Skip to main content

Vandring i Grekland i Aristoteles fotspår

En vacker och fantasieggande vandringsresa genom historien.

Följ med på en historisk vandring i Grekland där nutid och dåtid möts. Vi börjar veckan vid Aristoteles hemby för att sedan fortsätta till området vid Mount Athos där munkar har levt sedan tidig medeltid. Här vandrade även perserkungen Xerxes med sin här. Vi bor bekvämt intill Medelhavet och njuter av goda middagar på kvällen. Maten är värd en resa i sig med sin blandning av grekiskt, turkiskt och munkarnas egen kok-konst. Ja, det här är verkligen en resa för den nyfikne vandraren.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och trerättersmiddagar, fem vandringar med guide inklusive transport och lunch/picknick. Ingår ej: dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Olympiada

Flyg till Thessaloniki och transfer till Olympiada och Hotel Liotopi.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Stageira

Efter en god frukost i trädgården gör vi en första vandring till Stagiera som är resterna av Aristoteles födelsestad. Stageira var en betydande stad redan 600 f.kr och många av ruinerna har grävts fram så man får en bra inblick i livet under antiken. Sedan väntar en lunch i byn innan vi åker upp till vattenfallet vid Varvara.  Vi vandrar en fin led förbi bägge fallen ner mot utkanterna av Olympiades där bussen väntar. Middag på kvällen. Kanske den goda bläckfisken från Olympiades?

8 km  +/-300 m

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring i Aristoteles spår

Buss på morgonen till ”nya” Stageira där vi först besöker en park där flera av Aristoteles upptäckter presenteras på ett pedagogiskt sätt. Sedan vandrar vi den urgamla leden som går mot gamla Stageira. Vi får flera fina vyer över området under vägen. Vi stannar för picknick i det gröna längs vägen. Framme vid vägen till Olympiades väntar vår buss och vi åker till vårt hotell för ett bad. God middag på kvällen.

13 km, +/- 400m

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring vid musselodlingar

Efter frukost åker vi buss söderut och besöker den vackra halvön Marmaris. Här vandrar bland pinjeträden ner mot de lite undangömda stränderna. Här ligger stora musselodlingar. Musslorna från Olympiada skall vara de bästa i Grekland då vattnet är mycket rent och klart här. Vi stannar till för picnic och hinner självklart med ett bad innan bussen hämtar upp oss. 

10 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Vi lämnar Olympiada på förmiddagen och åker till Ouranoupoli, där vi bor andra halvan av veckan.  De som önskar kan åka på en spännande båtresa längs halvön Mount Athos där munkar lever i avskildhet sedan medeltiden.  Eller så kan man bara ta det lugnt vid poolen på Hotel Skites.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring i Alexander den stores fotspår

Idag startar vi direkt från hotellet och vandrar norrut mot kusten. Här har tidigare perserkungen Xerxes och även Alexander den store vandrat med sin härar långt innan Kristi födelse. Man känner verkligen historiens vingslag i det tidlösa landskapet. Målet är den fina stranden vid Koumitsa där picknicken väntar. Buss tillbaka till hotellet.

10 km, +/- 200 meter

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Mount Athos

Sista vandringsdagen gör vi en kortare vandring till gränsen mot Mount Athos. Ja, det är faktiskt så att på halvön Mount Athos bor endast munkar och det krävs tillstånd för att få tillträde att besöka området. Vi vandrar sedan ner till Ouranoupoli som är en livlig hamnstad. Här säljs ikoner som munkarna har målat och mycket mer. Vi äter lunch på en trevlig hamnkrog och får smaka på den speciella maten med rötter i munkarnas kok-konst. Eftermiddagen fri för shopping och/eller bad.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Grekland

Vi lämnar Ouranoupouli efter en vecka fylld av nya intryck.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Chalkidike

Chalkidike är en halvö och region på Greklands norra fastland. Mount Athos utgör halvöns östra del och är en egen region. Halvön är den östligaste av tre, som brukar kallas för ”benen” på Grekland. Thessaloniki ligger alldeles norr om området. Det finns många små badorter längs kusten och naturen är frodig och vacker.
Halvön stod i centrum för striderna mellan Aten och Sparta och besattes senare av det antika kungariket Makedonien. Mount Athos och dess kloster har varit självstyrande sedan medeltiden. Efter det ottomanska imperiets fall tillföll halvön Grekland 1912.
Förutom turism lever man på odling av oliv och vin. Man har även utvunnit guld ur bergen.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Grekland
 • Språk: grekiska
 • Tidsskillnad från Sverige: + 1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige, kort accepteras men ha med lite kontanter ändå
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Grekland

Vi går med svensk guide. En av dagarna har vi även med oss lokalguide som delar med sig av sina kunskaper. Vi lämnar hotellet vid niotiden på morgonen och är tillbaka mitt på eftermiddagen. Tiderna som anges i programmet är effektiv vandringstid. Underlaget är bra och kängor är inget krav även om kängor eller vandringsskor rekommenderas. Luncherna äter vi ibland på restaurang och oftast i form av picknick, som vi hjälps åt att bära med.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Thessaloniki. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Olympiada. Returtransfern från Ouranoupoli tar drygt två timmar. Bussresorna till och från vandringarna tar ca en halvtimme. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Thessaloniki. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell i Aristoteles fotspår

Hotell i Aristoteles fotspår

På vår resa I Aristoteles fotspår bor vi först fyra nätter på Hotel Liotopi eller Hotell Akroyiali där ägarinnan Loulou tar emot med stor gästfrihet. De två hotellen tillhör samma familj och ligger nä...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
28/9Utan flyg/transferVandring i Grekland i Aristotoles fotspår utan flyg/transferEndast 210 995:-Boka
28/9ArlandaVandring i Grekland i Aristotoles fotspår
500 kr rabatt avdragen på denna avgång!
Ja12 995:-Boka

Liknande resor

Kustvandring på Kreta

Kustvandring på Kreta

Till fots och med båt på Kretas vilda sida. - Kretas södra kust är som gjord för vandring. Här följer vi vandringsleden E4 längs fina stränder och branta bergssidor med stora vyer till några av Medel...
Vandring i Albanien

Vandring i Albanien

Spännande vandring i Albaniens inre. - Denna vandringsresa tar oss till Albaniens mytomspunna och fortfarande oupptäckta nationalparker Valbona och Theth i landets norra del. Här har få turister vari...
Vandring på Cypern

Vandring på Cypern

Härliga vandringar i Troodosbergen och vid kusten på halvön Akamas. - Premiär för vår nya vandringsresa på den grekiska, södra delen av Cypern! Här vandrar vi rakt in i den grekiska mytologin, så vi...
Vinvandring i Montenegro

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro. - Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjö...
Båtvandring i Kroatien

Båtvandring i Kroatien

Den kroatiska övärlden är känd för sin skönhet. Upptäck den till fots! - Vi öluffar med egen båt och gör strandhugg vid de vackraste öarna, där både Brac och Hvar förutom betagande vyer bjuder på mån...
Vandring i Israel i Jesu fotspår

Vandring i Israel i Jesu fotspår

En fantasieggande vandringsresa genom kristendomens mest kända platser. - På denna unika vandringsresa följer vi i Jesu fotspår från Nasaret till Genesarets sjö. Vi vandrar i det pastorala landskape...

Erbjudanden

22/6Vandring i Val Gardena, medelfrån 13 995:-
29/6Vandring i Val di Fassafrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg