Skip to main content

Vandring i Chamonix på egen hand

Maffiga vandringar i Europas största berg.

En timmes bilresa från Geneve ligger Chamonix, i folkmun även kallat Europas alpina huvudstad. Placerat vid foten av Mont Blanc och nära både Italien och Schweiz erbjuder Chamonix en fantastisk miljö för alla tänkbara bergsaktiviteter. Här samsas såväl glada vandrare som extrema alpinister med nybörjare och stadsbor i en kosmopolitisk mix. På den här resan har vi förbokat flyg och transfer. Vandringarna sker på egen hand utan guide, med hjälpa av karta och vägbeskrivningar. Du får ett informationehäfte innan avresa med information om vandringarna, logistik, restauranger och annat matnyttigt. Vi kommer under veckan göra några av dalens absolut finaste vandringar och du får även ett antal alternativa vandringar beskrivna så du kan anpassa programmet efter väder och dagsform.

Vi bor bekvämt, mitt inne i byn. Med lokaltåg och buss tar vi oss till olika delar av dalen och får på så sätt se mer av området samtidigt som vandringen blir varierad. På eftermiddagarna kan man strosa runt i stan och affärerna eller bara njuta på någon solig uteservering. Chamonix har också ett rikt kulturliv för att inte tala om gastronomin. 

Vid bokning kontrollerar vi först att plats finns på hotellen, om inte hör vi av oss med ett alternativ!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, karta och vägbeskrivning för sex dagars vandringsprogram. Ingår ej: liftar och transporter på plats, övrigt. För tillkommande kostnader se Resfakta. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Grundprogram för Chamonixvandringen. Sträckor och höjdmeter är ungefärliga, beroende av vägval. Exakt information anges i informationshäftet med vägbeskrivningar, tillsammans med alternativa vandringar och möjliga förkortningar/förlängningar. 

Dag 1 Ankomst Chamonix

Ankomst till Geneve och vidare därifrån med minibuss en dryg timme till Chamonix. Incheckning på charmiga Hotel Gustavia som ligger centralt vid järnvägsstationen. På kvällen kan du välja mellan att äta på hotellet eller på någon av byns alla restauranger. 

Måltider: inga

Dag 2 Vandring i naturreservatet les Aiguilles Rouges och Chesery sjöarna

Ni värmer upp vandringsveckan med en promenad längs floden och genom byn, bort till Flegere där vi tar liften. Uppe på 1877 möh startar ni längs den södra balkongen genom naturreservatet Les Aiguilles Rouges. Vi föreslår en picknick vid någon av sjöarna Lac de Cheserys eller Lac Blanc, till en alldeles fantastisk utsikt över Grand Jorasses och Mer du Glace. Så småningom tar ni er tillbaka ner till Flégère och tar liften sista biten.

6 km, 400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring la Posette

Ni tar tåget högst upp i Chamonix dalen. Från Montroc slingrar sig stigen uppåt genom skogen och passerar charmiga Très-le-Champs med totempålarna längs vägen. Ni avverkar en hel del höjdmetrar under dagens första timmar och blir rikligt belönade med utsikt över hela Chamonixdalen och över mot Schweiz. Ni tar picknick i det gröna och kanske en kaffe på den närliggande bergshyttan. På vägen ner passerar ni både getter och kor. Vandringen avslutas i le tour, en av de äldsta byarna i Chamonixdalen. 

6 km, 800 m upp, 400-700 m ner

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring till Berard hyttan

Ni tar tåget cirka 25 minuter upp till Vallorcine dalen och hoppar av vid Buet. Ni passerar vattenfallet Cascade de Berard och fortsätter inåt i Berard-dalen. Vandringen följer dalgången och bjuder på en rik blomfauna. Ni går paralllellt med Chamonixdalen men på andra sidan av bergsryggen. I blickfånget har ni Mont Buet, även kallat Damernas Mont Blanc. Längst in i dalen stannar ni till vid hyttan Pierre à Bérard för en kaffe eller kanske lunch. Ni följer sedan samma stig tillbaka tågstationen. 

7 km, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost

Dag 5 Vilodag

För den som vill slappna av på riktigt så kan man njuta en dag vid Chamonix nybyggda SPA-anläggning. Över 3000 m2 med olika bassänger, bad, behandlingar, mm. att skämma bort sig med. Eller så rekommenderar vi ett besök med kabinen upp på en av Frankrikes mest berömda upplevelser - Aiguille du Midi, 3842 möh. Utsikten härifrån slår det mesta och toppen av Mont Blanc känns overkligt nära. På vägen ner kan man stanna och göra en vacker och behaglig vandring över till Montenvers, där man kan se hur en av Europas största glaciärer har sjunkit under de senaste decennierna. Man kan även gå in i en grotta i själva glaciären. Sista biten ner till dalen gör man antingen till fots eller med det pittoreska lilla Montenvers-tåget. Eller så gör man något helt annat såsom elcykel genom dalen, eller bara strosar på stan bland butiker och caféer. 

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Lac Emosson Vallorcine

Ni tar tåget till Chatelard vid den schweiziska gränsen för att där byta till ett tåg som tar oss 700 m vertikalt upp till les Montuires, 1825 möh. Ni startar vår vandring och når snart den stora dammen lac d’Emosson där vi njuter av utsikten över Trient-dalen och Balme-massivet. Här finns spår från Dinosaurier bevarat i stenhällarna. Traversleden som följer är något alldeles extra. Idag går ni inte lika mycket uppför, men får bitvis testa lite mer teknisk vandring. På ett par partier har ni trappsteg och handtag att hålla er i. Framme vid Loriaz hyttan belönar ni er med en god lunch och fantastisk utsikt. Här kan man sitta länge och bara njuta. Så småningom fortsätter vi vandringen nedåt genom skogen och tillbaka till tågstationen. Här hinner ni med en svalkande after walk innan vi hoppar på tåget tillbaka till Chamonix. 

7 km, 450m upp, 800m ner.

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring till Albert 1er och le Tour Glaciären

Veckans sista vandring tar er till högalpin miljö och vi kommer i närkontakt med en glaciär. Vi återvänder upp till le Tour. Här tar ni liften upp första biten och sedan vandrar ni på nordsidan av dalen, mot Glaciär du Tour. Ni lämnar de gröna ängarna bakom oss och följer moränen som slingrar sig uppåt. Sista biten till hyttan går ordentligt uppåt, men belöningen väl framme är värd mödan! Vid bergshyttan på 2700 meters höjd är vyn och närheten till Tour glaciären är en unik upplevelse. Ni äter lunch och tittar på de alpina replagen som fortsätter sin vandring ut på glaciären. 

8 km, 750 m upp, 750 m ner. 

Måltider: frukost

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Chamonix

Transfer till flygplatsen.

Måltider: frukost

Resfakta

Chamonix

Chamonix är för många känt som europas alpina huvudstad. Här ligger Alpernas högsta berg Mont Blanc, 4810 möh. Mont Blanc ligger med ena sidan mot franska Chamonix och den andra sidan mot italienska Courmayeur i Val d’Aosta. Sidorna binds samman av en drygt 11 km lång tunnel genom berget. I Chamonix hölls de första olympiska vinterspelen år 1924. Orten har ca 10 000 bofasta invånare. Till det kommer ca 100 000 besökare per dag sommartid. Chamonix har ett rikt utbud av restauranger, affärer och även mer kulturella inslag såsom museum, utställningar, mm.

Klimat: Somrarna är varma men luften svalkas något av glaciärena. Nere i byn Chamonix ligger dagstemperaturen på ca 20-30°.  Ju högre upp på berget man kommer desto svalare blir det. Man kan räkna med en ungefärlig temperaturminskning på ca 0,6° per 100 höjdmeter. Byn ligger på 1050 möh, flera av våra vandringar går på över 2000 möh. Shorts och kortärmat funkar alldeles utmärkt vid bra väder med en varmare tröja och vindjacka i väskan som förstärkning. Långbyxor och tunn mössa är att rekommendera utifall sämre väder kommer in.

  • Land: Frankrike
  • Språk: franska. Engelska fungerar numera ok.
  • Tidsskillnad från Sverige:  nej
  • Valuta: Euro
  • Prisläge och betalningssätt: Kort och kontant. Kontanter kan behövas för restauranger uppe på berget och en för en del mindre inköp. 
  • Dricks: valfritt
  • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
  • Visum för svenska medborgare: nej
  • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
  • Eladapter: nej

Vandring i Chamonix

Du vandrar på egen hand utan guide, med hjälp av karta och vägbeskrivningar.  Vi gör dagsturer och tar oss till vandringarnas start med lokala bussar eller tåg. Vandringen går på bra leder och kräver ingen specialutrustning utöver vandringskängor. På vissa ställen kan underlaget vara stenigt, och en del av vandringarna bjuder på partier som kan upplevas som luftiga. På flera av vandringarna nyttjar vi liftar och tåg för att på så sätt påbörja vandringarna så högt som möjligt och få de vackraste vyerna. Trots det innebär vandringarna rejäla höjdskillnader och vi gör såväl långa stigningar som nedstigningar. Vi rekommenderar vandringsstavar som är mycket bra för såväl balans som för avlastning för knäna.

I informationshäftet som skickas ut cirka två veckor innan avresa, finns vägbeskrivningar för de olika vandringarna. På flera av vandringarna kan man välja olika vägval och därmed göra vandringen kortare/längre. Det finns även ett antal alternativa vandringar föreslagna i informationshäftet. Är man trött eller kanske känner att en av vandringarna inte känns lämplig så kan man alltså byta ut den mot en annan. 

Måltider

Frukostarna ingår på hotellet och är rejält tilltagna, passande hungriga vandrare. Lunch bär man antingen med sig som picknick eller äter på en hytta längs vägen. Det går att beställa picknickpaket på hotellet som man hämtar ut på morgonen, eller så plockar man ihop sin egen variant på någon av de många bagerierna och butikerna i byn. Vilka vandringsdagar det finns lunchhytta längs vägen finns specificerat i informationshäftet som skickas ut innan avresa. 

Middagarna kan man antingen äta på hotellet eller på någon av Chamonix's många restauranger. Det finns ett stort utbud både vad gäller pris och meny. Man kan även lägga till halvpension på hotellet, det gör man då vid ankomst eller dagen innan man önskar äta. 

Lokala transporter 

För att få uppleva så mycket som möjligt är vandringarna utspridda över hela Chamonixdalen och vi åker tåg eller buss för att ta oss dit vi ska. 

För liftsystemet finns det två alternativ. Man kan antingen betala för respektive resa, eller så köper man ett veckokort som man får åka obegränsat på.

Tillkommande kostnader

De tillkommande kostnaderna beror av hur mycket lift man väljer att åka och måltidsbudget. För att få en ungefärlig uppfattning kan man räkna med:

Egen picknick cirka 6-7 euro. Lunchpack från hotellet 12 euro. Lunch på hytta 10-20 euro.

Middag på stan cirka 15-35 euro. Halvpension på hotellet 23 euro (med reservation för ändring inför 2020). 

Lift och tågkostnad 80-140 euro/person för veckan. Lftar enligt grundprogrammet är 80 euro. Väljer man ett veckokort med besök på Aiguille du Midi kostar det cirka 140 euro totalt. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss landar i Geneve. Därifrån är det en dryg timmas transfer med minibuss vidare till Chamonix, där du blir avsläppt vid hotellet. 

Reser man egen biljett finns det flertalet transferbolag från flygplatsen till Chamonix. Bäst är att boka i förväg. MountainDropoffs, Alpy Bus och Chamexpress tar dig fram till hotellet. Easybus släpper av dig på buss stationen i Chamonix Sud, därifrån är det cirka 10 mintuers promenad till hotellet. 

Karta

Hotell

Hotel Gustavia

Hotel Gustavia

Vårt charmiga Hotel Gustavia ligger med toppläge mitt i byn i Chamonix. Hotellet är svenskägt så bli inte förvånade om flera från personalen pratar svenska. Hotellet är känt för sin goda mat och trevl...

Bilder

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg