Skip to main content

Expedition Gran Paradiso

Vandring i de italienska Alpernas vackraste nationalpark.

Denna höghöjdstur går till Gran Paradiso, den stora nationalparken i Aostadalen i Italien. Veckans höjdpunkt i dubbel bemärkelse blir en topptur till Italiens högsta berg på 4 161 m.ö.h. (toppen på Monte Rosa delas med Schweiz). Gran Paradiso är inte bara vacker, utan också den äldsta nationalparken i landet. Parken skapades i mitten av 1800-talet som ett jaktreservat för Italiens första kung, Viktor Emanuel. Nu är det ett av Alpernas mest orörda massiv och mycket populärt bland alpinister. I området finns ett antal fjällstationer, som vi bor på under veckan. En del av vandringarna går på glaciär och vi använder därför rep och stegjärn. Området bjuder på makalösa vyer, en rik flora och fauna och spännande, klassisk alpvandring.

Aktivitet:Trekking
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), sju övernattningar på hotell/bergsstationer med frukost och middag, 6 lunchpack, samt bergsguide. Ingår ej: dryck, obligatorisk expeditionsutrustning (ta med egen eller hyr i resebokningen), övrigt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Valgrischence

Flyg till Geneve. Därefter buss till Valgrisenche i Aostadalen där vi bor på trevliga Hotel Perret. Transfern tar två timmar. Middag på hotellet.

Måltider: middag

Dag 2 Rifugio Bezzi

Första dagens vandring genom dalgången upp till fjällstationen Rifugio Bezzi. Den första dagens vandring är lite kortare så att vi känner att alla utrustning fungerar och kroppen svarar.
För den som vill går vi en extratur på eftermiddagen.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Rifugio Benevolo

Vi vandrar över ett pass till Rifugio Benevolo som ligger högst upp i Val di Rhemes. Här har vi chans att se stenbock som strövar fritt omkring. Kanske hör vi också visslingar från murmeldjuren som varnar sina ungar.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Pont

Dagens vandring går upp till ett spektakulärt pass varifrån vi har en fin vy över stora delar av Gran Paradiso. Vi vandrar sedan brant utför ner till byn Pont där vi övernattar på hotell. Skönt att få duscha varmt efter de första vandringsdagarna.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Rifugio Chabod

Vi vandrar uppför i lärkskogen mot fjällstationen Chabod på 2750 möh. När vi kommer över trädgränsen har vi goda möjligheter att få se bergsgetter.
Vi är framme vid fjällstationen tidigt på eftermiddagen.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Bestigning Gran Paradiso, 4161 möh

Vi startar tidigt på morgonen i pannlampans sken och kommer snart upp på en glaciär. På glaciären sätter vi på oss stegjärn och går sedan i replag uppför i soluppgången. Väl uppe på toppen av Italiens högsta berg Gran Paradiso, 4161 meter över havet,  möts vi av en magnifik utsikt. Vi vandrar sedan mot den stora fjällstationen Rifugio Vittorio Emanuele där vi firar bestigningen med en öl.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Glaciärvandring

Sista dagens vandring går upp till en glaciär. På med stegjärnen igen och sedan vandrar vi upp till ett pass med en fin utsikt. På vägen ner gör vi sedan ett stopp på Vittorio Emanuele för att se om cappucinon smakar lika bra som dagen innan. Vi vandrar sedan ner till Pont igen där en skön säng på hotellet väntar. Avskedsmiddag på kvällen.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Hemresa

Farväl till Gran Paradiso efter ett av de klassiska Alpäventyren!

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Gran Paradiso

Gran Paradiso, ”Det stora paradiset”, är en av Italiens äldsta nationalparker och ligger mellan Aosta-dalen och Piemonte i nordvästra Italien. Själva toppen Gran Paradiso är Alpernas sjunde högsta och den högsta som helt ligger i Italien. Toppen bestegs för första gången 1860 och anses vara en relativt enkel bestigning, förutom de sista 60 höjdmetrarna som är lite mer utmanande. Under veckan bor vi på enklare fjällstationer eller rifugio som de kallas här och på hotell enligt program. OBS! Bagaget med ombyte kan deponeras på första hotellet så transporteras det sedan till hotellet i Pont där vi övernattar fjärde och sjunde dagen.

 • Klimat: alpint
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, även franska och engelska fungerar oftast.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: p.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna (prisexempel: ca 15 euro för en lagad lunch, 3-5 euro för en stor flaska vatten). Lunchpack kan beställas kvällen innan och kostar ca 12 euro. Kort tas inte på refugerna så ta med kontanter för luncher och dryck. Tänk på att inte ta för stora valörer, så jämna pengar som möjligt uppskattas.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: Eladapter behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna.

Vandring i Gran Paradiso

Hur tuff är turen?: 4 vandrare, 1 isyxa.

Vår svenska licenserade bergsguide följer med gruppen hela veckan. Vi är max cirka 5 pers/bergsguide, 4 pers/guide på toppdagarna. Några av dagarna går vi på glaciär, mer eller mindre täckt av snö. Övriga dagar är underlaget barmark med både stigar och blockterräng. Guiden har med sig rep för säkring i replag. För att delta i turerna krävs hjälm, sele, isyxa och stegjärn. Eftersom många har egen utrustning har vi lagt detta som ett tillval i bokningen. Där kan du välja om du vill hyra en komplett uppsättning eller bara vissa delar.

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av högalpin vandring och tillhörande utrustning, men behöver vara i god kondition och inte lida av svindel. Vi startar ofta tidigt på morgonen då snön är hård och kommer fram till nästa övernattning mitt på eftermiddagen.
Vi värmer upp med några fina vandringar innan vi tar oss an tre dagars längre, fysiska vandringar men utan teknisk svårighet. De tre avslutande dagarna går vi i replag över glaciär och bestiger den högsta toppen i Italien, Gran Paradiso 4063 möh, där sista biten till toppen erbjuder några luftiga steg.

Måltider

Middagarna äter vi på bergshyttorna och luncherna köper vi med oss som lunchpack. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Généve. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Valgrisenche. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Généve. Egent ankomsttransfer till Valgrisenche är svår att ordna, men avresetransfern från Pont kan bokas med www.mountaindropoffs.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende Gran Paradiso

Boende Gran Paradiso

I byn Valgrisenche bor vi bekvämt på medelklasshotell. Under vandringen bor vi fem nätter på enkla men gemytliga fjällstationer. Vissa fjällstationer är av mycket enkel standard men serverar rejäl mat...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-07-05Utan flyg/transferExpedition Gran Paradiso, utan flyg/transfer423 495:-BokaMer information
2020-07-05ArlandaExpedition Gran ParadisoJa25 995:-BokaMer information
2020-07-05LandvetterExpedition Gran ParadisoJa26 495:-BokaMer information

Erbjudanden

4/7Lätt vandring i Val Gardena, utan flyg/transferfrån 12 995:-
4/7Lätt vandring i Val Gardenafrån 15 995:-
4/7Lätt vandring i Val Gardenafrån 15 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg