Skip to main content

Lätt vandring i Grekland

En vacker och fantasieggande vandringsresa genom historien.

Följ med på en historisk vandring i Grekland där nutid och dåtid möts. Vi börjar veckan vid Aristoteles hemby för att sedan fortsätta till området vid Mount Athos där munkar har levt sedan tidig medeltid. Här vandrade även perserkungen Xerxes med sin här. Vi bor bekvämt intill Medelhavet och njuter av goda middagar på kvällen. Maten är värd en resa i sig med sin blandning av grekiskt, turkiskt och munkarnas egen kok-konst. Ja, det här är verkligen en resa för den nyfikne vandraren.

Aktivitet:Lätt vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och trerättersmiddagar, fem vandringar med guide inklusive transport och lunch/picknick. Ingår ej: dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Olympiada

Flyg till Thessaloniki och transfer till Olympiada och Hotel Liotopi.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Stageira

Efter en god frukost i trädgården gör vi en första vandring till Stagiera som är resterna av Aristoteles födelsestad. Stageira var en betydande stad redan 600 f.kr och många av ruinerna har grävts fram så man får en bra inblick i livet under antiken. Sedan väntar en lunch i byn innan vi åker upp till vattenfallet vid Varvara.  Vi vandrar en fin led förbi bägge fallen ner mot utkanterna av Olympiades där bussen väntar. Middag på kvällen. Kanske den goda bläckfisken från Olympiades?

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring i Aristoteles spår

Buss på morgonen till ”nya” Stageira där vi först besöker en park där flera av Aristoteles upptäckter presenteras på ett pedagogiskt sätt. Sedan vandrar vi den urgamla leden som går mot gamla Stageira. Vi får flera fina vyer över området under vägen. Vi stannar för picknick i det gröna längs vägen. Framme vid vägen till Olympiades väntar vår buss och vi åker till vårt hotell för ett bad. God middag på kvällen.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring vid musselodlingar

Efter frukost åker vi buss söderut och besöker den vackra halvön Marmaris. Här vandrar bland pinjeträden ner mot de lite undangömda stränderna. Här ligger stora musselodlingar. Musslorna från Olympiada skall vara de bästa i Grekland då vattnet är mycket rent och klart här. Vi stannar till för picnic och hinner självklart med ett bad innan bussen hämtar upp oss. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Vi lämnar Olympiada på förmiddagen och åker till Ouranoupoli, där vi bor andra halvan av veckan.  De som önskar kan åka på en spännande båtresa längs halvön Mount Athos där munkar lever i avskildhet sedan medeltiden.  Eller så kan man bara ta det lugnt vid poolen på Hotel Skites.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring i Alexander den stores fotspår

Idag startar vi direkt från hotellet och vandrar norrut mot kusten. Här har tidigare perserkungen Xerxes och även Alexander den store vandrat med sin härar långt innan Kristi födelse. Man känner verkligen historiens vingslag i det tidlösa landskapet. Målet är den fina stranden vid Koumitsa där picknicken väntar. Buss tillbaka till hotellet.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Mount Athos

Sista vandringsdagen gör vi en kortare vandring till gränsen mot Mount Athos. Ja, det är faktiskt så att på halvön Mount Athos bor endast munkar och det krävs tillstånd för att få tillträde att besöka området. Vi vandrar sedan ner till Ouranoupoli som är en livlig hamnstad. Här säljs ikoner som munkarna har målat och mycket mer. Vi äter lunch på en trevlig hamnkrog och får smaka på den speciella maten med rötter i munkarnas kok-konst. Eftermiddagen fri för shopping och/eller bad.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Grekland

Vi lämnar Ouranoupouli efter en vecka fylld av nya intryck.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Chalkidike

Chalkidike är en halvö och region på Greklands norra fastland. Mount Athos utgör halvöns östra del och är en egen region. Halvön är den östligaste av tre, som brukar kallas för ”benen” på Grekland. Thessaloniki ligger alldeles norr om området. Det finns många små badorter längs kusten och naturen är frodig och vacker.
Halvön stod i centrum för striderna mellan Aten och Sparta och besattes senare av det antika kungariket Makedonien. Mount Athos och dess kloster har varit självstyrande sedan medeltiden. Efter det ottomanska imperiets fall tillföll halvön Grekland 1912.
Förutom turism lever man på odling av oliv och vin. Man har även utvunnit guld ur bergen.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Grekland
 • Språk: grekiska
 • Tidsskillnad från Sverige: + 1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige, kort accepteras men ha med lite kontanter ändå
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Grekland

Vi går med svensk guide. En av dagarna har vi även med oss lokalguide som delar med sig av sina kunskaper. Vi lämnar hotellet vid niotiden på morgonen och är tillbaka mitt på eftermiddagen. Tiderna som anges i programmet är effektiv vandringstid. Underlaget är bra och kängor är inget krav även om kängor eller vandringsskor rekommenderas. Luncherna äter vi ibland på restaurang och oftast i form av picknick, som vi hjälps åt att bära med.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Thessaloniki. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Olympiada. Returtransfern från Ouranoupoli tar drygt två timmar. Bussresorna till och från vandringarna tar ca en halvtimme. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Thessaloniki. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Lätt vandring i Grekland

Hotell Lätt vandring i Grekland

På vår resa I Aristoteles fotspår bor vi först fyra nätter på Hotel Liotopi eller Hotell Akroyiali där ägarinnan Loulou tar emot med stor gästfrihet. De två hotellen tillhör samma familj och ligger nä...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-09-28Utan flyg/transferLätt vandring i Grekland, utan flyg/transfer210 995:-Boka
2019-09-28ArlandaLätt vandring i Grekland
500 kr rabatt avdragen på denna avgång!
112 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-23Utan flyg/transferLätt vandring i Grekland, utan flyg/transfer211 495:-Boka
2020-05-23ArlandaLätt vandring i GreklandJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-26Utan flyg/transferLätt vandring i Grekland, utan flyg/transfer211 494:-Boka
2020-09-26ArlandaLätt vandring i GreklandJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-03Utan flyg/transferLätt vandring i Grekland, utan flyg/transfer211 494:-Boka
2020-10-03ArlandaLätt vandring i GreklandJa13 995:-Boka

Erbjudanden

28/9Vandring på Blomsterrivieranfrån 10 995:-
28/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 11 995:-
28/9Lätt vandring i Greklandfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg