Skip to main content

Vandring i Apulien med Matera

I hjärtat av Syditaliens skönaste landskap.

På den italienska stövelns klack ligger Apulien, en avspänd del av Italien där både solen och gästfriheten värmer lite extra. Vi börjar resan i Apuliens mest kända by Alberobello, där de runda ”smurfhusen” trulli bjuder på en lustig miljö. Härifrån gör vi utflykter till fots genom spännande raviner och sekelgamla olivlundar. Vi förflyttar oss sedan till havet och Monopoli för ett par vandringar längs adriatiska kusten. Här speglas de varma sandstensfasaderna i det turkosa vattnet och fiskebåtarna ligger uppdragna huller om buller på stranden. Mer Medelhav än så här blir det inte! Avslutningen blir något alldeles extra: vi smiter över gränsen till grannlandskapet Basilicata och UNESCO-listade Matera. Här har man både bott och bett i grottor sedan årtusenden och såväl Pasolini som Mel Gibson har spelats in filmer i den unika miljön. Området är laddat med spännande historia. Vi bor på tre trevliga hotell och äter middagarna på utvalda restauranger. En vandringsresa med djupdykningar i Apuliens kultur, natur, historia och gastronomi!

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch och transporter, engelsktalande lokalguide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Alberobello

Vi flyger till Bari och åker vidare till kända Alberobello med sina trulli-hus. Här bor vi centralt i tre nätter, omhuldade av syditaliensk landsbygd. På kvällen bekantar vi oss med Apuliens fräscha och smakrika medelhavskök.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring La Gravina di Riggio

Den första dagen börjar med en kort transfer till Grottaglie och naturskyddsreservatet Terra delle gravine. Här börjar vår första vandring, som tar oss genom ett spännande karstlandskap av raviner, grottor och vatten. Efteråt besöker vi en av områdets äldsta keramikverkstäder, där vi får beundra ett hantverk med tusenåriga anor.

4 timmar, 10 km, 150 m upp, 150 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Via dell’acqua

Efter frukost åker vi en kort bit till starten av vår led som följer Apuliens ”gömda flod”, en akvedukt som når hela vägen ner till lands ände vid Santa Maria di Leuca. Här får vi vandra genom historien och ett landskap fyllt av sekelgamla olivträd. Vi besöker sedan Locorotondo, en av Italiens vackraste byar, där vi kan gå vilse i de vitkalkade gränderna. Till sist tar vi tåget tillbaka till Alberobello.

5 timmar, 13 km, 200 m upp, 200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring till Monopoli

Idag säger vi arrivederci till Alberobello och åker ut till adriatiska kusten. Vandringen börjar vid ett befäst kloster vid havet, där bland andra de maltesiska korsriddarna höll till. Vi går längs kusten och passerar vakttorn där man tände eldar för att varna för saracenska pirater, och en suggestiv grottby med medeltida anor. Till lunch får vi vara med och knåda den lokala pastasorten orecchiette och avnjuta den tillsammans med diverse delikatesser. Vi checkar sedan in för två nätter på vårt fina hotell i Monopoli.

4 timmar, 10 km, 100 m upp, 100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag i Monopoli

Monopoli grundades av messapierna för 2500 år sedan och har sett romare, östgoter,  bysanter, normanner, korsriddare och aragonier passera genom sin långa historia. Idag är det en vacker liten kuststad där de varma sandstensfasaderna speglas i den turkosa bukten och fiskebåtarna ligger uppdragna huller om buller på stranden. Mer Medelhav än så här blir det inte! Ikväll ges chansen att hitta sin alldeles egna Lady och Lufsen-restaurang under stjärnhimlen.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring till Polignano

I den uppåtgående solen (som i Italien når Apulien först) vandrar vi i riktning mot Polignano, en av de finaste kustbyarna i den här delen av Apulien. Gamla stan är befäst av en tjock stadsmur och ligger på en udde med en pittoresk strand nedanför. På vägen utforskar vi ett spännande och vilt landskap av klippor, grottor och vikar. Väl framme hoppar vi på bussen som ska ta oss till resans sista etappmål: Matera.

5 timmar, 11 km, 100 m upp, 100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring i Sassi di Matera

Tänk att vakna upp i en av världens äldsta städer! Matera ligger i grannlandskapet Basilicata och är ett måste för den som besöker de centrala delarna av Apulien. Världsarvslistade Sassi di Matera är ett fascinerande område med kyrkor och bostäder inhuggna direkt i klipporna. Här har många filmer spelats in (Pasolinis Matteusevangeliet och Mel Gibsons Passion of Christ för att nämna några). Vår lokala guide leder oss genom historia, geologi, natur och mycken skönhet på vår sista vandring. Avskedsmiddag på kvällen.

5 timmar, 11 km, 150 m upp, 150 m ner

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till Apulien och Matera

Vi återvänder hem efter en veckas stora upplevelser i denna sevärda del av Italien.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Apulien

Denna långsträckta region omfattar både klacken och hälsporren på den italienska stöveln. På denna resa håller vi oss till Apuliens centrala delar. Här finner vi förutom handelsstaden Bari några av Italiens vackraste byar som Alberobello, Locorotondo, Ostuni och Polignano. Landskapet är flackt till lätt kuperat och bjuder på spännande inslag av raviner och klippor.

 • Klimat: medelhavsklimat, 20-25 grader på våren och hösten
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Sverige, kort accepteras sparsamt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: svenska platta kontakter passar, medan de jordade kräver adapter

Vandring i Apulien

För att få ut så mycket som möjligt av Apuliens rika kultur, gastronomi och historia genomförs resan med vår duktiga, engelsktalande lokalguide Luigina som kan allt om området. Vid större grupper kompletterar vi med en svensk reseledare. Vi börjar vandringarna runt niotiden och är tillbaka på hotellet sen eftermiddag. Vi åker kortare sträckor privat buss till och från vandringarna. Underlaget är bra och består mestadels av bra men bitvis steniga stigar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bari. Vi har sedan cirka 1 timmes transfer till Alberobello. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bari eller Brindisi. Från Bari centrum går det tåg till Alberobello (tider och priser: www.fseonline.it). Då flygen till Apulien är dyra kan man också flyga till Rom och ta snabbtåget Frecciargento från Rom till Bari på cirka fyra timmar. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotell Vandring i Apulien med Matera

Hotell Vandring i Apulien med Matera

Vi bor på tre olika hotell under vår reseupplevelse till fots i Apulien och Basilicata: Hotel Silva*** - Alberobello ser ut lite som en smurfby med sina vitkalkade trulli-hus och här råder en skön me...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
23/9Utan flyg/transferVandring i Apulien med Matera, utan flyg/transferJa11 995:-Boka
23/9KastrupVandring i Apulien med MateraFullt14 495:-Fullt
23/9ArlandaVandring i Apulien med MateraJa15 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
30/9Utan flyg/transferVandring i Apulien med Matera, utan flyg/transferEndast 411 995:-Boka
30/9ArlandaVandring i Apulien med MateraEndast 415 995:-Boka
30/9LandvetterVandring i Apulien med MateraFullt15 995:-Fullt

Liknande resor

Vandring vid Gardasjön

Vandring vid Gardasjön

Maffiga vandringar vid Alpernas Riviera. - Gardasjön är nog Italiens mest omtyckta sjö. Här samlas badare, surfare, kulturresenärer och gourmeter från båda sidorna Alperna. Och så vandrare förstås. R...
Vandring på kustleder på Sardinien

Vandring på Sardinien

Riktiga vandringar i vild Medelhavsmiljö! - Vi älskar Medelhavet och jakten efter den perfekta vandringen i området har lett oss till Sardinien. Närmare bestämt till den bergiga och avlägsna östkuste...
Vandring på Sicilien

Vandring på Sicilien

En solig vandringsresa med Taormina och Etna. - Östra Sicilien har det mesta som en vandrare kan önska: dramatisk natur, tidlösa små byar, ljumma bad och så förstås Etna, Europas högsta aktiva vulkan...
Lätt vandring i Apulien med Salento

Lätt vandring i Apulien med Salento

Vandring i hjärtat av Medelhavet. - Ett av våra mest älskade resmål är Apulien nere på den italienska stövelns klack. På den här vandringsresan beger vi oss till den sydligaste halvön Salento, där vi...
Vandring i Kalabrien

Vandring i Kalabrien

En unik vandringsresa i Syditalien. - Kalabrien är en av Italiens bäst bevarade hemligheter. Här står fortfarande ”solens mat” på menyn och om du redan har besökt norra delarna av Italien vågar vi lo...
Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

En vild och vacker kuststräcka i norra Italien som lockar till sig vandrare och livsnjutare. - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välj...

Erbjudanden

22/6Vandring i Val Gardena, medelfrån 13 995:-
29/6Vandring i Val di Fassafrån 13 995:-
29/6Vandring i Val di Fassafrån 13 995:-
1/7Vandring i Limone Piemontefrån 13 995:-
6/7Vandring i Cortinafrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg