av fyra delikata trerättersmiddagar väntar på oss i hotellets restaurang.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring bland Guanchernas heliga platser

Den första vandringen går på bergsryggen söderut, hela tiden med en fantastisk utsikt över vulkankratern. Leden vänder sedan ner mot den lilla byn La Culata. Här har vi en fin utsikt över landmärkena Roque Nublo och Roque Bentaiga, heliga platser för Kanarieöarnas urfolk Guancherna. Väl nere i byn Tejeda väntar en god tapas-lunch innan vi vandrar tillbaka till hotellet.

5 timmar, 15 km, 700 m upp. 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring till Teror

Idag styr vi kosan norrut och vandrar utför de skogstäckta kullarna mot Teror. Den norra delen av Gran Canaria är bördig och här ligger odlingarna tätt. Vandringen går till den charmiga bergsbyn Teror, känd för sina vackra gamla hus i kolonialstil och som öns religiösa centrum. Efter en god lagad lunch strosar vi runt i miljöerna innan vi åker buss tillbaka till Paradoren.

4 timmar, 13 km, 1100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring till grottbyn Artenara

Nu skall vi vandra västerut mot grottbyn Artenara. Vi följer kraterkantens norra sida och utsikten är minst sagt imponerande. I Artenara bor man fortfarande i grottor och i byns museum kan man se hur de är byggda. Efter lunch och rundvandring vandrar vi tillbaka till Cruz de Tejeda.

5 timmar, 15 km, 700 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vin- och kaffevandring i Agaete-dalen

Efter frukost checkar vi ut från Paradoren och beger oss till Agaete-dalen på Gran Canarias västkust. Detta är öns bästa turområde tillsammans med Cruz de Tejeda. Dalen har också ett synnerligen gynnsamt klimat. Så pass att man inte bara odlar papaya, mango, bananer och apelsiner, utan dessutom den tropiska växten kaffe. Detta lär vara världens nordligaste odlingar. Vi börjar vandringen i pyttebyn El Hornillo, som klänger sig fast på klipporna, och vandrar utför mot El Sao och Agaete. Utsikterna är verkligen häftiga! Vi stannar till på en mysig bodega där vi provar gårdens eget vin och kaffe och checkar till sist in på fina seaside-hotellet Roca Negra, där vi kan mjuka upp musklerna i spaet.

4,5 timmar, 800 m ner. Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vilodag

Idag kan man njuta av bad i havsbassängerna och gärna en god lunch hos fiskarna nere i hamnen Puerto de las Nieves. Vi kan också rekommendera en utflykt till Las Palmas, Kanarieöarnas kanske roligaste stad. Här går man på samma gator som Columbus en gång beträdde, i det vackra historiska distriktet Vegueta. Missa inte heller badet och folklivet på den Copacabana-liknande stranden Las Canteras som ligger mitt i stan. Här känns Sydamerika närmare än Europa. Den som väljer aktiv vila kan gå en lättare vandring från Agaete till stranden La Caleta.

Måltider: frukost.

Dag 7 Vandring Tamadaba

Den sista vandringen är så varierande som bara en tur på Kanarieöarna kan vara. Vi går upp från den bördiga Agaete-dalen till Tamadabas stilla och doftande tallskogar. Snart skymtar vi havet och går utför bland fikonkaktusarna med en otrolig utsikt över Europas högsta kustklippor, Teneriffa vid horisonten och den lilla vitkalkade byn Agaete. Där nere hägrar en kaffe och en glass på torget.

5 timmar, 15 km, 500 m upp, 1200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Gran Canaria

Så bär det då av mot flygplatsen och tillbaka till verkligheten efter en veckas överraskande fina vandringar på denna mångsidiga ö.

Måltider: frukost

Hur tuff är turen? 3 vandrare på en skala av 5.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resefakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Gran Canaria

Kanarieöarna genomgår just nu en andra turismrevolution, med högklassiga hotell och mer fokus på det relativt orörda inlandet. Här finns stilla dalar, gröna skogar, magnifika toppar och kammar att vandra längs, samt äkta kanariska byar där livet gått sin gilla gång sedan spanjorerna upptäckte ögruppen. Öarnas historia är spännande, med en mystisk urbefolkning och öarnas viktiga roll under koloniseringen av Amerika.

Gran Canaria är namnet till trots den tredje största Kanarieön, efter Teneriffa och Fuerteventura. Medan Teneriffa mer eller mindre är byggd som en kon är Gran Canaria helt annorlunda, med ett virrvarr av djupa dalar och branta berg. Det borgar för en annorlunda miljö och vi kan varmt rekommendera vandring på båda öarna. 

 • Klimat: Las Palmas har av klimatforskare utsetts till den stad i världen som har det mest behagliga klimatet. Klimatet på ön är jämnt året runt och varierar mellan vad vi nordbor skulle kalla vår och varm sommar. Det varierar dock en hel del över ön tack vare passadvindarna från norr. Nordkusten är fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusten är torr och solig nästan jämt. Som högst vandrar vi på över 1500 möh och där kan det bli kallt. Det är inte för inte som Gran Canaria ofta kallas för minikontinenten. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Gran Canaria

Vi går med svensk guide. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 17-tiden. Det är nära till allt på Gran Canaria och transporterna till vandringarna är korta de dagar vi inte utgår direkt från hotellet. Vandringarna är ganska kuperade och du behöver vara van att gå både uppåt och nedåt. Lederna är i gott skick och bara bitvis steniga. Stavar hjälper. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen på Gran Canaria. Vi har sedan en dryg timmes transfer till Cruz de Tejeda. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Gran Canaria. Därifrån tar man enklast taxi till hotellet. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Transfern från Agaete till flygplatsen tar cirka en timme.

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotell Vandring på Gran Canaria

Hotell Vandring på Gran Canaria

****
På den här resan unnar vi oss två hotell i toppklass med bästa läge: Parador Cruz de Tejeda**** Första delen av veckan bor vi på detta fina vi...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
21/10Utan flyg/transferHotell Vandring på Gran Canaria211 995:-Boka
21/10ArlandaHotell Vandring på Gran Canaria614 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
3/3Utan flyg/transferHotell Vandring på Gran Canaria211 995:-Boka
3/3ArlandaHotell Vandring på Gran CanariaMer än 814 995:-Boka