Skip to main content

Lätt vandring i Apulien med Salento

Vandring i hjärtat av Medelhavet.

Ett av våra mest älskade resmål är Apulien nere på den italienska stövelns klack. På den här vandringsresan beger vi oss till den sydligaste halvön Salento, där vi njuter vi av det genuina Syditalien med lätta vandringar som ger tid till att utforska de vackra konststäderna, medelhavsköket och Italiens kanske bästa stränder. Landskapet är flackt men bildskönt och är som gjort för strövtåg utan jobbiga backar. De vitkalkade byarna ligger utspridda i en till synes oändlig matta av olivträd. Vid Adriatiska havet stupar vita klippor ner i det turkosa havet, och på den joniska sidan sträcker lika vita sandstränder ut sig och bär namnet ”söderns Maldiverna”. Vi upptäcker alltsammans till fots och får dessutom tid att beundra de rikt utsmyckade barockstäderna Lecce, Otranto och Gallipoli. Och maten, ja den är värd ett eget kapitel: gräddig burrata-ost, solmogen frukt och grönsaker, fylliga viner och pepprig olivolja.

Både National Geographic och Lonely Planet har utsett Apulien till en av världens bästa resmål. Det är lätt att förstå varför.

I Salento erbjuder vi både lätt och förlängd variant av programmet. De går på olika datum och hela gruppen går då samma vandringar. De lätta vandringarna passar dig som aldrig vandrat förut eller som bara vill ta det lite lugnare och få tid över till andra upplevelser. Vi vandrar då 5-10 km per dag med försumbar höjdskillnad. Svårighetsgrad 1 på en skala av 5. I det förlängda programmet fortsätter vi en bit varje dag och går 10-15 km, fortfarande med små höjdskillnader. Svårighetsgrad 2 av 5.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1, 2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringsdagar med lunch, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

I Salento erbjuder vi både lätt och förlängd variant av programmet. De går på olika datum och hela gruppen går då samma vandringar. De lätta vandringarna passar dig som aldrig vandrat förut eller som bara vill ta det lite lugnare och få tid över till andra upplevelser. Vi vandrar då 5-10 km per dag med försumbar höjdskillnad. Svårighetsgrad 1 på en skala av 5. I det förlängda programmet fortsätter vi en bit varje dag och går 10-15 km, fortfarande med små höjdskillnader. Svårighetsgrad 2 av 5.

Dag 1 Otranto

Vi landar i Bari och åker buss ner genom Apuliens öppna landskap, med havet skymtande till på ena sidan och de vidsträckta olivlundarna på den andra. Incheckning och middag på vårt familjeägda hotell med bästa läge i Otranto, ”Porten till Orienten”. Här känns det nästan som att vi är i Grekland.

Måltider: Middag.

Dag 2 Vandring Valle d'Idro

Vi avnjuter vår frukost med utsikt över havet innan vi går vår första vandring direkt från hotellet. Vi följer floden Idro inåt landet, bland olivlundar, pinje, cypress och många små odlingar i det kulliga landskapet. Via grottkyrkan Sant'Angelo återvänder vi sedan till Otranto för en eftermiddags avkoppling. Lockar gamla stan med sina vackra miljöer eller stranden med bad?

Lätt vandring: 2,5 tim, 6 km, +50 m, -50 m.

Förlängd vandring: efter att vi kommit tillbaka till Otranto fortsätter vi med en tur längs kusten och den färgstarka bauxitgruvan som ligger här.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Canale Tariano

Idag åker vi genom Salentos tidlösa landsbygd till den joniska sidan, som visar upp en helt annan miljö än den adriatiska: vidsträckta, vita stränder som kallas för ”Salentos Maldiverna”. Ovanför ligger olivlundar och skogspartier där bara syrsorna hörs. Vi vandrar ner genom en förhistorisk flodbädd förbi oliv, fikon och fikonkaktus, innan landskapet öppnar upp sig mot det blåa havet. Picknick i sanddynerna och kanske ett dopp i det kristallklara vattnet innan vi åker buss ner längs kusten till Santa Maria di Leuca vid Apuliens södra udde. Här ligger många fantasifulla villor längs strandpromenaden, och vi går upp till fyren som bjuder på fina utsikter över området där Joniska och Adriatiska havet möts.

Lätt vandring: 3 tim, 7 km, +100 m, -100 m.

Förlängd vandring: efter strandpicknicken följer vi de gamla kanalerna genom dynerna till lilla Torre Pali, där husen står direkt på stranden. Här tar vi något läskande på en bar innan vi fortsätter med buss till Santa Maria di Leuca.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring Sentiero Cipolliane

Den kanske vackraste kuststräckan ligger långt nere på den adriatiska sidan. Här finns inga sandstränder utan bara dramatiska klippor och små fiskelägen. Med start i Gagliano del Capo går vi ner genom en ravin till Ciolo, och följer sedan en fin kustled förbi de grottor där våra förfäder en gång bodde. Lunch i Novaglie, där det återigen finns möjlighet till ett svalkande bad. Vi åker sedan den panoramiska kustvägen tillbaka mot Otranto.

Lätt vandring: 2,5 tim, 6 km, -50 m.

Förlängd vandring: efter lunchen fortsätter vi vandringen längs Sentiero del Sale, saltstigen, längs de gamla tratturi-lederna genom olivlundarna.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Idag är det nästan obligatoriskt med ett besök i Lecce, som med rätta kallas för Söderns Florens. Denna barocka konststad lockar med mycket skönhet och trevliga serveringar. De flesta husen är byggda i den lokala, honungsgula tuffstenen. Den som vill stannar kvar i Otranto för några sköna bad och lite strosande i gränderna. Det finns också möjlighet att åka på båtutflykt eller hyra cykel eller vespa.

Måltider: Frukost.

Dag 6 Vandring Porto Selvaggio

På den joniska kusten ligger ett naturområde som låter oss ana hur Medelhavet tedde sig innan människan kom hit. Vi börjar vandringen vid Torre dell’Alto innan vi går utför mot en vild strand. Leden snirklar sig sedan genom doftande pinjeskog innan vi når Torre Uluzzo. Picknicken dukas upp i naturen. Vi går sedan tillbaka längs kusten och in i fashionabla badorten Santa Caterina för en välförtjänt after walk. Efter vandringen besöker vi vackra Gallipoli, som ligger på en rund ö och vars gränder för tankarna till Bella Notte.

Lätt vandring: 3 tim, 8 km, +100 m, -100 m.

Förlängd vandring: vi förlänger rundturen norrut mot Masseria Torre Nuova innan vi vänder tillbaka mot Torre Uluzzo och Santa Caterina.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring Sant’Andrea

Vi åker buss norrut förbi sjöarna Alimini och börjar vandringen vid Grotta della Poesia, en naturlig simbassäng omnämnd av Lonely Planet. Leden följer sedan de branta, vita klipporna vid kusten mot Torre dell’Orso. Snart ser vi de kända ”systrarna”, två höga vita klippor ute i havet. Naturen blir allt vildare och vi går hela tiden med det glittrande havet på ena sidan och den doftande medelhavsvegetationen på den andra. Efter pytteorten Sant’Andrea väntar de magnifika ”faraglioni”, klippor och naturliga broar skapade av erosionens kraft. Vi går ner på en av de små badvikarna av kritvit sand för ett dopp och ett mellanmål. Så småningom viker vi av in i den skuggande pinjeskogen och når vår agriturismo, där vi får hjälpa till att knåda pastan till lunch. Buss tillbaka till Otranto och avskedsmiddag på hotellet.

Lätt vandring: 3,5 tim, 10 km, försumbar höjdskillnad.

Förlängd vandring: Efter agriturismon går vi genom en vacker pinjeskog till Baia dei Turchi, en vild och vacker strand där turkarna gick i land förr.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Apulien och Salento

Vi återvänder hem efter en härlig upptäcktsresa till fots i sydligaste Italien.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Apulien och Salento

Denna långsträckta region omfattar både klacken och hälsporren på den italienska stöveln. Vi ägnar oss åt den sydligaste halvön, Salento, där Italiens östligaste udde finns (vid Otranto), liksom landsänden där joniska och adriatiska havet möts (Leuca). Landskapet är flackt men ändå vackert tack vare den intensivt röda jorden och de många olivlundarna. Joniska havet har en sandig kust som är välbesökt under sommarmånaderna, medan adriatiska sidan är klippig och full av badvikar. Apulien ingick i antikens Storgrekland och det känns fortfarande i kultur och arktitektur.

 • Klimat: medelhavsklimat, 20-25 grader på våren och hösten
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Sverige, kort accepteras sparsamt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: svenska platta kontakter passar, medan de jordade kräver adapter

Vandring i Apulien

Denna resa passar dig som aldrig vandrat förut, eller dig som vill ta det lite lugnare och få tid över till andra upplevelser. Vi vandrar 5-10 km per dag med liten höjdskillnad. Några korta backar och trappor förekommer. Underlaget är snällt med stigar, grusvägar och korta bitar asfalt. Korta partier är smala och steniga stigar. Vi brukar lämna hotellet kl 9 och vara tillbaka mitt på eftermiddagen. Vi går med svensktalande guide. Luncherna äter vi ömsom på restaurang, ömsom som medhavd picknick i naturen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bari. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Otranto. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bari eller Brindisi. Från Bari centrum går det tåg till Otranto (tider och priser: www.fseonline.it). Då flygen till Apulien är dyra kan man också flyga till Rom och ta snabbtåget Frecciargento från Rom till Bari på cirka fyra timmar. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotel Albania

Hotel Albania

Detta fräscha och familjeägda hotell har ett svårslaget läge intill både Otrantos fina stadskärna och dess fina sandstrand, som lockar till både morgon- och kvällsdopp i det klara vattnet. Frukost och...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
23/9Utan flyg/transferVandring i Apulien med Salento, förlängt program, utan flyg/transfer410 995:-Boka
23/9KastrupVandring i Apulien med Salento, förlängt program213 495:-Boka
23/9ArlandaVandring i Apulien med Salento, förlängt programMer än 814 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
30/9Utan flyg/transferLätt vandring i Apulien med Salento, utan flyg/transfer410 995:-Boka
30/9ArlandaLätt vandring i Apulien med SalentoMer än 814 995:-Boka
30/9LandvetterLätt vandring i Apulien med Salento814 995:-Boka

Liknande resor

Vandring i Kalabrien

Vandring i Kalabrien

En unik vandringsresa i Syditalien. - Kalabrien är en av Italiens bäst bevarade hemligheter. Här står fortfarande ”solens mat” på menyn och om du redan har besökt norra delarna av Italien vågar vi lo...
Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandringsresor i Ligurien till den vilda och vackra kusten i norra Italien - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välja mellan ett korta...
Vandring på Amalfikusten

Vandring på Amalfikusten

Vandring amalfikusten i den vackraste kusten i Italien - Så står det på en plakett i Amalfi, och vi är böjda att hålla med. Amalfikusten anses av många vara den vackraste kustremsan i Italien. Den br...
Vandring på Siciliens Eoliska öar

Vandring på Siciliens Eoliska öar

En solig vandringsresa på de mytomspunna Eoliska öarna norr om Sicilien. - Norr om Sicilien ligger de Eoliska öarna, små gröna vulkanöar med slående vacker natur. Stromboli är kanske den mest kända ö...
Vandring i Apulien med Matera

Vandring i Apulien med Matera

I hjärtat av Syditaliens skönaste landskap. - På den italienska stövelns klack ligger Apulien, en avspänd del av Italien där både solen och gästfriheten värmer lite extra. Vi börjar resan i Apuliens...
Vandring vid Comosjön

Vandring vid Comosjön

Här har man semestrat sedan romartiden och det är inte svårt att förstå varför. - Denna sköna vandringsresa går till ett av Italiens vackraste områden. Comosjön är kanske mest känd för sina storslagn...