Skip to main content

Vandring i Toscana och Chianti

En vandringsresa från Siena till Florens för alla sinnen.

Nu har vi gjort denna populära resa ännu bättre med boende på lantgård i hjärtat av Chianti. Vi utgår från Siena som är hjärtat av Toscana. Vår vandring går sedan genom den toskanska landsbygden i det vinområde som heter Chianti Classico. Det är här Toscana har fått sitt välfötjänta rykte som vinets och den god matens hemvist. Det är lätt att sjunka in i en tidlös känsla av livets goda bland medeltidsslott och olivlundar. Vårt mål är Florens med alla dess konstskatter. Under vandringen passerar vi kända orter som Greve in Chianti och Radda in Chianti. Vinerna här tillhör italiens bästa och vi provar dem på utvalda gårdar, däribland svenskägda Terreno. På kvällarna belönas vi med rustik mat från det toskanska köket med goda viner därtill!

Liknande vandringsresor:

Vinvandring i Toscana med Brunello

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:2Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem luncher/picknicks, sex vandringar, guide och transporter samt bagagetransport. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Siena

Vi åker privat transfer från flygplatsen till vårt hotell i Siena, Europas mest välbevarade medeltidsstad.

Måltider: inga pga sen ankomst vissa veckor.

Dag 2 Vandring till Monteriggioni

Efter frukost påbörjar vi vår första vandring längs den gamla pilgrimsleden Via Francigena genom ett fridfullt landskap av fält, skogar och cypresskantade grusvägar. På vägen dukar vi upp en frestande picknick med lokala specialiteter. Så småningom tronar Monteriggioni upp sig på en kulle som ur en medeltida saga. Väl framme i byn njuter vi av en välförtjänt kopp italienskt kaffe, innan vi åker tillbaka till hotellet i Siena. På kvällen finns tid till att upptäcka Sienas fascinerande centrum på egen hand.

4 tim, 10 km, 150 m upp, 150 m ner.

Måltider: frukost, lunch.

Dag 3 Vandring i Chianti med vingårdslunch

Vi lämnar Siena och styr kosan in i det världsberömda Chianti-området. Vyerna över vingårdarna och de omkringliggande skogarna är som hämtade ur en tavla. Vår vandring börjar i San Fabiano och går mot svenskägda Podere Terreno. Här får vi en intressant rundvandring och en vällagad lunch med gårdens viner. Det är lätt att drömma sig bort här: kanske kan även vi en gång få äga en vingård i detta tidlösa landskap? Vi åker sedan till vår fina toskanska lantgård där det redan slamras i köket inför kvällens middag. Här bor vi fyra nätter mitt i det måleriska landskapet.

4 tim, 12 km, 300 m upp, 200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring till Greve in Chianti

Vi börjar med att traska upp till närmaste byn Panzano. Här besöker vi byns excentriska slaktare och får provsmaka intressanta läckerheter. Vandringen fortsätter sedan på höjd mot den fantasieggande borgbyn Montefioralle, där upptäcktsresanden Giovanni da Verrazzano föddes 1485. Han utforskade bland annat New York-bukten och Canada för Frankrikes räkning. Väl nere i vinbyn Greve in Chianti får vi provsmakningslunch på ortens cantina. Den som vill provar traktens viner i ett finurligt system med kranar. Vi strosar sedan hem till gården igen.

4 tim, 12 km, 350 m upp, 350 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vandring Radda in Chianti

Dagens vandring börjar i vinbyn Radda in Chianti. Här bildades 1716 vinkonsortiet med den svarta tuppen som symbol. Vi går en vacker led till den medeltida, befästa byn Volpaia. Där äter vi lagad lunch hos Paola innan vi körs tillbaka till gården för lite avkoppling vid poolen.

3 tim, 7,5 km, 350 m upp, 350 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 6 Vandring till Impruneta

Vandringen börjar i en gamla marknadsbyn Mercatale och går genom det mjukt kuperade landskapet. Vårt mål är den lilla staden Impruneta som är känd för sin fina keramik. Efter en after walk med gubbarna på torget återvänder vi för en sista natt på vårt lanthotell i Chianti.

4 h, 9 km, 250 m upp, 230 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring till Florens

Vi lämnar vår agriturismo på morgonen och åker buss mot Grassina. Härifrån vandrar vi genom den norra delen av Chiantis kullar. Framåt lunchtid anländer vi till Florens på samma sätt som etruskerna och romarna gjorde före oss: till fots. Vi bor centralt och kan ägna eftermiddagen åt egna upptäcktsfärder i det makalösa utomhusmuseum som heter Florens. Njut av folklivet och förundras över de konstfärdiga byggnaderna, kyrkorna och statyerna som tittar fram här och där. Dyk in i medeltiden på Ponte Vecchio, res till renässansen där domkyrkans marmorklädda fasad blänker, och hälsa på Michelangelos David där han välkomnar besökaren på Piazza della Signoria. Den konstintresserade missar inte Uffizi, ett av världens främsta konstmuseum (förbokning rekommenderas). På kvällen återförenas vi för en avskedsmiddag i nyfunna vänners lag.

4 tim, 9 km, 300 m upp, 525 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Toscana

Vi flyger hem efter en njutbar vecka i Toscana.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Toscana och Chianti

Vi vandrar i det kända vindistriktet Chianti som har den svarta tuppen, gallo nero, som sin symbol. Området är ganska kuperat och domineras av stora kastanj- och bokskogar. Här finns också stora vinodlingar och många olivträd. Här har man odlat vin sedan urminnes tider. Många av gårdarna har producerat vin sedan 1000- talet, vissa ännu längre. Vi startar vår resa i Siena som kan sägas vara Toscanas hjärta. Den välbevarade medeltida stadskärnan är bland annat känd för ”palion”, den ryttartävling som går av stapeln två gånger per år. Vi avslutar resan i Florens, en av världens främsta kulturstäder med konst och arkitektur från renässansen och framåt.

 •  
 • Klimat: Klimatet i maj och september-oktober är som svensk sommar: svala morgnar och dagsmedeltemperaturer på 20-25 grader.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Toscana

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Vandringarna går på mindre vägar, grusvägar och stigar i ett varierat landskap utan stora höjdskillnader. I veckoprogrammet anges ungefärlig längd och svårighetsgrad, tiderna som anges avser effektiv vandringstid. Vi brukar börja våra vandringar kl. 09.00 och vara framme vid hotellet vid 15-16-tiden. Vi vandrar i lugn takt och pausar ibland. Framåt lunchtid dukar vi upp en frestande picknick eller sätter oss till bords på handplockade serveringar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Pisa, Rom eller Bologna, beroende på avresedatum. Från Pisa och Bologna har vi cirka två timmars transfer till Siena, och från Rom cirka tre timmar. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Pisa, Rom eller Bologna. Man kan sedan åka tåg till Siena. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Vandring i Toscana

Hotell Vandring i Toscana

På denna resa genom ett av Italiens mest mytomspunna landskap bor vi på tre ställen. I Siena bor vi på trevliga lilla Hotel Italia*** och i Florens på Hotel Malaspina***. Båda hotellen ligger på gånga...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
15/9Utan flyg/transferHotell Vandring i ToscanaFullt13 495:-Fullt
15/9ArlandaHotell Vandring i ToscanaFullt16 595:-Fullt

Erbjudanden

25/8Vandring i Andorrafrån 9 995:-
1/9Vandring i Bad Gasteinfrån 10 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg