Skip to main content

Vandring i Slovenien och Julianska Alperna

De julianska bergen i Slovenien bjuder på Alpernas vackraste vyer.

Med utgångspunkt från den kända skidorten Kranjska Gora, lika populär på sommaren, vandrar vi i de spektakulära massiven som omger dalen.  De julianska alperna är den östra utlöparen av Dolomiterna . Bergen är vita av kalksten och det ser nästan ut som snön dröjer sig kvar på bergssluttningarna. Vandringarna går också i nationalparken Triglov samt i Karawanken-massivet öster om Kranjska Gora. Slovenien är ett litet land och vi har möjlighet att besöka Bled med sin kända sjö och Ljubljana som är en av Europas vackraste huvudstäder.  Vi bor bekvämt på Best Western Kranjska Gora med gångavstånd till närmaste badsjö om man inte vill bada i hotellets pool. Från hotellet är det inte långt till byns historiska centrum.

Den bästa beskrivningen av resmålet kommer från en av våra guider: Kranjska Gora är en fantastisk destination. Det är det orörda alperna, så som det "en gång var". På vandringarna möter vi vissa dagar nästan inga andra. Det är vita berg som gnistrar i solen, så starkt att man tvingas kisa. Det är djupa skogar där endast skuggornas dunkel råder, det är snöfält, det är lodräta branter, det är utsikter som vid klar sikt inkluderar några av Alpernas högsta toppar åt ena hållet och Adriatiska havet åt det andra hållet. Det är magnifikt, strålande, magiskt.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, fem vandringar med guide, transporter och liftkort. Ingår ej: luncher, dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Om grupen är tillräckligt stor erbjuder vi i Slovenien olika alternativ på vandringarna. Därför anges olika längder och svårighetsgrad på vandringarna nedan. Vid små grupper kan vi komma att gå med en guide i ett tempo som passar alla. Förlängningar görs då när det är möjligt.

Dag 1 Kranjska Gora

Vi installerar oss på vårt trevliga hotell och träffas över välkomstmiddagen på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Galerse

Vi startar vid hotellet och vandrar genom Kranjska Gora norrut mot Galerse. Vi passerar ljuvliga blomsterängar med typiskt slovenska semesterstugor här och där. Kor och hästar strövar över ängarna och gör oss sällskap. Vi går till Srednji och följer sedan floden tillbaka till byn.

12 km, 5 h 300 m upp, 300 m ned. 3 vandrare.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Bohinjsjön

Den vackra sjön vid Bohijn är nästa lika känd som Bledsjön. Från Bohijn tar vi kabinbanan upp till 1500 meters höjd. Härifrån når vi toppar på över 1900 meter, där vi kanske har tur och hittar Edelweiss. Vi får en strålande utsikt över de magnifika julianska alperna. Vill man ta det lugnare så kan man nöja sig med att vandra vid sjön.

10-12 km, 5-6 h, 50-500 m upp, 50-500 m ner. 2 alt 3 vandrare.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring Karawanken eller Trentadalen

Idag gör vi en tur i Karawanken-massivet vid Jesenice sydost om Kranjska Gora. Bussen tar oss upp till en by på 900 möh. Vi vandrar förbi Golicahütte upp till Golica (1835 möh) på gränsen till Österrike. Utsikten är strålande åt alla håll. Vandringen fortsätter på bergsryggen längs gränsen några kilometer innan vi tar en väg genom skogen ned. Det mindre krävande alternativet går i Bleds vackra omgivningar, över blomsterängar och genom pittoreska byar.

5-15 km 3-7 h 250-1100 m upp, 250-1100 m ned. 2 alt 4 vandrare.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Utfärd till Ljubljana och Bled

Vi föreslår en dagstur till Sloveniens huvudstad Ljubljana, som vi når med buss på 1,5 h. I gamla stan finns många gamla byggnader i renässans- och barockstil. Från medeltidsslottet, som ligger högt upp på ett berg, har man utsikt över hela staden. På hemvägen stannar vi några timmar vid den berömda sjön Bled. Utflykten förutsätter en minimiantal deltagare. Det finns också möjlighet att prova på forsränning eller att vandra någon extratur.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring Pokljuka

Vi tar bussen till kända Pokljuka, där Europas bästa skidskyttar tränar. Den längre turen går från Pokljuka upp till toppen av Visevnik (2050 möh). Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Triglamassivet. Vägen ner går genom ett blombestrött pass till lunchstället. Den kortare turen går genom skog upp till vår Koca, där lunchen avnjuts. Sedan går vi genom en vacker skog till en planina – en slovensk fäbod - där vi njuter av utsikten.

8-12 km 3-6 h 200-800m upp, 200-800 m ned. 2 alt 4 vandrare.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring Sleme och Planicadalen

Med lokalbuss åker vi längs Piscnadalen upp till Vrsic (1611 möh). Vi vandrar upp i Vratcapasset och fram till högplatån Sleme (1800 möh), där vi har en fantastisk utsikt över Planicadalen och mot de omgivande bergsmassiven. Berget Jalovec speglas i den lilla sjön på Sleme. Den korta turen återvänder till Vrsic för att sedan gå ner till det ryska kapellet, där vi blir hämtade för skjuts till hotellet. Den långa turen fortsätter den storslagna vandringsleden hela vägen till Kranjska Gora och vårt hotell. På vägen passerar vi en trevlig badsjö.

6-15 km 3-6h, 400-700 m upp, 400-1500m ned. 2 alt 4 vandrare.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Slovenien

Vi lämnar Kranjska Gora efter en inspirerande Alpupplevelse.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Slovenien

Slovenien har en omväxlande natur med både alpina landskap och medelhavskust mot Adriatiska havet. Ungefär halva landets yta är täckt av skog, vilket gör Slovenien till Europas tredje skogstätaste land efter Finland och Sverige. Rester av de uråldriga skogarna kan fortfarande hittas, den största finns i Kocevjeområdet. Landet har medelhavsklimat vid kusten, alpint klimat i bergen och kontinentalt klimat med milda till varma somrar och kalla vintrar i platåerna och dalarna i öst.

 • Klimat: milt alpint eller kontinentalt klimat beroende på vandringsområde.
 • Land: Slovenien
 • Språk: slovenska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort fungerar inte alltid.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Slovenien

De julianska Alperna är relativt orörda vilket är tjusningen med området. Men det betyder också att det finns få liftar och att vi går mer stigningar än på många andra alporter. Vi går med svensk guide. Om gruppen är tillräckligt stor (minimum 12 deltagare)kan vi dela upp oss några av dagarna och erbjuda två olika svårighetsgrader på vandringarna. I det fallet kan vi även komma att vandra med engelsktalande lokalguide. Man väljer sedan själv efter ork och form hur långt och kuperat det skall bli. Våra vandringar är anpassade efter en normalkondition men det är bra om du har tidigare vandringserfarenhet. Man måste klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng per dag. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vissa dagar utgår vår vandring från hotellet, men ibland tar vi bussen till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. 

Måltider

Lunchen kan intas på hyttor de dagar vi passerar sådana, eller köper man med sig matsäck från närbutiken på morgonen. Hotellet säljer även lunchpaket. Det är dock inte tillåtet att plocka med sig mat från hotellfrukosten.

Flyg och transfer

Vi flyger till Ljublana eller Venedig. Transfer till Kranjska Gora från Venedig: cirka 3 timmar. Transfer till Kranjska Gorafrån Ljublana: cirka 1,5 timmar. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Ljubljana, Venedig eller Treviso. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Best Western Kranjska Gora

Best Western Kranjska Gora

Best Western Kranjska Gora ( fd. Hotel Lek) ligger vackert omgivet av skog och berg nära centrala Kranjska Gora. Rummen är trevliga och hotellet ståtar med en spaavdelning som lockar efter vandringen...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-07-03Utan flyg/transferVandring i Slovenien, utan flyg/transfer413 495:-BokaMer information
2021-07-03ArlandaVandring i SlovenienJa16 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg