Vandring i Montenegro

Följ med på vår fina vandringsresa i ett av Europas yngsta länder: Montenegro.

Vi börjar vandringarna vid staden Kotor, en välbevarad medeltidshamn vid Sydeuropas enda riktiga fjord. Vandringarna går sedan längs den mäktiga bergskedjan alldeles intill havet. Vi besöker också den forna huvudstaden Cetinje och provar den berömda lufttorkade skinkan i Njegusi. Vi vandrar även vid den vackra insjön Skadar. Vi bor halva veckan i UNESCO-listade gamla stan Kotor och halva veckan i välbevarade medeltidsstaden Budva. Hotellen är trevliga och ligger nära till sköna bad i Medelhavet. En riktig upptäckarresa för den nyfikne!

Liknande vandringsresor:

Vandring i Kroatiens nationalparker

Båtvandring i Kroatien

Vandring i Albanien

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringsdagar med lunch, transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Dubrovnik

Vi landar i Dubrovnik på den kroatiska sidan av gränsen. Vi åker sedan till Gamla staden Kotor där vi övernattar på ett trevligt hotell. Middag på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Mount Vrmac

Bergsryggen Vrmac ligger som en barriär mellan fjorden Kotor Bay och havet. Vi börjar vandringen i Tivat och upp mot ett gammalt fort. Sedan följer vi bergsryggen upp mot toppen Sveti Ilija på 765 möh. Sedan vandrar vi längs en gammal getstig ner mot en liten by. Transfer tillbaka till hotellet.

16 km, +765 m, -765m. 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Stepan

Först en transfer till den norra delen av fjorden. Här börjar vi vandringen i byn Orahovac och tar oss uppför bergsluttningen till den övergivna byn Stepen. Här fortsätter vi nerför baksidan av berget till ruinerna av fortet Vranovo Brdo med fantastiska vyer över fjorden. Sedan följer vi en gammal militärled ner till byn Perast. Här finns möjlighet att åka båt till den kända ön Gospa od Skrpjela med en berömd kyrka. På kvällen middag i Kotor.

14 km,  +736 m, -736 m. 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Cetinje

Vi lämnar Kotor och vandrar först upp längs den gamla transportleden till passet Krstac. Under vandringen får vi rika tillfällen att njuta av den fantastiska utsikten. Väl uppe i passet väntar goda lufttorkade skinkor och ostar från den närbelägna byn Njegusi. Vill man ta det lite lugnare ordnar vi transport upp till passet.

Efter den stärkande lunchen vandrar vi till den tidigare huvudstaden Cetinje där vi bland annat besöker det tidigare kungliga slottet. På eftermiddagen åker vi buss ner till Budva där vi skall tillbringa resten av nätterna. Kanske ett bad innan middag? 

11km,  + 950 meter, -100 meter. 3 vandrare (eller 1 om man tar bussen upp till passet).

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag i Budva

Idag tar vi igen oss och njuter kanske lite bekvämt strandliv. Budvas gamla bevarade stadskärna är också väl värt ett besök. Vill man ha en aktiv vila så kan man hyra cykel och dra i väg till en undangömd strand.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Skadar-sjön

Vi startar dagen med en bussresa till sjön Skadar som även är en nationalpark. Sjön tillhör även Albanien och vi börjar turen i byn Virpazar. Vi åker båt till byn Rijeka Crnojevica där vandringen börjar. Vi följer en flod förbi en gammal kvarn och når till slut en grotta som är 60 meter djup. Vi vandrar sedan över en flod ner till byn igen. Innan hemfärden provar vi någon av sjöns fiskspecialiteter.

5 km, + 110 meter, - 110 meter. 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Panoramavandring

Veckans sista vandring går längs leden Transversal som följer bergkedjan nära havet. Vi börjar vandringen ovanför Budva och följer sedan den vackra leden högt ovanför Budvas långa strand. Efter ett besök vid kyrkan Ogradnica börjar vi nedstigningen. Här har vi en fin vy över den kända ön Sveti Stefan som nu härbärgerar ett lyxhotell. En värdig avslutning på vår vandringsvecka.

15 km, + 100 meter,  -650 meter. 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Montenegro

Vi lämnar Budva och Montenegro efter en händelserik vecka.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Montenegro

Montenegro blev det sista landet som lämnade Jugoslavien 2006, och är därmed en ung nation. Landet gränsar till Serbien, Kroatien, Bosnien och Albanien och har både höga berg och brant kust mot Adriatiska havet. Montenegro är sparsamt industrialiserat och anses vara ett av världens få ekologiska länder. Maten liknar vid kusten den dalmatiska och italienska, med fisk, skaldjur, vitlök och olivolja. I inlandet äter man mycket mer kött.

 • Klimat: medelhavsklimat vid kusten
 • Land: Montenegro
 • Språk: Montenegrinska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt:  billigare än i Sverige
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs ej

Vandring i Montenegro

Vi vandrar med lokal guide som är engelsktalande och som kan allt det finns att kunna om området. Underlaget är bra och landskapet kuperat. Man behöver ha vandrat i kuperad terräng förut. Vandringskängor rekommenderas och minst vandringsskor är ett krav. Lunchen består av picknick som vi bär med oss tillsammans, eller lunch på restaurang.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Dubrovnik i Kroatien. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Kotor i Montenegro. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Dubrovnik. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotell i Montenegro

Hotell i Montenegro

Under resans första tre nätter bor vi på Hotel Marija i UNESCO-skyddade staden Kotor. Runt den lilla medeltidsbyn går en mur och vallgrav. Vårt hotell ligger mitt inne i de...

Avgångar & priser

  För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  9/9Utan flyg/transferHotell i MontenegroFullt11 495:-Fullt
  9/9ArlandaHotell i Montenegro213 995:-Boka
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  16/9Utan flyg/transferHotell i MontenegroFullt11 495:-Fullt
  16/9ArlandaHotell i Montenegro113 995:-Boka