Skip to main content

Vandring i Limone Piemonte

Härliga sommarvandringar på alpängar i mat- och vinlandskapet Piemonte.

I Piemonte bara en timme från Medelhavet bjuder den charmiga, italienska bergsbyn Limone, tillika Italiens äldsta skidort, på färgstarka sommarvandringar i Maritima Alperna. En stor del av området utgörs av en nationalpark och under våra vandringar i den storslagna naturen med många fina leder, upplever vi både Frankrike och Italien. Området är bebott sedan årtusenden och i de gamla byarna talar man fortfarande occitanska, det gamla trubadurspråket. Kvällarna ägnar vi till utflykter i det goda piemontesiska köket på byns olika restauranger. Vi är många som gärna utnämner det till Italiens bästa. En vandringsresa för livsnjutare!

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringar med transporter samt guide. Ingår ej: luncher, dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Limone Piemonte

Vi landar i Nice och åker därefter buss upp till Limone och vårt hem den kommande veckan. Första middagen äter vi på hotellet, innan vi fortsätter matsafarin genom det piemontesiska köket på olika restauranger i byn. Vid sen ankomst flyttas middagen till dag 6.

Måltider: middag.

Dag 2 Vandring Col di Tenda

Första dagen åker vi upp till gränsen vid Col di Tenda. Här väntar en vacker och spännande vandring på en bergsrygg mellan befästningar och fort. Över Col di Tenda gick förr de stora transportlederna mellan Turin och Nice, bland annat de viktiga salttransporterna. Under första världskriget byggdes en rad stenfort vid gränsen som fortfarande står kvar. Vi når till slut en liten kristallklar alpsjö att sänka ner våra varma fötter i.

Ca 12 km, 5 tim, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Vallée des Mervilles

En riktig heldag där vi först åker buss genom tunneln i Col de Tenda över till den franska sidan och nationalparken Mercantour. Vi har sedan tre timmars vandring upp till högplatån där de kända hällristningarna finns. Hela området är klassat som ett världsarv och man får bara röra sig fritt med en auktoriserad guide som vi har med oss. Ristningarna är från 3500 f.kr fram till våra dagar. Det vilar en magisk stämning över platsen och man förstår att det har varit en kultplats. After Walk på mysiga Chamois d'Or, "guldgemsen".

Ca 14 km, 6 tim, 700 m upp, 700 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5. 

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring Valle di Valasco

Dagen börjar med en kort busstur till granndalen Valle Gesso. Större delen av dalen ligger i nationalparken Parco Naturale delle Alpi Marittime och här står även de Maritima Alpernas högsta berg Argentera på hela 3297 möh. Vi börjar vandringen i kurorten Terme di Valdieri och går upp från skog till en bildskön högplatå med blomstrande ängar, strömmande vatten och mäktiga berg på tre sidor. Här älskade den italienska kungen att jaga, och vi äter lunch på hyttan som är inhyst i hans gamla jaktslott. Den förlängda turen fortsätter upp mot Rifugio Questa och en rad högalpina sjöar i ett riktigt häftigt landskap.

Ordinarie alternativ: Ca 4 tim, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5. 

Förlängt alternativ: Ca 6 tim, 1000 m upp, 1000 m ner. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vilodag

Väljer man en aktiv vila finns fina mountainbikar leder runt byn. Vill man ta det lite lugnare kan man ta sig ner till Sanremo, Monaco eller Nice för bad och skön Medelhavsatmosfär. Det tar circa 2 timmar med tåg till kusten. Man kan även åka norrut till Cuneo eller Turin, bägge med vackra stadsmiljöer och prisvärd shopping.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Vallone San Giovanni

Vi börjar vandra direkt från byn in i vilda sidodalen San Giovanni, som är helt orörd av skidsystemet. Efter en stigning i sval bokskog når vi en nedlagd liftstation med härlig utsikt över Limone. Vi går sedan in i dalen på höjd och kan så småningom sänka ner fötterna i en klar fors. Här möter vi fler kor än människor! Branta berg omger oss när vi vandrar över blomstrande ängar med flera små ”maire”, gamla stenhus för sommarbeten. Det fortsätter sedan upp tills vi når kabinbanans toppstation. Den som vill åker den ner, medan övriga vandrar ner till byn.

Ordinarie alternativ: Ca 4 tim, 700 m upp, 100 m ner. Svårighetsgrad 3 på en skala av 5. 

Förlängt alternativ: Ca 5 tim, 700 m upp, 700 m ner. Svårighetsgrad 3+ på en skala av 5. 

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring längs GTA

Sista vandringsdagen tar vi stolliften Cabanaira och lämnar genast skidområdet via ett litet pass. Vi går sedan upp till toppen av Cime de Pepin, varifrån vi klara dagar skymtar havet. Vi är nu i Frankrike och följer en riktig balkongstig som utgör en del av långleden GTA (Grande Traversata delle Alpi) som går från Schweiz till Medelhavet. Sista biten går vi en vacker led ner mot den lilla sjön Lago Terrasole innan vi når kabinbanan som tar oss ner till Limone igen. På kvällen väntar avslutningsmiddag på en av byns bästa restauranger.

Ca 4 tim, 250 m upp, 650 m ner, Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Limone Piemonte

Vi återvänder hem med nöjt sinne och nöjd mage.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Limone Piemonte

Limone ligger i landskapet Piemonte alldeles vid den franska gränsen. Orten ligger på 1000 meters höjd och är en populär vinter- och sommarsportort. Byns centrala delar präglas av den vackra kyrkan och den gamla bebyggelsen. Huvudgatan är avstängd för biltrafik och här flanerar man om kvällarna. Det finns många trevliga barer, restauranger och affärer i dessa kvarter. Bergen runt omkring är populära vandringsmål och här ligger flera stora nationalparker. Denna Alpernas sydligaste del kallas för de Maritima Alperna.

 • Klimat: milt alpint klimat. Dagstemperaturen brukar ligga på 20 grader under vandringarna.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska och franska fungerar ibland.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort tas på de flesta ställen men inte överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, däremot behövs adapter för jordade kontakter.

Vandring i Limone Piemonte

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Vissa dagar kompletterar vi med vår mycket omtyckta lokalguide Mino, som född och uppvuxen i Limone kan allt som är värt att veta. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Vi startar våra vandringar från hotellet mellan kl 8-9 och beräknar vara tillbaka vid 17-tiden, i god tid för en dusch och en promenad i byn till kvällens middag. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Luncherna äter vi antingen på hyttor eller i form av picknick som kan köpas i butik eller på hotellet. Guiden informerar i förväg vilka möjligheter som finns dag för dag. Man får en bra lunch med dricka för cirka 15 euro i Limone.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Limone Piemonte. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice, Turin eller Milano. Man kan sedan åka tåg till Limone. Franska tågtider: www.sncf.com.  Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Grand Hotel Principe

Grand Hotel Principe

Detta välutrustade hotell ligger högst upp i byn, alldeles intill kabinbanan och byns mest välförsedda sportbutik Bottero. Här njuter vi av fyrstjärnig komfort och kopplar sommartid gärna av vid poole...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-06-28Utan flyg/transferVandring i Limone Piemonte, utan flyg/transferJa13 495:-BokaMer information
2021-06-28ArlandaVandring i Limone PiemonteJa15 995:-BokaMer information
2021-07-05Utan flyg/transferVandring i Limone Piemonte, utan flyg/transferJa13 495:-BokaMer information
2021-07-05ArlandaVandring i Limone PiemonteJa15 995:-BokaMer information
2021-07-05LandvetterVandring i Limone PiemonteJa15 995:-BokaMer information

Erbjudanden

8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg