Skip to main content

Vandring i Andorra

Vackrare än Alperna? Många tycker det!

Det lilla landet Andorra mitt i Pyrenéerna bjuder på stora kontraster. I huvudstaden Andorra la Vella ligger butikerna tätt och några kilometer bort breder vackra alpängar ut sig. Vi vandrar i nya områden varje dag och får njuta av storslagen natur väl i klass med Alpernas, med vissa inslag av medelhavsvegatation. Upplevelsen av bergen blir en helt annan, här är det spansk och katalansk kultur som råder. Lederna är fina och glest befolkade och det solsäkra klimatet gör inte saken sämre!

Kika gärna på Andorras egna kortfilm från vandringslederna här

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, fem vandringar med guide, lunch/picknick och transporter. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Vi erbjuder varje dag två till tre vandringsalternativ. Därför anges olika längd, höjd och svårighetsgrad i programmet. Du väljer dag för dag vilken tur du vill gå. Vid små grupper kan vi komma att gå med en guide i ett tempo som passar alla. Förlängningar görs då när det är möjligt.

Dag 1 Andorra

Vi landar i Barcelona och har sedan 3,5 timmes bussresa till Andorra inklusive paus. På kvällen väntar den första av många goda middagar.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring i Vall d’Incles - den vackra dalen

Vi börjar vandringen längs Incles-dalens ena sluttning. Vi börjar på 1800 meters höjd, tar oss sakta upp genom den glesa skogen och kommer efter en och en halv timme fram till en grönskande alpäng vid bergshyttan Refugi de Siscaró. Här packar vi upp vår medhavda picknick omgärdade av branta bergssluttningar. Sedan väntar en härlig vandring lätt utför tillbaka till början av Vall d'Incles där vi avslutar dagen med en öl på en uteservering.

10-11 km, 550-700 m upp, 550-700 m ner, 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring i Vall de Sorteny - fjärilsdalen

Idag gör vi en fin vandring in i Sorteny-dalen, känd som blomster- och fjärilsdsdalen. I dalen finns över 700 sorters blommor och plantor och över 80 fjärilssorter. Från dalen fortsätter vi upp på höjd med fantastisk utsikt. Vi stannar för en skummande öl på det fina rifugiot i dalen.

5-11 km, 400-850 m upp, 400-850 m ner, 2-4 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 En vandring över gränsen till Frankrike

En fin rundtur som tar oss upp till bergshyttan Cabana Sorda vid en sjö. Här kan de som är ivriga badare ta sig ett dopp. Vi fortsätter sedan österut där vi äter lunch. Efter picknicken går de som vill norrut mot franska gränsen. När vi kommer till passet Port d’Incles och kliver över i Frankrike möts vi av vidunderliga vyer. Därefter vänder vi tillbaka ner mot den väntande bussen.

9-13 km, 450-800 m upp, 450-800 m ner, 3-4 vandrare. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

En ledig dag kan man unna sig under veckan. Kanske Andorra La Vella lockar med sin shopping och livliga atmosfär?

Måltider: frukost, middag

Dag 6 En vandring i fyra vädersträck

Denna fina rundtur börjar med en lugn stigning genom den vackra Rialb-dalen. Vi följer en bäck med små vattenfall och passerar blomstrande ängar. Har vi tur ser vi både betande hästar och murmeldjur. Efter ett par timmar kommer vi upp till ett pass på över 2500 meter. Här öppnar landskapet upp sig och vi ser de högsta topparna i Andorra och Katalonien. Ett utmärkt ställe att njuta av matsäcken. Vi vandrar sedan utför och följer en mycket vacker vandringsstig genom gles skog ner till den väntande bussen.

6-12 km, 300-850 m upp, 300-850 m ner, 2-4 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Comapedrosa

Hela veckan har vi bott i Arinsal vid foten av landets högsta berg Comapedrosa. Idag är det dags att ta sig an massivet! Vi vandrar direkt från hotellet upp mot Rifugio de Comapedrosa. Här belönas vi med mat och en kall avrivning i sjön nedanför. Sedan kan man antingen gå tillbaka till Arinsal, eller fortsätta upp mot sjön Estany Negre nära gränsen. Härifrån kan vi vid gott väder ta oss upp på toppen av Andorra, 2939 möh!

3-4 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Andorra

Vi lämnar lilla Andorra efter en vecka fylld av intryck. Buss till Barcelona och sedan flyg hem.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Andorra

Det lilla landet Andorra ligger i bergskedjan Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien. Det är ett självständigt men har märkligt nog två statsöverhuvuden: Frankrikes president och Spaniens kung. Landet är ett taxfree-område och här finns många märkesbutiker. Bergen runt omkring är populära vandringsmål och här ligger flera stora nationalparker.

 • Klimat: 20-25 grader på dagarna när vi vandrar, svala nätter.
 • Land: Andorra
 • Språk: katalanska, även spanska och franska fungerar.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige tack vare tax-free-statusen. Kort tas på de flesta ställen men kontanter är bra att ha med sig.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej, du behöver en privat reseförsäkring.
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej
 • Övrigt: Andorra är inte med i EU så har ni mobil med kontantkort, bekräfta med er operatör innan resan att ni kan använda telefonen i Andorra.

Vandring i Andorra

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Vi startar våra vandringar från hotellet vid 9-tiden och beräknar vara tillbaka vid 17- tiden. Lederna har generellt sett bra underlag och underhåll, och är långt ifrån lika välbesökta som Alperna. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Barcelona El Prat. Vi har sedan cirka 3 timmars transfer till Andorra. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Barcelona eller Girona. Det går inga tåg till Andorra men däremot buss. Busstider: www.andorradirectbus.es eller www.alsa.es. Om du hyr bil se till att den får tas utomlands. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Montané

Hotel Montané

I Andorra bor vi på detta hemtrevliga hotell, känt för ägarfamiljens omsorg kring service och mat. Det ligger i vandrarbyn Arinsal, nedanför Andorras högsta berg Comapedrosa. Det är inte heller långt...

Bilder

Vandring i Andorra | Prima Travel
Vandringstur i Andorra | Prima Travel

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-07-03Utan flyg/transferVandring i Andorra, utan flyg/transferJa10 495:-BokaMer information
2021-07-03ArlandaVandring i AndorraJa12 995:-BokaMer information
2021-07-10Utan flyg/transferVandring i Andorra, utan flyg/transferJa10 495:-BokaMer information
2021-07-10ArlandaVandring i AndorraJa12 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg