Skip to main content

Vandring i Val di Fassa

Vandring i Kung Laurinos sagorike i italienska Dolomiterna.

Mitt i ”väldens vackraste berg” ligger Val di Fassa omgiven av mjuka ängar och spetsiga berg. Runtom finner vi Dolomiternas allra mest kända massiv som Catinaccio/Rosengarten, Sasso Lungo och Sella. Högst av alla är Marmolada, 3343 möh och känt som Dolomiternas drottning. Här finner vi också områdets enda glaciär. Det är kontrasterna som gör Dolomiterna till ett så fantastiskt vandringsområde. Vi vandrar fina stigar över praktfulla blomsterängar, utomjordiska stenöknar och genom lärkskogar där bara fågelkvitter och forsande vatten hörs. Det är tätt mellan gästfria bergshyttor där god mat och dryck serveras den sugne vandraren. I dalen ligger kända orter som Canazei och Campitello men vi bor i Vigo di Fassa mitt i dalen: en mysig liten by som utgör bästa utgångspunkten för de finaste vandringarna.

På många sätt hittar vi essensen av Alperna här; ett lyckligt möte mellan österrikisk och italiensk kultur, språk, mat och lynne. Men mest av allt känner sig invånarna som ladino: här och i några granndalar lever de gamla rätoromanska folkstammarna kvar. Byarna är prydliga och maten både rejäl och med italiensk finess. Och vinerna, ja Sydtyrolens vita, röda och rosa tillhör de bästa i Italien. 

Och vem är Kung Laurino då? Jo, han är en sagofigur i legenden om hur de rosa Dolomiterna fick sin färg. Läs den i Resfakta nedan!

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotell med frukost och middag, fem vandringar med guide, liftkort (värde ca 90 euro). Ingår ej: luncher, dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

I Val di Fassa erbjuder vi flera dagar två vandringsalternativ. Ytterligare förlängningar eller förkortningar kan göras på egen hand.

Dag 1 Vigo di Fassa

Vi ankommer till vårt trevliga familjeägda hotell i lilla alpbyn Vigo di Fassa. I köket slamras det redan inför kvällens välkomstmiddag.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Roda de Vael

Vi åker buss över passet till Carezza och vandrar tillbaka mot Vigo di Fassa. Vi tar lunch på en trevlig baita, bergsstuga, och kan sedan välja att gå ett stycke av långleden Alta Via di Fassa eller den häftiga "fårvägen" till Ciampedí där vi tar liften ner till byn.

Svårighetsgrad 2 eller 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Marmolada och brödvägen

Dolomiternas högsta berg och tillika enda glaciär heter Marmolada, 3343 möh. Vi vandrar legendariska Viel dal Pan, brödvägen, på första parkett mot hela härligheten. På detta berg stod en av de blodigaste fronterna mellan Italien och Österrike under första världskriget. Österrikarna grävde ut tunnlar i glaciären, ett system som blev känt som "isstaden". Idag har naturen återtagit berget men minnet lever kvar.

Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring Val San Nicoló

Dagens sköna vandring går djupt in i pastorala Val San Nicoló. Här går vi över blomstrande ängar med betande kor och skog omgivna av bländvita berg på tre sidor. Den som vill går upp mot refugen Pas de Sen Nicoló och en riktig höghöjdsmiljö.

Svårighetsgrad 3 eller 3+ på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vilodag

En dag att njuta av dalens byar och utbud av aktiviteter, eller kanske en tur på egen hand högre upp. Vi kan också rekommendera en utflykt till provinshuvudstaden Bolzano, som lockar med vacker sydtyrolsk stadsmiljö, många caféer och så förstås Ötzi-museet där den 5000 år gamla ismannen kan beskådas.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring Catinaccio/Rosengarten

Dolomiternas kanske mest kända berg heter Catinaccio på italienska och Rosengarten på tyska. Legenden berättar att det är kung Laurinos förstenade rosenträdgård som lyser rosa i gryning och skymning. Idag erbjuder vi två magnifika runturer. Båda börjar med lift upp till Ciampedie och går upp genom Val de Vajolet till de ståtliga Vajolettornen. Normalturen går sedan längs Catinaccio och ner igen. Den långa turen fortsätter in i ett riktigt häftigt landskap till sjön Antermoia. Vi passerar flera hyttor under dagen som väntar med varm mat och kall dryck.

Svårighetsgrad 3 eller 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring till Sella-massivets topp

Sella-massivet höjer sig mellan dalarna Fassa, Gardena och Badia och utgör hjärtat i denna del av Dolomiterna. Man kan både cykla och åka skidor massivet runt (Sella Ronda), men idag ska vi vandra upp till dess topp Piz Boe på hela 3152 möh. Starten går ovanför Canazei och tar oss först lätt utför till Passo Pordoi. Därifrån linbana upp till Sas di Pordoi. Plötsligt befinner vi oss i veckans mest högalpina landskap. Vi vandrar genom ett månlandskap mot toppen och vår lunchhytta innan vi åker ner och hem igen. En värdig avslutning på vandringsveckan! 

Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Val di Fassa

Efter frukost vinkar vi farväl till sköna Fassadalen och beger oss hemåt igen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Val di Fassa och Dolomiterna

Fassadalen ligger i italienska världsarvet Dolomiterna, söder om Val Gardena. Det bor cirka 10.000 invånare i Val di Fassa, fördelade på sju kommuner: Canazei, Campitello, Mazzin, Pozza, Vigo, Soraga och Moena. Här går också det kända längdskidloppen Marcialonga varje vinter.

Att Dolomiterna var en egen bergart särskild från vanlig kalksten var det den franska geologen Dolomieu som upptäckte. Gamla tropiska korallrev med speciellt hög andel magnesium är det som ger bergen dess rosa skimmer. Naturligtvis finns det en bättre historia: Dvärgkungen Laurinos rike var en rosenträdgård som lyste röd vida kring. Välbärgad och fredlig önskade Laurino bara en sak: den sköna prinsessan Simildas hand i äktenskap. När Similda tackar nej använder sig Laurino av magi för att kidnappa henne och håller henne fången i sju år i sitt rike, tills hennes bröder finner riket tack vare rosornas glöd, och räddar henne. Förbittrad över att det var rosorna som ledde fienden in i hans rike kastar Laurino en förbannelse över rosenträdgården som förvandlar den till sten, och han förbjuder den att visa sig vare sig dag eller natt. Men han glömde att inkludera gryningen och skymningen i sin förbannelse, så därför lyser hans rosengård upp vid varje soluppgång och solnedgång, massivet som nu heter Rosengarten/Catinaccio.

 • Klimat: Klimatet på berget under sommaren kan jämföras med en bra svensk sommar. Nere i dalarna blir det betydligt varmare. På hösten är det svalare men fortsatt bra vandringsväder. Val di Fassa ligger på solsidan av Alperna och brukar ha det bästa vädret.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, ladin
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Val di Fassa

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Våra guider har alltid flera olika svårighetsgrader på vandringarna. Man väljer sedan själv efter ork och lust långt och kuperat det skall bli. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vissa dagar utgår vår vandring från hotellet, men ibland tar vi bussen till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.
Vandringskartor säljs på plats av reseledaren. Till vandringarna behövs ett liftkort som ingår i resans pris. Foto behövs ej, men legitimation kan krävas av kontrollanterna. I liftkortet ingår fritt nyttjande av liftar och bussar. Lunchen kan intas på hyttor de dagar vi passerar sådana (vilket är ganska ofta), eller köper man med sig matsäck från närbutiken på morgonen. Det är inte tillåtet att plocka med sig mat från hotellfrukosten.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Venedig eller Munchen beroende på avresedatum. Till Vigo di Fassa är det sedan 3 timmars transfer från Venedig och 4,5 timmar från Munchen. Vi stannar på vägen för bensträckare och fika (ingår ej). Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Treviso, Verona, Milano eller Bergamo. Man kan sedan ta tåg till Bolzano/Bozen och buss till Vigo di Fassa. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Miramonti

Hotel Miramonti

Familjen Vian välkomnar oss till sitt hemtrevliga hotell i ladinsk stil. Det ligger nära till allt i Vigo di Fassa och har trädgård och en liten wellnessavdelning. Alla rum har balkong (även enkelrumm...

Bilder

Upplev gröna skogar i Alperna med Prima Travel

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-07-03Utan flyg/transferVandring i Val di Fassa, utan flyg/transferJa12 495:-BokaMer information
2021-07-03ArlandaVandring i Val di FassaJa15 995:-BokaMer information
2021-07-03KastrupVandring i Val di FassaJa15 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg