Vandring i Kalabrien

En unik vandringsresa i Syditalien.

Kalabrien är en av Italiens bäst bevarade hemligheter. Här står fortfarande ”solens mat” på menyn och om du redan har besökt norra delarna av Italien vågar vi lova en helt annan upplevelse! Tack vare många års resor hit och goda lokala kontakter kan vi erbjuda en kulturell och gastronomisk djupdykning i den italienska stövelns tåspets. I de antika och romerska lämningarna finns spår av Kalabriens dramatiska historia och vi följer Odysseus i spåren på vår vandring genom antikens Storgrekland. Vi vandrar både längs Gudarnas kust och i Aspromontes svårtillgängliga berg, där man fortfarande talar grekiska i byarna. Veckan delas mellan Kalabriens kanske två finaste byar: Tropea vid Tyrrenska havet och Gerace på den joniska sidan. På vilodagen finns möjlighet att besöka vulkanön Stromboli och de andra Eoliska öarna. Utöver vår svenska reseledare använder vi oss av duktiga lokala guider som berättar många intressanta historier om historien, kulturen, maffian och maten. Och maten ja, vi låter oss väl smaka av Kalabriens ganska "heta" kök på olika restauranger på kvällarna.

"Vi har rest mycket tidigare, men aldrig en vandringsresa. Vi såg verkligen framemot att gör något nytt. Våra förväntningar var högt ställda. Fick allt, en av de bästa resor vi gjort, totalupplevelsen var kanonbra. Lisa och de övriga guiderna var fantastiska. Resan sitter kvar i kroppen fortfarande, vi pratar med alla våra vänner så kul vi haft! Vi kommer absolut göra fler resor med er! Mvh Annika o Kent, resenärer 2017"

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:2Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem restaurangmiddagar, fem vandringar med lunch/picknick, guide och alla transporter enligt program. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 Tropea

Vi landar i Italiens sköna land och åker transfer till Tropea, pärlan på Gudarnas kust. Miljön är uritaliensk och man väntar sig nästan stöta på Lady och Lufsen i gränderna! Vi checkar in för de första fyra nätterna på vårt hotell rakt ovanför stranden. På kvällen promenerar vi ner till stan och den första av våra utvalda restauranger (de gånger flyget landar på kvällen utgår middagen dag 1 och läggs istället dag 4).

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Joppolo

Idag vandrar vi uppför en gammal åsnestig till byn Joppolo och vidare till Monte Poro. Utsikten över havet är enorm och vi kan se både Stromboli och Sicilien där ute. Miljön är färgstark och doftande med apelsin och eucalyptus. Vi sätter oss till bords för en lunch bestående av kalabriska specialiteter och vin. På kvällen middag på restaurang i mysiga Tropea.

Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Antico Sentiero

Dagens vandring går längs ”den gamla stigen” som restaurerats av våra engagerade lokala guider. Vi utgår från den lilla byn Caria som tronar högt över Tropea. Vi går genom en ravin där Michele berättar om områdets natur och historia. Vandringen avslutas på en bondgård där grill och ortens berömda böngryta står på menyn. En av veckans många höjdpunkter! Middag på en ny restaurang.

Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vilodag

En dag att njuta av Tropeas fina sandstränder och gränder fylld av små butiker, sekelgamla fasader och syditalienskt folkliv. Den som vill kan göra en utflykt till de mytiska Eoliska öarna och Stromboli, som med sina kontinuerliga utbrott har gett namn åt den strombolianska vulkantypen. Här ute är det lätt att föreställa sig Odysseus dyka upp vid horisonten. Man kan också ta tåget till Pizzo, känt för sin goda tryffelglass.

Måltider: frukost

Dag 5 Vandring vid Messina-sundet

Efter några dagar vid Tyrrenska havet åker vi tvärs över Kalabrien till den Joniska sidan. På vägen vandrar vi områdets finaste kustled söderut från byn Palmi. Vi har Messina-sundet nedanför oss och Sicilien på andra sidan. På eftermiddagen kommer vi fram till den välbevarade medeltidsbyn Gerace, som tronar högt över det kusten. Han kommer vi att bo de sista tre nätterna. Vi bor på olika Bed & Breakfasts enligt ”albergo diffuso”-principen, där rummen ligger utspridda i byn. Middagarna äter vi på restauranger.

Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Tre Pizzi

Efter frukost åker vi buss till grannberget där denna panoramiska vandring börjar. Det börjar med en stigning som känns i benen tills vi når stenpelarna Tre Pizzi, varifrån vi får en härlig vy över de olivklädda kullarna ner mot Joniska havet. Vi går sedan lätt på en fin bergsrygg med utsikter åt båda hållen, omgivna av stenek, fikonkaktus och smultronträd. Middag på egen hand i Gerace.

Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch

Dag 7 Vandring Pietra Cappa

Idag åker vi söderut längs Aspromontes dramatiska östsluttning och vandrar till en av Europas största monoliter Pietra Cappa. Vi befinner oss nu i hjärtat av maffiatrakterna och vår lokala guide har många spännande historier på lager. Nedanför Pietra Cappa ligger vad som kallas för ”Kalabriens Kappadokien”, efter det underliga området i centrala Turkiet. Här finns boningar inhuggna direkt i klipporna. Till lunch dukar vi upp en picknick bestående av lokala delikatesser.

Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Kalabrien

Vi återvänder hem efter en genuin djupdykning i italienska Södern.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kalabrien

Längst ner på den italienska stöveln ligger Kalabrien som omges av det joniska havet i öster och det Tyrrenska havet i väster. I regionen ligger flera stora nationalparker och man åker till och med skidor i bergen på vintern. Vi bor vid havet och vandrar på dagarna både längs kusten och uppe i inlandet. De arkeologiska lämningarna är många och här har greker, morer och romare lämnar avtryck i historien. Fortfarande finns det bergsbyar där man talar grekiska.

 • Klimat: Klimatet i maj och september/ oktober är som en varm svensk sommar. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Kalabrien

Vandringarna görs med svensk guide, flera dagar kompletterad med kunniga lokalguider som ger en extra inblick i sin region. Underlaget är blandat och domineras av stigar och små grusvägar. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 17-tiden. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Måltider

Lunsj nytes både i form av piknik og på små lokale restauranter. Ta med krus, tallerken og bestikk, så unngår vi for mange engangsartikler når vi spiser ute – dette av miljøhensyn.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Lamezia. Därifrån har vi en dryg timmes transfer till vårt hotell. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Lamezia eller Reggio Calabria. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Transfern tillbaka till flygplatsen från Gerace tar circa två timmar.

Karta

Hotell

Hotell i Kalabrien

Hotell i Kalabrien

På vår odyssé genom mytiska Kalabrien bor vi både vid havet och i bergen. Avstånden är korta och vi får uppleva både tyrrenska och joniska sidan. På kvällarna samlas vi för middag på utvalda restauran...

Bilder