Skip to main content

Vandring i Bulgarien och Pirinbergen

Vandring  och lyx i Bulgariens vackraste bergsmassiv!

Nationalparken Pirin vid Bulgariens största skidort Bansko bjuder på mäktiga alpvandringar med fina leder, vackra sjöar (som man kan bada i) och orörd natur. Vi bor lite extra lyxigt på Premier Mountain Resort, där poolen väntar efter dagens vandring. På hotellet finns även ett fint spa och stora, generösa rum. Vandringarna är ordentliga heldagsturer. I Bansko möts det gamla, traditionella Bulgarien med nya influenser från väst. Upptäck ett nytt alpint område som väl kan mäta sig med Alperna i skönhet och storslagenhet!

Liknande vandringsresor:

Vandring i Slovenien

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på Premiere Mountain Resort ****+ med frukustbuffé och trerättersmiddagar, fem vandringar med guide inklusive transport och lunchpaket. Ingår ej: dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Bansko

Ankomst med flyg till Sofia. Två och en halv timmes transfer till Bansko och vårt hotell. Kanske ett dopp i poolen innan middag?

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Popova Lake

Veckans första vandringsdag börjar med att vi åker stollift upp till Bezbog-hyttan. Vi vandrar sedan längs bergssidan till den vackra Popova-sjön. Det är den största sjön i området. Här äter vi vår picknick och tar kanske ett bad. På vägen tillbaka kan vi njuta av de storslagna vyerna. Vi hinner med lite after walk vid den minst sagt genuina serveringen vid Bezbog-sjön.

Ca 4h vandring. 8 km, 340 m upp, 340 m ner. Svårighetsgrad 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring fem sjöar

I dag skall vi upp i bergen vid Vihren-hyttan, som är den största fjällstationen i Pirin-bergen. Vår vandring tar oss till fem olika sjöar, alla med sin karaktär. Under vandringen har vi Bulgariens näst högsta topp, Vihren 2912 m.ö.h i fonden.

Ca 5 h vandring. 8 km, 350 m upp, 350 m ner. Svårighetsgrad 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring från Vihren-hyttan till Demianitsa

Veckans kanske mäktigaste vandring. Vi utgår från Vihrenhyttan där vi börjar stigningen uppåt mot ett pass på 2700 m. Längs vägen passerar vi ett antal sjöar och njuter våran picknick i denna pastorala miljö med porlande bäckar och frodiga alpängar. Väl uppe fortsätter sedan vandringen ned mot Demianitsa hyttan. Där kan vi med gott samvete unna oss en kall öl och kanske något att äta, innan vi avverkar den sista ca 1,5 timmes vandringen till vår upphämtningsplats.

Ca 6-7h vandring. 16 km, 700 m upp, 1500 m ner. Svårighetsgrad 3+ vandrare

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Antingen går man en sväng på egen hand eller så njuter man av hotellets faciliteter eller ett besök i Bansko by.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring från Bezbog till Demianitsa

Dagens vandring börjar åter uppe vid sjön Bezbog. Vi vandrar mot Popova-sjön men tar höger upp mot ett annat sjöområde som ligger verkligt vackert på en platå. Vi vandrar sedan ner genom gles skog till Demianitsa-hyttan där vi tar en välförtjänt vätskepaus. Sista biten ner mot Bansko går svagt utför i skuggande skog.

Ca 6-7h vandring. 18 km, 680 m upp, 1400 m ner. Svårighetsgrad 3+ vandrare

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 vandring i Rilabergen med bulgarisk lantlunch

 

Vi åker över till byn Dobarsko vid Rilabergens södra utlöpare. Här tycks tiden ha stått stilla sedan 1920-talet och man kan se höns, getter och åsnor på gatorna. Vandringen startar mitt i byn och vi tar oss upp ca 250 höjdmeter de första tre kilometrarna innan det bär iväg ner mot byn Gorno Draglitse. Här väntar Baba Jana och Baba Lena - två härliga bondmoror på oss med ljuvlig bulgarisk lantlig mat, rikligt med vin och raki (hemgjord snaps) - givetvis finns alkoholfritt alternativ. Medan vi äter och dricker sjunger och dansar de för oss. På eftermiddagen blir vi hämtade för återresa till Bansko. Denna dag kan man ta en titt på Banskos gamla stadsdel som är klassad som Världsarv.

9 km, 200 m upp, 400 m ner. Svårighetsgrad 2 vandrare

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Bulgarien och Bansko

Vi återvänder hem med många historier att berätta om detta än så länge okända område.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Pirinbergen och Bulgarien

Bulgarien har behållit samma traditioner och språk sedan det första bulgariska riket 681-1081 e.kr. Under medeltiden låg man under det ottomanska riket. Efter andra världskriget blev Bulgarien en kommunistisk stat. 1990 demokratiserades landet, och 2007 blev man medlem i EU.
Pirinbergen ligger i landets sydvästra del, mot Makedonien. Högsta toppen är Vichren, 2914 möh. Större delen är nationalpark, känd för rik flora och fauna. Här finns endemiska tallar och granar, liksom varg och björn. Bansko är den främsta vintersportorten i området.

 • Klimat: 20-25 grader på dagarna.
 • Land: Bulgarien
 • Språk: bulgariska
 • Tidsskillnad från Sverige: +1 timme
 • Valuta: bulgarisk Lev (BGN)
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Pirinbergen

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Våra vandringar är anpassade efter normalkondition, man bör klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng per dag. Underlaget är överlag bra och vandringen påminner om den i Alperna. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Vi åker endast stollift vid ett par tillfällen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Sofia. Vi har sedan cirka 3 timmars transfer till Bansko. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Sofia. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Premier Luxury Mountain Resort

Premier Luxury Mountain Resort

Premier Mountain Resort är en lite lyxig resort i Bulgariens största vinter- och sommarsportort Bansko. Rymliga rum på 35 kvm med vacker inredning. Efter vandringarna lockar hotellets utomhuspool och...

Erbjudanden

25/8Vandring i Andorrafrån 9 995:-
1/9Vandring i Bad Gasteinfrån 10 995:-
1/9Vandring i Madonna di Campigliofrån 11 995:-
1/9Vandring i Cortina d'Ampezzofrån 12 495:-
1/9Vandring i Val Gardenafrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg