Skip to main content

Trekking i Bhutan

Bhutan i Himalaya är kanske vår planets sista Shangri-La.

I en fridfull del av bergskedjan Himalaya ligger detta buddistiska kungadöme med en sällsamt vacker natur. Landet var länge stängt för utländska besökare och fortfarande släpps endast ett fåtal turister in i landet.  Man inriktar sig på ekoturism för att göra så lite påverkan på naturen som möjligt. Vi har sex vandringsdagar under resan och under fyra nätter på vandringen bor vi i tält. Med oss på vandringen finns kock och kök. Under veckan får vi även tillfälle att beundra några av de berömda borgarna, dzongerna, som även fungerar som tempel samt ta del av landets fascinerande kultur och historia. Resan avslutas med ett par dagar i Delhi som blir en kontrastrik avslutning. Vi utlovar en unik vandringsresa till ett av världens vackraste länder!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor, Stugturer och Expeditioner
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
Flygresa till Paro t/t, inkvartering i dubbelrum på hotell i Dehli och i Bhutan enligt program, alla måltider i Bhutan, alla transfers, engelsktalande guide. På vandringen ingår helpension samt all utrustning som tält, kök, bärare, guide, kockar och hästar. Ingår ej: övrigt. Tillägg: visumkostnad Indien, försäkringar och vaccinationer. Vi reserverar oss för ev. valutakursförändringar samt nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Flygresa till Delhi

Flyg från Sverige via Helsingfors till Dehli.

Dag 2 Tidigt morgonflyg från Delhi till Paro

Vi landar tidigt på morgonen och flyger sedan med Drukair till Paro. Efter incheckning på vårt hotell gör vi en kortare sightseeing i Paro där vi besöker en berömd Dzong (tempel) och Bhutans nationalmuseum. Paro ligger på 2280 meters höjd och här finns landets enda internationella flygplats.

Dag 3 Vandring Paro och Tiger's Nest

På morgonen åker vi buss in i Paro-dalen för att vandra till berömda templet Taktsang Monestary, som även kallas Tiger´s nest. Templet ligger på en 800 meter hög klippa och är en helig plats för pilgrimer. Vi äter sedan en välförtjänt lunch. På eftermiddagen gör vi ett stopp i centrum av Paro för lite shopping. Middag på hotellet.

9 km +-800 meter

Dag 4 Vandring Paro - Jele Dzong

Vi börjar vår trek med att vandra svagt uppför förbi lantgårdar och fruktträd.  Innan lunch blir det brantare och vi vandrar i en storslagen urskog upp till passet vid Jele Dzong.Här får vi vid klart väder en vacker utsikt över Parodalen med snöklädda toppar i fonden.

5 - 6 h, +1100m

Dag 5 Vandring Jele Dzong - Jangchulakha

Dagen börjar med en kort vandring upp till templet Jele Dzong på nästan 3600 meters höjd. Leden går sedan längs en bergskam med omväxlande tät alpin skog med inslag av rhododendron och öppna ytor. Vid vårt tältläger kan vi sedan råka på jakherdar med deras djur.

10 km, 5 - 6 h +600m

Dag 6 Vandring Jangchulakha - Jimilangtso

Vi vandrar först uppför och når hela 4000meters höjd. Sedan följer vi en bergsrygg och vid klart väder har vi en strålande utsikt över dalarna och de omkringliggande bergen. Vi tältar vid sjön Jimilangtso.

11 km, 5 - 6 h, +700m

Dag 7 Vandring Jimilangtso - Simkota

Vandringen fortsätter genom stora rhododendronbestånd och följer sjön Janetso. Vandringen är riktigt högalpin och vi är hela tiden över 4000 meters höjd.I dag kommer vi att passera några jakherdars läger och får se hur deras vardag ter sig. Vi tältar nära Simkota och får tillfälle att prova fiskelyckan. Kanske vankas det forell till middag?

11 km, 4 - 5 h, +200m

Dag 8 Vandring Simkota - Thimphu

Vi börjar dagen med en mindre stigning och får en magnifik utsikt över Mount Gangkar Puensum , Bhutans högsta berg, samt andra toppar. Sedan vandrar vi svagt utför genom skogspartier med tall tills vi kommer ner till Thimphu , Bhutans huvudstad sedan 1960. Vi checkar in på hotell.

17 km, 5 - 6 h

Dag 9 Thimphu

I dag tar vi en vilodag och besöker den färgstarka marknaden i Thimphu och den stora gyllene buddhastatyn som vaktar Thimphudalen. Vi får även möjlighet att se Bhutans nationaldjur Takin som ser ut som en ko med ett gethuvud. På eftermiddagen åker vi till Punakhadalen där vi skall övernatta.

Dag 10 Vandring Punakha

Efter frukost åker vi buss genom den vackra dalen. Vårt första mål är det vackra templet Khamsung Yuely Namgyel. Vi lämnar bussen vid en hängbro och vandrar sedan uppför till templet. Från templets terrass har vi sedan en fantastisk vy över floden Mu Chu. Vi följer sedan floden till det stora templet Punakha Dzong som är Bhutans religösa centrum under vinterhalvåret. Efter en rundtur på klostret åker vi buss till Paro. På kvällen väntar sedan en riktig Bhutanesisk afton med dans och god mat där vi också säger farväl till våra lokala värdar.

Dag 11 Paro - Delhi

Tidigt på morgonen avresa från Paro med flyg till Delhi. Vi övernattar i Delhi och gör en kort sightseeing och äter en god middag på kvällen.

Dag 12 Heldag i Delhi

Vi gör en rundtur i denna metropol som är fylld av kontraster. Vi besöker både Old Delhi med sina gränder och Ganhis grav.

Avskedsmiddag på kvällen.

Dag 13 Farväl till vandringsresan i Bhutan

Hemkomst till Sverige efter lunch efter en oförglömlig resa.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Bhutan

I en fridfull del av Himalaya, gränsande mot Tibet (Kina) i norr och Indien i syd, ligger detta buddistiska kungadöme. Det inhemska namnet på landet är Druk Yul och betyder Drakens land. Landets yta är cirka 47.000 km2. Landets lägsta punkt ligger 100 meter över havet och det högsta berget heter Kula Kangris och ligger på 7553 meter över havet. Ungefär 70% av landet är täckt av skog och ungefär 25% av landets yta utgörs av nationalparker.

Under 1600-talet upprättades en buddhistisk teokrati i landet. Den nuvarande monarkin instiftades 1907. I landets södra delar finns bördiga lågländer vid Bhramaputras tillflöden, och i norr sträcker sig de högsta topparna över 7500 höjd. Innan 1970 var landet stängt för västerländska besökare och fortfarande släpps endast ett begränsat antal resenär in.

 • Klimat: Klimatet i de sydliga lågländerna är subtropiskt, tempererat i inlandet och hägalpint i norr. De västra delarna av Bhutan är generellt varmare än de östra. Monsunen varar under juni-augusti och under vintern kan många områden vara oframkomliga. Den bästa tiden att resa hit är under vår och höst.
 • Land: Bhutan
 • Språk: Dzongkha (besläktat med tibetanska)
 • Tidsskillnad från Sverige: plus fem timmar
 • Valuta: Ngultrum (BTN). Går även bra att med indiska rupee. Det kommer att finnas några tillfälligheter under resan att ta ut pengar från bankomat.
 • Prisläge och betalningssätt: kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: Visum krävs i både Bhutan och Indien. Visum till Bhutan ingår i arrangemanget och vi skickar ut handlingarna i god tid innan avresan. Vi ber er att efter en genomförd bokning scanna in en passkopia och skicka det till info@primatravel.com, som krävs inför visumhantering till Bhutan. Visum till Indien söker du själv på t.ex. www.allavisum.se. Observera att vi ankommer till Dehli i Indien vid två tillfällen, en gång på utresan och en gång på hemresan.
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum
 • Övrigt: Vi rekommenderar ett grundskydd i form av Gulsotsvaccin mot Hepatit A samt koleravaccin Ducoral. Kontakta en vaccinationscentral för aktuell information om rekommenderat skydd.

Vandring i Bhutan

Vår samarbetspartner Kenchu och hans lokala guiderf öljer med gruppen under hela veckan. Kenchu talar utmärkt engelska. På trekken i Bhutan är det krav på att man packar allt i mjuka bags (vattentäta duffelbags). Detta för att göra det enklare för bärarna. Själv bär man endast sin egen dagsryggsäck under vandringarna.

Intryck från Bhutan

Bhutan är ett land som får ens haka att falla ned i förvåning och fascination många gånger. Det känns verkligen att 'den gyllene drakens rike' varit stängt länge och att det är sällan idag som vi får besöka ett land som fortfarande är ganska opåverkat av vår globaliserade värld, att TV, utrikeshandel, turism och allt sådant fortfarande är nytt. Bara att alla går omkring i nationaldräkt, alla dessa smårutiga kjolar, till att alla byggnader byggs i samma arkitektiska stil. Det blir speciellt. Kändes ibland som att det var här Astrid Lindgren var och fick inspiration tll Nangijala, det var verkligen äppelblommornas dalar. Sedan var vandringen också en speciell upplevelse. Mixen av antalet dagars vandring och dagarna i Paro och Thimphu blev också perfekt.

Ann-Sofi Ådin Bjurman, resenär

Karta

Hotell

Boende Bhutan

Boende Bhutan

Vi bor på hotell under resan med undantag av vandringsdagarna då vi bor i tält. Helpension ingår under vistelsen i Bhutan. För mer information se dagsprogrammet.

Liknande resor

Stugtur i Dolomiterna

Stugtur i Dolomiterna

Från hytta till hytta genom Alpernas kanske märkligaste landskap! - Vår mest populära stugtur som går genom de vackraste delarna av Dolomiterna i nordöstra hörnet av Italien. Här möter oss ett fascin...
Stugtur i Mercantour

Stugtur i Mercantour

Från hytta till hytta i Alpernas vilda västern. - Alpernas sydvästligaste del kallas för Maritima Alperna på grund av närheten till havet. Här finner vi en av bergskedjans bäst bevarade hemligheter m...
Stugtur i Pyrenéerna

Stugtur i Pyrenéerna

Från hytta till hytta i Europas vildaste berg. - På denna fascinerande vandringsresa går vi långled högt uppe i östra Pyrenéerna. Vi börjar och avslutar resan i Spanien och bor under vandringarna på...
Vandring Tour du Mont Blanc

Vandring Tour du Mont Blanc

En klassisk vandring genom tre länder runt Alpernas högsta berg. - En klassisk vandring där vi vandrar med guide genom tre länder runt Alpernas högsta berg. Vi börjar i Les Houches vid foten av Mont...
Haute Route Chamonix-Zermatt

Haute Route Chamonix-Zermatt

Den klassiska turen Haute Route är ett måste för varje hängiven vandrare. - Haute Route mellan Chamonix och Zermatt är den absoluta klassikern i Alperna. Långa dagar, gröna dalgångar, stora glaciärer...
Vandring i Gran Paradiso

Vandring i Gran Paradiso

Vandring i de italienska Alpernas vackraste nationalpark. - Denna höghöjdstur går till Gran Paradiso, den stora nationalparken i Aostadalen i Italien. Veckans höjdpunkt i dubbel bemärkelse blir en to...