Skip to main content

Vandring i Provence på egen hand

Från Medelhavet till höga Provence i Frankrikes kanske mest njutningsfyllda landskap.

Vandringsresan i Provence börjar vid Medelhavet i den charmiga hamnstaden Hyeres. Här inleder ni med några härliga kustvandringar utan jobbiga backar och tar även båten ut till den pittoreska ön Porquerolles. På eftermiddagarna dröjer man sig gärna kvar på stranden eller gör ett besök i den gamla stadskärnan. Ni bor enkelt men charmigt strax utanför centrum precis vid hamnen och stränderna. Det finns gott om restauranger att välja mellan både vid havet och uppe i byn.

Efter halva veckan vid kusten beger ni er inåt landet till den mäktiga ravinen Gorges de Verdon. Vandringarna här blir lite mer krävande och bjuder på större stigningar både uppför och nerför. Ni får hänförande vyer över de vilda klipporna med sina branta stup. Ni bor bra med tillgång till inomhuspool och spa för den som önskar (och vem gör inte det efter en dags vandring?). Middagarna äter ni på vårt mysiga hotell med hemtrevlig atmosfär. 

 

 

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:2, 3Mer information
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ, del i dubbelrum med frukost, informationspaket med vägbeskrivningar och karta. Ingår ej: hyrbil, lunch/middag, dryck, lokala transporter, övrigt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Ankomst Hyères

Ni flyger till Nice och har därifrån 2 timmars bilresa till Hyères. Hyrbil bokar ni själva. Incheckning på hotellet och middag på någon trevlig restaurang i hamnen.

Dag 2 Vandring genom Hyères och längs Saltstigen

Ni börjar vandringsveckan med ett besök i den gamla stan Hyères, en riktig provençalsk by med snidade fönsterluckor och små gränder där doften av lavendel och bakverk smyger runt hörnen. Ni gör en rundvandring ovanför den gamla stan och från borgen och Saint Bernards park får ni en fin panoramautsikt över hela Hyères. Ni tar oss sedan vidare till Les Salines och följer Sentier du Sel, saltstigen, som passerar Hyères naturliga saltbassänger på vår väg till Port du Miramar (Londe-les-Maures). Här kikar ni efter rosa flamingos som gärna håller till i vattnet längs stigen.

10 km, 150 m upp, 150 m ner

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring på Porquerolles

I morgonsolen åker ni till hamnen La Tour Fondue och sedan båt ut till Ile de Porquerolles. Denna bilfria ö är som gjord för vandring och cykling. Vi vandrar söderut genom skog och plantager till Gorge du Loup. Här växer fruktträd och oliver. Gör lunchstopp på en strand och svalka fötterna i vattnet innan ni fortsätter vandringen längs ön. Vandringen är lätt att anpassa efter hur mycket tid ni vill spendera på de olika vilda stränderna runt ön.

11 km, 250 m upp, 250 m ner. ​

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring längs Sentier Littoral

Efter frukost tar ni er ut till den pittoreska lilla byn Giens som ligger på halvön Presqu'île de Giens spets. Härifrån startar dagens vandring längs Sentier Littoral som går på stigar nära havet och passerar flera fina stränder. Nosa efter dofterna från maquisen, Medelhavets typiska buskvegetation som består av kryddörter. Lunchen äter ni med fördel på en strand med fötterna i vågskvalpet. På eftermiddagen fortsätter ni runt halvön med ständigt nya vackra vyer och kan välja mellan åk att buss sista biten eller gå hela vägen tillbaka till hotellet.

9-12 km, 200 m upp, 200 m ner. ​

Måltider: frukost

Dag 5 Vandring till Moustiers

Efter frukost lämnar ni kusten och har cirka 2,5 timmars vacker bilfärd genom Provences landsbygd framför er. Slutmålet för dagen är Palud-sur-Verdon, men först gör ni ett stopp i vackra Moustiers. Här passar det bra att äta en god lunch innan ni går en eftermiddagsvandring direkt från byn. Efter ett besök i det gamla kapellet följer ni stigen upp i Ravin de Notre Dame. Stigningen är till en början brant och bjuder på ett par ställen på lite mer teknisk vandring med handisättning. Utsikten är i gengäld fantastisk! Efter vandringen fortsätter bilfärden den sista halvtimmen till hotellet.

6-7 km, 400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Route des Crêtes

Idag kanske ni passar på att sova ut lite extra efter en upplevelserik inledning av veckan. Idag står nämligen en kortare men inte för det mindre vacker vandring på schemat. Vi börjar gå direkt från hotellet. Leden slingrar sig rätt upp genom skogen och fram till Route des Cretes. Denna berömda väg går längs ravinkanten och nuddar ett flertal utsiktspunkter. På sina ställen stupar det över 700 meter ner mot den turkosa slingan vatten! Området är också känt för att man har planterat in gåsgamar som man numera ofta ser cirkulerande kring klippkanten. Tillbaka på hotellet kan man ta en dryck i baren eller kanske unna sig en spa-behandling på det närliggande Hotel Gorges du Verdon som även har pool. Den som fortfarande har spring i benen kan istället välja att förlänga vandringen.

9 km, 450 m upp, 450 m ner.

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring till Point Sublime, Pont Tusset och Belvedère de Rancoumas

Efter 15 minuters bilfärd når ni starten för dagens vandring. Efter en inledande nerförsbacke går leden ihållande uppåt de första timmarna men vi vandrar i skog som ger svalkande skydd mot solen. Väl uppe vid Belvedère de Rancoumas belönas ni med fantastisk utsikt över ravinen. Ni följer samma väg tillbaka ner till bilen och efter ett stopp vid utsiktplatsen Pointe Sublime kan man göra ett besök till den lilla byn Rougon innan hemresa, antingen till fots eller med bil.

9-10 km, 650 m upp, 650 m ner.

Måltider: frukost

Dag 8 Farväl till Vandringsresan i Provence

Utcheckning och hemresa. Ca 2,5 timmars bilresa till flygplatsen. Lite trötta, men nöjda och belåtna!

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Provence

Provence i södra Frankrike är kanske mest känt för den lantliga idyllen i inlandet, där lavendeln blommar på kullarna. Än djupare in i Provence hittar vi ett höglänt landskap med dramatiska klippor och raviner, där Gorges du Verdon är kung. Här råder stillhet och naturlig storslagenhet. De få byarna är alla små och välbevarade stenbyar. Men Provence sträcker sig även ner till Medelhavskusten och den lilla ögrupp utanför Hyéres som ligger vid Frankrikes sydligaste spets. Här möter Provences natur och gastronomi Medelhavets sköna klimat och salta bad. Området kring Hyéres är mest populärt bland fransmän och vår och höst är tempot lugnt.

 • Klimat: Nere vid kusten råder medelhavsklimat vilket vår och höst motsvarar ungefär en bra svensk sommar. Räkna med uppåt 25 grader. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober. Uppe vid Gorges du Verdon är klimatet svalt till ljummet och soligt på våren och hösten, med dagstemperaturer på runt 20 grader.
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant fungerar för det mesta.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Provence

Ni vandrar på egen hand utan guide eller grupp. Allt är förbokat och ni går efter vårt utförliga informationsmaterial med kartor. Vandringarna går mestadels på smala stigar som kan vara bitvis steniga. Landskapet är kuperat kring Gorges du Verdon och flackare kring Hyéres. Speciellt i Gorges du Verdon får man ut mest av resan om man är en god vandrare som gärna tar långa backar både upp och ner.

Man behöver bil för att ta sig till och från vandringarna samt mellan de olika orterna. Hyrbil bokar du enklast själv genom någon av de många hyrbilsfirmorna som finns på Nice Terminal 1. I Hyères anvisar vi också lokala transportmedel såsom buss och båt. Mer detaljerad information skickas ut med avreseinformationen cirka två veckor före avresa.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss reser till Nice. Därifrån är det cirka 2 timmars bilresa till Hyères. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice eller Marseille. Boka hyrbil med upphämtning på din ankomstflygplats. Från Gorges-du-Verdon tillbaka till Nice flygplats är det cirka 2,5 timmars bilresa. Vägen till och från Verdon är slingrig så är man känslig kan åksjuketabletter vara bra att packa med.

Karta

Hotell

Hotell Vandring i Provence på egen hand

Hotell Vandring i Provence på egen hand

Hotel le Mediterranée** - I Hyères välkomnas vi av svenska Niklas, född i Luleå men numera bosatt i Hyères och ägare till detta charmiga lilla hotell. Rummen är enkla och fräscha, vart...

Bilder

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg