Skip to main content

Vandring i Limone Piemonte

Härliga sommarvandringar på alpängar i mat- och vinlandskapet Piemonte.

I Piemonte bara en timme från Medelhavet bjuder den charmiga, italienska bergsbyn Limone, tillika Italiens äldsta skidort, på färgstarka sommarvandringar i Maritima Alperna. En stor del av området utgörs av en nationalpark och under våra vandringar i den storslagna naturen med många fina leder, upplever vi både Frankrike och Italien. Området är bebott sedan årtusenden och i de gamla byarna talar man fortfarande occitanska, det gamla trubadurspråket. På kvällarna lockar byns många restauranger till utflykter i det goda piemontesiska köket. Vi är många som gärna utnämner det till Italiens bästa. En vandringsresa för livsnjutare!

Detta är en friare gruppresa där guiden är med på turerna medan övrig tid är fri. Vi har valt att inkludera välkomst- och avskedsmiddag medan övriga kvällar spenderas på egen hand med ditt resesällskap eller nyfunna vänner. På orten finns ett stort och varierat restaurangutbud i alla prisklasser, som är ett rent nöje att botanisera bland. Läs mer om den fria gruppresan här

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Fri gruppresa
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, välkomst- och avskedsmiddag, fem vandringar med transporter samt guide. Ingår ej: luncher, dryck, övriga middagar. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

I Limone erbjuder vi flera dagar både lättare och tuffare alternativ på vandringarna, därför anges olika svårighetsgrader i programmet. Då detta är en Fri gruppresa erbjuder vi varje dag ett guidat alternativ, oftast det längre. Den som vill gå en variant gör det med våra kartor och efter anvisningar av guiden. Oftast handlar det om kortare sträckor och gruppen åker gemensamma transporter.

Dag 1 Limone Piemonte

Vi landar i Nice och åker därefter buss upp till Limone och vårt hem den kommande veckan. Första middagen ingår för att lära känna gruppen och för att vår guide ska kunna ge information inför vandringsveckan.

Måltider: middag.

Dag 2 Vandring Col di Tenda

Första dagen åker vi upp till gränsen vid Col di Tenda. Här väntar en vacker och spännande vandring på en bergsrygg mellan befästningar och fort. Över Col di Tenda gick förr de stora transportlederna mellan Turin och Nice, bland annat de viktiga salttransporterna. Under första världskriget byggdes en rad stenfort vid gränsen som fortfarande står kvar. Vi når till slut en liten kristallklar alpsjö att sänka ner våra varma fötter i. Den som vill se mer förlänger vandringen ner till Limonetto.

Ordinarie alternativ: Ca 12 km, 5 tim, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Förlängt alternativ: Ca 12 km, 5 tim, 350 m upp, 800 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring Vallée des Mervilles

En riktig heldag där vi först åker buss genom tunneln i Col de Tenda över till den franska sidan och nationalparken Mercantour. Vi har sedan tre timmars vandring upp till högplatån där de kända hällristningarna finns. Hela området är klassat som ett världsarv och man får bara röra sig fritt med en auktoriserad guide som vi har med oss. Ristningarna är från 3500 f.kr fram till våra dagar. Det vilar en magisk stämning över platsen och man förstår att det har varit en kultplats. After Walk på mysiga Chamois d'Or, "guldgemsen".

Ca 14 km, 6 tim, 700 m upp, 700 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5. 

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring Valle di Valasco

Dagen börjar med en kort busstur till granndalen Valle Gesso. Större delen av dalen ligger i nationalparken Parco Naturale delle Alpi Marittime och här står även de Maritima Alpernas högsta berg Argentera på hela 3297 möh. Vi börjar vandringen i kurorten Terme di Valdieri och går upp från skog till en bildskön högplatå med blomstrande ängar, strömmande vatten och mäktiga berg på tre sidor. Här älskade den italienska kungen att jaga, och vi äter lunch på hyttan som är inhyst i hans gamla jaktslott. Den förlängda turen fortsätter upp mot Rifugio Questa och en rad högalpina sjöar i ett riktigt häftigt landskap.

Ordinarie alternativ: Ca 4 tim, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5. 

Förlängt alternativ: Ca 6 tim, 1000 m upp, 1000 m ner. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost

Dag 5 Vilodag

Väljer man en aktiv vila finns fina mountainbikar leder runt byn. Vill man ta det lite lugnare kan man ta sig ner till Sanremo, Monaco eller Nice för bad och skön Medelhavsatmosfär. Det tar circa 2 timmar med tåg till kusten. Man kan även åka norrut till Cuneo eller Turin, bägge med vackra stadsmiljöer och prisvärd shopping.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Vallone San Giovanni

På helgerna är liftarna öppna och vi åker från byn upp till 1600 möh. Leden går sedan lätt utför genom vacker bokskog tills vi når den vilda sidodalen Vallone San Giovanni. Här möter vi fler kor än människor. Den som vill går upp en bit i dalen för att svalka fötterna i en klar fors. Branta berg omger oss när vi vandrar över blomstrande ängar med flera små ”maire”, gamla stenhus för sommarbeten. Vi går sedan på höjd mot en mysig servering inhyst i en gammal liftstation, där vi äter lunch. Nedanför oss ser vi Limone, som vi till sist når genom en stig igenom skogen.

Ca 4 tim, 600 m upp, 200 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5. 

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring längs GTA

Sista vandringsdagen tar vi stolliften Cabanaira och lämnar genast skidområdet via ett litet pass. Vi går sedan upp till toppen av Cime de Pepin, varifrån vi klara dagar skymtar havet. Vi är nu i Frankrike och följer en riktig balkongstig som utgör en del av långleden GTA (Grande Traversata delle Alpi) som går från Schweiz till Medelhavet. Sista biten går vi en vacker led ner mot den lilla sjön Lago Terrasole innan vi når kabinbanan som tar oss ner till Limone igen. På kvällen väntar stor avslutningsmiddag på vackert belägna restaurangen Lu Taz, lokalbefolkningens egna favorit.

Ca 4 tim, 250 m upp, 650 m ner, Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Limone Piemonte

Vi återvänder hem med nöjt sinne och nöjd mage.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Limone Piemonte

Limone ligger i landskapet Piemonte alldeles vid den franska gränsen. Orten ligger på 1000 meters höjd och är en populär vinter- och sommarsportort. Byns centrala delar präglas av den vackra kyrkan och den gamla bebyggelsen. Huvudgatan är avstängd för biltrafik och här flanerar man om kvällarna. Det finns många trevliga barer, restauranger och affärer i dessa kvarter. Bergen runt omkring är populära vandringsmål och här ligger flera stora nationalparker. Denna Alpernas sydligaste del kallas för de Maritima Alperna.

 • Klimat: milt alpint klimat. Dagstemperaturen brukar ligga på 20 grader under vandringarna.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska och franska fungerar ibland.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort tas på de flesta ställen men inte överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, däremot behövs adapter för jordade kontakter.

Vandring i Limone Piemonte

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Varje dag erbjuder vi ett guidat alternativ medan den som önskar göra en variant går med våra kartor och anvisningar. Man kan också välja att gå helt själv om andan faller på. Vi startar våra vandringar från hotellet mellan kl 8-9 och beräknar vara tillbaka vid 17-tiden, i god tid för en dusch och en promenad i byn till kvällens middag. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Luncherna äter vi antingen på hyttor eller i form av picknick som kan köpas i butik eller på hotellet. Guiderna informerar i förväg vilka möjligheter som finns dag för dag. Man får en bra lunch med dricka för cirka 15 euro i Limone. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Limone Piemonte. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice, Turin eller Milano. Man kan sedan åka tåg till Limone. Franska tågtider: www.sncf.com.  Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Grand Hotel Principe

Grand Hotel Principe

Detta välutrustade hotell ligger högst upp i byn, alldeles intill kabinbanan och byns mest välförsedda sportbutik Bottero. Här njuter vi av fyrstjärnig komfort och kopplar sommartid gärna av vid poole...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
1/7Utan flyg/transferVandring i Limone Piemonte, utan flyg/transfer410 995:-Boka
1/7ArlandaVandring i Limone PiemonteMer än 813 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
8/7Utan flyg/transferVandring i Limone Piemonte, utan flyg/transfer410 995:-Boka
8/7ArlandaVandring i Limone PiemonteMer än 813 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
15/7Utan flyg/transferVandring i Limone Piemonte, utan flyg/transfer410 995:-Boka
15/7LandvetterVandring i Limone Piemonte812 995:-Boka
15/7ArlandaVandring i Limone PiemonteMer än 813 995:-Boka

Liknande resor

Vandring Tour du Mont Blanc

Vandring Tour du Mont Blanc

En klassisk vandring genom tre länder runt Alpernas högsta berg. - En klassisk vandring där vi vandrar med guide genom tre länder runt Alpernas högsta berg. Vi börjar i Les Houches vid foten av Mont...
Vandring i Chamonix

Vandring i Chamonix

Maffiga vandringar i Europas största berg. - En timmes bilresa från Geneve ligger Chamonix, i folkmun även kallat Europas alpina huvudstad. Läget vid foten av Mont Blanc och nära både Italien och Sch...
Vandring i Courmayeur

Vandring i Courmayeur

Storslagna vandringar på den italienska sidan av Europas högsta berg. - Courmayeur på Mont Blancs italienska sida är ett namn som väcker behagliga associationer bland alpälskare. Det är här man gärna...
Tour du Mont Blanc på egen hand

Tour du Mont Blanc på egen hand

På egen hand genom tre länder runt Alpernas högsta berg.

 - Vid sidan av vår Tour du Mont Blanc med guide kan du även vandra den här klassiska leden på egen hand. Vi har förbokat flyg, t...
Stugtur i Mercantour

Stugtur i Mercantour

Från hytta till hytta i Alpernas vilda västern. - Alpernas sydvästligaste del kallas för Maritima Alperna på grund av närheten till havet. Här finner vi en av bergskedjans bäst bevarade hemligheter m...