Skip to main content

Vandring i Apulien med Matera

I hjärtat av Syditaliens skönaste landskap.

På den italienska stövelns klack ligger Apulien, en avspänd del av Italien där både solen och gästfriheten värmer lite extra. Vi börjar resan i Apuliens mest kända by Alberobello, där de runda ”smurfhusen” trulli bjuder på en lustig miljö. Härifrån gör vi utflykter till fots genom spännande raviner och sekelgamla olivlundar. Vi förflyttar oss sedan till havet och Monopoli för ett par vandringar längs adriatiska kusten. Här speglas de varma sandstensfasaderna i det turkosa vattnet och fiskebåtarna ligger uppdragna huller om buller på stranden. Mer Medelhav än så här blir det inte! Avslutningen blir något alldeles extra: vi smiter över gränsen till grannlandskapet Basilicata och UNESCO-listade Matera. Här har man både bott och bett i grottor sedan årtusenden och såväl Pasolini som Mel Gibson har spelats in filmer i den unika miljön. Området är laddat med spännande historia. Vi bor på tre trevliga hotell och äter middagarna på utvalda restauranger. En vandringsresa med djupdykningar i Apuliens kultur, natur, historia och gastronomi!

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch och transporter, engelsktalande lokalguide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Alberobello

Vi flyger till Bari och åker vidare till kända Alberobello med sina trulli-hus. Här bor vi centralt i tre nätter, omhuldade av syditaliensk landsbygd. På kvällen bekantar vi oss med Apuliens fräscha och smakrika medelhavskök.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring i Terra delle Gravine

Den första dagen börjar med en kort transfer till naturskyddsreservatet Terra delle gravine. Här börjar vår första vandring, som tar oss genom ett spännande karstlandskap av raviner, grottor och vatten. Efteråt besöker vi en av områdets äldsta keramikverkstäder, där vi får beundra ett hantverk med tusenåriga anor.

4 timmar, 10 km, 150 m upp, 150 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Via dell’acqua

Efter frukost åker vi en kort bit till starten av vår led som följer Apuliens ”gömda flod”, en akvedukt som når hela vägen ner till lands ände vid Santa Maria di Leuca. Här får vi vandra genom historien och ett landskap fyllt av sekelgamla olivträd. Vi besöker sedan Locorotondo, en av Italiens vackraste byar, där vi kan gå vilse i de vitkalkade gränderna. Till sist tar vi tåget tillbaka till Alberobello.

5 timmar, 13 km, 200 m upp, 200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring till Monopoli med matlagning

Idag säger vi arrivederci till Alberobello och åker ut till adriatiska kusten. Vandringen börjar vid ett befäst kloster vid havet, där bland andra de maltesiska korsriddarna höll till. Vi går längs kusten och passerar vakttorn där man tände eldar för att varna för saracenska pirater, och en suggestiv grottby med medeltida anor. Till lunch får vi vara med och knåda den lokala pastasorten orecchiette och avnjuta den tillsammans med diverse delikatesser. Vi checkar sedan in för tre nätter på vårt fina hotell i Monopoli.

4 timmar, 10 km, 100 m upp, 100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag i Monopoli

Monopoli grundades av messapierna för 2500 år sedan och har sett romare, östgoter,  bysanter, normanner, korsriddare och aragonier passera genom sin långa historia. Idag är det en vacker liten kuststad där de varma sandstensfasaderna speglas i den turkosa bukten och fiskebåtarna ligger uppdragna huller om buller på stranden. Mer Medelhav än så här blir det inte! Ikväll ges chansen att hitta sin alldeles egna Lady och Lufsen-restaurang under stjärnhimlen.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring till Polignano

I den uppåtgående solen (som i Italien når Apulien först) vandrar vi i riktning mot Polignano, en av de finaste kustbyarna i den här delen av Apulien. Gamla stan är befäst av en tjock stadsmur och ligger på en udde med en pittoresk strand nedanför. På vägen utforskar vi ett spännande och vilt landskap av klippor, grottor och vikar.

3 timmar, 8 km, 100 m upp, 100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring i Sassi di Matera

Idag åker vi till en av världens äldsta städer! Matera ligger i grannlandskapet Basilicata och är ett måste för den som besöker de centrala delarna av Apulien. Världsarvslistade Sassi di Matera är ett fascinerande område med kyrkor och bostäder inhuggna direkt i klipporna. Här har många filmer spelats in (Pasolinis Matteusevangeliet och Mel Gibsons Passion of Christ för att nämna några). Vår lokala guide leder oss genom historia, geologi, natur och mycken skönhet på vår sista vandring. Avskedsmiddag på kvällen.

5 timmar, 11 km, 400 m upp, 400 m ner

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till Apulien och Matera

Vi återvänder hem efter en veckas stora upplevelser i denna sevärda del av Italien.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Apulien

Denna långsträckta region omfattar både klacken och hälsporren på den italienska stöveln. På denna resa håller vi oss till Apuliens centrala delar. Här finner vi förutom handelsstaden Bari några av Italiens vackraste byar som Alberobello, Locorotondo, Ostuni och Polignano. Landskapet är flackt till lätt kuperat och bjuder på spännande inslag av raviner och klippor.

 • Klimat: medelhavsklimat, 20-25 grader på våren och hösten
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Sverige, kort accepteras sparsamt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: svenska platta kontakter passar, medan de jordade kräver adapter

Vandring i Apulien

För att få ut så mycket som möjligt av Apuliens rika kultur, gastronomi och historia genomförs resan med vår duktiga, engelsktalande lokalguide Luigina som kan allt om området. Vid större grupper kompletterar vi med en svensk reseledare. Vi börjar vandringarna runt niotiden och är tillbaka på hotellet sen eftermiddag. Vi åker kortare sträckor privat buss till och från vandringarna. Underlaget är bra och består mestadels av bra men bitvis steniga stigar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bari. Vi har sedan cirka 1 timmes transfer till Alberobello. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bari eller Brindisi. Från Bari centrum går det tåg till Alberobello (tider och priser: www.fseonline.it). Då flygen till Apulien är dyra kan man också flyga till Rom och ta snabbtåget Frecciargento från Rom till Bari på cirka fyra timmar. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Intryck från Apulien

I Syditalien säger man att den som kommer dit gråter två gånger: en gång när de anländer och en gång när de åker därifrån. Att Italien är ett alldeles särskilt land, det vet vi och det är till och med titeln på en bok (av Göran Hägg). Nord och syd är två skilda världar och den som rest i norr slås genast av det efterblivna, det slitna, det lantliga. Vad är det som inte fungerar?

Sådana funderingar glöms snart bort så fort man sveps iväg av lokalbefolkningen och deras livsstil. Stolta är de över sin vackra landsände, mest av allt över maten (Italiens bästa mat kommer precis från alla regioner, beroende på var man ställer frågan). Om tåget sedan kommer i tid (eller alls) eller om det där huset inte putsat fasaden sedan republiken instiftades, vad spelar det för roll? Solen skiner, man tar sig tid att stanna och prata med vänner och snart är det ju matdags.

Gästfrihet är ett slitet uttryck som når sina högsta höjder i Syditalien. Det är speciellt skönt som resenär att möta nyfikenhet och bli bjuden på det där lilla extra. För den bästa maten kommer ju just härifrån, smaka! Undertecknad har den intressanta förmånen att ha apuliska svärföräldrar. Varje söndag sätter vi oss till bords med vässade bestick och spänningen inför en batalj. Anklagelser om att för mycket mat lagats nu igen flyger över bordet medan svärmor ler nöjt. Så ska det vara. I syd finns inget överflöd annat än på bordet och i hjärtat. Kom bara ihåg att aldrig tömma vinglaset för då fylls det som genom magi igen. Och igen.

Maten ja. Mången nordbor har blivit sittande framför en vit tallrik med en vit buffelmozzarella på och ingenting mer. Var är såsen? Den som kan ställa om sina smaklökar till de finare nyanserna hos riktigt färska och kärleksfullt behandlade råvaror förstår snart. Men efter den vita mozzarellan kommer röda tomater, gyllene olivolja, gröna cime di rapa och mycket mer tills vi säger stopp. Allt rigoröst separerat men ack så gott.

Så när nordbor (från Sverige eller Lombardiet) lämnar Syditalien är det ofta med en tår i ögonvrån. Gästfriheten, maten, solen, det klara badvattnet och det avslappnade tempot. Det saknar man gärna när man återvänt till det fungerande hemmet. Arrivederci. Vi ses väl snart igen?

Dahn Svensson

Karta

Hotell

Hotell Vandring i Apulien med Matera

Hotell Vandring i Apulien med Matera

Vi bor på tre olika hotell under vår reseupplevelse till fots i Apulien och Basilicata: Hotel Silva*** - Alberobello ser ut lite som en smurfby med sina vitkalkade trulli-hus och här råder en skön me...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-26Utan flyg/transferVandring i Apulien med Matera, utan flyg/transfer413 495:-BokaMer information
2021-04-26ArlandaVandring i Apulien med MateraJa16 995:-BokaMer information
2021-04-26LandvetterVandring i Apulien med Matera216 995:-BokaMer information
2021-09-27Utan flyg/transferVandring i Apulien med Matera, utan flyg/transfer413 495:-BokaMer information
2021-09-27ArlandaVandring i Apulien med Matera416 995:-BokaMer information
2021-09-27LandvetterVandring i Apulien med Matera416 995:-BokaMer information
2021-10-04Utan flyg/transferVandring i Apulien med Matera, utan flyg/transfer413 495:-BokaMer information
2021-10-04ArlandaVandring i Apulien med MateraJa16 995:-BokaMer information
2021-10-04LandvetterVandring i Apulien med Matera516 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg