Vandring i Baskien på egen hand

God mat och fin vandring i en oexploaterad del av Spanien.

Med utgångspunkt från den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska) går ni på upptäcktsfärd i detta mytomspunna landskap vid Spaniens Atlantkust. Bara språket, som inte är besläktat med något annat, ger känslan av att befinna sig i ett sagoland. Under resan vandrar ni de finaste kustlederna i trakten, varav flera är delar av pilgrimsleden till Santiago de Compostela (närmare bestämt Camino del Norte som anses vara den vackraste). Bakom resan ligger svenska Jakob, som bor i San Sebastián och har valt ut det bästa åt er. Ni går på egen hand med utförliga vägbeskrivningar och informationspaket.

Jakob delar också med sig av sina bästa restaurangtips. Att baskerna själva utnämner sitt kök till Spaniens bästa är kanske inte så konstigt, men att så många spanjorer håller med låter oss ana att här pågår något alldeles speciellt. Den bördiga jorden och den kalla Atlanten förser kockarna med utmärkta råvaror. Här botaniserar vi bland fantasifulla pintxos, de små tapas-rätterna som gärna avnjuts direkt vid bardisken tillsammans med ett par glas av den syrliga cidern. San Sebastián har också flest stjärnkrogar i förhållande till invånarantalet i världen. Här finns möjligheter till en annorlunda matupplevelse varje kväll!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, del i dubbelrum med frukost, kartor, vägbeskrivningar, transportinformation, restaurangguide samt lokalt svenskt assistansnummer. Ingår ej: lunch, middag, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 San Sebastián

Ni landar i Bilbao och åker direktbussen till San Sebastián och ert hotell mitt i stan. Varför inte börja äventyret med en Pintxo-kväll från bar till bar? Med våra tips hittar du rätt ställen och vet precis hur det går till att småäta sig mätt på baskiskt vis!

Måltider: -

Dag 2 Vandring till Pasaia

Efter en god frukost sätter ni av från hotellet och går österut genom stan förbi Belle Epoque-byggnaderna och gamla stan med kyrka och katedral. Ni passerar sedan nästa strand, populär bland surfare, och går upp i naturen på en mycket vacker kustled. Snäcksymbolen vittnar om att ni nu befinner er på El Camino de Santiago. Efter några timmar går ni ner i Pasaia, som är ett inlopp med en fiskeby på vardera sida. Naturligtvis har de konkurrerande roddlag. Folksporten här är nämligen rodd i det som förr var valbåtar. Ni åker Spaniens förmodligen minsta färja över till andra sidan där det passar med en god lunch. Kan det vara grillade sardiner eller bacalao som står på menyn idag? Buss tillbaka till San Sebastián.

12 km, 4 timmar, 250 m upp, 250 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring till Zarautz

Idag sätter ni av längs kusten västerut, på strandpromenaden och förbi La Concha-stranden. Snart går det uppför på Igeldo-berget varifrån ni får den mest klassiska vyn över stadens vackra bukt. Vandringen följer sedan pilgrimsleden och snäcksymbolen dyker upp här och var. Biscayabukten vilar hela tiden på er högra sida när ni går över pastorala betesmarker och genom svala skogsdungar. Väl framme i kustsamhället Zarautz föreslår vi en after walk med ett glas av det lokala vinet Txakolí. Sedan går pendeltåget Euskotren tillbaka till San Sebastián. Det finns möjlighet att avbryta vandringen i Orio, där tåget också passerar.

Till Zarautz: 16 km, 5 timmar, 3 vandrare på en skala av 5.

Till Orio: 12 km, 4 timmar, 2 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost

Dag 4 Vandring Ruta del Flysch

Sista vandringen är en spektakulär kustled som går mellan byarna Deba och Zumaia, inte långt västerut från San Sebastian. Här antar kusten den typiskt karga Atlantiska karaktären, med branta klippor, skummande hav och gröna hedar. Området är också en ”geo-park” där attraktionen för både besökare och geologer är de nästan lodräta klipplagren som öppet berättar om 50 miljoner års historia. Ni åker enkelt Euskotren till och från vandringen. Om ett av dina mål med Baskien är att äta under en Michelinstjärna så kan väl denna sista kväll passa bra för det. I San Sebastián finns flest stjärnkrogar per capita i världen!

15 km, 5 timmar, 500 m upp, 500 m ner, 3 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost

Dag 5 Bilbao

Om flyget går på eftermiddagen får ni inte missa att besöka Bilbao. Denna tidigare lite ruffiga hamnstad har gjort en renässans som få och är numera mycket besöksvärd. Det stora måstet är det märkliga Guggenheim-muséet!

Måltider: frukost

Resfakta

Baskien

 • Klimat: Baskien har rykte om sig att vara regnigt, men det gäller mest i jämförelse med det i övrigt bra torra Spanien. Vi har valt att vandra i maj-juni och september-oktober. Då är det lagom varmt (tänk svensk sommar) och stabilt väder.
 • Land: autonom del av Spanien
 • Språk: baskiska, spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant. Baskien är Spaniens rikaste region och prisläget är lite högre. Det ligger dock bra till jämfört med svenska priser.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandringen i Baskien

Svenska Jakob har bott i San Sebastián i 15 år och det är tack vare honom som vi kan erbjuda en resa på egen hand som verkligen fungerar och bara innehåller det bästa. Han har varit överallt och har oslagbara kontakter. Du får vårt utförliga informationspaket med mycket intressant och matnyttigt vad gäller vandringarna, transporterna och restaurangerna. Jakobs support ingår vid behov.

Vandringslederna är i gott skick. Det handlar ofta om mjuka stigar med bra jordmån. Vandringskängor är inget krav men rekommenderas, speciellt om det skulle komma en skur som gör det halt. 

Måltider

I avreseinformationen får du Jakobs bästa restaurangtips för alla smaker och plånböcker. Om du vill vara säker på att få bord på en speciell restaurang en viss kväll så boka i förväg. Det kan hotellet hjälpa till med.

En lunch med dryck kostar runt 20 euro. Middagsrestauranger finns i alla nivåer från 30-40 euro till drygt 100 euro för vissa enstjärniga krogar. Trestjärniga kostar 300-400 euro.

Flyg och transfer

Om ni bokar flyg med oss landar ni i Bilbao. Därifrån går bussar direkt från flygplatsen till San Sebastián på cirka en timme (avresa en gång i timmen, kostnad ca 18,50 euro). Hotellet ligger på gångavstånd från busstationen. Taxi från flygplatsen kostar mellan 30-40 euro.

Karta

Hotell

Hotell Vandring i Baskien på egen hand

Hotell Vandring i Baskien på egen hand

Vi samarbetar med flera hotell i centrala San Sebastián. Vilket du kommer att bo på beror på tillgängligheten vid bokning. Alla våra hotell håller god medelklass...

Bilder