Skip to main content

Vandring i Baskien

Gastronomisk vandring i spanska och franska Baskien.

Med utgångspunkt från den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska) går vi på upptäcktsfärd i detta mytomspunna landskap vid Spaniens Atlantkust. Bara språket, som inte är besläktat med något annat, ger känslan av att befinna sig i ett sagoland. Under veckan vandrar vi några av de finaste kustlederna, djupt inne i det vilda inlandet och i det franska Baskien. Flera av lederna är delar av pilgrimsleden till Santiago de Compostela, närmare bestämt Camino del Norte som anses vara den vackraste. Naturen är frodig och dramatisk och folklynnet stolt. Separatisterna har dock lagt ner sina vapen och nyfikna turister börjar hitta till vad som fortfarande är en oexploaterad del av Spanien.

En resa i Baskien blir också en genuin matresa. Att baskerna själva utnämner sitt kök till Spaniens bästa är kanske inte så konstigt, men att så många spanjorer håller med låter oss ana att här pågår något alldeles speciellt. Den bördiga jorden och den kalla Atlanten förser kockarna med utmärkta råvaror. Här botaniserar vi bland fantasifulla pintxos, de små tapas-rätterna som gärna avnjuts direkt vid bardisken tillsammans med ett par glas av den syrliga cidern. San Sebastián har också flest stjärnkrogar i förhållande till invånarantalet i världen. En unik upplevelse vi är stolta över att kunna erbjuda är en middag på ett gastronomiskt sällskap. De är inte öppna för allmänheten utan vi är inbjudna gäster tack vare våra lokala kontakter.

Detta är en riktig insider-resa som vi gör tillsammans med vår svenska guide Jakob, som bor i San Sebastián sedan 15 år. Det är tack vare honom vi kommer åt så många speciella upplevelser och de bästa vandringarna. Natur, kultur och gastronomi; en riktig Prima-resa!

Film från Vandring i Baskien

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringar med lunch/picknick, utvald dryck till alla måltider, svensk guide, transporter enligt program. Ingår ej: övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 San Sebastián

Vi flyger till Bilbao och har bara en timmes transfer därifrån till vårt hotell i San Sebastián.

Ikväll äter vi middag på vår kvarterskrog nära hotellet.

Måltider: middag

Dag 2 Kustvandring till Pasaia

Efter en generös frukost sätter vi av från hotellet och börjar med en liten stadsvandring där vi får se såväl strandpromenaden, stranden la Concha, Belle Epoque-byggnaderna och gamla stan med kyrka och katedral. Vi går sedan förbi nästa strand, populär bland surfare, och upp i naturen på en mycket vacker kustled. Snäcksymbolen vittnar om att vi nu befinner oss på El Camino de Santiago. Efter några timmar går vi ner i Pasaia, som är ett inlopp med en fiskeby på vardera sida. Naturligtvis har de konkurrerande roddlag. Folksporten här är nämligen rodd i det som förr var valbåtar. Vi åker Spaniens kanske minsta färja över till andra sidan och bänkar oss för en god lunch. Kan det vara grillade sardiner eller bacalao som står på menyn idag?

Ikväll får vi en annorlunda matupplevelse. Vi är inbjudna till ett privat gastronomiskt sällskap där det lagas traditionell mat mitt i lokalen åt oss. Det här är det inte många som får uppleva!

12 km, 4 timmar, 250 m upp, 250 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring i det vilda Baskien

På morgonen åker vi en halvtimme inåt land och omges snart av smaragdgröna berg och djupa dalar. Kustborna kallar det här området för terra comanche, ett lite laglöst land där de baskiska flaggorna svajar extra högt. Vår vandring går genom vacker bokskog ner till den övergivna byn Artikutza och tillbaka längs en balkongstig där ett gruvtåg förr gick. Det är en meditativ vandring där vi bara hör fågelkvitter och porlande vatten. Till lunch avnjuter vi en god picknick i det gröna.

På kvällen tar vår guide ut oss på det mest typiska kulinariska äventyret i Baskien. Vi botaniserar bland alla läckra pintxos och den som vill fortsätter från bar till bar. Bäst till är den syrliga, baskiska cidern!

12 km, 4 timmar, 330 m upp, 330 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vinvandring kring Getária

Det odlas inte mycket vin i Baskien, men där man lyckas blir det väldigt gott! Vingårdarna ligger dessutom vackert belägna på Atlantkusten, ovanför den lilla charmiga vinbyn Getária. Vi går på rundtur på de gröna kullarna mellan vinrankor och små bodegor. Vi stannar till på en av dem för provsmakning av det vita vinet som görs på den baskiska druvan Hondarribi zuri. Smaken är frisk, torr och fruktig, med en bestämd sälta från havet. Vi äter sedan lagad lunch nere i byn. Den som vill hinner ta ett bad på stranden med utsikt över fiskebåtarna. Getária är nämligen en fortfarande aktiv fiskeby.

Ikväll väljer var och en själv vad och var de vill äta. Nu finns chansen för den intresserade att besöka någon av San Sebastians stjärnkrogar. Man kan få en meny för knappa tusenlappen med vin.

10 km, 3,5 timmar, 300 m upp, 300 m ner, 2 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 Vilodag

Idag kan man njuta av de fina stränderna, gå på upptäcktsfärd i stan eller åka in till Bilbao (cirka en timme med buss). Bilbao är den gamla industristaden som återuppfunnit sig själv och blivit en turistmagnet med innovativ arkitektur och trevliga promenadstråk. Missa inte det världsberömda Guggenheim-muséet!

Även ikväll äter man på egen hand i San Sebastian eller Bilbao. Vår guide har många tips!

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring i franska Baskien

Det baskiska kulturområdet sträcker sig en bit in i sydvästra Frankrike. När vi kör över gränsfloden vid Hondarribia blir landskapet mjukare. Det är en riktig lantidyll som möter oss, med mjuka kullar, gröna ängar, ulliga får och vita hus i rött korsvirke. Vi följer smugglarstigen upp till ett pass på berget Larrun. Atlantkusten breder ut sig nedanför oss och vi ser Biarritz och de långa sandstränderna där bortom. Picknick och sedan ner mot lantbyn Sare. Här myser vi med en kopp kaffe innan vi åker buss den korta biten bort till Zugarramurdi. Här skickades trettio häxor till bålet i Logroño under inkvisitionen och vi besöker grottorna där de förkristna ritualerna firades som grundlade misstankarna om svartkonst. Byn är mycket pittoresk trots sitt mörka förflutna.

Till i kväll har vi valt ut en trevlig restaurang inne surfarnas stadsdel Gros.

12 km, 4 timmar, 500 m upp, 400 m ner, 3 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Ruta del Flysch

Sista vandringen är en spektakulär kustled som går mellan byarna Deba och Zumaia, inte långt västerut från San Sebastian. Här antar kusten den typiskt karga Atlantiska karaktären, med branta klippor, skummande hav och gröna hedar. Området är också en ”geo-park” där attraktionen för både besökare och geologer är de nästan lodräta klipplagren som öppet berättar om 50 miljoner års historia.

Avskedsmiddagen sker på en av stadens finare restauranger, där det vankas provsmakningsmeny med vin.

15 km, 5 timmar, 500 m upp, 500 m ner, 3 vandrare på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Baskien

En timmes transfer tar oss tillbaka till Bilbao och flyget hem.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Baskien

 • Klimat: Baskien har rykte om sig att vara regnigt, men det gäller mest i jämförelse med det i övrigt bra torra Spanien. Vi har valt att vandra i maj-juni och september-oktober. Då är det lagom varmt (tänk svensk sommar) och stabilt väder.
 • Land: autonom del av Spanien
 • Språk: baskiska, spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant. Baskien är Spaniens rikaste region och prisläget är lite högre. Det ligger dock bra till jämfört med svenska priser. Man får vad man betalar för och både mat och övrig service är mycket bra på denna påkostade resa.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Baskien

Vår svenska guide Jakob har bott i San Sebastián i 15 år och det är tack vare honom som vi kan erbjuda en Baskien-resa som verkligen går på djupet. Han har varit överallt och har oslagbara kontakter. Vandringslederna är i gott skick. Det handlar ofta om mjuka stigar med bra jordmån. Vandringskängor är inget krav men rekommenderas, speciellt om det skulle komma en skur som gör det halt. Luncherna äter vi antingen på restaurang eller i form av picknick som vi alla hjälps åt att bära och lägga upp. 

Måltider

Utvald dryck ingår till alla luncher och middagar (1/3 flaska vin samt vatten). Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bilbao. Därifrån har vi ca en timmes transfer till San Sebastián. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bilbao. Man kan sedan ta linjebuss eller taxi från terminalen till San Sebastián. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Codina

Hotel Codina

Detta fräscha och nyrenoverade medelklasshotell ligger i stadens västra del. Ett par hundra meter nedanför gatan ligger den finfina sandstranden Ondarreta och efter tjugo minuters promenad längs den s...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-05-29Utan flyg/transferVandring i Baskien, utan flyg/transfer417 995:-BokaMer information
2021-05-29ArlandaVandring i BaskienJa21 995:-BokaMer information
2021-05-29LandvetterVandring i BaskienJa21 995:-BokaMer information
2021-09-11Utan flyg/transferVandring i Baskien, utan flyg/transfer218 995:-BokaMer information
2021-09-11ArlandaVandring i BaskienJa22 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg