Skip to main content

Vandring och vin i Georgien

En riktigt spännande nyhet där vi får vandra några av Kaukasus finaste leder. 

Vi börjar denna 10 dagars resa på de fina lederna vid Europas näst högsta berg Mount Kazbeg, 5041 meter högt. Sedan besöker vi vinets vagga, Kakhveti, där man har hittat 8000 år gamla vinkärl. Här provar vi vin i den vackra naturen och njuter av invånarnas gästfrihet. Resan avslutas i huvudstaden Tblisi som inbjuder till strosande i de gamla gränderna. En resa för alla sinnen!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor, Mat & vin
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:2, 3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukostbuffé, 8 middagar, 4 lunch/picknick, sex vandringar, transporter enligt program, vinprovning, svensktalande guide. Ingår ej: dryck, övriga måltider, övrigt. Tillägg för enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter. Observera reslängd 10 dagar.

Sök resa

Program

Dag 1 Vi reser österut

Avresa med flyg från Sverige. Ankomst Tblisi på kvällen.

Incheckning och middag på hotell.

Dag 2 Tbilisi och Kazbeg

 Efter  frukost åker vi buss norrut till Kazbeg i cirka 3 timmar. Incheckning och middag på vårt hotell.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring till Gergeti-klostret

Vi börjar vår första vandring direkt vid hotellet. Först går vi upp genom Gehambra och börjar stigningen mot det kända klostret Gergeti med Mount Kazbeg som en mäktig backdrop. Efter en knappt två timmar lång vandring är vi uppe på den vackra platån där klostret byggdes på 1300-talet. Här har vi en fin vy över omgivningarna och njuter av picknicken. Vi tar sedan en annan väg ner.

4 h vandring, + 500 meters höjdskillnad.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring i Chukhdu-massivet

I dag åker vi minibuss en halvtimme till den lilla byn Juta. Här vandrar vi upp i dalen som leder in i Chukhdu-massivet. Efter en lite brant början öppnar dalen upp sig och vi får en mycket behaglig vandring längs gräsbeklädda sluttningar. Målet är en lite sjö där klättrare brukar sätta upp sina tält. Topparna som omger oss är mäktiga och mycket branta. Vi fortsätter längre upp i dalen innan vi vänder tillbaka igen längs en annan stig. På vägen gör vi ett stopp på den fina fjällstationen Five Seasons där vi kopplar av i vilstolar.

4 h vandring, 550 meters höjdskillnad.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring i Truso-dalen

Efter en frukost väntar en halvtimmes bussresa till Kobi och sedan in i Trusodalen. Först vandrar vi i en kanjon som sedan öppnar upp till en dal. Vi kommer fram till en märklig källa fylld av kolsyrat vatten. Längre fram väntar också heta källor som luktar svavel. Vi passerar även övergivna byar med anor från medeltiden. Vi följer sedan andra sidan av dalen tillbaka igen till bussen.

4 – 5 h vandring, 150 meters höjdskillnad.

Måltider: frukost, lunch

Dag 6 Vilodag

Vi vilar ut efter tre vandringsdagar och äter en sen frukost. Vi packar in oss i bussen och åker söderut igen. Målet är vindistriktet Kakhveti. Lunch längs vägen. Vi är framme vid vårt hotell på eftermiddagen.

Måltider: frukost och middag

Dag 7 Vinvandring i Kakhveti

Regionen Kakhveti öster om Tblisi är centrum för vintillverkningen i Georgien. Här har man odlat vin i över 8000 år! Typiskt för området är att lagra vinet i amforor eller qvervi som det också kallas. Vi gör en vandring i det mjukt kuperade landskapet och besöker en vinproducent i området. 

3 h vandring, 200 meters höjdskillnad.

Måltider: frukost och  middag

Dag 8 Vinvandring i Telavi

Vi besöker den största staden i Kakhveti och gör ett strövtåg i de vackra omgivningarna. Självklart gör vi också ett besök hos en vinbonde.

Middag på vårt hotell.

Måltider: frukost och middag.

Dag 9 Stadsvandring i Tbilisi

Efter frukost åker vi vidare till Georgiens huvudstad Tbilisi. Här gör vi en stadsvandring genom den genuina gamla stadskärnan och åker linbana upp till borgen som vakar över staden. Staden är sant mångkulturell och ligger precis mellan väst och öst. Här hittar vi kyrkor, synagogor, moskéer och zoroastriska tempel sida vid sida. Fri tid på eftermiddagen för egna strövtåg, bad i svavelkällorna som gett staden dess namn eller botanisering i de färgstarka marknaderna. På kvällen avskedsmiddag tillsammans.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 10 Farväl till vandringsresan i Georgien

Vi flyger hem till Sverige igen efter en spännande vistelse i vackra och gästfria Georgien.  

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Georgien

Georgien ligger i allra östligaste Europa med Svarta havet i väst, Kaukasus berg i norr och Turkiet, Armenien och Azerbadjan i syd. Landet kristnades redan på 400-talet och tillhörde Sovjetunionen till självständigheten 1991. Landet har cirka 3,7 miljoner invånare och huvudstaden är Tbilisi. Landet är rikt på kulturella arv såsom uråldriga städer, guldkantade kloster och gamla kyrkor från tidig kristendom. De mäktiga Kaukasusbergen som gränsar mellan Georgien och Ryssland har toppar på över 5000 möh. Georgien har kanske världens äldsta tradition av vintillverkning och man har funnit 8.000 år gamla vinkärl. Idag producerar man vita och röda viner, mousserande viner och dessertviner, samt brandy.
 • Klimat: Dagstemperaturerna i september/oktober då vi reser ligger på 20-25 grader. Nätterna blir något kallare, särskilt i bergen, och går ner till cirka 10-15 grader. Bergskedjan hindrar den kalla luften norrifrån Sibirien och gör klimatet framförallt i de lägre områdena subtropiskt. Det kan falla en del regn särskilt i bergen.
 • Land: Georgien
 • Språk: georgiska
 • Tidsskillnad från Sverige: +2 timmar före Sverige
 • Valuta: Georgisk lari (GEL).
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Kort fungerar på större hotell, restauranger och butiker framförallt i Tbilisi men kontanter är säkrast. Bankomater och mindre växelkontor (växlar euro) finns i Tbilisi, Kazbegi och Kakhveti.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: passet ska vara giltigt i mint sex månader efter hemresan från Georgien.
 • Eladapter: nej
 • Vatten: undvik kranvatten. Flaskvatten rekommenderas.

Vandring i Georgien

Vi vandrar med svensk Primaguide. Lederna är bra men bitvis branta. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Tbilisi. Du som bokat resan utan flyg möter lämpligen upp gruppen på flygplatsen i Tbilisi eller på vårt hotell för första natten. Kontakta oss i föväg för avstämning av mötesplats.

Karta

Hotell

Hotell Vandring i Georgien

Hotell Vandring i Georgien

Vi bor bekvämt på tre olika hotell, alla med bra standard. Första och sista natten bor vi i Tblisi. Under veckan bor vi dels i Kazbezi med fantastisk utsikt över bergen, dels i Kakhveti med vinrankorn...

Liknande resor

Vinvandring i Montenegro

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro. - Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjö...
Vandring i Kappadokien

Vandring i Kappadokien

Som att vandra på en annan planet! - Följ med på en riktigt unik vandringsresa till ett av jordens märkligaste landskap. Kappadokien ligger i ett lugnt område mitt i Turkiet. De varierade vandringarn...

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg