Skip to main content

Vandring i Chamonix

Maffiga vandringar i Europas största berg.

En timmes bilresa från Geneve ligger Chamonix, i folkmun även kallat Europas alpina huvudstad. Läget vid foten av Mont Blanc och nära både Italien och Schweiz erbjuder Chamonix en fantastisk miljö för alla tänkbara bergsaktiviteter. Här samsas såväl glada vandrare som extrema alpinister med nybörjare och stadsbor i en kosmopolitisk mix. Vi bor bekvämt på charmiga Hotel Gustavia, toppläge mitt inne i byn. Vi kommer under veckan göra några av dalens absolut finaste vandringar. Med lokaltåg och buss tar vi oss till olika delar av dalen och får på så sätt se mer av området samtidigt som vandringen blir varierad. På eftermiddagarna kan man strosa runt i stan och affärerna eller bara njuta på någon solig uteservering. Chamonix har också ett rikt kulturliv för att inte tala om gastronomin…

Flera av oss som jobbar på Prima Travel bor hela eller delar av året i Chamonix, så vi kan utlova en riktig insider-resa!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, välkomst- och avskedsmiddag, 5 vandringsdagar med engelsk- eller svensktalande certifierad accompagnateur/guide, transporter och liftar enligt program. Ingår ej: övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Nedan anges ett grundalternativ per vandringsdag. Vår guide kan erbjuda förlängningar eller förkortningar som enkelt görs på egen hand.

Dag 1 Ankomst Chamonix

Ankomst med flyg till Geneve och busstransfer till Chamonix. Incheckning på charmiga Hotel Gustavia som ligger centralt vid järnvägsstationen. Gemensam välkomstmiddag på hotellet på kvällen.

Måltider: Middag

Dag 2 Vandring i naturreservatet les Aiguilles Rouges och Chesery sjöarna

Vi värmer upp vandringsveckan med en promenad längs floden och genom byn, bort till Flegere där vi tar liften. Uppe på 1877 mh startar vi längs den södra balkongen genom naturreservatet Les Aiguilles Rouges. Vi tar lunch vid någon av sjöarna Lac de Cheserys eller Lac Blanc, till en alldeles fantastisk utsikt över Grand Jorasses och Mer du Glace. Så småningom tar vi oss tillbaka ner till Flégère och tar liften sista biten.

400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring till glaciär

Chamonixdalen har flera imponerande glaciärer som man kan beundra nerifrån dalen. Idag gör vi en vandring för att få närkontakt med en av dessa. Det är en mäktig och unik upplevelse att komma i närkontakt med en glaciär. Att få se de skiftande färgerna och känna den isande kylan, trots den varma sommartemperaturen. Vilken av glaciärerna vi vandrar till bestämmer guiden beroende av väder och gruppens dagsform.

700 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring i naturreservatet Carlaveyron med dess sjö

Idag tar vi liften upp till toppen av Brevent, rakt ovanför Chamonix centrum. Vandringen startar på 2500 meters höjd. Härifrån har vi första parkett till Mont Blanc massivet med dess mäktiga glaciärer som rullar ned över bergets dramatiska nordsida.  Vi går ner till Carlaveyron platån och tar vår picknick någonstans längs vägen. Vi avslutar vandringen tillbaka vid liften som tar oss ner till byn igen.

600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost

Dag 5 Vilodag

För den som vill slappna av på riktigt rekommenderar vi en dag vid Chamonix nybyggda SPA-anläggning. Över 3000 m2 med olika bassänger, bad, behandlingar, mm. att skämma bort sig med. Eller så ett besök med kabinen upp på en av Frankrikes mest berömda upplevelser - Aiguille du Midi, 3842 möh. Utsikten häreifrån slår det mesta och toppen av Mont Blanc känns overkligt nära. På vägen ner kan man stanna och göra en vacker och behaglig vandring över till Montenvers, där man kan se hur glaciären har sjunkit under de senaste decennierna. Man kan även gå in i en grotta i själva glaciären. Sista biten ner till dalen gör man antingen till fots eller med det pittoreska lilla Montenverståget. Eller så gör man något helt annat såsom elcykel genom dalen, eller bara strosar på stan bland butiker och caféer. Vår guide hjälper er med tips!

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Lac Emosson Vallorcine

Vi tar tåget till Chatelard vid den schweiziska gränsen för att där byta till ett tåg som tar oss 700 m vertikalt upp till les Montuires, 1825 möh. Vi startar vår vandring och når snart den stora dammen lac d’Emosson där vi njuter av utsikten över Trient-dalen och Balme-massivet. Traversleden som följer är något alldeles extra. Idag går vi inte lika mycket uppför, men vi får testa lite mer teknisk vandring. På ett par partier har vi både trappsteg och handtag att hålla oss i. Från hyttan Refuge Loriaz går vi ner mot Buet och det är en ganska lång nedstigning vi gör innan vi kommer fram till tågstaionen och tar tåget tillbaka till hotellet igen.

450m upp, 800m ner.

Måltider: frukost

Dag 7 Vandring la Posette

Vi tar tåget högst upp i Chamonix dalen. Från Montroc slingrar sig stigen uppåt genom skogen och passerar charmiga Très-le-Champs med totempålarna längs vägen. Vi avverkar en hel del höjdmetrar under dagens första timmar och blir rikligt belönade med utsikt över hela Chamonixdalen och över mot Schweiz. Vi tar picknick i det gröna och kanske en kaffe på den närliggande bergshyttan. På vägen ner passerar vi både getter och kor. Vandringen avslutas i le tour, en av de äldsta byarna i Chamonixdalen. Gemensam avskedsmiddag på kvällen!

800 m upp, 400-700 m ner

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Chamonix

Transfer till flygplatsen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Chamonix

Chamonix är för många känt som europas alpina huvudstad. Här ligger Alpernas högsta berg Mont Blanc, 4810 möh. Mont Blanc ligger med ena sidan mot franska Chamonix och den andra sidan mot italienska Courmayeur i Val d’Aosta. Sidorna binds samman av en drygt 11 km lång tunnel genom berget. I Chamonix hölls de första olympiska vinterspelen år 1924. Orten har ca 10 000 bofasta invånare. Till det kommer ca 100 000 besökare per dag sommartid. Chamonix har ett rikt utbud av restauranger, affärer och även mer kulturella inslag såsom museum, utställningar, mm.

Klimat: Somrarna är varma men luften svalkas något av glaciärena. Nere i byn Chamonix ligger dagstemperaturen på ca 20-25°.  Ju högre upp på berget man kommer desto svalare blir det. Man kan räkna med en ungefärlig temperaturminskning på ca 0,6° per 100 höjdmeter. Byn ligger på 1050 möh, våra vandringar går på över 2000 möh. Shorts och kortärmat funkar alldeles utmärkt vid bra väder med en varmare tröja och vindjacka i väskan som förstärkning. Långbyxor är att rekommendera utifall sämre väder kommer in.

  • Land: Frankrike
  • Språk: franska. Engelska fungerar numera ok.
  • Tidsskillnad från Sverige:  nej
  • Valuta: Euro
  • Prisläge och betalningssätt: Kort och kontant. Kontanter kan behövas för restauranger uppe på berget och en för en del mindre inköp. 
  • Dricks: valfritt
  • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
  • Visum för svenska medborgare: nej
  • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
  • Eladapter: nej

Vandring i Chamonix

Vi går med svensk eller engelsktalande certifierad accompagnateur/guide. Vandringen går på bra leder och kräver ingen specialutrustning utöver vandringskängor och -kläder. Vi nyttjar liftsystem där det går för att på så sätt påbörja vandringarna så högt som möjligt och få de vackraste vyerna. Trots det innebär vandringarna rejäla höjdskillnader och vi gör såväl långa stigningar som nedstigningar. Vi rekommenderar vandringsstavar som är mycket bra för såväl balans som för avlastning för knäna. Vi gör dagsturer och tar oss till vandringarnas start med lokala bussar eller tåg.

Vandringarna leds av en certifierad vandringsguide som går ett av alternativen. Denne ger anvisningar om hur man kan avsluta turerna på alternativa sätt och man förväntas då kunna läsa kartor, skyltar och ta lokalbuss på egen hand. Den som vill kan självfallet följa guiden från start till mål. Guiden har mycket god lokalkännedom och är svensk- eller engelsktalande, van att prata med gäster på olika språk. Vi följer ett grundprogram men håller oss flexibla denna vecka och låter guiden välja vandring för dagen efter väder och vad som passar bäst för gruppen.

Måltider

Lunchen bär vi med oss och kan antingen köpas på en mataffär dagen innan vandringen, eller så kan man beställa lunchpaket från hotellet som hämtas ut på morgonen.

I Chamonix har vi valt att lämna flera kvällar fria för egna utflykter i det lokala restaurangutbudet. Detta för att utnyttja det stora antalet riktigt bra krogar i byn efter tycke och smak. Man väljer då själv om man vill äta fint eller enkelt, tillsammans med nyfunna vänner eller i lugn och ro på egen hand. Våra guider och hotell bistår med våra bästa restaurangtips. Räkna med 30-35 euro för en trerätters middag exklusive dryck.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Geneve. Vi har sedan en dryg timmes transfer till Chamonix. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Geneve. Från Geneves flygplats tar du transfer med ett av flera transferbolag (ex www.mountaindropoffs.com, www.chamexpress.com) till Chamonix. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Gustavia

Hotel Gustavia

Vårt charmiga Hotel Gustavia ligger med toppläge mitt i byn i Chamonix. Hotellet är svenskägt så bli inte förvånade om flera från personalen pratar svenska. Hotellet är känt för sin goda mat och trevl...

Liknande resor

Vandring i Limone Piemonte

Vandring i Limone Piemonte

Härliga sommarvandringar på alpängar i mat- och vinlandskapet Piemonte. - I Piemonte bara en timme från Medelhavet bjuder den charmiga, italienska bergsbyn Limone, tillika Italiens äldsta skidort, på...
Vandring i Mayrhofen

Vandring i Mayrhofen

Från fäbodvallarna på bergssidorna hörs koskällor och nere i byn tappas en iskall öl upp. - Mayrhofen i kända Zillertal i Tyrolen är en av Alpernas populäraste orter såväl sommar- som vintertid. På s...
Vandring i Bad Gastein

Vandring i Bad Gastein

Omväxlande vandring och charmigt boende i Gasteinerdalen i Österrike. - Den populära skid- och kurorten Bad Gastein bjuder på varierad och fin vandring i härlig alpmiljö. Orten hade sin första blomst...
Vandring i Courmayeur Mont-Blanc

Vandring i Courmayeur Mont-Blanc

Storslagna vandringar på den italienska sidan av Europas högsta berg. - Courmayeur på Mont Blancs italienska sida är ett namn som väcker behagliga associationer bland alpälskare. Det är här man gärna...

Erbjudanden

1/7Vandring i Limone Piemontefrån 13 995:-
1/7Mountainbike Via del Salefrån 15 995:-
6/7Vandring i Cortinafrån 13 995:-
7/9Vandring i Kroatiens Nationalparkerfrån 12 995:-
12/9Vinvandring i Champagnefrån 11 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg