Vandring i Chamonix

Maffiga vandringar i Europas största berg.

En timmes bilresa från Geneve ligger Chamonix, i folkmun även kallat Europas alpina huvudstad. Läget vid foten av Mont Blanc och nära både Italien och Schweiz erbjuder Chamonix en fantastisk miljö för alla tänkbara bergsaktiviteter. Här samsas såväl glada vandrare som extrema alpinister med nybörjare och stadsbor i en kosmopolitisk mix. Vi bor bekvämt på charmiga Hotel Gustavia, toppläge mitt inne i byn. Vi kommer under veckan göra några av dalens absolut finaste vandringar. Med lokaltåg och buss tar vi oss till olika delar av dalen och får på så sätt se mer av området samtidigt som vandringen blir varierad. På eftermiddagarna kan man strosa runt i stan och affärerna eller bara njuta på någon solig uteservering. Chamonix har också ett rikt kulturliv för att inte tala om gastronomin…

Liknande vandringsresor:

Tour du Mont Blanc

Vandring vid Monte Rosa

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringsdagar med certifierad accompagnateur/guide, transporter och liftar enligt program. Ingår ej: hemtransport dag 2 och 3 vid förkortning av vandringarna, dryck, luncher och övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Det finns möjlighet att förkorta eller förlänga samtliga vandringsdagar efter sin egen dagsform.

Dag 1 Chamonix

Ankomst med flyg till Geneve och busstransfer till Chamonix. Incheckning på charmiga Hotel Gustavia som ligger centralt vid järnvägsstationen. Gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Måltider: middag 

Dag 2 Vandring Col du Balme och Croix du Fer

Vandringen startar i en av de äldsta byarna i Chamonixdalen, Le Tour, dit vi tar oss med tåg. Vi tar liften upp första biten och startar från les Autannes, 2195 möh. Här uppe är det inte ovanligt att möta både getter och betandes kossor. Vi kommer så småningom fram till en kort men ganska exponerad kamvandring innan vi når Croix du Fer, 2343möh. Utsikten härifrån och in mot Schweiz är något extra. Lunchen njuter vi på en liten bondgård uppe på berget som serverar alldeles förträfflig Rösti med Dioz, lokal korv. Vi vandrar vidare och följer ryggen tillbaka ner till dalen och Montroc.

6 tim, 400 m upp, 950m ner (alternativt 450 ner).

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Balcon Nord och Plan de l’Aiguille Montenvers

Vi tar kabinen upp till Plan de l’Aiguille, 2233möh. Vintertid en populär utgångspunkt för många som ska mot toppen av Mont Blanc. Vi väljer istället att följa den norra ”balkongen” under de mäktiga glaciärtungorna. Vi går mot Montenvers som ligger bredvid den 7 km långa och 200 m breda glaciären Mer du Glace – Frankrikes största. Här kan man se markeringar hur glaciären har sjunkit under åren. Efter en kopp kaffe fortsätter vi neråt till Chamonix. Vill man spara på benen kan man ta det lilla tåget som slingrar sig genom skogen tillbaka ner till byn.

4,5 tim, 300 m upp, 1150 m ner (alternativt 300 ner).

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring Berard hyttan

Efter en stärkande frukost tar vi oss till Buet och följer därifrån dalen som ligger parallellt med Chamonixdalen. Här finns ingen bebyggelse, förutom ett par bergshyttor. Vi får se kedjan Aiguilles Rouges från andra hållet och ofta får man även se en och annan marmott sticka upp huvudet längs leden. Vi tar vår picknick längst in i dalen vid Berard hyttan. Stigningen hittils har inte varit brant, trots att vi avverkat 600 höjdmeter.

4-5 tim, 600m upp, 600m ner.

Måltider: frukost

Dag 5 Vilodag

Kanske väntar en dag vid Chamonix stora badanläggning, eller ett besök med kabinen upp på Aiguille du Midi, 3842 möh. Vill man ha en aktiv vila rekommenderar vi att hyra en mountainbike och cykla runt i dalen. Det finns även elcyklar att hyra om man vill låta benen vila lite extra.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Lac Emosson Vallorcine

Vi tar tåget till Chatelard vid den schweiziska gränsen för att där byta till ett tåg som tar oss 700 m vertikalt upp till les Montuires, 1825 möh. Vi startar vår vandring och når snart den stora dammen lac d’Emosson där vi njuter av utsikten över Trient-dalen och Balme-massivet. Traversleden som följer är något alldeles extra. Idag går vi inte lika mycket uppför, men vi får testa lite mer teknisk vandring på ett parti där vi har både trappsteg och handtag att hålla oss i. Från hyttan Refuge Loriaz går vi ner mot Buet och tar tåget tillbaka till hotellet igen.

4-5 tim, 450m upp, 800m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring Lac Blanc och Les Aiguilles Rouges

Sista dagen tar vi liften upp på 1877 mh och vandrar därifrån genom naturreservatet Les Aiguilles Rouges. Dagens mål är Lac Blanc och väl framme vid den lilla sjön belönas vi rikligt med en alldeles fantastisk utsikt över Grand Jorasses och Mer du Glace. Här stannar vi och och bara njuter! Så småningom tar vi oss tillbaka ner till Flégère och tar liften sista biten. Trötta men nöjda har vi gemensam avskedsmiddag på kvällen.

5 tim, 475 m upp, 475 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Chamonix

Efter frukost åker vi buss till Geneve efter en härlig vandringsvecka.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Chamonix

Chamonix är för många känt som europas alpina huvudstad. Här ligger Alpernas högsta berg Mont Blanc, 4810 möh. Mont Blanc ligger med ena sidan mot franska Chamonix och den andra sidan mot italienska Courmayeur i Val d’Aosta. Sidorna binds samman av en drygt 11 km lång tunnel genom berget. I Chamonix hölls de första olympiska vinterspelen år 1924. Orten har ca 10 000 bofasta invånare. Till det kommer ca 100 000 besökare per dag sommartid. Chamonix har ett rikt utbud av restauranger, affärer och även mer kulturella inslag såsom museum, utställningar, mm.

Klimat: Somrarna är varma men luften svalkas något av glaciärena. Nere i byn Chamonix ligger dagstemperaturen på ca 20-25°.  Ju högre upp på berget man kommer desto svalare blir det. Man kan räkna med en ungefärlig temperaturminskning på ca 0,6° per 100 höjdmeter. Byn ligger på 1050 möh, våra vandringar går på över 2000 möh. Shorts och kortärmat funkar alldeles utmärkt vid bra väder med en varmare tröja och vindjacka i väskan som förstärkning. Långbyxor är att rekommendera utifall sämre väder kommer in.

  • Land: Frankrike
  • Språk: franska. Engelska fungerar numera ok.
  • Tidsskillnad från Sverige:  nej
  • Valuta: Euro
  • Prisläge och betalningssätt: Kort och kontant. Kontanter kan behövas för restauranger uppe på berget och en för en del mindre inköp. 
  • Dricks: valfritt
  • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
  • Visum för svenska medborgare: nej
  • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
  • Eladapter: nej

Vandring i Chamonix

Vi går med svensk eller engelsktalande certifierad accompagnateur/guide. Vandringen går på bra leder och kräver ingen specialutrustning utöver vandringskängor och -kläder. Vi nyttjar liftsystem där det går för att på så sätt påbörja vandringarna så högt som möjligt och få de vackraste vyerna. Trots det innebär vandringarna rejäla höjdskillnader och vi gör såväl långa stigningar som nedstigningar. Vi gör dagsturer och tar oss till vandringarnas start med lokala bussar eller tåg. Lunchen bär vi med oss och kan antingen köpas på en mataffär dagen innan vandringen, eller så kan man beställa lunchpaket från hotellet som hämtas ut på morgonen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Geneve. Vi har sedan en dryg timmes transfer till Chamonix. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Geneve. Från Geneves flygplats tar du transfer med ett av flera transferbolag (ex www.mountaindropoffs.com, www.chamexpress.com) till Chamonix. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotel Gustavia

Hotel Gustavia

***
Vårt charmiga Hotel Gustavia ligger med toppläge mitt i byn i Chamonix. Hotellet är svenskägt så bli inte förvånade om flera från personalen pratar svenska....

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
7/7Utan flyg/transferHotel GustaviaFullt11 995:-Fullt
7/7ArlandaHotel GustaviaFullt14 995:-Fullt
7/7LandvetterHotel Gustavia114 995:-Boka
7/7LandvetterHotel Gustavia114 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
3/9Utan flyg/transferHotel Gustavia110 995:-Boka
3/9ArlandaHotel Gustavia813 995:-Boka