Vandring i Limone Piemonte

Härliga sommarvandringar på alpängar i mat- och vinlandskapet Piemonte.

I Piemonte bara en timme från Medelhavet bjuder den charmiga, italienska bergsbyn Limone, tillika Italiens äldsta skidort, på färgstarka sommarvandringar i Maritima Alperna. En stor del av området utgörs av en nationalpark och under våra vandringar i den storslagna naturen med många fina leder, upplever vi både Frankrike och Italien. Området är bebott sedan årtusenden och i de gamla byarna talar man fortfarande occitanska, det gamla trubadurspråket. Vi går med  svensk vandringsguide och vår uppskattade lokalguide Mino, som kan allt som är värt att veta om området. På kvällarna äter vi på olika restauranger i byn och får en inblick i det goda piemontesiska köket. Vi är många som gärna utnämner det till Italiens bästa. En vandringsresa för livsnjutare!

Till i år har vi uppdaterat denna klassiker med nya vandringar och både lättare och tuffare alternativ flera av dagarna! Du kan dessutom välja mellan att bo på gemytliga Hotel La Piazzetta med bästa läge på gågatan, eller på fyrstjärniga Grand Hotel Principe.

Liknande vandringsresor:

Vandring i Madonna di Campiglio

Vandring i Val Gardena

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex trerättersmiddagar, fem vandringar med guide inkl. transporter och inträden. Ingår ej: luncher, dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 Nice

Vi landar i Nice och åker därefter buss upp till Limone och vårt hem den kommande veckan. Första middagen äter vi på hotellet, innan vi fortsätter resan genom det piemontesiska köket på olika restauranger i byn.

Måltider: middag.

Dag 2 Vandring La Veuva

Första dagen tar vi en rekognosceringstur i bergen runt byn. Vi vandrar från byn upp längs botanikleden La Veuva och får fina utsikter över Limone och de omkringliggande bergen. På kvällen välkomstträff med bildvisning och något gott att dricka innan vi smakar av läckerheterna på ännu en av många restauranger i byn.

Ca 8 km, 4 tim, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag.

Dag 3 Vandring Col di Tenda

I dag åker vi upp till gränsen vid Col di Tenda. Här väntar en vacker och spännande vandring på en bergsrygg mellan befästningar och fort. Över Col di Tenda gick förr de stora transportlederna mellan Turin och Nice, bland annat de viktiga salttransporterna. För att skydda transporterna och även för att kunna ta in tull byggdes en rad anläggningar vid gränsen. Vi når till slut en liten kristallklar alpsjö att sänka ner våra varma fötter i. Den som vill se mer förlänger vandringen ner till Limonetto.

Ordinarie alternativ: Ca 12 km, 5 tim, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Förlängt alternativ: Ca 12 km, 5 tim, 350 m upp, 800 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag.

Dag 4 Vandring Vallée des Mervilles

En riktig heldag där vi först åker buss genom tunneln i Col de Tenda över till den franska sidan och nationalparken Mercantour. Vi har sedan tre timmars vandring upp till högplatån där de kända hällristningarna finns. Hela området är klassat som ett världsarv och man får bara röra sig fritt med en auktoriserad guide som Mino. Ristningarna är från 3.500 f.kr fram till våra dagar. Det vilar en magisk stämning över platsen och man förstår att det har varit en kultplats. After Walk på mysiga Chamois d'Or, "guldgemsen".

Ca 14 km, 6 tim, 700 m upp, 700 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5. 

Måltider: frukost, middag.

Dag 5 Vilodag

Väljer man en aktiv vila finns fina mountainbikar leder runt byn. Vill man ta det lite lugnare kan man ta sig ner till Sanremo, Monaco eller Nice för bad och skön Medelhavsatmosfär. Det tar c:a 2 timmar med tåg till kusten. Man kan även åka norrut till Cuneo eller Turin, bägge med vackra stadsmiljöer och prisvärd shopping.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Valle di Valasco

Dagen börjar med en kort busstur till granndalen Valle Gesso. Större delen av dalen ligger i nationalparken Parco Naturale delle Alpi Marittime och här står även de Maritima alpernas högsta berg Argentera på hela 3297 möh. Vi börjar vandringen i kurorten Terme di Valdieri och går upp från skog till en bildskön högplatå med blomstrande ängar, strömmande vatten och mäktiga berg på tre sidor. Här älskade den italienska kungen att jaga, och vi äter lunch på hyttan som är inhyst i hans gamla jaktslott. Den förlängda turen fortsätter upp mot Rifugio Questa och en rad högalpina sjöar i ett riktigt häftigt landskap.

Ordinarie alternativ: Ca 4 tim, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5. 

Förlängt alternativ: Ca 6 tim, 1000 m upp, 1000 m ner. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag.

Dag 7 Vandring Vallone San Giovanni

Sista vandringsdagen tar vi kabinbanan upp till 1600 möh och lämnar genast pisterna för att gå in i ett mysigt skogsparti. Snart mynnar stigen ut i den vilda sidodalen San Giovanni, där vi möter fler kor än människor. Lunchen äter vi på en trevlig servering inhyst i en gammal liftstation, med härlig utsikt över Limone. Vi kan sedan gå ner till byn eller tillbaka till kabinbanan. Den som vill avsluta med en häftig vandring går över passet Colle della Perla in i Frankrike. På kvällen väntar stor avslutningsmiddag på vackert belägna restaurangen Lu Taz, lokalbefolkningens egna favorit.

Ordinarie alternativ: Ca 4 tim, 200 m upp, 600 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5. 

Förlängt alternativ: Ca 5 tim, 900 m upp, 900 m ner. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Limone Piemonte

Vi återvänder hem med nöjt sinne och nöjd mage.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Limone Piemonte

Limone ligger i landskapet Piemonte alldeles vid den franska gränsen. Orten ligger på 1000 meters höjd och är en populär vinter- och sommarsportort. Byns centrala delar präglas av den vackra kyrkan och den gamla bebyggelsen. Huvudgatan är avstängd för biltrafik och här flanerar man om kvällarna. Det finns många trevliga barer, restauranger och affärer i dessa kvarter. Bergen runt omkring är populära vandringsmål och här ligger flera stora nationalparker. Denna Alpernas sydligaste del kallas för de Maritima Alperna.

 • Klimat: milt alpint klimat. Dagstemperaturen brukar ligga på 20 grader under vandringarna.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska och franska fungerar ibland.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort tas på de flesta ställen men inte överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, däremot behövs adapter för jordade kontakter.

Vandring i Limone Piemonte

Vi kompletterar vår svenska reseledare med vår lokala vandringsguide, som heter Mino och talar lättförståelig engelska. Ingen kan mer än Mino om områdets runt Limone och dess historia och natur. Han har även som enda italienska guide behörighet att guida i Valleé des Merveilles på den franska sidan. Vid mindre grupper kan vi komma att genomföra resan enbart med Mino. Vi startar våra vandringar från hotellet mellan kl: 8:00 - 9.00 och beräknar vara tillbaka vid 17- tiden. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Limone Piemonte. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice, Turin eller Milano. Man kan sedan åka tåg till Limone. Franska tågtider: www.sncf.com.  Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Grand Hotel Principe

Grand Hotel Principe

****
Detta välutrustade hotell ligger högst upp i byn, alldeles intill kabinbanan och byns mest välförsedda sportbutik Bottero. Här njuter vi av fyrstjärnig komfort och koppla...
Hotel La Piazzetta

Hotel La Piazzetta

***
La Piazzetta är en trevlig frukostpension som ligger mitt i Limone. Hotellet drivs av charmiga Francesco Ferrari med familj. Francesco som talar mycket god engelska fungerar även som vå...