Skip to main content

Vandring på Elba

Dolce vita-vandring i underskön Medelhavsnatur!

Utanför Toscanas kust ligger Elba som en dold pärla. Med sitt turkosa vatten och sin dramatiska natur är Elba en av italienarnas bäst bevarade hemligheter. Det är också en av Medelhavets bästa vandringsöar. Vi bor i öns trevligaste kustby Marciana Marina. Till skillnad från många andra orter bjuds här ett gott utbud av restauranger, butiker och barer. Det utnyttjar vi genom att äta ute på stan samtliga kvällar. Den kulinariska upptäcktsresan fortsätter under vandringarna: samtliga luncher ingår antingen som fräsch picknick i det fria eller på omtyckta restauranger. Vi gör som italienarna: njuter av god mat och ett gott glas vin i middagssolen i goda vänners lag. Elba bjuder på många vackra vandringsleder i oförstörd natur och en småskalig turism där La dolce vita står i centrum. Vi går både nere vid havet och uppe på 1000 meters höjd. Härifrån är utsikten över det blånande havet slående. Öns mest kända invånare var Napoleon, som blev dömd till förvar här för 200 år sedan. Kanske levde han lite väl gott på den sköna ön, så pass att han senare blev deporterad till Atlanten för att få ett riktigt straff.

Legenden säger att den toskanska arkipelagen har sitt ursprung i ett halsband som gled från halsen av Venus, skönhetens och kärlekens gudinna, och föll i vattnet i Tyrrenska havet. Det finns en viss sanning i denna förtjusande berättelse, för det råder inget tvivel om att öarna i skärgården verkligen är ett paradis. Få andra resmål i världen kan skryta med en sådan rik och omväxlande natur inom ett så litet område som ön Elba. Här finner man fantastiskt vattenliv, berg som är inringade av hundraåriga skogar, vikar och stränder omgärdade av typisk Medelhavsvegetation.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer samt färjebiljett till och från Elba), del i dubbelrum med frukostbuffé, fem middagar, fem vandringsdagar med lunch/picknick, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Elba

Vi landar i Pisa och tar färjan över till Elba och Marciana Marina, där vi ska bo hela veckan. Kanske ett bad från den fina sandstranden? Vi svidar sedan om och ger vi oss ut på stan i den ljumma kvällningen och ägnar oss åt den italienska passegiatan innan middagen på en lokal restaurang. Denna rituella kvällpromenad är populär bland italienare och både retar aptiten och ger en möjlighet att träffa bekanta och visa upp sig inför byn.

Måltider: middag.

Dag 2 Vandring Capo d'Enfola

Efter frukost i trädgården ger i oss ut på en kortare vandring denna första dag, mot udden Capo d'Enfola. Vi får våra första vyer över Elbas grönskande mantel som doftar av örter och det turkosblåa havet nedanför. Vi äter lunch på en trevlig servering innan vi återvänder hem till Marciana Marina.

2 h, +/-200 meter, 1 vandrare. Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Sant'Andrea

Dagens vandring går längs med kusten mot Sant'Andrea. Vi får en fin utsikt över havet och ön Capraia. Lunch äter vi på en liten restaurang. Väl framme i Sant'Andrea tar vi en god espresso innan vi åker buss tillbaka. Den som vill kan också vandra hela vägen tillbaka till hotellet.

4 h, +/-100 meter. 2 vandrare. Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring Madonna del Monte

Dagen börjar med kort bussresa till bergsbyn Marciana varifrån vandringen börjar. Leden går från Marciana västerut mot kapellet Madonna del Monte på 600 meters höjd. Vi har fina vyer över den nordvästra kusten och Sant'Andrea. Sedan fortsätter vi vandringen upp genom skogen mot öns höga toppar innan stigen leder oss nedåt mot San Cerbones grotta.

5 h, +/-420 meter, 3 vandrare. Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Om man vill uppleva en italiensk småstad med vespor och allt kan man ta sig till den inte alls så stora huvudorten Portoferraio. Alternativt lockar kanske en dag på stranden, med sol och salta bad? På kvällen ges chans till egna utflykter i det elbanska köket.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Pomonte

Pigga efter vilodagen börjar vi vandringen i Pomonte på öns sydvästra sida. Vi vandrar en vacker sträcka en bit ovanför kusten till nästa by, Chiessi. Därifrån går det sedan uppför i typisk medelhavsnatur med doftande macchia. Vi dukar upp vår picknick vid en kyrkoruin och blickar ner på de båda byarna 400 meter längre ner. Efter passet San Bartolomeo får vi en fin vy mot Monte Capanne och de omkringliggande topparna, innan vi vänder ner i dalgången mot Pomonte där vi vet att en välförtjänt glass väntar på oss. Hemresan går läng den fina kustvägen norrut till Marciana.

4 h vandring, +/- 415 meter. 2 vandrare. Måltider: frukost, lunch.

Dag 7 Vandring Monte Capanne

Vi besöker den charmiga bergsbyn Poggio innan vi börjar vår vandring. Stigen går kraftigt uppåt till att börja med, mot Elbas högsta topp Monte Capanne på 1017 meters höjd. Strax nedanför toppen njuter vi av god picknick och fantastisk utsikt. Vid klart väder ser vi Korsika och flera andra öar. Det finns möjlighet till en espresso på maten innan vi fortsätter vår vandring. Det går utför över stenhällar och slingrande stigar genom lövskog på vår väg till Marciana.
Ett lättare alternativ är att ta liften upp. Nedstigningen går sedan ner till den charmiga byn Marciana där bussen väntar. På kvällen äter vi avskedsmiddag på en trevlig restaurang i byn.

5,5 h vandring, +/- 790 meter, 3 vandrare. Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Elba

Efter frukost lämnar vi Venus ö och åker vi till fastlandet igen för hemresa.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Elba

 • Klimat: Klimatet i maj och september/oktober är som svensk sommar, med dagsmedeltemperaturer på 20-25°. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring på Elba

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Vi brukar börja vandringarna vid 9-tiden och vara hemma vid hotellet kl 16-17. Det är nära till allt på Elba och transporterna till vandringarna är korta. Vandringarna går på bitvis steniga stigar i ett kuperat landskap. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Pisa. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Pisa. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Imperia

Hotel Imperia

Vi har valt att bo på denna enkla med trevliga frukostpension på grund av det oslagbara läget mitt i byn och 50 meter från stranden. Hotellet är också omtyckt på grund av sin serviceintriktade persona...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
21/5Utan flyg/transferVandring på Elba, utan flyg/transfer411 495:-Boka
21/5ArlandaVandring på ElbaMer än 813 995:-Boka

Liknande resor

Båtvandring längs Donau

Båtvandring längs Donau

Bo på båt och vandra i idylliska Donaudalen. - En riktigt spännande nyhet för dig som vill kryssa längs Donau och samtidigt vandra i området. Man bor ombord på trevliga MS Theodore Körner, välkänd fö...
Kustvandring i Portugal

Kustvandring i Portugal

Sköna vandringar i soliga Portugal! - I södra delen av Portugal går leden Fiskarens väg eller Rota Vicentina, som anses vara en av Europas vackraste vandringar. Här vandrar man längs den måleriska ku...
Kustvandring på Kreta

Kustvandring på Kreta

Till fots och med båt på Kretas vilda sida. - Kretas södra kust är som gjord för vandring. Här följer vi vandringsleden E4 längs fina stränder och branta bergssidor med stora vyer till några av Medel...
Vandring på Siciliens Eoliska öar

Vandring på Siciliens Eoliska öar

En solig vandringsresa på de mytomspunna Eoliska öarna norr om Sicilien. - Norr om Sicilien ligger de Eoliska öarna, små gröna vulkanöar med slående vacker natur. Stromboli är kanske den mest kända ö...
Äventyrens Vietnam

Äventyrens Vietnam

Finns det något roligare sätt att upptäcka Vietnam än genom att vandra och cykla? - Jo, kanske att paddla kajak i landets fantastiska skärgård. På denna händelserika resa får vi tillfälle att göra al...
Vandring i Baskien

Vandring i Baskien

Gastronomisk vandring i spanska och franska Baskien. - Med utgångspunkt från den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska) går vi på upptäcktsfärd i detta mytomspunn...
Vandring i Karibien

Vandring i Karibien

De färgstarka paradisöarna bjuder på fantastisk vandring! - Västindien är känt för sina vita stränder, blomprakt, pastellfärgade hus och avspända öbor. Vad som är mindre känt är den häftiga vandringe...
Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandring i Kroatiens nationalparker

Där bergen möter havet vandrar vi i ett av Europas vackraste länder. - På denna fina vandringsresa vandrar vi i tre av Kroatiens nationalparker: Paklenica, Velebit och Plitvice. Det handlar om riktig...
Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

En vild och vacker kuststräcka i norra Italien som lockar vandrare och livsnjutare. - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välja mellan...
Vandring i Montenegro

Vandring i Montenegro

Följ med på vår fina vandringsresa i ett av Europas yngsta länder: Montenegro. - Vi börjar vandringarna vid staden Kotor, en välbevarad medeltidshamn vid Sydeuropas enda riktiga fjord. Vandringarna g...
Vandring i Provence med Gorge du Verdon

Vandring i Provence med Gorge du Verdon

Från höga Provence till Medelhavet i Frankrikes kanske mest njutningsfyllda landskap. - Vandringsresan i Provence börjar uppe vid den mäktiga ravinen Gorges de Verdon. Vandringarna här ger oss hänför...
Vandring i Sydafrika

Vandring i Sydafrika

Storslagna vandringar i ett av världens mest kontrastrika länder! - Att upptäcka spännande Sydafrika till fots är det bästa sättet att ta del av detta storslagna land. Vi vandrar den fina vandringsl...