Skip to main content

Vandring i Courmayeur Mont-Blanc

Storslagna vandringar på Mont Blancs solsida.

Courmayeur på Mont Blancs italienska sida är ett namn som väcker behagliga associationer bland alpälskare. Det är här man gärna hamnar vid lunchtid under en dags skidåkning på berget. God mat, gästfrihet och gott om sol är det som lockar. Franska Chamonix slår högre bland alpinister men vandringen är minst lika fin på andra sidan berget och det i avspänd, italiensk tappning som passar oss vandrare. De flesta går bara förbi Courmayeur längs Tour du Mont Blanc men då missar man en vacker och trevlig by som belönar den som stannar kvar längre. ”Courma” är lite lyxigt men ändå på ett opretentiöst sätt. Restaurangutbudet är rikt och håller god klass. Vi befinner oss högst upp i mångsidiga Valle d’Aosta som har många speciella rätter och egna viner på menyn. Under veckan går vi tre dagar längs utvalda avsnitt av Tour du Mont Blanc, men söker oss också in i granndalarna till kända La Thuile och lilla Sankt Bernards-passet. Detta är en resa för dig som vill uppleva Europas högsta bergsområde på ett bekvämt sätt och ändå gå riktiga dagsturer.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, fem vandringar med transporter samt guide. Ingår ej: övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

I Courmayeur erbjuds ett grundalternativ per vandringdag. Vår guide kan erbjuda förlängningar eller förkortningar som enkelt görs på egen hand.

Dag 1 Courmayeur

Efter ankomst till byn checkar vi in på vårt trevliga, familjeägda hotell med bästa läge nära gågatan.

Dag 2 Vandring i lilla Sankt Bernards-passet

Vi startar veckan med en lättare uppvärmningstur i det närliggande passet till Frankrike. Vi går över höglänta prärier och ser långt i alla riktningar, mot Mont Blanc och in i Schweiz. Turen går runt den koboltblåa sjön Lago di Verney och vidare upp till den mindre grannsjön. Lunch på en servering i passet och buss hem igen för lite avkoppling.

7 km, 3 timmar, 300 m upp, 300 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring i Val Ferret

Från Courmayeur går två dalar in längs Mont Blancs sluttningar: Val Veny och Val Ferret. Vi går idag in i den senare direkt från stan. Det börjar med en lång men skön stigning genom lärkskogen till trevliga hyttan Rifugio Bertone. Efter lunch där tar en skön långpromenad vid längs Tour du Mont Blanc-leden in i dalen. Detta är vad man lokalt kallar för en balkongstig, en led på jämn höjd med bra underlag och mäktiga utsikter mot Europas största berg mittemot. Du kan välja att avsluta i Pra Sec eller gå vidare ett stycke till nästa hytta, Rifugio Bonatti, som ligger mittemot spetsiga Les Grandes Jorasses.

11,5 km, 4 timmar, 750 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring Col de Ferret

Idag utforskar vi den mest högalpina miljön under veckan. Vi åker buss till vägs ände i Val Ferret och börjar trampa uppför mot Rifugio Elena. Här längst in i dalen ligger glaciärerna nära och vi stirrar dem i vitögat när vi vandrar upp på den soliga och gräsbeklädda motsatta sidan. Den som är nyfiken går upp till Col de Ferret, passet mot Schweiz, och ner igen. Från passet öppnar ett hittills okänt alpint panorama upp sig. Idag finns ett kortare alternativ för den som önskar ägna eftermiddagen åt packning, shopping eller spa, och ett längre för den som vill vara så trött och nöjd som möjligt innan vilodagen.

Halvdagstur: 4,5 km, 2,5 tim, 280 m upp, 280 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Heldagstur: 7 km, 4 tim, 730 m upp, 730 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost

Dag 5 Vilodag

Efter tre dagar är det skönt att vila både benen och näthinnorna. Den bästa vilan kanske man får i grannbyn Pré-Saint-Didier på ett av Italiens bästa spa (förbokning rekommenderas). Man kan också åka Skyway-liften upp till Pavillon du Mont Fréty där man finner Europas högst belägna botaniska trädgård och en vintillverkning där det Champagne-liknande vinet lagras i glaciären! Man kan rentav åka lift vidare hela vägen till Chamonix, hängandes över glaciärerna. Ett besök i Aosta stad är också att rekommendera, eller varför inte haka på trenden med elassisterade mountainbikes?

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring i La Thuile

La Thuile ligger bara en halvtimme från Courmayeur och är en levande by både sommar och vinter. Vi utnyttjar de sommaröppna liftarna och tar oss upp på höjd innan vi går vad vi tycker är områdets allra bästa vandring. Med den lysande vita Ruitor-glaciären i blickfånget vandrar vi över blommande ängar och in i dal och skog. Det blir allt vildare och efter några timmar når vi ett område med flera små sjöar. Avslutningen ner mot La Thuile går längs Ruitors fors, med flera höga och skummande vattenfall längs vägen.

13 km, 5 timmar, 400 m upp, 950 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring i Val Veny

Den sista dagen börjar med en kort bussresa till Val Veny. Efter ett par kilometer på en liten väg når vi en alpin våtmark där kristallklart vatten slingrar sig över grässlätten och tunga glaciärer hänger över oss. Fika på Cabane du Combal och kanske en liten extratur upp till lilla sjön Lago Combal innan vi påbörjar stigningen upp mot nästa balkongstig. Ovanfrån uppskattar man verkligen Mont Blancs storhet och kraften i glaciärerna som, även om de dragit sig tillbaka, karvat ut stora dalar mellan spetsiga stentoppar (aguilles på franska). Vi går sedan lätt utför tills vi når skidsystemet, där vi tar liften ner för att spara knäna och för att beundra den härliga utsikten mot byn.

11 km, 4 timmar, 780 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Courmayeur

Hemresa efter en veckas vandring av högsta klass.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Courmayeur

Denna legendariska ort ligger i Valle d’Aosta, en självstyrande region i nordvästra Italien. Dalens sista by ligger på 1200 möh omgiven av berg som sträcker sig ända till Mont Blancs 4810 möh. I denna Italiens högsta kommun bor knappt 3000 invånare. Den första turismen kom till Courmayeur redan på 1600-talet och då var det de svavelhaltiga källorna man var ute efter att kurera sig i. Mot slutet av 1700-talet föddes alpinismen i området runt Mont Blanc (Monte Bianco på italienska) och sedan dess har Courmayeur varit en av alpinismens huvudorter tillsammans med Chamonix i Frankrike och Zermatt i Schweiz. 1850 grundades Italiens första bergsguideorganisation i staden. Idag lever staden nästan uteslutande på både lokal och internationell turism och den välbevarade stadskärnan har ett mycket gott utbud av restauranger, barer, butiker och små till medelstora hotell.

 • Klimat: för att ligga i så stora berg är Courmayeur relativt solsäkert, men var beredd på alla slags väder. Sommartemperaturerna ligger i byn på runt 25 grader (15 på nätterna) medan det på vår vandringshöjd kan komma under 20 även vid sol.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska och franska talas som modersmål medan även engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. På bra restauranger kostar förrätterna 8-15 euro och huvudrätterna 20-30 euro. Man kan också komma billigare undan.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Courmayeur

Vandringarna går på bra leder som är både i gott skick och väl märkta. Underlaget är mestadels jordstigar med inslag av sten och grus. Flest vandrare stöter vi på längs Tour du Mont Blanc-leden, medan övriga stigar är ganska lugna.

Måltider

Luncherna äter vi antingen på hyttor eller i form av picknick som kan köpas i butik eller på hotellet. Guiderna informerar i förväg vilka möjligheter som finns dag för dag. Man får en bra lunch med dricka för cirka 15 euro i Courmayeur.

I Courmayeur är kvällarna fria för egna utflykter i det lokala restaurangutbudet. Detta för att utnyttja det stora antalet riktigt bra krogar i byn efter tycke och smak. Man väljer då själv om man vill äta fint eller enkelt, tillsammans med nyfunna vänner eller i lugn och ro på egen hand. Våra guider och hotell bistår med våra bästa restaurangtips. Räkna med 30-35 euro för en trerätters middag exklusive dryck.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Geneve. Vi har sedan knappt 2 timmars transfer till Courmayeur. Vissa gånger går transfern via Chamonix för att släppa av gäster som ska dit. Tidspåslaget är då försumbart eftersom stan ligger alldeles innan Mont Blanc-tunneln som vi kör igenom. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Geneve eller Milano. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Berthod

Hotel Berthod

Detta familjeägda lilla hotell drivs av familjen Berthod sedan 1960-talet och ligger med bästa läge några steg från gågatan Via Roma i centrala Courmayeur: nära till allt men ändå med tyst och lugnt l...

Bilder

Resor till Courmayeur | Prima Travel

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-07-04Utan flyg/transferVandring i Courmayeur, utan flyg/transferJa10 995:-BokaMer information
2021-07-04ArlandaVandring i CourmayeurJa13 495:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg