Skip to main content

Vandring i Courmayeur

Storslagna vandringar på den italienska sidan av Europas högsta berg.

Courmayeur på Mont Blancs italienska sida är ett namn som väcker behagliga associationer bland alpälskare. Det är här man gärna hamnar vid lunchtid under en dags skidåkning på berget. God mat, gästfrihet och gott om sol är det som lockar. Franska Chamonix slår högre bland alpinister men vandringen är minst lika fin på andra sidan berget och det i avspänd, italiensk tappning som passar oss vandrare. De flesta går bara förbi Courmayeur längs Tour du Mont Blanc men då missar man en vacker och trevlig by som belönar den som stannar kvar längre. ”Courma” är lite lyxigt men ändå på ett opretentiöst sätt. Restaurangutbudet är rikt och håller god klass. Vi befinner oss högst upp i mångsidiga Valle d’Aosta som har många speciella rätter och egna viner på menyn. Under veckan går vi tre dagar längs utvalda avsnitt av Tour du Mont Blanc, men söker oss också in i granndalarna till kända La Thuile och lilla Sankt Bernards-passet. Detta är en resa för dig som vill uppleva Europas högsta bergsområde på ett bekvämt sätt och ändå gå riktiga dagsturer.

Detta är en friare gruppresa där guiden är med på turerna medan övrig tid är fri. Vi har valt att inkludera välkomst- och avskedsmiddag medan övriga kvällar spenderas på egen hand med ditt resesällskap eller nyfunna vänner. På orten finns ett stort och varierat restaurangutbud i alla prisklasser, som är ett rent nöje att botanisera bland. Läs mer om den fria gruppresan här

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Fri gruppresa
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, välkomst- och avskedsmiddag, fem vandringar med transporter samt guide. Ingår ej: övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Nedan anges ett grundalternativ per vandringdag. Vår guide kan erbjuda förlängningar eller förkortningar som enkelt görs på egen hand.

Dag 1 Courmayeur

Efter ankomst till byn checkar vi in på vårt trevliga, familjeägda hotell med bästa läge nära gågatan. Vi börjar resan med en välkomstmiddag på en typiskt valdostansk restaurang. Kom hungrig!

Måltider: middag

Dag 2 Vandring i lilla Sankt Bernards-passet

Vi startar veckan med en lättare uppvärmningstur i det närliggande passet till Frankrike. Vi går över höglänta prärier och ser långt i alla riktningar, mot Mont Blanc och in i Schweiz. Turen går runt den koboltblåa sjön Lago di Verney och vidare upp till den mindre grannsjön. Lunch på en servering i passet och buss hem igen för lite avkoppling.

7 km, 3 timmar, 300 m upp, 300 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring i Val Ferret

Från Courmayeur går två dalar in längs Mont Blancs sluttningar: Val Veny och Val Ferret. Vi går idag in i den senare direkt från stan. Det börjar med en lång men skön stigning genom lärkskogen till trevliga hyttan Rifugio Bertone. Efter lunch där tar en skön långpromenad vid längs Tour du Mont Blanc-leden in i dalen. Detta är vad man lokalt kallar för en balkongstig, en led på jämn höjd med bra underlag och mäktiga utsikter mot Europas största berg mittemot. Du kan välja att avsluta i Pra Sec eller gå vidare ett stycke till nästa hytta, Rifugio Bonatti, som ligger mittemot spetsiga Les Grandes Jorasses.

11,5 km, 4 timmar, 750 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring i Val Veny

Dagen börjar med en kort bussresa till Val Veny. Efter ett par kilometer på en liten väg når vi en alpin våtmark där kristallklart vatten slingrar sig över grässlätten och tunga glaciärer hänger över oss. Fika på Cabane du Combal och kanske en liten extratur upp till lilla sjön Lago Combal innan vi påbörjar stigningen upp mot nästa balkongstig. Ovanfrån uppskattar man verkligen Mont Blancs storhet och kraften i glaciärerna som, även om de dragit sig tillbaka, karvat ut stora dalar mellan spetsiga stentoppar (aguilles på franska). Vi går sedan lätt utför tills vi når skidsystemet, där vi tar liften ner för att spara knäna.

11 km, 4 timmar, 780 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost

Dag 5 Vilodag

Efter tre dagar är det skönt att vila både benen och näthinnorna. Den bästa vilan kanske man får i grannbyn Pré-Saint-Didier på ett av Italiens bästa spa (förbokning rekommenderas). Man kan också åka Skyway-liften upp till Pavillon du Mont Fréty där man finner Europas högst belägna botaniska trädgård och en vintillverkning där det Champagne-liknande vinet lagras i glaciären! Man kan rentav åka lift vidare hela vägen till Chamonix, hängandes över glaciärerna. Ett besök i Aosta stad är också att rekommendera, eller varför inte haka på trenden med elassisterade mountainbikes?

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring i La Thuile

La Thuile ligger bara en halvtimme från Courmayeur och är en levande by både sommar och vinter. Vi utnyttjar de sommaröppna liftarna och tar oss upp på höjd innan vi går vad vi tycker är områdets allra bästa vandring. Med den lysande vita Ruitor-glaciären i blickfånget vandrar vi över blommande ängar och in i dal och skog. Det blir allt vildare och efter några timmar når vi ett område med flera små sjöar. Avslutningen ner mot La Thuile går längs Ruitors fors, med flera höga och skummande vattenfall längs vägen.

13 km, 5 timmar, 400 m upp, 950 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring Col de Ferret

Vi har sparat den mest högalpina miljön till sist. Vi åker buss till vägs ände i Val Ferret och börjar trampa uppför mot Rifugio Elena. Här längst in i dalen ligger glaciärerna nära och vi stirrar dem i vitögat när vi vandrar upp på den soliga och gräsbeklädda motsatta sidan. Den som är nyfiken går upp till Col de Ferret, passet mot Schweiz, och ner igen. Från passet öppnar ett hittills okänt alpint panorama upp sig. Idag finns ett kortare alternativ för den som önskar ägna eftermiddagen åt packning, shopping eller spa, och ett längre för den som vill vara så trött och nöjd som möjligt under resan hem. Vi avslutar veckan med middag på en av byns mest renommerade restauranger.

Halvdagstur: 4,5 km, 2,5 tim, 280 m upp, 280 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Heldagstur: 7 km, 4 tim, 730 m upp, 730 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Courmayeur

Hemresa efter en veckas vandring av högsta klass.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Courmayeur

Denna legendariska ort ligger i Valle d’Aosta, en självstyrande region i nordvästra Italien. Dalens sista by ligger på 1200 möh omgiven av berg som sträcker sig ända till Mont Blancs 4810 möh. I denna Italiens högsta kommun bor knappt 3000 invånare. Den första turismen kom till Courmayeur redan på 1600-talet och då var det de svavelhaltiga källorna man var ute efter att kurera sig i. Mot slutet av 1700-talet föddes alpinismen i området runt Mont Blanc (Monte Bianco på italienska) och sedan dess har Courmayeur varit en av alpinismens huvudorter tillsammans med Chamonix i Frankrike och Zermatt i Schweiz. 1850 grundades Italiens första bergsguideorganisation i staden. Idag lever staden nästan uteslutande på både lokal och internationell turism och den välbevarade stadskärnan har ett mycket gott utbud av restauranger, barer, butiker och små till medelstora hotell.

 • Klimat: för att ligga i så stora berg är Courmayeur relativt solsäkert, men var beredd på alla slags väder. Sommartemperaturerna ligger i byn på runt 25 grader (15 på nätterna) medan det på vår vandringshöjd kan komma under 20 även vid sol.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska och franska talas som modersmål medan även engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. På bra restauranger kostar förrätterna 8-15 euro och huvudrätterna 20-30 euro. Man kan också komma billigare undan.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Courmayeur

Vandringarna går på bra leder som är både i gott skick och väl märkta. Underlaget är mestadels jordstigar med inslag av sten och grus. Flest vandrare stöter vi på längs Tour du Mont Blanc-leden, medan övriga stigar är ganska lugna.

Detta är en friare form av gruppresa som följs av en vandringsguide som går ett av alternativen. Denne ger anvisningar om hur man kan avsluta turerna på alternativa sätt och man förväntas då kunna läsa kartor, skyltar och ta lokalbuss på egen hand. Den som vill kan självfallet följa guiden från start till mål. Guiden är normalt svensk men kan vid mindre grupper vara lokal och talar då bra engelska, italienska och franska.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Geneve. Vi har sedan knappt 2 timmars transfer till Courmayeur. Vissa gånger går transfern via Chamonix för att släppa av gäster som ska dit. Tidspåslaget är då försumbart eftersom stan ligger alldeles innan Mont Blanc-tunneln som vi kör igenom. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Geneve eller Milano. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Berthod

Hotel Berthod

Detta familjeägda lilla hotell drivs av familjen Berthod sedan 1960-talet och ligger med bästa läge några steg från gågatan Via Roma i centrala Courmayeur: nära till allt men ändå med tyst och lugnt l...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
30/6Utan flyg/transferVandring i Courmayeur, utan flyg/transfer69 995:-Boka
30/6ArlandaVandring i CourmayeurMer än 811 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
7/7Utan flyg/transferVandring i Courmayeur, utan flyg/transfer69 995:-Boka
7/7ArlandaVandring i CourmayeurMer än 811 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
14/7Utan flyg/transferVandring i Courmayeur, utan flyg/transfer69 995:-Boka
14/7ArlandaVandring i CourmayeurMer än 811 995:-Boka
14/7LandvetterVandring i CourmayeurMer än 812 995:-Boka

Liknande resor

Vandring i Limone Piemonte

Vandring i Limone Piemonte

Härliga sommarvandringar på alpängar i mat- och vinlandskapet Piemonte. - I Piemonte bara en timme från Medelhavet bjuder den charmiga, italienska bergsbyn Limone, tillika Italiens äldsta skidort, på...
Vandring Tour du Mont Blanc

Vandring Tour du Mont Blanc

En klassisk vandring genom tre länder runt Alpernas högsta berg. - En klassisk vandring där vi vandrar med guide genom tre länder runt Alpernas högsta berg. Vi börjar i Les Houches vid foten av Mont...
Vandring i Chamonix

Vandring i Chamonix

Maffiga vandringar i Europas största berg. - En timmes bilresa från Geneve ligger Chamonix, i folkmun även kallat Europas alpina huvudstad. Läget vid foten av Mont Blanc och nära både Italien och Sch...