Vandring i Andalusien

En omtyckt vandringsresa i mytomspunna Andalusien!

Skapar inte namnet Andalusien ljuva associationer så säg? Tänk blå himmel, spröda mandelblomster, små vita byar utspridda i landskapet och en spännande historia. Där Europa möter Arabien verkar tiden ha stått stilla och gör inte oss hugade vandrare besvikna. Det är en förförande mix av Medelhavet och Europas näst högsta bergskedja Sierra Nevada som möter oss. Här åker man skidor med utsikt över Afrika! Vi nöjer oss med solsäker vandring både tidig vår och sen höst. Vi bor familjärt i den lilla bergsbyn Capileira, mitt i vandringsområdet med korta transporter. Vi vandrar både i natursköna Alpujarra och bestiger högsta berget Mulhacén. En hel dag ägnar vi åt morernas Granada där det finns möjlighet att besöka det fantasieggande palatset Alhambra (2017 ingår besöket i resans pris, medan det är frivilligt from 2018; boka inträde i mycket god tid!). Den sydspanska maten är värd ett eget kapitel, eller åtminstone sju kvällar till bords: chorizo, forell, lufttorkad skinka, lamm, musslor, kastanjer... här äter man både från berg och hav.

Kika på vår kortfilm från vandringsresan i Andalusien här!

Liknande vandringsresor:

Vandring på Mallorca

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum med frukost, 6 middagar, 5 vandringar med lunch, transporter och guide, utflykt till Granada. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum.
Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Alpujarra

Vi landar i Malaga på spanska Solkusten och åker buss längs havet och upp i vackra Alpujarra-området. Väl framme i bergsbyn Capileira checkar vi in på vårt hem den kommande veckan: Finca los Llanos. 

Måltider: middag

Dag 2 Vandring i Poqueiradalen

Vi börjar med att bekanta oss med Poqueira-dalen och byarna runtomkring. Vi börjar i mysiga Capileira och går upp till den övergivna byn Cebadillo innan vi vänder ner på andra sidan dalen. Vandringen går längs moriska bevattningskanaler och terrassodlingar. Vi når till slut pittoreska Pampaneira, där en after walk väntar innan bussen hämtar oss. Ett friskt dopp i poolen sitter fint innan middag.

4 tim, 250 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3  Vandring till Busquistar 

Idag korsar vi bergsryggen som skiljer oss från Taha de Pitres, en samling utspridda små byar i ett vackert kulturlandskap. Vi möter både öppna utsikter och lummiga skogspartier, drickbart källvatten porlar fram här och där och bakgårdarna dignar av frukt och grönsaker. After Walk i den vita byn Busquístar och sedan en kort bussresa hem.

4 tim, 12 km, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring i Trevelézdalen

Efter frukost åker vi upp till Treveléz, Spaniens högst belägna by (1476 möh). Hit skickas skinkor från hela Spanien, som torkas i bergsluften och sprider aptitretande dofter i hela byn. Leden går upp genom den djupa dalen under Sierra Nevadas tredje högsta topp Alcazaba (3366 möh). Vi följer Camino del Barranco Guai, som förr sammanband de utspridda gårdarna, cortijos. Vi får en fin inblick i det gamla andalusiska lantlivet och den vackra floran. Middag på egen hand ikväll.

5,5 tim, 13 km, 450 m upp, 450 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 Granada

Idag vilar vi benen och besöker istället morernas magnifika stad Granada. Den som själv bokar inträde i mycket god tid (gärna ett halvår innan) kan besöka Alhambra, som byggdes av morerna på 1200-talet. Fästningen är världskänd för sin mystik och extravagans. Leken med ljus, skuggor, ytor, material och vatten gör Alhambra till en arkitektonisk pärla. I övrigt fri tid i gamla arabiska stadskärnan Albayzín med sina gränder. Här kan man äta tapas, dricka hett te och våga sig på en arabisk tvagning.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring Mulhacén

Iberiska halvöns högsta berg har fått sitt namn av emiren Mulay Hasan, som 1485 lär ha begravts på toppen. Vandringen till toppen är lite ansträngande men inte svår och belönas med en 360-gradersvy ända till Afrika. Bestigningen går på en kam mellan dalarna Poqueira och Trevélez, och utsikten är hänförande åt alla håll. Från toppen ser vi flera små alpina sjöar och skymtar Granada i norr. 

5 tim, 13 km, 800 m upp, 800 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Sierra Mecina

Detta är Alpujarras klassiska vandring, och anses av många vara dess vackraste. Vi börjar i Taha de Pitres lägre delar och korsar en gammal romersk bro för att sedan sicksacka oss upp mot Sierra Mecina. La Tahas vitkalkade byar, pueblos blancos, ligger utspridda på bergssidan mittemot. Sedan picknicklunch och en välgörande klunk källvatten i Ferreriola, områdets ”champagne”.

4,5 tim, 13 km, 500 m upp, 500 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Andalusien

Vi rullar ner mot kusten och Malaga för hemresa.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Andalusien och Sierra Nevada

Spaniens sydligaste region var det sista europeiska område som araberna drevs ut ifrån, 1492. Än idag är det moriska arvet tydligt, och vi hittar här en unik kultur med inslag både av Spanien och Nordafrika. Både tjurfäktning och flamenco har starka rötter här nere. Nere på solkusten ligger hotellen tätt, medan Sierra Nevada strax bakom är Europas näst högsta bergskedja efter Alperna. En femtedel av massivet når minst 3000 möh, och här hittar vi också Iberiska halvöns högsta topp Mulhacén (3482 möh). Sluttningarna och de djupa ravinerna är rika på flora och fauna och har odlats sedan urminnes tider tack vare morernas och romarnas bevattningskanaler.

 • Klimat: under vår och höst 15-25° på dagarna och 10-15° på nätterna. När vi vandrar på högre höjd kan det vara märkbart svalare. Andalusien har 300 soldagar om året men ta ändå med bra kläder, speciellt i den alpina zonen.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort accepteras men inte överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Andalusien

Vi går med svensk guide. Vandringen går på bra stigar men på våren kan snö och vårflod ställa krav på vattentäta kängor i korta passager. Den dag vi vandrar uppe på Mulhacén behövs varmare kläder (vindjacka, fleece, handskar och luva eller mössa).

Alhambra

På vilodagen ingår utflykten till den mycket sevärda staden Granada. Den som önskar kan besöka det moriska palatset Alhambra. Det är då viktigt att förboka inträde i mycket god tid (ibland så mycket som sex månader innan). Detta kan man göra genom någon av de många agenter som finns, tex. www.getyourguide.se (vi samabetar inte med dem och garanterar inte deras tjänster). Vid bokning, tänk på att utflykten går en bestämd dag enligt vårt program, och att vi räknar med att vara i Granada mellan kl 10 och kl 16.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Málaga. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Capileira. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Málaga. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Finca los Llanos

Finca los Llanos

***
Detta hemtrevliga "hotel rural" (lanthotell) ligger i hjärtat av Alpujarras, i byn Capileira. Hotellet är känt för sin goda service och fina läge. Här njuter vi...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
7/10Utan flyg/transferFinca los Llanos210 995:-Boka
7/10ArlandaFinca los LlanosMer än 813 495:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
14/10Utan flyg/transferFinca los LlanosFullt10 995:-Fullt
14/10ArlandaFinca los LlanosMer än 813 495:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
21/10Utan flyg/transferFinca los Llanos210 995:-Boka
21/10LandvetterFinca los LlanosMer än 813 495:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
7/4Utan flyg/transferFinca los Llanos210 995:-Boka
7/4LandvetterFinca los LlanosMer än 813 495:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
14/4Utan flyg/transferFinca los Llanos210 995:-Boka
14/4ArlandaFinca los LlanosMer än 813 495:-Boka