Skip to main content

Vandring på Blomsterrivieran med Sanremo

Vandring i Evert Taubes Ligurien.

I västra Ligurien och södra Frankrike vandrar vi högt över kusten mellan välbevarade medeltidsbyar. Nedanför ligger det azurblå Medelhavet och lockar till svalkande bad efter vandringarna. Vi bor i den glade bagarens Sanremo (där en viss Alfred Nobel hade den goda smaken att slå sig ner) och vandrar kring Colle Bella, som omsjöngs av Evert Taube, och Dolceacqua, förevigat av Claude Monet. Ja hit har poeter och konstnärer kommit i alla tider, lockade av det speciella ljuset och den doftande macchian med rosmarin och kaprifol. Vi hittar riktiga vandringar och många belöningar. Långt över kusten ligger en tyst och tidlös värld med furstendömet Seborga och Frankrikes högst belägna kustby Sainte-Agnes. Lita på att havsutiskten är något extra från 700 meters höjd! Klara kvällar betraktar vi Korsika vid horisonten medan vi njuter av de små taggiasca-oliverna och ett glas Rossese-vin.

Observera att denna resa inte är en blomstervandring i meningen att vi fokuserar på blommor. Det är helt enkelt så att kuststräckan heter Blomsterrivieran. På våren får vi självklart njuta av den naturliga blomningen.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Sanremo

Vi landar i Nice och åker en kort transfer över till Italien och vårt trevliga hotell i Sanremo. Det byggdes en gång i tiden av Alfred Nobel och drivs nu med kärlek av en svensk-italiensk familj. Ett dopp före middagen är inte långt borta.

Måltider: middag.

Dag 2 Vandring till Seborga

Vi snörar på kängorna och beger oss in i dalen till Perinaldo, hemort för den italienska astronomen Cassini (som gett namn åt en europeisk rymdfarkost). Vandringen börjar lätt med stora utsikter över de olivklädda bergssidorna. Vi avnjuter vår picknick bestående av lokala specialiteter på en bergsrygg innan vi fortsätter mot Seborga. Byn var en gång ett furstendöme precis som Monaco, och har behållit sina egna flaggor och en stark stolthet.

4 tim, 200 m upp, 300 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Sainte-Agnés

Starten går i pittoreska Gorbio ovanför citronstaden Menton på franska sidan. Det börjar uppför mot Col de Bausson förbi citron och oliv. Efter passet belönas vi med en vacker utsikt med havet, bergen och ”Frankrikes högsta kustby” Sainte-Agnés (700 möh). Här äter vi lunch på restaurang med traktens fräscha citronkaka som dessert. Leden fortsätter sedan genom gröna berg och dalar innan vi åker bussen hem till Sanremo.

4 tim, 500 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring till Bordighera

Med start i Seborga vandrar vi över en grönskande bergssida med havet i blickfånget. Dofter och färger omger oss och vi vandrar gradvis utför hela vägen ner till flotta Bordighera vid vattnet. Här bodde bland andra adelsmannen och botanisten Clarence Bicknell, som ofta gick vår stig upp i kullarna och har gett sitt namn åt leden. Väl framme firar vi med en välförtjänt after walk och kanske ett dopp i havet.

4 tim, 150 m upp, 650 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Frågan är om det räcker med en vilodag för att uppleva Sanremos många måsten: Villa Nobel, casinot, stränderna, den fina cykelleden som går nästan hela vägen till Imperia... Det är också lätt att åka tåg längs kusten till någon av orterna på italienska eller franska sidan. Allra lättast är det förstås att njuta av den fina stranden!

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring från Peille till La Turbie

Vi beger oss djupt in i dalarna norr om Monaco och börjar dagens vandring i Peille, som klänger sig fast likt ett örnnäste på en klippa. Leden går mestadels utför genom ett grönskande landskap med utspridda hus, innan vi går genom en vild och vacker ravin. Längst in balanserar konstnärsbyn Peillon på en klippa mitt i en sluten, grön dal som för tankarna till Shangri-La. Picknick högst upp i byn och sedan vidare vandring till La Turbie rakt ovanför Monaco. Här står monumentet som kejsar Augustus lät uppföra för att fira sin seger mot gallerna.

5 tim, 450 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring Colle Bella

Dagens vandring är lite kortare men mycket vacker. Vi börjar precis där Claude Monet ställde upp sitt stativ för att föreviga Dolceacquas eleganta medeltidsbro och går sedan uppför tills vi ser havet på ena sidan och inlandets höga, klippiga berg på den andra. Vi äter lunch på en trevlig agriturismo ett stenkast från Taubes omsjungna Colle Bella.

2,5 tim, 500 m upp, 50 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Blomsterrivieran

Vi återvänder hem med minnet fyllt av färg, doft och skönhet.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Blomsterrivieran

Denna klassiska kuststräcka anses vara en av Europas vackraste platser. Den delas idag mellan Italien och Frankrike men hör ihop historiskt och kulturellt. De första turisterna var välbärgade engelsmän som sökte sig till det sköna klimatet och undvek sommarhettan. Ungefär som vi vandrare gör idag. Sedan dess har kusten blivit favorittillhåll för adel, filmstjärnor och kungligheter från hela världen, men också för semesterfirande fransmän och italienare. Här finns något för alla. Vi bor vid vattnet men vandrar i lugn och andlöst vacker natur en bit ovanför myllret vid den smala kusten.

 • Klimat: medelhavsklimat. Klimatet i maj och september/oktober är som svensk sommar, med dagsmedeltemperaturer på 20-25°. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Italien och Frankrike
 • Språk: italienska och franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige, lite billigar på den italienska sidan. Både kort och kontant fungerar för det mesta.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Blomsterrivieran

Vi går med svensk guide. Vandringarna går mestadels på smala stigar som kan vara bitvis steniga. Det förekommer även kortare sträckor av mycket lugna vägar. Vandringen är medeltuff och går i ett kuperat landskapet med en del långa upp- och nedstigningar. Det är bra om du är i god form och har vandrat tidigare. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Luncherna äter vi både i form av picknick och på små lokala serveringar. Ta gärna med mugg, tallrik och bestick så undviker vi för många engångsartiklar på picknicken.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Transfertiden till Sanremo är cirka en timme. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice. Därifrån går tåg till Sanremo med byte i Ventimiglia. Franska tågtider: www.sncf.com. Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Belsoggiorno

Hotel Belsoggiorno

Detta hemtrevliga hotell drivs av en svensk-italiensk familj och byggdes en gång av Alfred Nobel. Det var droskkuskarna som inhystes här och de trivdes så bra att de gärna avstod från lön för att få n...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-09Utan flyg/transferVandring på Blomsterrivieran, utan flyg/transferFullt11 495:-Fullt
2020-05-09ArlandaVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
2020-05-09KastrupVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
2020-05-09LandvetterVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-19Utan flyg/transferVandring på Blomsterrivieran, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-09-19ArlandaVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
2020-09-19KastrupVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
2020-09-19LandvetterVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-26Utan flyg/transferVandring på Blomsterrivieran, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-09-26ArlandaVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
2020-09-26KastrupVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka
2020-09-26LandvetterVandring på BlomsterrivieranJa13 995:-Boka

Liknande resor

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

En vild och vacker kuststräcka i norra Italien som lockar till sig vandrare och livsnjutare. - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välj...
Vandring på Amalfikusten

Vandring på Amalfikusten

"Den dag amalfiborna dör och kommer till himlen, blir en dag som alla andra". - Så står det på en plakett i Amalfi, och vi är böjda att hålla med. Amalfikusten anses av många vara den vackraste kustr...
Vandring på Korsika - Skönhetens ö

Vandring på Korsika

Stolt och vacker reser hon sig ur Genuabuktens azurblå vatten, Medelhavets bästa vandringsö. - Korsika kan liknas vid en del av Alperna som har hamnat mitt ute i Medelhavet. Fransmännen kallar ön ...
Vandring på kustleder på Sardinien

Vandring på Sardinien

Riktiga vandringar i vild Medelhavsmiljö! - Vi älskar Medelhavet och jakten efter den perfekta vandringen i området har lett oss till Sardinien. Närmare bestämt till den bergiga och avlägsna östkuste...
Vandring på Sicilien

Vandring på Sicilien

En solig vandringsresa med Taormina och Etna. - Östra Sicilien har det mesta som en vandrare kan önska: dramatisk natur, tidlösa små byar, ljumma bad och så förstås Etna, Europas högsta aktiva vulkan...
Vandring vid Gardasjön

Vandring vid Gardasjön

Maffiga vandringar vid Alpernas Riviera. - Gardasjön är nog Italiens mest omtyckta sjö. Här samlas badare, surfare, kulturresenärer och gourmeter från båda sidorna Alperna. Och så vandrare förstås. R...

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg