Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön”

I gränslandet mellan Europa och Sydamerika ligger Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur och genuint byliv. Vi följer de kungliga lederna ”caminos reales”, gamla färdvägar som man har restaurerat och som är idealiska för vandring. Variationen är slående när vi vandrar i dramatiska bergslandskap och genom trolska skogspartier. Vi bor lite extra bra på denna vandringsresa. Första delen av veckan utgår vi från färgstarka Las Palmas. Den fina stranden mitt i staden liknas ofta vid Copacabana i Rio och bakom i stan finns vackra historiska kvarter som Vegueta. Sedan flyttar vi upp till lite lyxiga Parador Cruz de Tejeda, mitt bland vandringslederna högst upp på ön. Gran Canaria lär ha världens bästa klimat och kallades förr ”las islas afortunadas”, eller de lyckosamma öarna. Vi håller med!

Liknande vandringsresor:

Vandring på Teneriffa

Topptur Teneriffa

Vandring på La Palma

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch samt guide och transporter. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Las Palmas

Vi flyger till Gran Canaria och åker en kort bussresa upp till huvudstaden Las Palmas där vårt fina hotell väntar med en god middag.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Azuaje-ravinen

På Gran Canarias grönskande nordsida finns ett fint turområde med flera dramatiska raviner och öns enda kvarlevor av den uråldriga lagerskogen. Vi börjar vandringen i Los Tilos de Moya och går en fin balkongled mot byn Moya. Här sitter det fint med en fika. Vi går sedan ner i Azuaje-ravinen. Vi möts av fågelkvitter och en förhistorisk atmosfär mellan de branta klippväggarna. Väl uppe i fina Firgas på andra sidan firar vi med en cerveza eller en café solo innan vi återvänder till Las Palmas.

4,5 timmar, 12 km, 300 m upp, 350 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vin- och kaffevandring i Agaete

Lilla byn Agaete på öns nordvästra kust har ett synnerligen gynnsamt klimat. Så pass att man inte bara odlar papaya, mango, bananer och apelsiner, utan dessutom den tropiska växten kaffe. Detta lär vara världens nordligaste odlingar. Med start i den vitkalkade byn vandrar vi högt upp på en kam med utsikt över Atlanten och Gran Canarias dramatiska västkust. Kustklipporna här är de högsta i Europa. Snart ser vi den natursköna Agaete-dalen nedanför oss och når lagom till lunch vår trevliga bodega där vi äter lunch med gårdens eget vin och kaffe. Buss hem.

3,5 timmar, 8 km, 600 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vilodag

En dag att låta benen vila och istället ägna sig åt Las Palmas rika utbud. Detta är i vårt tycke Kanarieöarnas trevligaste stad. Missa inte Las Palmas äldre delar: stadsdelen Vegueta stammar från 1400-talet när detta var ett av de viktiga stoppen innan den långa resan över Atlanten till Nya världen. Här möter vi en urspansk atmosfär och sevärdheter som Columbus hus, katedralen Santa Ana, Museo Canario och saluhallen. Shoppingen i hela staden är också av hög klass med bra utbud och låga priser. Eller varför inte lite strandliv på Las Canteras, där de kanariska familjerna gärna spenderar helgdagarna?

Måltider: frukost

Dag 5 Vandring till Teror

Efter utcheckning styr vi kosan mot öns hjärta, där Parador Cruz de Tejeda ligger inbäddat i naturen direkt vid vandringslederna. Vi ger oss genast av norrut och vandrar utför de skogstäckta kullarna mot Teror. Den norra delen av Gran Canaria är bördig och här ligger odlingarna tätt. Vandringen går till den charmiga bergsbyn Teror, känd för sina vackra gamla hus i kolonialstil och som öns religiösa centrum. Efter en god lagad lunch strosar vi runt i miljöerna innan vi åker buss tillbaka till paradoren.

4 timmar, 13 km, 1100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring till grottbyn Artenara

Nu skall vi vandra västerut mot grottbyn Artenara. Vi följer kraterkantens norra sida och utsikten är minst sagt imponerande. Kraterbotten med sina små hus och vägar ligger långt nedanför oss och i väst ser vi Tamadabas naturskyddade tallskogar mot Atlantens spegel. I Artenara bor man fortfarande i grottor och i byns museum kan man se hur de är byggda. Efter lunch och rundvandring vandrar vi tillbaka till Cruz de Tejeda.

5 timmar, 15 km, 700 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring bland Guanchernas heliga platser

Idag går vi en härlig rundvandring till byarna i närheten av hotellet. Vi går bergsryggen söderut, hela tiden med en fantastisk utsikt över vulkankratern. Leden vänder sedan ner mot den lilla byn La Culata. Här har vi en fin utsikt över landmärkena Roque Nublo och Roque Bentaiga, heliga platser för Kanarieöarnas urfolk Guancherna. Väl nere i byn Tejeda väntar en god tapas-lunch innan vi vandrar tillbaka till hotellet.

5 timmar, 15 km, 700 m upp. 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Gran Canaria

Så bär det då utför mot flygplatsen och tillbaka till verkligheten efter en veckas överraskande fina vandringar på denna mångsidiga ö.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resefakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Gran Canaria

Kanarieöarna genomgår just nu en andra turismrevolution, med högklassiga hotell och mer fokus på det relativt orörda inlandet. Här finns stilla dalar, gröna skogar, magnifika toppar och kammar att vandra längs, samt äkta kanariska byar där livet gått sin gilla gång sedan spanjorerna upptäckte ögruppen. Öarnas historia är spännande, med en mystisk urbefolkning och öarnas viktiga roll under koloniseringen av Amerika.

Gran Canaria är namnet till trots den tredje största Kanarieön, efter Teneriffa och Fuerteventura. Medan Teneriffa mer eller mindre är byggd som en kon är Gran Canaria helt annorlunda, med ett virrvarr av djupa dalar och branta berg. Det borgar för en annorlunda miljö och vi kan varmt rekommendera vandring på båda öarna. 

 • Klimat: Las Palmas har av klimatforskare utsetts till den stad i världen som har det mest behagliga klimatet. Klimatet på ön är jämnt året runt och varierar mellan vad vi nordbor skulle kalla vår och varm sommar. Det varierar dock en hel del över ön tack vare passadvindarna från norr. Nordkusten är fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusten är torr och solig nästan jämt. Som högst vandrar vi på över 1500 möh och där kan det bli kallt. Det är inte för inte som Gran Canaria ofta kallas för minikontinenten. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Gran Canaria

Vi går med svensk guide. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 17-tiden. Det är nära till allt på Gran Canaria och transporterna till vandringarna är korta de dagar vi inte utgår direkt från hotellet. Vandringarna är ganska kuperade och du behöver vara van att gå både uppåt och nedåt. Lederna är i gott skick men bitvis steniga. Stavar hjälper. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen på Gran Canaria. Vi har sedan cirka en halvtimmes transfer till Las Palmas. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Gran Canaria. Därifrån tar man enklast taxi till Las Palmas. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Transfern från Parador Cruz de Tejeda till flygplatsen tar cirka en timme.

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotell Vandring på Gran Canaria

Hotell Vandring på Gran Canaria

****
På den här resan bor vi bra på två hotell med bästa läge: Hotel Concorde**** Första delen av veckan bor vi i färgstarka Las Palmas, som ger ett bra utgå...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
21/10ArlandaHotell Vandring på Gran CanariaMer än 814 995:-Boka