Skip to main content

Vandring i södra Albanien

Upptäck ett av Europas mest spännande länder till fots!

Denna intressanta vandringsresa går vid landets södra kust. Här vandrar vi både till stränder med kristallklart vatten och uppe i bergen bland lantliga byar på över 1000 meters höjd. Den albanska kusten är till stora delar orörd utan stora hotellkomplex och industrier. Och sedan har vi maten som kan beskrivas som ett möte av grekiska, italienska och ottomanska influenser. Det bästa av tre matkulturer! Vi bor under veckan på två gästfria hotell i Dhermi och Himare med nära till sköna bad i Medelhavet.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem luncher, vandringar och transporter enligt program samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Dhermi

Vi flyger till Albaniens huvudstad Tirana och tar oss därifrån vidare till Dhermi med buss. Incheckning på vårt hotell och kanske ett första bad i Medelhavet innan kvällens välkomstmiddag. 

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Gjipe Beach

Efter en stadig frukost på terrassen börjar vi vandringsveckan direkt från hotellet. Vi följer stranden sydöst och sedan genom skogen upp till St Theodors kloster, som härstammar från 1300-talet. Härifrån går vi sedan utför mot Gjipe Beach, en av de mer avlägsna stränderna längs den Albanska Rivieran, känd för sitt kristallklara vatten. Efter ett picknickstopp och ett svalkande bad fortsätter vi uppåt genom Gjipe-ravinen, där vi bjuds på flera fina utsikter över ravinen och havet. Kort transfer tillbaka till hotellet och gemensam middag på kvällen. 

3,5-4 timmar, 10 km, 450 m upp, 200 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring till St Andre Bay 

Idag åker vi istället norrut en kort bit. Härifrån vandrar vi längs kustlinjen med havet på näthinnan. Takten är skön längs den släta stigen med sina små höjdskillnader. Så småningom når vi fram till St Andre bukten och dess undangömda strand. Här stoppar vi för lunch och bad, innan vi blir upphämtade med båt för tillbakafärd till hotellet. På kvällen går vi till en av grannrestaurangerna och testar på deras fiskmeny. 

3,5 timmar, 8 km, 250 m upp, 250 m ner. + 4,5 km till Grama Bay.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring från Llogora-passet till Qafa e Telle

Buss upp till Llogora-passet på 1027 möh, cirka 35 minuter. Vi får en sval och skön start i skogen, i skuggan från solen. Efter ett par timmar öppnar det upp sig och vi når Qafa e Telle på 1440 meters höjd. Här stannar vi för picknick i det gröna och det är bara att njuta av havet nedanför oss och de mäktig bergen i bakgrunden. Vi följer sedan en grusväg tillbaka ner till passet där vi belönar oss med en uppfriskande dryck innan vi hoppar på bussen tillbaka till hotellet. Middag på egen hand ikväll för att få botanisera i byns restaurangutbud.

4 timmar, 10 km, 700 m upp, 700 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 Vandring från Jale Beach till Himare

Efter utcheckning från Dhermi åker vi buss söderut cirka 30 minuter där vi blir avsläppta vid Jala Beach. Härifrån går vi till Himare, en promenad som bjuder på en liten annan vy av området. Vi går en bit in från strandlinjen och passerar stränder, byar och kanske en och annan hord av getter. I mysiga Livadh tar vi ett badstopp innan vi fortsätter fram till vårt hotell där vi checkar in för resten av veckan. Fri lunch och gemensam middag på hotellet på kvällen.

2,5 timmar, 8 km, 150 m upp, 150 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring Qeparo och Kudhes

Idag gör vi veckans längsta vandring. Vi åker buss söderut cirka 40 minuter till den lilla byn Qeparo. Härifrån följer vi en grusväg bland olivträden in mot bergen och upp till den charmiga lilla bergsbyn Kudhes. Vi följer den stenlagda gatan genom byn och njuter av de vackert efterhållna stenhusen innan vi viker av på en mindre stig som leder oss tillbaka ner mot kusten. Vi tar picknick på fälten med havet framför oss och bergen i ryggen. På kvällen blir det tillfälle att utforska Himaras restauranger på egen hand. 

5 timmar, 15 km, 525 m upp, 525 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 7 Vilodag i Himara

En dag för att njuta på stranden eller kanske ta bussen till Saranda för ett besök. På kvällen möts vi upp för en gemensam avskedsmiddag på byn. 

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Albanien

Frukost och transfer till Tirana flygplats. 

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Albanien

Lilla Albanien ligger i södra Balkan och gränsar till Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland. Under antiken ingick man bland annat i den romerska provinsen Dalmatien, och i modern tid har man varit självständigt sedan det ottomanska riket föll. Efter en isolerad period under kommunistregimen och sociala oroligheter kring 1997 har landet stabiliserats och har positiv tillväxt. Hälften av befolkningen är fortfarande jordbrukare men turismen är den snabbast växande näringen i detta vackra, oförstörda land.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Albanien
 • Språk: Albanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Lek. Det går inte att växla till Lek i Sverige. Vi rekommenderar  att du tar med dig Euro samt gör uttag för LEK på plats. Det finns bankomat på flygplatsen i Tirana samt i Dhermi och i Himare. Man kan också ta med sig en summa euro för att ha för säkerhets skull. 
 • Prisläge och betalningssätt: Betydligt billigare än i Sverige. Kaffe kostar 5-15 kr. Ett glas vin, en öl eller en dricka kostar 20-25 kr. Lunch/Middag kostar 50-150 kr. Det går att betala med euro på de flesta hotell och restauranger och ibland även med kort. Betalar man med euro får man dock tillbaka i LEK och växelkursen kan variera. Vad gäller kortbetalning så är det vanligtvis mycket varierande från dag till dag om kortläsaren fungerar och vi rekommenderar därför kontanter.
 • Dricks: valfritt, uppskattas
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum och pass för svenska medborgare: För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 3 månader efter att du lämnat landet.
 • Eladapter: behövs ej
 • Dricksvatten: vi rekommenderar flaskvatten
 • Övrigt: De båda orterna Dhermi och Himara vi bor på är mindre byar. Det finns mindre butiker på gångavastånd från hotellen där man kan inhandla vatten, dryck, snacks, osv. Himara har större utbud än Dhermi.

Vandring i Albanien

Vi vandrar längs stigar och jord/grusvägar. Stigarna kan bitvis vara steniga. Det kan också vara snåriga partier längs stigarna så vi rekommenderar att vandra i långbyxor.  Ett tips om man föredrar shorts vissa dagar är att ha långstrumpor som går att dra upp till knäna för att skydda vaderna vid snåriga partier. Vi går i lugnt tempo med tid till pauser för återhämtning och tid att njuta av omgivningarna. 

Måltider

Vi får med oss lunchpacken från hotellen som var och en bär själv. Flera av dagarna passerar vi inge serveringar under vandringarna, så den som önskar kan packa med termos och mugg. Middagarna äter vi på hotellet eller på restaurang i byn. Två kvällar, en på respektive ort, har vi tillfälle att på egen hand upptäcka restaurangutbudet. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Tirana. Vi har sedan cirka 3,5 timmars transfer till Dhermi. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Tirana om du vill åka med vår transferbuss (glöm ej att förboka transfern med oss). Transfertid Himara - Tirana flygplats cirka 4 timmar.

Karta

Hotell

Hotell Vandring i södra Albanien

Hotell Vandring i södra Albanien

För att se så mycket som möjligt bor vi på två olika hotell under vår vandringsvecka i Albanien: Royal Blue Hotel**** - De första fyra nätterna bor vi i den lilla byn Dhermi. Själva byn med de grekis...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-09Utan flyg/transferVandring i Albanien utan flyg/transfer29 495:-BokaMer information
2020-05-09ArlandaVandring i Albanien211 995:-BokaMer information
2020-05-09KastrupVandring i Albanien214 495:-BokaMer information
2020-09-12Utan flyg/transferVandring i Albanien utan flyg/transfer29 495:-BokaMer information
2020-09-12ArlandaVandring i Albanien112 995:-BokaMer information
2020-09-12KastrupVandring i Albanien214 495:-BokaMer information
2020-09-18Utan flyg/transferVandring i Albanien utan flyg/transfer
Ny avgång på grund av hög efterfrågan!
Fullt9 495:-FulltMer information
2020-09-18ArlandaVandring i Albanien
Ny avgång på grund av hög efterfrågan!
Ja13 995:-BokaMer information

Erbjudanden

7/3Vandring på Madeirafrån 15 495:-
9/5Vandring på Korsikafrån 15 495:-
9/5Vandring på Korsikafrån 16 495:-
9/5Vandring på Korsikafrån 16 495:-
4/7Lätt vandring i Val Gardena, utan flyg/transferfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg