Skip to main content

Vandring i vilda Andalusien

Vild och vacker vandring med berg, öken och kust

Om västra Andalusien var morernas rike med jordbruk och mäktiga städer som Sevilla och Granada, så är östra Andalusien det vilda och otämjda. Här finner vi ett vandringsparadis fullt av överraskningar. Resan börjar i nationalparken Sierra Nevada där man högt över den subtropiska kusten åker skidor med utsikt över Afrika. Vi vandrar i grönskande Alpujarras mellan tidlösa andalusiska byar. Efter att ha bestigit iberiska halvöns högsta topp åker vi vidare österut till Europas enda öken Desierto de Tabernas. Här går vi i Clint Eastwoods fotspår genom ett fascinerande landskap där en lång serie spaghettiwesterns spelades in på 60- och 70-talen. Almería var då känt som Europas Hollywood. Resans sista etapp blir vilda naturområdet Cabo de Gata på Spaniens sydöstra spets. Tänk dig sinnebilden av Mexico i kombination med turkost Medelhav och total avsaknad av massturism. Vi utlovar unika upplevelser på denna vandringsresa till ett av Europas märkligaste hörn!

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringar med lunch, transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Sierra Nevada

Vi landar i Málaga och åker buss upp i nationalparken Sierra Nevada, de snöklädda bergen. Vi installerar oss för resans första fyra nätter i bergsbyn Capileira på vårt trivsamma lanthotell.

Måltider: middag

Dag 2  Vandring genom Alpujarras 

Idag korsar vi bergsryggen som skiljer oss från Taha de Pitres, en samling utspridda små byar i ett vackert kulturlandskap. Till skillnad från den torra kusten bevattnas Alpujarras konstant av smältvatten från bergen ovanför. Vi möter både öppna utsikter och lummiga skogspartier, drickbart källvatten porlar fram här och där och bakgårdarna dignar av frukt och grönsaker. Vi får en fin inblick i det gamla andalusiska lantlivet och den vackra floran. After Walk i den vita byn Busquístar och sedan en kort bussresa hem.

4 tim, 12 km, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring till skinkbyn Trevélez

Efter frukost vandrar vi längs en fin led mot Trevélez, en av Spaniens högst belägna byar (1476 möh). Hit skickas skinkor från hela Spanien, som torkas i bergsluften och sprider aptitretande dofter i hela byn. Besöket på en secador med tillhörande provsmakning är delikat!

5,5 tim, 13 km, 450 m upp, 450 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 4 Topptur Mulhacén

Något förvånande är det lilla Sierra Nevada som är Europas näst högsta bergskedja efter Alperna. Iberiska halvöns högsta berg har fått sitt namn av emiren Mulay Hasan, som 1485 lär ha begravts på toppen. Vandringen till toppen är lite ansträngande men inte svår och belönas med en 360-gradersvy ända till Afrika. Bestigningen går på en kam mellan dalarna Poqueira och Trevélez, och utsikten är hänförande åt alla håll. Från toppen ser vi flera små alpina sjöar och skymtar Granada i norr.

5 tim, 13 km, 800 m upp, 800 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring i Desierto de Tabernas

Idag checkar vi ut och säger adiós till Sierra Nevada. Bara ett par timmars bussresa från Alpujarras grönska ligger Europas enda öken: Desierto de Tabernas. Vi har alla sett området redan, utan att veta om det; det var här man spelade in klassiska spaghettiwesterns som Den gode, de onde och den fule. Landskapet är storslaget med raviner och platåberg, som hämtade ur… ja, en westernfilm! Efter vandringen i Clintans fotspår fortsätter vi mot kusten och San José där vi ska bo de sista tre nätterna.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vilodag i San José

I Spaniens sydöstra hörn ligger det naturskyddade området Cabo de Gata, nästan lika ökenlikt som Tabernas men med det glittrande Medelhavet intill. Hit kommer bara de besökare som söker lugnet och vill uppleva orörd natur. Vi är mycket långt ifrån solkustens myller. Vi bor i områdets största by San José med hela 800 invånare och känslan av Mexico är påtaglig. Efter fyra dagars vandringsupplevelser vilar vi benen med bad och en siesta.

Måltider: frukost

Dag 7 Kustvandring i Cabo de Gata

Områdets vackraste kustvandring bjuder på mycket drama och vilda stränder. Vi går från Agua Amarga till Las Negras längs en karg och maffig kust som står i kontrast till havets turkos och himlens ständiga blå. Här lyser solen mest i hela Europa och kaktusarna blommar ovetande om vår kontinents nordliga läge. Nedstigningen till mytomspunna stranden San Pedro är lite brant men väl värd besväret: den nås endast till fots och har blivit ett tillhåll för hippies som bor i tält och grottor. Vi avrundar vandringen med en läskande After Walk i lilla kustbyn Las Negras.

5 tim, 13,5 km, 650 m upp, 650 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till det vilda Andalusien

Hemresan följer kusten mot Málaga och alltmer civiliserade platser. Var Alpujarras och Cabo de Gata bara en dröm, en film?

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Andalusien

Spaniens sydligaste region var det sista europeiska område som araberna drevs ut ifrån, 1492. Än idag är det moriska arvet tydligt, och vi hittar här en unik kultur med inslag både av Spanien och Nordafrika. Både tjurfäktning och flamenco har starka rötter här nere. Sierra Nevada är Europas näst högsta bergskedja efter Alperna. En femtedel av massivet når minst 3000 möh, och här hittar vi också Iberiska halvöns högsta topp Mulhacén (3482 möh). Sluttningarna och de djupa ravinerna är rika på flora och fauna och har odlats sedan urminnes tider tack vare morernas och romarnas bevattningskanaler. På solkusten ligger hotellen tätt, medan den sydöstra kusten vi håller till på är nästan helt oexploaterad.

 • Klimat: Andalusien har 300 soldagar om året men ta ändå med bra kläder, speciellt när vi går på höjd i Sierra Nevada. Räkna med 15-20 grader på dagarna och 10-15 på nätterna. I Tabernas och nere vid kusten är det runt tio grader varmare.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort accepteras men inte överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Andalusien

Vi går med svensk guide på bra stigar. I Sierra Nevada kan vårflod ställa krav på vattentäta kängor korta passager. Den dag vi vandrar uppe på Mulhacén ska varmare kläder ligga i väskan (vindjacka, fleece, handskar och luva eller mössa).

Måltider

Luncherna äter vi som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Málaga. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Capileira. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Málaga. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Hemresetransfern från San José tar cirka tre timmar.

Karta

Hotell

Hotell i vilda Andalusien

Hotell i vilda Andalusien

Finca Los Llanos - Detta hemtrevliga "hotel rural" (lanthotell) ligger i hjärtat av Alpujarras, i byn Capileira. Hotellet är känt för sin goda service och fina läge. Här njuter vi av stämningsfyllda...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-10-16Utan flyg/transferVandring i vilda Andalusien, utan flyg/transfer410 995:-BokaMer information
2021-10-16ArlandaVandring i vilda AndalusienJa14 495:-BokaMer information

Erbjudanden

29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg