Skip to main content

Vandring i Karibien

De färgstarka paradisöarna bjuder på fantastisk vandring!

Västindien är känt för sina vita stränder, blomprakt, pastellfärgade hus och avspända öbor. Vad som är mindre känt är den häftiga vandringen. Vi flyger direkt från Europa till Guadeloupe, där vi bor vid stranden och vandrar på de grönklädda vulkanerna. Vi tar oss sedan till grannön Dominica, Karibiens bästa vandringsö. Man har få stränder och har undsluppit massturismen. Istället har man djup djungel, vattenfall, varma källor och en dramatisk kust. Vi vandrar delar av den långa leden Waitukubuli och bor i ombonade djungelstugor. Många lämnar en del av hjärtat i detta vänliga men outvecklade land.

Kombinationen mellan Guadeloupe och Dominica ger den fullständiga Karibienupplevelsen. Den ena ön är mångsidig och utvecklad med både välbevarad natur och finfina stränder. Den andra är den erkänt mest genuina ön i hela Karibien och ett måste för den som är nyfiken på denna färgstarka övärld. Den fantasieggande historien med upptäcksresande, kolonisatörer, slavar och pirater är som hämtad ur en äventyrsbok och ger extra krydda. Samma sak gäller det spännande kreol-köket som vi möter.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:11
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, vandringar enligt program med lunch och guide, transporter och inträden till nationalparkerna. Ingår ej: ev. utflykter, avreseskatt Dominica (ca 23 USD), övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Guadeloupe

Vi flyger till Guadeloupe via Paris. Vi åker sedan transfer till vårt fina strandhotell som ligger på öns mest orörda sida Basse-Terre.

Måltider: middag

Dag 2 Kustvandring Grand Anse

Efter den maffiga frukostbuffén värmer vi upp med en lätt led längs kusten mot en av öns finaste stränder, Grand Anse. Vi kikar in i hus och trädgårdar, bestiger udden Gros Morne och firar med en törstsläckare i byn Deshaies. Vi åker sedan buss en bit till ett härligt rustikt romdestilleri. Vi lär oss hur piratdrycken framför alla framställs, och smakar på godsakerna. På kvällen sitter det fint med en aperetif i solnedgången på hotellets palmbeströdda strand.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Dominica

Efter tidig frukost åker vi till Point-a-Pitre och tar antingen flyg eller båt över till Dominica (ca 1,5h restid med båt). Vilket det blir beror på aktuella tidtabeller. Efter landstigning möts vi av en annan värld. Det lilla öriket ståtar med Karibiens mest välbevarade miljö och den bästa vandringen. Vi installerar oss på vårt hemtrevliga djungelhotell och vaggas in i det mest äkta Karibien som står att finna.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring i Carib Territory

Efter lagad frukost sätter vi av upp mot Horse Back Ridge, en ås som bildar en naturlig gräns för Karbiterritoriet. Här bor de sista kvarlevande karibindianerna, eller Kalinago som de kallar sig. Vi möter de lugna och vänliga öborna på vår vandring genom byarna och kulturlandskapet, bland bananer, passionsfrukt, kaffe, kakao och mycket annat gott. Här är man inte vana vid turister ännu.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Kustvandring och Indian River

Idag går vi en av långleden Waitukubulis trevligaste dagsetapper, längst upp i norr. Den gamla leden slingrar sig längs kusten med stora utsikter över klipporna och havet. Väl framme i Pennville åker vi ner till mysiga Portsmouth och låter oss ros uppför sagolika Indian River. Mystiken tätnar när båten glider djupare och djupare in bland mangroveträden. Plötsligt når vi ett av öns märkligare vattenhål.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring bland vattenfall och varma källor

Idag beger vi oss upp till Dominicas innersta och gör en härlig vandring med regnskog och vattenfall. After walken de heta källorna är oslagbar! Ett riktigt regnskogs-spa.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vilodag

En dag att njuta av lokal ”liming”, det vill säga slappande i hängmattan. Eller varför inte låta sig föras med flodens långsamma tempo sittandes i en gummiring? Garanterad avkoppling! Vi kan också ordna en utflykt till lantbyn Marigot, där vi verkligen får uppleva det äkta livet i Dominicas bakvatten!

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Vandring till Boiling Lake

Vandringen till världens näst största kokande vulkansjö är Dominicas mest kända. Leden går genom flera olika skogstyper, på spännande bergskammar, ner i vulkaniska dalen Valley of Desolation och avslutas med ett svalt dopp i ravinen Titou Gorge. Här spelades delar av filmerna Pirates of the Caribbean in.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 9 Vandring till Secret Pool

På förmiddagen vandrar vi till vackra Secret Pool (ta med badkläderna!) innan vi återvänder till Guadeloupe.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 10 Vulkanvandring på Soufriére

Höjdpunkten på Guadeloupe blir bestigningen av de små Antillernas högsta topp, vulkanen Soufriére (1467 möh). Starten går genom regnskog, innan vi kommer ut i ett öppet landskap med mäktiga vyer. Toppen bjuder på ett bubblande och rykande spektakel, innan vi går ner igen.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 11 Stranddag

Flyget hem går inte förrän på kvällen så vi har nästan en hel dag kvar att njuta av Karibiens färger och rytm. Ta en sista rompunch, ett bad i det ljumma Karibiska havet och dröm om att återvända. 

Måltider: frukost, middag på flyget

Dag 12 Sverige

Flyget landar i Sverige mitt på dagen.

Måltider: frukost på flyget

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Dominica och Guadeloupe

De karibiska öarna var det första Columbus mötte av Nya Världen. Öarna är antingen vulkaniska och bergiga, eller flacka och rika på stränder. Grönskan är mäktig överallt. Det finns få farliga djur på öarna. Man lever huvudsakligen på turism och odling.
Dominica är en självständig önation med blandad engelsk och fransk historia. På grund av det kuperade landskapet är ön föga utvecklad både vad gäller odling och turism, och för oss 50 år tillbaka i Karibien. Guadeloupe har formen av en fjäril och vi håller till på den kuperade och mer glesbefolkade västra delen, Basse-Terre. Ön är en fransk region och tillhör alltså EU.

 • Klimat: subtropiskt, ca 28 grader på dagarna och 21 på nätterna. Vi går ofta i skugga och ibland på höjd, så värmen är uthärdlig. Havsbrisen svalkar också bra. Det kommer ofta regnskurar.
 • Land: Dominica / Frankrike
 • Språk: engelska / franska
 • Tidsskillnad från Sverige: -5 timmar på vintern
 • Valuta: East Caribbean Dollar (ECD; US-dollar fungerar också) på Dominica / Euro på Guadeloupe.
 • Prisläge och betalningssätt: ganska billigt på Dominica / Europeiska priser på Guadeloupe. Ha med lite fickpengar på Dominica då det nästa bara är kontantbetalning som gäller. Hibiscus Valley Inn tar dock kort och kan också växla in överblivna ECD i sedlar.
 • Dricks: det är brukligt att ge dricks på Dominica, lämpligen 5 USD per resenär och dag i slutet av vistelsen. På Guadeloupe är det uppskattat men valfritt.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: inte på Dominica (se till att ha egen reseförsäkring) / På Guadeloupe ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum. Returbiljett krävs för inresa till Dominica.
 • Eladapter: nej
 • Övrigt: kranvattnet går att dricka på båda öarna (vi tar inget ansvar för ev. turistmage). Du behöver ha 23 USD kvar till turistskatten vid hemresa från Dominica.

Vandring i Karibien

Vi går med svensk reseledare och flera dagar med lokala guider, för bästa service och säkerhet. Lederna är i bra skick men det är halt och lerigt på många ställen och det förekommer enstaka partier då man får ta i med händerna. Det är viktigt med vandringskängor eller vandringsskor med bra grepp i sulan. En poncho är mindre varm än en regnjacka om det kommer en skur. Landskapet är kuperat. Var beredd på varmt väder och regnskurar. Regnskogen och den växlande molnigheten gör att solen ofta inte är speciellt påfrestande. Vi går i lugn takt och tar pauser när det behövs.

Flyg och transfer

Flygresan från Sverige till Guadeloupe kräver en mellanlandning med flygplatsbyte i Paris. När du landar på Paris Charles de Gaulle tar du flygbussen till Paris Orly. Resan är inkluderad i flygbiljetten men bussbiljetten måste hämtas ut i en incheckningsdisk/bagageinlämning. Det kan ske på utreseflygplatsen i Sverige eller på Charles de Gaulle. För hemresan får ni bussbiljetten utskriven vid incheckningen i Point-a-Pitre.

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Point-a-Pitre på Guadeloupe. Vi har sedan cirka 45 minuters transfer till Fort Royal. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Point-a-Pitre. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Intryck från Karibien

Luften doftar växthus. Den snabbt dalande solen färgar allt i guld, och den intensiva grönskan verkar lysa inifrån. Vi sitter fast i trafiken men alla slappnar av. Guadeloupe står med en fot i Europa, men tiden verkar inte spela någon roll här. Kanske är det här precis rätt medicin för en stressad europé?

Tankarna snurrar när vi sätter foten i Karibien. Denna blåa himmel som skådat ner på upptäcktsresanden, kolonisatörer, pirater, slavar och rastamän. Svett och tårar, och sedan... paradiset. Värmen, färgerna, smakerna och en livsglädje som invånarna på något sätt lyckas hämta ur sitt turbulenta förflutna.

Vår dominikanska guide presenterar sig med seglarskor och machete. Vad är den till för, undrar vi. Boaormar, svarar han som om det vore den mest naturliga sak i världen. Vi glömmer snart bort att spana i buskagen då han låter oss smaka och dofta på frukter och kryddväxter längs vägen. Efter en ljum regnskur äter vi vår picknicklunch i solen medan våra kläder torkar på kroppen i ett moln av ånga.

Senare sköljs svetten och leran av i strömmen från vattenfallet. Vi stiger upp ur det friska vattnet, fräscha och redo för mer vandring. Nästa dag ligger vi i svavelgula heta källor och mjukar upp musklerna. Det vulkaniskt uppvärmda vattnet blandas med den kristallklara forsen i flera olika pooler. Likt Guldlock letar vi efter poolen som är inte för varm, inte för kall. När vi hittar den ligger vi kvar länge, med bladverket som himmel.

På kvällen ligger vi istället i hängmattorna. Natten får vara natt och istället för lampa har vi månens ljus. Djungeln sjunger runtomkring oss. Vi småpratar utan att se varandra, som människan gjort i årtusenden. Tingens naturliga tillstånd existerar fortfarande, denna hoppfulla tanke slår mig på ställen som Dominica.

Dahn Svensson

Karta

Hotell

Hotell i Karibien

Hotell i Karibien

På Dominica bor vi på svenskägda Hibiscus Inn. Här njuter av den avkopplande och familjära atmosfären. Vi bor i enkla bungalows utspridda i den frodiga grönskan. På kvällen väntar äter hemlagad karibi...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-30Utan flyg/transferVandring i Karibien, utan flyg/transferJa25 995:-Boka
2020-11-30ArlandaVandring i KaribienJa32 995:-Boka
2020-11-30LandvetterVandring i KaribienJa32 995:-Boka
2020-11-30OsloVandring i KaribienJa32 995:-Boka

Liknande resor

Äventyrens Vietnam

Äventyrens Vietnam

Finns det något roligare sätt att upptäcka Vietnam än genom att vandra och cykla? - Jo, kanske att paddla kajak i landets fantastiska skärgård. På denna händelserika resa får vi tillfälle att göra al...
Vandring i Sri Lanka - Eventyrlig rundtur i kultur och historia

Vandring på Sri Lanka

En resa för alla sinnen på färgstarka Sri Lanka. - Sri Lanka anses vara ett av de hetaste resmålen just nu. Här finns fina stränder, fantastisk natur med ett rikt djurliv, spännande vandringar och en...
Vandring och vin i Georgien

Vandring och vin i Georgien

En riktigt spännande nyhet där vi får vandra några av Kaukasus finaste leder. - Vi börjar denna resa i landets vackra huvudstad Tblisi. Sedan väntar vandring på de fina lederna vid Mount Kazbeg. Vi...

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg