Vandring i Apenninerna och Gran Sasso

En italiensk upptäckarresa till ”Lilla Tibet” i Abruzzo, Apenninernas hjärta.

Knappt två timmar från Rom i regionen Abruzzo ligger den stora nationalparken Gran Sasso med toppar på närmare 3000 meter. Här finns ett rikt nätverk av leder och den storslagna naturen står inte Alperna efter. Dolomittoppar och vidsträckta, vilda högplatåer välkomnar vandraren. Här har man spelat in westernfilmer och området kallas ofta för ”Lilla Tibet” bland alpinisterna. Vandringen är omväxlande och tar oss både över panoramiska kammar och välbevarade bergsbyar. Vi njuter av lagade luncher, bland annat under bar himmel på en grillrestaurang och på flera bergshyttor. På vilodagen badar vi i Adriatiska havet, en timmes bilresa bort. Både luncherna och utflykten ingår i priset!
Vi bor på ett nyrenoverat familjeägt hotell nära vandringarna och njuter av traktens mat på kvällarna. Om solen värmer så passar ett dopp i hotellets pool fint efter vandringen. Detta är en av våra mer originella resor, med en härlig kombination av ett "vildare" Italien och riktiga bergsvandringar.

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och fyrarättersmiddagar, fem vandringsdagar med lagad lunch, guide, transporter och liftar enligt program, utflykt till Adriatiska havet. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 Abruzzo

Vi flyger till Rom och åker buss österut i knappt två timmar. Gran Sasso-massivet tornar snart upp sig framför oss. Vi välkomnas av värdfamiljen på vårt fräscha hotell och bänkar oss för den första av många högklassiga middagar. Här finns endast Abruzzo-viner i listan, men de räcker gott!

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Santo Stefano di Sessanio

Den första vandringen går lätt utför från de höglänta betesmarkerna till den tidigare övergivna byn Santo Stefano. Här bodde en gång fåraherdar och byn har fått nytt liv tack vare en svensk-italiensk entreprenör som inhyst hotell i de välbevarade husen. Miljön är suggestiv. Vi bänkar oss för traktens specialitet linser och får på en lokal servering. Vandringen fortsätter sedan mot den fantasieggande borgen Rocca Calascio.

Svårighetsgrad 2 vandrare på en skala av 5

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Campo Pericoli

Efter frukost tar vi linbanan upp till Campo Imperatore, och påbörjar en magnifik vandring i högalpin miljö bland dolomiterberg och djupa dalar. Den som vill gör en förlängning till toppen Pizzo Cefalone och belönas med hänförand utsikter. På vägen ner bänkar vi oss för ett rustikt mål varm mat på en bergshytta.

Svårighetsgrad 3 vandrare på en skala av 5

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Sirente-Velino

Idag besöker vi en annan av Abruzzos många nationalparker, Sirente-Velino. Här gör vi en skön vandring i ett omväxlande landskap och äter lunch på en mysig hytta. Naturen skiljer sig från övriga dagar och vi går både i bokskog och över ängar, med Gran Sassos profil som tornar upp sig i fjärran.

Svårighetsgrad 2 vandrare på en skala av 5

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Idag åker vi på badutflykt till Adriatiska havet. Vi når stranden på 1,5 timme genom den långa Gran Sasso-tunneln, och får se det vackra landskapet på andra sidan Apenninerna. Från höga berg till Medelhavet, det är nära till allt här!

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring Monte Aquila

Vi åker upp till Campo Imperatore och vandrar till Monte Aqulia, en av områdets mest kända berg. "Lilla Tibet" breder ut sig i sin vackra ödslighet nedanför oss. Nedstigningen går längs en panoramisk kam och vi avslutar med god lunch på bergshotellet där Mussolini en gång satt fången.

Svårighetsgrad 3 vandrare på en skala av 5

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Monte Camicia

Bussen tar oss till högplatån och hyttan Fonte Vetica, där vi vandrar upp mot den norra bergskammen. Efter skön motion når vi Monte Camicia, och den som vill går även upp på Monte Siella innan vi gå ner. Efter nedstigningen går vi över prärien till en ensligt belägen grillrestaurang för sen lunch i det fria. Kor och hästar strövar fritt och här känns vilda västern nära! Avskedsmiddag på kvällen.

Svårighetsgrad 3 vandrare på en skala av 5

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till Gran Sasso

Vi vinkar farväl till värdfamiljen och beger oss tillbaka till Rom och Sverige, efter en unik bergsupplevelse.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Gran Sasso och Abruzzo

Abruzzo heter den oexploaterade regionen mitt i Italien, strax öster om Rom. Den sträcker sig från Adriatiska kusten upp till Apenninernas högsta delar och bjuder på oöverträffad variation. Längs kusten radar badorterna upp sig och uppe i bergen ligger byarna övergivna och naturen dominerar. En tredjedel av territoriet består av nationalparker. Vi vandrar i bergsmassivet Gran Sasso som är nationalpark och ett mycket speciellt område: kalk- och dolomitbergen för tankarna till Alperna medan det böljande höglandet brukar liknas vid Tibet eller Vilda Västerns prärier. Apenninernas högsta topp heter Corno Grande, 2912 möh, och ligger mitt i Gran Sasso.

 • Klimat: Det sydliga läget gör att klimatet är varmare än i Alperna. Samtidigt vandrar vi många dagar på hög höjd och man måste vara beredd på kallare luft.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, engelska fungerar ibland.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Billigare än i Sverige. Det finns ingen bankomat där vi bor, så ta med kontanter hemifrån.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: krävs för jordade kontakter, dock ej för de platta ojordade.
 • Övrigt: Det finns varken matbutik eller apotek där vi bor. Det finns några barer och enklare restauranger, samt en vandringsbutik. På förfrågan kan vi under en av bussresorna stanna vid en större butik. Ta gärna med snacks hemifrån.

Vandring i Gran Sasso

Vi ger extra bra service med både svensk och kunnig lokalguide på vandringarna. Man bör klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng per dag. Underlaget varierar mellan stenig alpin terräng och mjuka stigar och gräs. Vandringskängor krävs. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vi åker linbana eller privat transferbuss till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Vi äter oftast lunch på restaurang, men de dagar den infaller sent får vi med oss ett mellanmål från hotellet.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Rom Fiumicino. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Fonte Cerreto. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Rom. Man kan sedan ta sig med tåg till L'Aquila (3,5-4 tim) och vidare till Fonte Cerreto med taxi. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Intryck från Gran Sasso

Abruzzo: 
En riktig spaghettiwestern!

Ett hus – det måste vara en hägring. Vi har just kommit ner från en vandring högt uppe på Monte Camicias bergsrygg, en av de högsta i Apenninerna. Svettiga och småtrötta längtar vi intensivt efter svalkande dryck och lite mat.

Värmen har kommit oss till mötes med nedstigningen från höjderna. När vi närmar oss delar sig hägringen, vi ser nu två hus på den vida slätten. Så känner vi grilldoften och förstår att hägringen faktiskt är verklig. En stund senare njuter vi lutade mot husväggen av små möra grillspett på lamm, arrosticini, som vi sköljer ner med kall öl. Framför oss brer högplatån Campo Imperatore ut sig.
Vi befinner oss bara knappa två timmar från Rom, men helt i vildmarken, i nationalparken Gran Sasso. Regionen heter Abruzzo, inte så bekant för de flesta. I ryggen har vi Apenninernas högsta topp Corno Grande som snuddar tretusen meter över havet.

Den stora gräsplatån liknar en prärie. Boskap har vallats här i alla tider; antalet får på bete var en gång över miljonen, nu är det mest kossor som njuter av den artrika växtligheten.
Nästa dag vandrar vi på lägre höjd, genom blomsterprydda sluttningar. Vårt första mål för dagen är Santo Stefano de Sessanio, en liten befäst medeltida by. Här har svenskättade Daniel Kihlgren skapat ett så kallat albergo diffuso. Det är ett ganska nytt begrepp, och bygger på idén att ta till vara på vanliga bostäder som står tomma och erbjuda turister, med en central punkt för nycklar och service. Daniels hotell utgör nästan hela byn, och längs huvudgatan ligger hans reception, bar och restaurang.
Vi vandrar runt en bra stund, känner in atmosfären i de medeltida gränderna, och missar förstås tiden för lunchserveringen. Det löser sig enkelt i en delikatessbutik vid ett litet torg där man kvickt dukar fram fat med traktens godsaker åt oss.

Efter en mycket liten kopp espresso fortsätter vi vandringen, nu mot den mäktiga borgruinen Rocca di Calascio som vakar över dalen. Vi lunkar på i den varma eftermiddagen, när plötsligt en fårskock korsar vår väg. Fåren vaktas av sex stora fårhundar och en vänlig fåraherde. Han berättar att hundarna skall vakta mot varg, senast förra veckan hade han förlorat tre får. Vi begrundar det hela och undrar vad han tycker om sina får. Äsch, de är riktigt korkade och gör sig bäst på grillen! Det vet vi svarar vi, och tänker på grillspetten dagen innan.

Väl uppe vid fästningen – vi tror det är den högst belägna i Italien – beundrar vi den vidunderliga utsikten, och fantiserar om Rickard Lejonhjärta och Robin Hood. På väg ner mot Calascios enda bar hör vi musik, en riktigt duktig violinist. I denna håla har man musikkvällar och kammarmusikfestival får vi veta. Italien! Vilken mix av intryck man alltid bjuds! Kvar på resan har vi bland annat toppturer i Mussolinis spår. Måtte tiden gå långsamt.

Johan Magnusson

Skriv ut

Karta

Hotell

Nido dell'Aquila

Nido dell'Aquila

***
Hotel Nido dell'Aquila*** "Örnnästet", på italienska, ligger alldeles vid foten av Gran Sasso. Hotellet ligger lugnt beläget, inte långt från k...

Avgångar & priser

  För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  8/7Utan flyg/transferNido dell'AquilaFullt10 995:-Fullt
  8/7ArlandaNido dell'AquilaFullt12 995:-Fullt
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  15/7Utan flyg/transferNido dell'AquilaFullt10 995:-Fullt
  15/7ArlandaNido dell'AquilaFullt12 995:-Fullt