Skip to main content

Vandring i Cortina d'Ampezzo

En vandringsresa i Alpernas vackraste bergskedja!

Många har upplevt de italienska Dolomiternas speciella skönhet med oss, och många återvänder år efter år. Cortina d’Ampezzo är Dolomiternas största ort och känd för sina sköna omgivningar. Här ligger vackra hotell vägg i vägg med exklusiva butiker men det som drar oss hit är förstås de fina vandringarna. Ampezzo-dalen omges av kända massiv som Tre Cime (Dreizinnen), Tofane och Cristallo med sina taggiga profiler som antar en rosa ton i skymningen. Dalen ligger inbäddad i gröna skogar och blomstrande ängar och är känd för alla trevliga bergshyttor som serverar varm mat och kall öl vid alldeles rätt tillfälle. Cortina är en av de legendariska alporterna som varje seriös vandrare bör uppleva. Välkommen du också!

Detta är en friare gruppresa där guiden är med på turerna medan övrig tid är fri. Vi har valt att inkludera välkomst- och avskedsmiddag medan övriga kvällar spenderas på egen hand med ditt resesällskap eller nyfunna vänner. På orten finns ett stort och varierat restaurangutbud i alla prisklasser, som är ett rent nöje att botanisera bland. Läs mer om den fria gruppresan här

Liknande vandringsresor:

Stugtur i Dolomiterna

Vandring i Madonna di Campiglio

Vandring i Val Gardena

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Fri gruppresaMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, välkomst- och avskedsmiddag, fem vandringar med transporter, kartor samt reseledare. Ingår ej: dryck, lunch, övriga middagar. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

I Cortina d’Ampezzo erbjuder vi både lättare och tuffare alternativ på vandringarna, därför anges olika svårighetsgrader i programmet. Då detta är en Fri gruppresa erbjuder vi varje dag ett guidat alternativ, oftast det längre. Den som vill gå en variant gör det med våra kartor och efter anvisningar av guiden. Oftast handlar det om kortare sträckor och gruppen åker gemensamma transporter.

Dag 1 Cortina d’Ampezzo

Vi flyger till Venedig och åker sedan buss den vackra vägen upp till Cortina d´Ampezzo, där vårt hotell väntar med en god middag.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Cascate di Fanes

Efter frukost åker vi buss till Podestagno norr om Cortina. Här börjar vandringen som tar oss till de vackra vattenfallen Cascate di Fanes. Vi går sedan på höjd med de mäktiga Tofane-bergen på vår sida ner mot Cortina.

18 km, 5 timmar, 480 m upp, 600 m ner, 3 vandrare.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring Dreizinnen/Tre Cime

Dolomiternas kanske mest kända massiv är Dreizinnen/Tre Cime di Lavaredo, de tre topparna. Det kortare alternativet går runt hela massivet med stopp för lunch och fika på några av de trevliga bergshyttorna längs vägen. Det längre alternativet fortsätter bort till trevliga Rifugio Pian di Cengia. Härliga vyer utlovas idag!

Det kortare alternativet: 11 km, 4 timmar, 370 m upp, 370 m ner, 2 vandrare.

Det längre alternativet: 18 km, 6 timmar, 700 m upp, 700 m ner, 3-4 vandrare. 

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring Alpi di Sennes

Idag möter vi ett annorlunda landskap där spetsiga dolomitklippor blandas med mjuka ängar. Hit kommer inga bussar så vi åker taxi-jeep upp till Ra Stua, en av de mest omtyckta hyttorna. Det lättare alternativet går till Rifugio Senes för lunch och sedan tillbaka en annan väg till Ra Stua. Det längre alternativet tar oss till ett efterlängtat kaffestopp på Rifugio Senes och senare lunch på Rifugio Biella. På tillbakavägen passerar vi sjön Lago Grand de Foses. After Walk på Ra Stua innan vi återvänder till vårt hotell.

Det kortare alternativet: 12 km, 5 timmar, 450 m upp, 450 m ner, 3 vandrare.

Det längre alternativet: 18 km, 6 timmar, 700 m upp, 700 m ner, 4 vandrare.

Måltider: frukost

Dag 5 Vilodag

Idag föreslår vi en utflykt på egen hand till Venedig, den magiska staden på vattnet som alla borde besöka någon gång i livet. Man kan också stanna i Cortina för lite caféhäng och shopping eller hyra en cykel. Man även besöka utomhusmuséet från första världskriget uppe vid Passo Falzárego.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Croda da Lago

Fräscha efter vilodagen tar vi oss an en av Cortinas bästa vandringar. Från Passo Giau vandrar vi upp mot Forcella Ambrizzola och ner till Rifugio Croda da Lago vid den vackra sjön med samma namn. Avslutningen går utför med fina utsikter över Cortina för att sista biten gå genom genom trolsk lärkskog. Det längre alternativet gör en förlängning i området där det finns lämningar från förhistorisk tid.

Det kortare alternativet: 13 km, 5 timmar, 200 m upp, 650 m ner, 3 vandrare.

Det längre alternativet: 17 km, 6 timmar, 400 m upp, 950 m ner, 4 vandrare.

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring Cinque Torri

Idag tar vi bussen upp mot Falzárego-passet (en av de viktigaste fronterna under första världskriget) och lift till Rifugio Scoiattoli. Här börjar vår vandring runt de spektakulära Cinque Torri, de fem tornen. Den som vill gå längre hoppar över liften ner och vandrar istället ner till passet där bussen väntar. Missa inte att ta en aperitivo på torget i Cortina efter vandringen och se solen färga de kringliggande topparna röda!

Det kortare alternativet: 9 km, 4 timmar, 350 m upp, 350 m ner, 2 vandrare.

Det längre alternativet: 12 km, 5,5 timmar, 400 m upp, 750 m ner, 3 vandrare.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till Cortina d’Ampezzo

Efter frukost lämnar vi Dolomiterna och åker ner till Venedig för hemresa.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Cortina d'Ampezzo och Dolomiterna

Dolomiternas huvudort ligger i Ampezzo-dalen i landskapet Veneto, och ståtade med vinter-OS 1956. Än idag är det de italienska Alpernas mest fashionabla ort, men alla är välkomna att njuta av den avslappnade atmosfären. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Ormådet bjuder på en variationsrik flora och fauna och är också känd för sina fina träsniderier. Förutom italienska talar man en egen rätoromansk dialekt som syns på många vägskyltar. I bergen norr om Cortina stod fronten mellan Italien och Österrike under första världskriget och minnesmärkena är många. 

 • Klimat: Klimatet på berget under sommaren kan jämföras med en bra svensk sommar. Nere i dalarna blir det betydligt varmare. På hösten är det svalare men fortsatt bra vandringsväder. Dolomtierna ligger på solsidan av Alperna och brukar ha det bästa vädret.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Cortina

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Varje dag har vi två olika svårighetsgrader på vandringarna. Man väljer sedan själv efter ork och lust långt och kuperat det skall bli. Den som vill går dagens guidade alternativ medan den som önskar göra en variant går med våra kartor och anvisningar. Man kan också välja att gå helt själv om andan faller på. Våra vandringar är anpassade efter normalkondition, man bör klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng per dag. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vi åker oftast buss till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Cortina är ett populärt vandringsresmål och stigarna är bra. Det är dock alpin terräng med stenar och block så man behöver vandringskängor.
Lunchen kan intas på hyttor de dagar vi passerar sådana (vilket är ganska ofta), eller köper man med sig matsäck på morgonen. Det är inte tillåtet att plocka med sig mat från hotellfrukosten.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Venedig Marco Polo. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Cortina d'Ampezzo. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig eller Treviso. Man kan sedan boka busstransfer med Cortina Express. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Columbia

Hotel Columbia

Detta familjedrivna hotell har vi valt ut för sin välkomnande atmosfär och vackra stil. Det har ett lugnt och grönskande läge i utkanten av Cortina, några hundra meter från centrum och gågatan. Här bo...

Erbjudanden

3/11Vandring i Andalusien, utan flyg/transferfrån 9 995:-
3/11Vandring i Andalusienfrån 11 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg